destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Omväxlande bana och familjär atmosfär

 

Golfbanan i Söderhamn är en riktigt trevlig och varierad layout, som allt som oftast premierar den som tänker till istället för att som oss bara slafsa iväg bollen.

 

Utöver att klubben ligger bra till för den som passerar på E4:an och vill bryta resan med lite golf visste vi inte mycket om Söderhamns GK. Att hotellutbudet är klent i stan har också avskräckt oss från ett besök. Men så var det dags, och vi checkade in på Best Western Hotell SöderH som ligger strategiskt för den som svänger av E4:an eller kommer med tåg (300 meter). Till stadens centrum är det tio minuters promenad. Exteriört lär inte hotellet höja pulsen på dig men det finns gott om parkeringsplatser och det kändes säkert att lämna golfprylarna fullt synliga.

 

Frukosten med lobbybaren i bakgrunden.

 

Lobbybaren är trevlig att hänga i och ölsortimentet imponerade stort, med flera lokalt producerade specialöl. För den som vill träna eller bada finns ett gym och en liten inomhuspool. Frukosten var mycket bra och började redan 06.30 vardagar (fast många tjuvstartade redan vid 06). Sängarna var sköna.

 

 

Golfklubben ligger kvartens körning bort och på temat att man aldrig får en andra chans att göra ett första intryck noterade vi att samtliga medlemmar vi stötte på hälsade på oss – klubben låg alltså på plus innan vi ens checkat in.

 

 

Banan överraskar med sin trevliga och omväxlande layout. Hyfsat ofta kände vi att vi gärna hade fått med oss en banguide – eller att man spelar ett andra varv med lite mer koll på vad som behövs för att komma åt banrekordet. Flera hål har högt belägna tees, även de främre. Två hål har en klocka du ska ringa i för att signalera till bakomvarande parti att du är utom skotthål, i vanlig ordning är klockorna placerade i öronhöjd så håll i hatten.

 

 

Några par 5 är rejält långa, vilket pareras med att det finns fem korthål. Hål 4 håller vi som signaturhålet, ett par tre där du står högt och greenen skyddas av vatten oavsett vilken tee du slår från. Skickmässigt var greener och tees förstklassiga under vårt besök – banan hade öppnat redan 17 april och enligt medlemmar vi pratade med var dessa redan då rejält fina. Kör du golfbil ska vi varna för att fairways på flera ställen är ganska bucklig – lugn på gasen eller riskera att amalgamet lossnar. Du kommer inte in efter nio hål, men det finns en bemannad kiosk ute på banan.

 

Signaturhålet från tees och från green.

 

Restaurangen vinner inga skönhetspriser, varken exteriört eller interiört, men uteserveringen ligger trevligt med upphöjd utsikt mot banan. Klubben har ett 20-tal sängplatser utspridda på flera byggnader, de flesta ligger i anslutning till klubbhuset, några vid kiosken ute på banan. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.