destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Boende mitt i Hudiks nöjeskvarter

 

Hotel Statt har länge varit en naturlig samlingsplats i stan och takterrassen är populär för sommarhäng. Vi lirade golfen på Hudiksvalls GK, fem minuter bort med bil.

 

Begreppet ”Glada Hudik” förknippas nog för de flesta numera med Glada Hudik-teatern, där ett gäng ”normalstörda” genom olika pjäser och annat blivit kända långt bortom landets gränser. Men invånarna i Hudiksvall har varit Glada betydligt längre, i varje fall sedan skiftet från 1700- till 1800-tal. Varifrån uttrycket härstammar råder det delade meningar om, men staden är mycket trevlig så det finns goda chanser att även besökare kommer att bli glada.

 

Hudiksvalls GK. Längst upp: Statt ligger med utsikt mot flera uteserveringar och med egen takterrass med servering.

 

Quality Hotel Statt har sedan 1878 varit en samlingsplats för ortsborna. Här finns 107 rum och en hel del faciliteter, inklusive inomhuspool med relax/bastu. Färgsättningen och möbleringen i gemensamhetsutrymmena sticker ut, gillar du ”avskalat blekvitt” har du hamnat fel. För den som ansluter med tåg är det tio minuters promenad från stationen, faktiskt går rälsen under hotellobbyn. Det finns gott om parkering vid vattnet strax nedanför hotellet.

 

Frukosten var bra och omfångsrik – och med färgstark O’Learys-inramning. 

 

Hotellet ligger mitt i stans smet av restauranger och uteserveringar. Den egna takterrassen är en populär samlingsplats under sommarkvällar och restaurangen/puben O’Learys tillhör och är integrerad med hotellet och det är också här du äter frukosten. Då en av oss råkade fylla (alldeles för många) år uppgraderade vi vårt rum till sviten på hotellet. Detta gav oss rejält med svängrum i form av en stor hall, vardagsrum och sovrum samt ett lyxigare badrum med bastu. Skulle det låta mycket från nattlivet hade vi dubbla fönster som stängde ute allt ljud.

 

 

Vi tittade även in i ett  standard dubbelrum (fotot nedan), ifall vi skulle återvända på någon av de 363 dagar då ingen av oss fyller år – det kommer inte att gå någon nöd på oss där heller.

 

 

Hudiksvalls GK ligger fem minuter bort med bil. Atmosfären kring klubbhus och restaurang är mycket trevlig, men uteserveringen ligger (enligt oss) på fel sida huset – istället för att ha utsikt över vattnet och Hudiksvall ser man en övningsgreen. Istället är det drivingrangen och några trevliga uthyrningsstugor som har den bästa utsikten.

 

 

Banan är en blandning av park och skog och det är inga problem att gå. Av medlemmar hörde vi att den kan vara lite seg att komma igång på våren, så häng inte på låset så fort snön smält. Bästa utsikten mot vattnet och staden har du från green på hål 8, ett hål där alla bollar i vattnet halvvägs fram skvallrar om att allt för många tagit för mycket klubba från tee – ta det lugnt på utslaget.

 

 

Trixigaste – och även roligaste – hålet är 16, ett kort par 4 där du ska upp på en green till stora delar inringad av vatten. Om du som oss har råkat investera i en kroniskt svajig wedge är tipset att sikta på högersidan av green, där finns lite torr yta bakom. Har du rejält med krut i drivern är det säkert lockande att försöka nå in på ett slag men det kräver även en hel del precision.

 

 

Du kommer in till klubbhuset och kiosken efter hål 10. Hål 11 samt avslutningshålet korsas av en allmän väg, så ha lite extra koll när du ska slå ut där, inte minst om du har en låg bollbana. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.