destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Förstklassig utsikt över centrala Malmö


Mitt i Malmö hittade vi ett hotell som är integrerat med en bra portion av stadens kulturutbud. Golfen spelade vi på Bokskogen, med två 18-hålare och mycket trevlig klubbhusmiljö.

I centrala Malmö, fem minuters promenad från det mesta, inklusive Centralstationen och Lilla Torg (uteserveringarnas epicenter), ligger Clarion Hotel Malmö Live. Hotellet invigdes 2015 och är del av Malmö Live, som utöver hotellet med 444 rum också innefattar konserthus, kongresshall och andra verksamheter. Hela klabbet är inrymt i vad som exteriört påminner lite om gamla World Trade Center i New York, fast lägre och uppdelat på fyra huskroppar, med en fasadbeklädnad som från håll kan se ut som en hägring.

 Med 25 våningar erbjuder hotellet fina vyer över staden, inte minst från skybaren 85 meter upp. Rummen finns i flera kategorier och det kostar inte mycket att uppgradera. Vi tycker dock att du istället ska lägga krutet på att komma så högt upp som möjligt och med utsikt mot sundet. Inledningsvis var vi inbokade i ett Premium King på 13:e våningen med utsikt mot några intetsägande hustak, men bytte, bokstavligen, upp oss till ett standard dubbel på 22:a våningen. Vi fick lägre takhöjd men förstklassiga vyer mot sundet och Turning Torso, Sveriges mest skruvade byggnad.

 


Vårt rum och utsikten dag- och kvällstid. Även fotot längst upp på sidan är taget från vårt rum.


Frukostserveringen byggdes om under vårt besök så vi fick hålla till i en av de stora hallarna – vi har aldrig haft så högt i tak under en frukost. När det gäller parkering hänvisas du till ett garage som kostar en rejäl slant. Det var under vårt besök en vardag inga problem att hitta parkering på andra sidan kanalen, på Norra Vallgatan. Sväng höger när du kommer över bron så finns det nog platser lite längre ner på motsatt sida. Här står du gratis mellan klockan 20 och 09 vardagar. Som alltid ska du inte lämna värdesaker i bilen, vilket även gäller i garaget.

 


Gott om svängrum i den tillfälliga frukostmatsalen.

Bokskogen ligger strax öster om Malmö, räkna knappa halvtimmen från Clarion. Här finns två 18-hålare och en riktigt trevlig klubbhusmiljö – skulle vi flytta till Skåne är klubben en het kandidat för medlemskap.

 


Klubbhuset, med ett brett utbud av B-vitaminer.


Den Gamla banan heter fortfarande Gamla banan, medan Nya numera går under namnet Kungsbanan. De är ganska snarlika till layouten och påminner om två välskötta engelska parkbanor.

 

Korthål Gamla banan. Nedan: Gamla banan.

 
När du ger dig ut på din runda kan det vara värt att komma ihåg vilken bana du spelar, för layouterna går i varandra och det är lätt att hamna fel. Receptionen kommer sannolikt att säga till dig att den ena banan har svarta teeskyltar och den andra gröna, vilken som var vilken hade vi glömt innan vi ens kommit ut till bagarna. Det finns dock en kontrollgrej: har bänkarna vid tees armstöd är du på Gamla banan, har de inte armstöd är du på Kungsbanan. Eller om det var tvärtom.

 


Den här gången satsade vi på Gamla banan, som klubben att döma av prissättningen håller som något bättre. Gillar du att slå långt har du kommit rätt, många hål erbjuder chansen att ta i rejält, samtidigt som det oftast finns bra med utrymme om du inte skulle ha titthålskirurgisk precision med drivern. Man kan inflika att det blir lite same-same efter ett tag, men det var inget vi som gäster hann störa oss på.

 


Signaturhålet är 10, ett korthål som spelas över en rejäl pöl och med restauranggästerna på första parkett. Innan du tar dig an hålet ska du ta dig an den hemmagjorda korven i kiosken, en av de godaste du lär hitta på en golfklubb och med hemmagjord senap. Vi hade fått för oss att det var kiosken efter hål 8 på Gamla banan som langade fram den här korven, så det blev dubbla korvar för oss under rundan.  

 


Signaturhålet fram- och bakifrån.


Kungsbanan (fyra foton nedan) lirade vi en sommar för några år sedan. Här kommer du inte tillbaka till klubbhuset efter nio hål, istället hamnar du vid kiosken som omnämns ovan. Vi kommer ihåg att vi faktiskt gillade rundan här lika mycket som på Gamla. Oavsett vilken bana du väljer ska du tajma in lunchen, för maten såväl som miljön. Du hittar fler foton från Bokskogens två banor här.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.