destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Karaktärsfullt boende med vattenkontakt


I ett hamnmagasin från 1700-talet vid Kalmars Gästhamn erbjuder Hotel Packhuset ett mycket trevlig boende. Vi lirade golfen på Kalmars Nya Bana.

 

Clarion Collection Hotel Packhuset ligger i ett förstklassigt läge i Kalmar, ostört och lugnt vid vattnet men ändå med bara några minuters promenad till innerstaden och centralstationen. Baronens köpcentrum ligger granne och Kalmar Slott har du på promenadavstånd. Missa inte heller att spana in det läckra vattentornet som gjorts om till bostäder (av utrymmes- och formattekniska skäl har vi lagt fotona på tornet längs ner på sidan). Parkering finns direkt utanför hotellet.

 


Kalmars Nya Bana och Kalmar Slott. Längst upp: Morgonsol på Packhusets terrass.


Har du en fetischism för bjälkar och stockar har du kommit rätt och många av rummen erbjuder även detta. Tillåter vädret är verandan mot vattnet en höjdare, här hade vi en långsittning en varm sommarmorgon för många år sedan. Frukosten anges börja 06.30 men var igång redan vid 05 när vi var nere för att få i oss morgonkaffet. Just kaffe och te finns alltid framdukat. I rumspriset ingår utöver frukostbuffén även eftermiddagsfika och en bra kvällsbuffé.

 

Hotellet exteriört mot vattnet. Middagsbuffén som ingår är populär. Allrum mot innergården.


Rummen finns i tre kategorier och det är inga stora kostnader att uppgradera. Vi gjorde just detta och fick ett rum på 24 kvm som utöver dubbelsängen hade en bäddbar soffa. Genom att vi hamnade i markplan hade vi en egen veranda ut mot vattnet.

 


Vårt rum med utgång mot en egen terrass. Frukosten var uppdukad tidigt.


Kalmar GK ligger kvartens körning norr om Hotel Packhuset och erbjuder två fina 18-hålare och ett mycket fräscht klubbhus med fina vyer mot vattnet. Den ursprungliga 18-hålaren öppnade 1966 och när ytterligare 18 hål tillkom 1992 mixade man alla hål och de två 18-hålarna benämndes Röd och Blå. Sedan 2009 har man delat upp hålen så att de ursprungliga är samlade i Gamla Banan och de nya i – du gissade det – Nya Banan.  

 


Nya Banan. Nedan: klubbhuset, med utsikt mot första tee på Gamla Banan.


Klubbhuset är ett av landets finaste, med förstklassiga vyer mot Kalmarsund och stackarna som ska slå ut över vattnet på öppningshålet på Gamla Banan. Eftersom våra sorkdödare inte är kompatibla med det hålet valde vi att satsa på Nya Banan.Även Nya inleder med ett korthål, men betydigt tamare. Banan är också avsevärt kortare än Gamla, vilket gör att du får betydligt färre slag på slopen här. Det finns sex korthål och fem par 5, två av dem ligger efter varandra som hål 2 och 3 och två som hål 11 och 12.

 Hål 13 och 14 är korta par 4 som bryter av lite mot övriga hål och framförallt 13 kan nog få många att försöka nå green med utslaget, men se upp för diket strax innan. Avslutningshålet är väl tamt, med ett vattenhinder som känns ditlagt mest för att styra bort skott från parkeringen.

 


 

Kalmars Nya Bana kommer att upplevas betydligt mer lätthanterlig än den Gamla för dig som inte slår så långt eller har dålig styrning på utslagen. Även här har du träd som kantar de flesta fairways och straffar snedslag, men du kommer som regel inte att ha lika mycket hål kvar att avverka när du pitchat dig ut där du ska vara. Många fairways ligger också närmare varandra här, vilket ökar chansen att du även kan spela vidare på rejält sneda slag.


Layoutmässigt tycker vi att Nya mäter sig ganska väl med Gamla, men skickmässigt lär den ligga lite efter då klubben har Gamla som sin primära tävlingsbana. Med detta sagt höll banan bra kvalitet rakt igenom under vårt besök. Du hittar fler foton från Kalmars två banor här. Du hittar ett reportage om Gamla Banan här.

 

 

Du ska naturligtvis också titta runt inne i Kalmar, som är mycket trevlig att strosa runt i. Utöver slottet ska du även kika på det gamla vattentornet mitt i stan när det är mörkt. Det byggdes i slutet av 1800-talet och gjordes om till bostäder på 1980-talet. Fasaden ändrar färg nattetid enligt ett schema vi har noll koll på.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.