destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Två förstklassiga banor och utsikt mot kontinenten


The National erbjuder två 18-hålare med chans till helt olika spelupplevelser. Vi kombinerade med ett hotell med riktigt fin utsikt mot den mäktiga Öresundsbron.

The National (tidigare PGA Sweden National) erbjuder en totalupplevelse av internationell toppklass, från klubbhuset och faciliteterna där till de två fina banorna, som skiljer sig rejält till karaktären – funkar allt som det ska bjuder de på chansen att spela helt olika typer av golf. Det finns alltså skäl att spela båda banorna. Måste du välja ska vi dock försöka leda dig rätt.

 

Avslutningshålet på Lake Course. Längst upp: Öresundsbron i solnedgången från vårt rum.

Vi checkade in på Malmö Arena Hotel, i Hyllie i Malmös södra utkanter. Härifrån hade vi kvartens körning till klubben och fem km in till centrala Malmö (tåget tar dig dit på tio minuter). Boendet funkar även om du ska spela golfen i andra riktningar från Malmö då staden har flest ringleder per capita i den motoriserade delen av världen.

 

Malmö Arena, med Malmö Arena Hotel i bakgrunden till vänster.


Hotellet är primärt byggt för att erbjuda bekväm och nära logi när det är stora evenemang på Malmö Arena, som ligger vägg i vägg. Rakt över vägen ligger Emporia, med 180 butiker och restauranger utspridda på nätta 93 000 kvm. Ingången till hotellet ligger vid den märkliga rondellfontänen som går under namnet ”Mother”, (”Kräkreflexen” hade varit mer beskrivande).

 

Inredningsdetaljer skvallrar om att vi är nära hockeyarenan.


Till Köpenhamn är det drygt tre mil och ska du över för att pimpla Gammeldansk kan du lämna bilen och ta tåget från stationen i Hyllie eller vid den stora handelsplatsen Svågertorp, halvtimmens promenad från hotellet. 

 


Hotellet har egen parkering inomhus (mot betalning), du kan hålla utanför medan du checkar in och sedan ligger infarten till garaget runt hörnan. Skulle det vara fullt där är det lika nära till Emporias garage, men lämna då inga värdesaker i bilen.  

 


Vårt första rum och hörnrummet vi bytte till.


Det finns hela 395 rum i flera olika kategorier. Vi hade bokat ett nyrenoverat ”Premium King”, men på plats omgrupperade vi till ett av rummen som ännu inte var renoverade, ett hörnrum med en rejäl portion vyer mot Öresundsbron och stora delar av kusten österut.

 

Stor och bra frukost, vi är ju i Skåne.


Höjdpunkten – i bokstavlig betydelse – med hotellet är skybaren på 16:e våningen. Här kan du ta dina aftergolf-öl med 360 graders utsikt. Vyerna mot den 16 km långa Öresundsbron är vid fint väder förstklassiga. Med tanke på hur platt terrängen är här nere är det inte omöjligt att du då kan skymta hoppbacken i Garmisch-Partenkirchen.

 



Skybaren och utsikten mot Turning Torso, landets mest skruvade höghus. Nedan: receptionen på golfklubben.

Flertalet av Malmös golfbanor ligger öster om staden, vilket i hög utsträckning beror på att Öresund är i vägen västerut. The National erbjuder som sagt två 18-hålare av helt olika karaktär: Links och Lake. Namnen skvallrar en del om vad som väntar, men ändå inte. Båda banorna kan spelas extremt långa, runt 6 800 meter. Gillar du inte blåst ska du sannolikt undvika att spela här mellan 1 jan och 31 dec.

 


Den här gången gav vi oss på Links Course. En del kan invända att en links ska ligga vid havet, men det är som vi ser det mest en bonus, för riktig links handlar primärt om underlaget, som ska vara hårt och stumt och premiera den som rullar in sina bollar lågt istället för att slå in dem högt, som i den vanliga ”target-golfen”. Links borde alltså passa vår sorkdödargolf bättre.

