destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Naturskön bana och fräscht lättåtkomligt hotell


Puttom är äldst av Ö-viks två banor och erbjuder fina vyer mot två sjöar. Vi checkade in på Scandic strax norr om stan, lättåtkomligt från E4:an och med fri parkering.

Örnsköldsvik Puttom, eller kort och gott ”Puttom” efter orten där klubben ligger (namnet har alltså inget med golf att göra), är Ö-viks första golfbana och ligger en kvarts körning öster om stan. Vi checkade in på Scandic Örnsköldsvik, vid E4:an strax norr om centrum. Härifrån kapade vi körtiden till banan med fem minuter. Skulle någon vara sugen på en promenad in till centrala Ö-vik tar det runt 20 minuter från hotellet.

 


Mest imponerande i lobbyn var den batteridrivna brasan. Nedan: Poolen och frukosten.


Hotellet är stort och fräscht och ligger vid en stor handelsplats, med en mängd affärer typ Rusta, ÖB etc. inom gångavstånd. Vi gillade verkligen färgsättningen interiört. För den som vill träna puttning inomhus finns många utrymmen med välstimpade heltäckningsmattor.

 


Vårt rum hade ett stort fönster där vi hade järnkoll på in- och utpasseringar vid Stora Coop. Sängarna var mycket bra. Pool och bastu finns i bottenplan. Frukosten var i vanlig Scandic-ordning stor och bra. På framsidan finns stor fri parkering och på baksidan en uteplats mot ett skogsparti.

 Puttom är belägen vid två mindre sjöar och flera av hålen följer strandkanterna. Öppningshålet är ett behagligt kort par 4 där du inte ges värst mycket utrymme att ställa till det. Hål 6 lutar från vänster till höger hela vägen från tee till höger, här kan det vara lämpligt att ha med några vänsterklubbor.

 


På hål 7 ska du över ett krön med utslaget, läge att ha koll på framförvarande boll. Du ska också ha koll på högerflanken, för där dyker det upp mötande trafik på intilliggande hål. Även på hål 11 är det dolt, men nu på inspelet mot en green som ligger i en sänka. Det finns en semafor som bollen framför ska vrida för att visa när de lämnat green, men många glömmer nog att hantera denna så var försiktig.

 


Hål 12 från tee och green.


Från hål 12 växlar banan upp rejält och får vattenkontakt på vänstersidan på flera hål. Just 12 är nog banans bästa hål, ett korthål med vatten mellan alla tees och green. Den som indexerade det här som banans lättaste hål har sannolikt inte sorkdödare som sitt ”stock shot”.

 


På 15 är det åter dags för ett rejält blött korthål, men här är det torrare från främre tee. 16 är kort men trixigt. Du ser inte var du ska landa bollen och utöver ett dike som ligger och bråkar där du vill placera din driver svänger hålet höger. Normalt är vårt stalltips att dra på med storbulan i alla lägen (vi har en väl tilltagen bollbudget) men här känns det ganska meningslöst jämfört med att göra två slag med mellanjärn. Slå inte förrän du hör gonggongen.

 


Hål 15 från bakre tee, främre tee har mindre vatten i spel.


Hål 18 är tredje dolda hålet. Efter att ha avverkat semafor och gonggong är det nu dags för ljussignaler. Dessa funkar klart bäst och är placerade så att det är omöjligt att missa att hantera dem.

 Allt sammantaget hade vi en trevlig runda på Puttom. Det finns ganska gott om utrymme för vingelpellar och kan du bara ta dig över vattnet på hål 12 och 15 finns gott hopp om att du går i mål på samma boll som du startade med. Bagvagnarna var av bra kvalitet. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.