destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Boende i Södertälje och spel på Viksberg

 

Södertälje ligger för nära Stockholm för att vi ska ha gett staden en ärlig chans att göra intryck på oss. Men med spel på Viksberg tio minuter bort tog vi chansen att se vad Björn Borgs uppväxtstad kan erbjuda. 

 

Södertälje är för många av oss förknippad med storföretagen Scania och AstraZeneca – och en garagedörr. Dörren ifråga är den som Björn Borg slog bollar mot som ung, på väg mot att bli en av tennisens största genom tiderna. Numera lär dörren finnas på Torekällberget friluftsmuseum i stan. Största turistattraktionen i stan är Tom Tits Experiment, en sorts vetenskaplig nöjespark för barn och vuxna.

 

Viksberg i april.


Vi checkade vi in på Quality Hotel Park, i bästa läget mitt i stan, där det centrala gångstråket börjar och någon minuts promenad från kajkanten längs kanalen där många verkar hänga sommartid. Hotellet har egen parkering på baksidan. För den som ansluter med tåg ligger tågstationen rakt över gatan. Den kombinerade receptionen och lobbybaren är stor och inbjuder till soffhäng. Plus för flera varianter av veteöl i kylen.

 

Lobbyn samt stora utrymmen en trappa ner.

 

Det finns drygt 200 rum i olika kategorier. Vi valde att uppgradera till ett "superior twin" och fick inte bara mer svängrum utan också ett rejält stort badrum med ett förstklassigt badkar och separat dusch. Med småregnigt på kvällen åt vi middag på hotellet och fick i oss en röding som var mycket bra. 

 

Frukosten och vårt superior-rum.

 

Vi har alltid gillat Viksberg, inte minst för de rofyllda omgivningarna. Det känns som att man är betydligt längre bort från Stockholms innerstad än 30 min. Klubbhuset ligger i anslutning till parkeringen och efter att du checkat in här korsar du vägen där du har drivingrangen och första hålet, ett par fem som ger dig hyfsad chans att få till något anständigt.

 

Trots att det var snö kvar på några ställen under vårt besök i april hade spelytorna kommit igång riktigt fint.

 

Några hål är kuperade men för dig med normalkondis ska det inte vara några problem att gå. Hål 2 spelas uppför, belöningen är att hål 3 spelas nerför, ett långt par fem med inspel över vattnet – ett av våra favorithål på banan.

 

 

Sista nio inleder med vad som mycket väl kan vara Viksbergs signaturhål, ett korthål som är lika högt som långt – 128/110 kubikmeter från gul/röd och med vatten i spel. Efterföljande hål spelas i en sänka bort mot Mälaren, bäst ser du vattnet från green på 14.

 

Signaturhålet från röd tee och på green.


De två avslutningshålen kan få en del att klia sig i huvudet, 17 för att fairway snedlutar och att det alltid blir gnäll mellan vänster- och högerspelare om vem som missgynnas – se till att alla i bollen svingar åt samma håll. Avslutningshålet är svårt att få grepp om från gul tee, även med banguide. Vårt tips om du har vettigt med krut i bössan är att inte bry dig om dogleget utan spela rakt fram. Vill du ha mer golf hittar du Salem ytterligare fem minuter bort i samma rikting, här har du foton från den.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.