destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

En av landets roligaste banor och boende med sjöutsikt

 

Sand utanför Jönköping är Sveriges mest annorlunda bana – och en av de roligaste att spela. Vi testade banan i kombination med golfpaketet på Elite-hotellet i stan, som inte bara förskansat sig i en av staden vackraste byggnader utan också ger dig parkettplats för att ha koll på Vättern. Vi gav oss också på Ryfors, landets första golfbana.

 

Elite Stora Hotellet i Jönköping är som många Elite-hotell inrymt i en magnifik historisk byggnad med centralt läge i staden. Framåt har du utsikt mot Vättern, bakåt har du stadens alla gågator. Till tågstationen är det fem minuters promenad. För att parkera bilen ska du sikta mot parkeringshuset ”Sesam”, som ligger ett kvarter bakom hotellet. Har du mycket bagage kan du hålla på framsidan av hotellet upp till en timme.

 

Elite Stora Hotellet med Bishops Arms uteservering. Längst upp: avslutningshålet på Sand sett från klubbhuset.

 

Vi checkade in i ett uppgraderat hörnrum med fönster åt Vättern och mot den lilla småbåtshamnen. Sängarna var sköna och var man inte nöjd med kudden fanns en ”kuddmeny”. Frukosten serverades i en luftig lokal med stora fönster åt två håll och var i vanlig Elite-ordning mycket bra. För den som fortfarande föredrar att det prasslar vid nyhetsintaget var det gott om exemplar av de stora morgontidningarna. 

 

Genom en uppgradering till Deluxe-rum fick vi utsikt mot Vättern och soluppgången från ett fönster och mot den lilla båthamnen från ett annat. Nedan: frukosten och interiörbild Bishops Arms.

 

I samma byggnad ligger puben Bishops Arms, med stor uteservering med eftermiddags- och kvällssol. Här fastnade vi med god hjälp av det digra ölsortimentet och trevligt sällskap större delen av kvällen. Från pubmenyn satsade vi på gös och högrevsburgare och båda var mycket bra.

 

 

Elite samarbetar med de flesta klubbarna i trakten, så det är bara att bestämma dig för vilken bana du vill ha med i ditt paket. Vi valde som de flesta Sand – och kompletterade med Ryfors. Båda klubbarna ligger inom halvtimmens körning i nordvästlig riktning. På vägen dit kör du genom vad som måste vara stadens gräddhylla.

 

 

Sand sticker säkert i ögonen på den puritanskt lagde golfare som i alla lägen vill att golfbanor underordnar sig naturen och inte tvärtom. Här har man släppt loss ett gäng bulldozerförare för att skapa en golfbana som inte liknar någon annan i Sverige – hade det inte varit för alla gräsytor skulle området från luften säkert kunnat misstas för en motocrossbana.

 

Greenområdet på öppningshålet. Greenerna var under vårt besök mycket fina och snabba.


Vi var här samma år som de öppnade. Då fick vi lite ”grustagsupplevelse”, förstärkt av att det i början inte fanns så mycket utöver banan (numera finns t.o.m. ett hotell). Sedan dess har vi spelat en hel del ”bulldozerbanor” och också konstaterat att de dyker upp på allt fler ställen, även i Skottland. Ibland kan det gå väl långt, som med tyska Winston Links, men Sand funkar och när man väl är igång är det nästan generande kul – lite som att upptäcka att tivoli är festligt även i vuxen ålder.

 

Signaturhålet fram- och bakifrån. Byggnaden till vänster rymmer en del av hotellrummen.


Väl ute på banan kommer du att inse att de tänkta spelytorna inte är så annorlunda mot på andra banor, berg-o-dalbanelandskapet fungerar istället som visuell inramning av hålen och gör att du slipper störas av andra golfares dåliga dagsform på intilliggande hål. Med många korta par 4 är tricket från tee ofta att inte använda för mkt klubba och se till att landa bollen där det är som bredast. För bättre spelare finns det inga oförutsägbarheter och för vanliga hackare är det ganska gott om utrymme. Banguide ingår i greenfeen och funkar utmärkt för att ta sig runt med hedern i någorlunda behåll. Banan är inte alls den bollätare man kan tro vid en första anblick. Ett innovativt grepp är flyttbara skyltar som alltid markerar 200/150/100 meter till dagens flaggplacering.

 

Korthål med damer på främre tee.

Att man byggde en ny Jönköpings-bana just här beror på den sandrika jorden, området var tidigare en potatisåker. Det finns fem tees att välja från och banan kan spelas upp till 6 670 meter. Vatten är lite överraskande i spel på några hål och signaturhålet – det fotogeniska hål 12 – har man påpassligt lagt framför klubbhusserveringen. För den som bor på banan erbjuds samma utsikt, och även från kiosken efter nio. Omklädningsrummen är förstklassiga, med strålande vyer mot avslutningshålet även från herr- och dambastun.

 


Sammanfattningsvis är vår inställning till Sand samma som till Bro Hof Slott, att vi är tacksamma över att det finns entusiaster som vågar satsa på projekt som är unika för våra breddgrader och gör att vi slipper resa utomlands för upplevelsen. Sand ligger dessutom bra för till den som reser mellan västkusten och huvudstaden och vill bryta av resan. Du hittar fler foton från banan här.

 

 

Ryfors är erkänd som Sveriges första golfbana. Familjen Sager drev bruket på orten och anlitade i slutet av 1800-talet en engelsk arkitekt för att först göra en park och sedan anlägga en golfbana där. Inledningsvis var det sex hål, men ganska snabbt tillkom ytterligare tre. Greenerna var fyrkantiga. 1888 slogs det första slaget, av Ida Sager som är avbildad i klubbloggan.

 

 

Banan var för familjen och deras gäster. När Ida – som var golfnörden i familjen – dog 1914 försvann entusiasmen för att sköta ytorna och under 1920-talet började banan växa igen. Först på 1980-talet väcktes tankar på att återuppliva banan och 1988 – 100 år efter att den öppnade för spel första gången – var det åter spel på Ryfors 9-hålare. Sedan 1996 har klubben 18 hål.

 

 

Banan är kuperad, men inte så att det blir jobbigt, och bjuder på en ostörd naturupplevelse. Layouten är klurig på många håll och det gör den kul – framförallt om du får med dig banguiden som ingår i greenfeen. Flera tees är högt belägna och du kommer in snett mot fairway, så här gäller det att ha koll på längderna för att veta hur djärv du vågar vara. Avslutningshålet är fint, med tees belägna på banans högsta punkt och fairways en bra bit nedanför. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.