destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golf och boende i ostörda miljöer


Nordvästra Skåne hålls som världens näst golfbanetätaste område, i varje fall av nordvästskåningarna. Vi har testat Ängelholms GK i kombination med ett hotell som ligger bra till för att nå banorna söderut och på Bjärehalvön.

Ängelholm, halvtimmen norrut från Helsingborg och strax innan du tar sats för att ta dig över Hallandsåsen, är ett bra ställe att stationera sig för att ha nära till många av banorna i nordvästra Skåne. Trots en flaxande ängel i stadsvapnet har ursprunget till namnet inget med änglar att göra. Det finns ett antal väl långsökta teorier om var namnet kommer från, den mest förhärskande är att det har att göra med en krök (från engelskans ”angel” = vinkel) på ån som rinner genom staden – bättre än så blir det inte. 


Vårt boende på Best Western Valhall Park. Längst upp och nedan: Ängelholms GK.

Det du behöver veta är att närmaste golfbanan, med samma namn som staden, ligger kvarten rakt österut, strax utanför Munka-Ljungby, satt på kartan av Ragnar Skanåker, med hela sju Olympiska spel innanför pistolvästen.

 Vi började med att checka in på Best Western Valhall Park strax norr om staden, inne på området som tidigare var Skånska flygflottiljen/F10. Numera är det Koenigsegg, tillverkare av världens mest brutala supersportbil, som står för draget under galoscherna här – för priset av ett mindre lands BNP kan ett ex bli ditt, kolla bara att det finns plats för klubborna.

 

Vill du spana in historiken kring flygflottiljen ska du tajma in ett besök på Ängelholms Flygmuseum, också det inom området. I övrigt är miljön här mycket rogivande. Närmaste golfbanan har du precis runt hörnet från hotellet, förvisso frisbee-golf men då slipper du i varje fall luftsvingarna.


Det lilla slottet inom området, du skymtar hotellet i bakgrunden.

Hotellet är på utsidan en kombination av gammalt och nytt, interiört är det mycket fräscht. Mest överraskande var nog den fina spa-avdelningen, med bastu, bubbelpool och en uppvärmd utomhuspool.

   
Det finns 70 rum i tre kategorier, vi valde det i mitten, ett standard plus. Det gav oss bra med svängrum och ett badrum med golvvärme – skönt när vi lyckats tajma in en rekordkall aprilvecka för vår ”möta-våren-golf”. Hundar är tillåtna, mot en avgift.

 

Frukosten, bra som alltid på Best Western.


Ängelholms GK har precis som många andra klubbar i världen en fågel i sin logga, fast här är det inte typen som häckar i området utan lergöken – staden är något av ett epicentrum för den här typen av ”kärlflöjt” och har en egen lergöksorkester.

 


Banan har varit igång sedan början av 1980-talet och layouten är av typ skog/park. Träden ger visst skydd om den skånska blåsten är igång ordentligt. Det finns fyra tees och du kan spela den från 4 695 upp till 5 667 meter, par 71.

 Öppningshålet är ett lagom långt par 4, tillräckligt långt bort från klubbhuset för att de inte ska kunna identifiera dig om du till äventyrs prickar vattnet snett vänster framför tees. Sedan har du en småfrisk promenad till nästa hål, ett dogleg vänster som kräver ett hyfsat rakt och långt slag för att komma runt hörnan (fotot ovan).

 


Hål 9 (ovan) är ett rakt par 5 där du står högt på bakre tees, OB vänster hela vägen och vatten på högersidan längre fram – plus att du behöver navigera det på inspelet.

 


Efter att du passerat klubbhuset har du hål 10 en bit bort höger (fotona ovan). Här får du lite ubåt-känsla via ett periskop som hjälper dig att se om det är folk bortom krönet. När du slagit ut på hål 12 ska du kolla husen vänster, är detta inte drömmen om Skåne så vet vi inte vad.

 


Avslutningshålet (nedan) är ett kort par 4 med ett tvärsgående dike där många nog vill landa sin drive. Du är nu i full vy från klubbhuset så kanske bättre att ha lite marginal än att stå där och fumla med bollhåven.

 


Det vi gillade mest med Ängelholm är att rundan bjuder på en nästan helt tyst naturupplevelse där det bara är ni och fågelkvittret. Layouten är också omväxlande och inte mer kuperad än att du med normalkondis ska klara dig runt till fots. Du hittar fler foton från banan här.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.