 

 

Vi var här och lirade en tidig aprildag, efter en kylig vår där de flesta banor fortfarande hade nattmössan på. Men Links Course var redan mycket fin rakt igenom. När värmen kommer växer ruffarna till sig och det blir betydligt tuffare för snedskjutare än under vårt besök.

 



Vi fick rejäl rull på det stumma underlaget och flyttade faktiskt bak en tee efter ett tag, helt tvärt emot vad vi brukar rekommendera för att få en kul runda. Layouten är inte helt platt, men du behöver inte ta med syrgastuberna – det skiljer 20 meter mellan högsta och lägsta punkten. Det här gör att du ser klubbhuset från hela banan.

 




På första tee ska du se till att få med dig en ”divot bag”, en liten påse med en blandning av sand och gräsfrön som du använder istället för att lägga tillbaka dina tovor (själva toppar vi ju alltid våra bollar, men vi tog med en bag för syns skull). Öppningshålet är ett kort par 4 och kan du bara ta dig förbi greenbunkrarna helskinnad får du en bra start.

 


Gorsebuskarna (ärttörne),  har blivit något av ett signum för linksbanor och blommar ganska länge på våren. Elakt taggiga, stoppa inte in handen utan att ha tryckförband i bagen.

Hål 8 har ett tvärsgående dike precis där de flesta vill landa sin driver. Samma sak händer på hål 11, även om du där inte ser diket från tees. Här blir det dock jobbigare för den som lägger upp sig kort diket då hålet är ett långt par 5 uppför – ett flackt andraslag med mycket rull är vad som rekommenderas. På 14 ska du vara uppmärksam från tee; andraslaget slås från en svacka och många begriper inte att de ska vänta med att gå ner där förrän det är ledigt på green.


Lakes Course lirade vi en sommardag för några år sedan. Den är inte så blöt som namnet antyder, faktiskt är det bara på fem hål du har vatten i spel. Istället är det framförallt strategiskt placerade bunkrar som kommer att sakta ner din framfart, 74 totalt till antalet och även om det är färre än på Links är den totala ytan nästan tre gånger så stor. Det finns hela sju tees att välja på och här är tipset det sedvanliga, att flytta fram en tee från vad reptilhjärnan vill – rundan blir garanterat roligare då.


 

På hål 9 (fotot ovan) gör dock Lakes verkligen skäl för namnet: ett rejält långt par 4 där de flesta av oss ska försöka landa utslaget på en begränsad yta mellan bunkrar och det vatten som löper längs högersidan hela vägen från tee till green. Klarar du att placera utslaget väntar ett ännu svårare inspel, där ett tvärsgående dike dyker upp för att hjälpa till att störa dig. Hålet är indexerat som banans svåraste och vårt tips är att spela det som ett par 5, eller 6.

 


Hål 16 fram- och bakifrån.


De avslutande tre hålen är också mycket fina och samtliga har vatten i spel. 16 är nog vår favorit, inte minst för att det är vackert med sina träbroar och vatten som korsar fairway vid inspelet. Hål 17 (korthål) och 18 (par 5) erbjuder precis som hål 9 lika mycket vatten som gräs i spel – kul avslutning, inte minst i matchspel.

 



Om du nu bara har tid att lira en av banorna, vilken ska du välja? Har du aldrig spelat en linksbana kan det vara skäl att satsa på den. Annars tycker vi nog att Lakes är en roligare bana, inte minst för att den har flera hål där nerverna sätts rejält i spel – vilket säkert var främsta skälet till att Europatouren hamnade här istället för på Links 2014 såväl som 2015. Oavsett vilken bana du väljer kan du avsluta i baren, där det finns en bred uppställning öl. Du hittar fler foton från båda banorna här.

select your language

daenfifrdeitnoptes

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.