destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Pampigt hotell i epicentret av stans nöjesliv

 

Med ett golfpaket i Linköping ges du chansen att bo i en av landets vackraste hotellbyggnader, mitt i smeten av uteserveringar. Vi valde att testa Landeryds två huvudbanor.

 

Elite Stora Hotellet i Linköping huserar i en magnifik byggnad från 1852, med utsikt mot Stora Torg som sommartid är fullstrött med uteserveringar. Det här lär vara Sveriges äldsta stadshotell i drift och byggnadsstilen går under namnet ”skandinavisk empirestil” – som vi inte har en aning om vad det är. Men vi har noterat den vackra byggnaden vid flera besök i staden innan vi nu kom till skott med en övernattning här.

 

Vårt Superiorrum och frukosten. Längst upp: för uteserveringsfetischister går det inte att bo bättre i Linköping.

 

De 117 rummen ska vara individuellt utformade, vi hamnade i ett som var ganska långsmalt, med högt i tak och utsikt mot torget. Det är inga stora kostnader att uppgradera rummet från Standard till Superior för att få några extra kvm att härja i. Sommartid är det ganska högljutt från uteserveringarna, så är du känslig ska du se till att få rum mot ett annat håll. Inomhusparkering finns i grannkvarteret mot en avgift. Sängarna var sköna och frukosten i vanlig Elite-ordning mycket bra.

 

 

Landeryds två ursprungliga banor ligger tillsammans på vad som beskrivs som Landerydsanläggningen. Klubbhusområdet (ovan) är mysigt och småskaligt. Vi började på Masters-banan (tidigare Norra banan), som erbjuder en varierad upplevelse där hålen växlar mellan att vara öppna och mer av skogskaraktär.

 

 

För dig som spelar mer på bredden än längden finns det ganska bra med manöverutrymme, svårigheterna ligger istället i de många bunkrarna som vaktar greenerna – för sorkdödargolfare kan det vara läge att träna bunkerslag. Den goda nyheten är att bunkrarna är förstklassiga, med finkornig vit sand.

 Teeskyltarna är mycket fina och informativa, men se till att få med dig en banguide då det är en hel del vatten i spel – fler gånger än brukligt fick vi konsultera vår guide. Överraskande många gånger slår man från högt belägna tees. Trots att det rådde rekordtorka var alla spelytor i mycket bra skick. I detaljerna syntes att banan får mycket kärlek, även utanför de tänka spelytorna, i form av små vattenfall och annat.

 
Classic-banan (tidigare Södra banan) är betydligt kortare, som längst går den att spela 5 145 meter (par 70). Att slopen är rejält snål här bidrar säkert till att gästande golfare muttrar en del, men vi tycker att det är en riktigt trevlig layout och den håller samma fina skick som storebror. Dessutom kändes det skönt att komma runt betydligt snabbare.

 

 

På hål 7 (ovan) erbjuds inga torra inspelsalternativ och där är tipset att se till att du inte ligger för nära vattnet, halva slag i det här läget brukar aldrig bli bra. Bästa hålen är 16, ett kort par 4 dogleg vänster med en upphöjd green med vatten kort vänster, samt 17, ett förstklassigt par 3 med upphöjda tees och där vatten och en bergvägg gör att du inte har några andra alternativ än att pricka green – slår du riktigt kort finns det möjlighet att landa bollen innan vattnet, men då lär du få ett minst lika svårt andra slag.

 


 

Banan var under vårt besök i lika fint skick som Masters. Bunkrarna är överlag betydligt mindre här än på Masters. Minus för att kiosken ligger tråkigt. Här och var kändes det också som att man strösslat banan med väl många Swilcan bridge-kopior (St Andrews Old Course). Du hittar fler foton från banorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.