destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golf & mysigt stadshäng


Örebro är en av Sveriges trevligaste städer, lagom stor för att låta bilen stå och upptäcka till fots. Golfen lirade vi på Kårsta och Kumla GK, som båda överraskade stort men på helt olika sätt.

Örebro ligger bra till för ett stopp om du kör mellan Stockholm och Karlstad. Kör du inte mellan Stockholm och Karlstad är staden ändå väl värd ett stopp. För egen del tog det många år innan vi upptäckte hur mysigt det är här, sannolikt för att vi som många andra haft en dragning mot kusten, inte minst under sommarsemestern.
 

Kårsta och Kumla GK.

För den som är på jakt efter upplevelser finns det en hel del att grotta i. Slottet är svårt att missa men du ska också besöka Wadköping, dit man flyttat Örebros historiska bebyggelse. Promenaden dit från centrum längs Svartån är vacker, med många fina hus på andra sidan vattnet.
 


Är du som oss här mitt i sommarledigheten tipsar vi om att efter golfen bara hänga på några av alla uteserveringar. Som i alla städer med modern självaktning finns det också takbarer lite här och där.


 
Takbarernas takbar i Örebro hittar du i Svampen (fotot nedan), Sveriges kanske mest kända vattentorn. Från centrum är det en halvtimmes promenad, men du kan också svänga av här på vägen från Kårsta. Utöver att äta, dricka och beundra utsikten kan du också gå på konsert här, 58 meter ovan mark.


Vi hade för avsikt att bo på Elite Stora Hotellet (den gula byggnaden till höger om slottet på fotot längst upp på sidan), på första parkett vid slottet, men med mycket turister i stan hamnade vi istället på Elite City Hotel 700 meter söderut. Till skillnad från flertalet Elite-hotel vi bott på ligger det här i en oansenlig byggnad och är lätt att missa när du kommer med bilen (det ligger mitt emot Vågen-gallerian, på andra sidan Rudbecksgatan och vägg-i-vägg med Frälsningsarmén).
 

Ingången till hotellet är lätt att missa. Lobbyn. Nedan: en trappa ner, med frukostserveringen och allmänna umgängesytor.

Fördelen med läget är att det är betydligt lättare att hitta parkering här (var dock uppmärksam på de lokala parkeringsreglerna) och du har ändå inte mer än några minuters promenad till slottet och annat.
 


Hotellet är fräscht interiört. I receptionen finns några sittgrupper och en trappa ner finns det betydligt fler, med gillestuga-känsla. Vill du sitta utomhus finns det några bord direkt utanför entrén. Frukosten, som var mycket bra, serveras en trappa ner och där finns också kaffe dygnet runt.
 

Det finns 115 rum, i några kan du mot avgift ha med hunden. Vårt rum var nyrenoverat och fräscht men som som du ser på fotot ovan var det ont om svängrum, så lämna golfbagarna i bilen. Sover du lätt ska du se till att få ett rum bort från Rudbecksgatan, inte minst om det som under vårt besök är varmt och man gärna har fönstret öppet.
 
 
Kårsta ligger kvarten rakt norrut från Örebro och är nog ganska okänd för de flesta som likt oss bor en bit bort. Redan på hemsidan ser man att det här är en klubb där det händer grejor. Att restaurangen drivs av klubben skvallrar om att man fått till det där med en bra klubbhusatmosfär.
 


Banan öppnade för spel 1992 och 2004 var den utbyggd till dagens 18-hålare. Med fyra tees kan den spelas från 4 154 upp till 5 453 meter, par 70. Ut-9 är utlagda högerut från klubbhuset och in-9 vänsterut. Vill du bara spela nio hål kan du betala för det, men det är betydligt mer prisvärt att köra alla 18 – tar bränslet slut är du vid klubbhuset när du går av hål 15.
 


Klubben växlar veckovis med att starta bollarna från hål 1 eller 10. Vi hade tur och fick börja på hål 1, som inte bara ligger utom synhåll från klubbhusserveringen utan också har de mest lätthanterliga hålen, så att vi fick chansen att värma upp.
 

Hål 10 till höger, från klubbhusterrassen. Till vänster ser du hål 18.

Efter första nio kommer du till klubbhuset. Sedan blir det tuffare, inte minst för att tee på hål 10 är fullt exponerad från klubbhusterrassen och granskande blickar. Hål 11 är sedan ett svårbemästrat dogleg vänster. Är du som oss här första gången känns hålet från samtliga tees som ett korthål där man glömt bygga en green. För att komma runt hörnan krävs inte bara skicklighet utan även tur. Vi hade gärna sett att klubben sågat ner de tre sista träden i kröken, du kommer sannolikt att förstå vad vi menar när du ska slå andraslaget.
 


På 13 (ovan) är det återigen dags för ett dogleg, åt höger den här gången. Här är det dock inga konstigheter, men du behöver en bra träff från tee för att komma runt hörnet. Efter korthålet 14, enda hålet där du står högt på banan och slår ner, har du i 15 ytterligare ett dogleg, återigen vänster och det klart lättaste av de tre att hantera. Hål 17 (fotona nedan), ett hyfsat långt par 5 med inspel över vattnet, håller vi som banan bästa hål.
 
 
Banan var under vårt besök mitten av juli i mycket bra skick, från första tee till sista green. Sanden i bunkrarna var förstklassig. Ruffarna var i stort nerklippta, så vi lyckades gå runt på samma boll, en smått historisk händelse.
 


Bäst gillade vi dock klubbhusatmosfären, med en restaurang som langade fram en förstklassig ”dagens” i form av köttbullar som på en finkrog (som bandybollar istället för pingisbollar). Det finns sittplatser på flera ställen, så du kan alltid välja om du vill sitta i solen eller skuggan. Du hittar fler foton från banan här.
 
 
Kumla GK ligger 25 minuter rakt söderut från Örebro, strax öster om tätorten med samma namn. Här hittar du Sveriges mest kända bunker, inte på golfbanan utan i form av ”Kumlabunkern”, landets största kriminalvårdsanstalt och hem för landets farligaste brottslingar. Anstalten ligger på andra sidan samhället, så du kan känna dig trygg under rundan. Du kan också känna dig trygg i att banan och orten av mindre raffinerade skribenter än oss återkommande beskrivs som en ”fängslande” upplevelse.
 


Banan var igång 1986 och gränsar till Nordsjön, vilket väcker frågor. Sjön heter faktiskt så och än värre blir förvirringen när du upptäcker att grannsjön heter Söderhavet.
 

Med fem tees kan layouten spelas från 4 038 upp till 5 877 meter, par 72. Klubbhuset ligger högt och fint med utsikt över en rejäl portion av Närke. Tyvärr hade restaurangen stängt just den dag vi var på besök, beroende på att personalen behövde en dags vila efter att klubben haft sin årliga golfvecka.
 

Öppningshålet (ovan) är ett kort par 4 där en trådridå ska navigeras. Hål 3 (fotona nedan) är sedan ett förstklassigt par 4 där det gäller att placera bollen bra för att ha chansen att gå mot green.
 
 
På hål 5 växer hornen, ett par 5 dogleg vänster där (för) många nog försöker gå in på två slag från en högt belägen tee. Även på det efterföljande korthålet står du högt.
 
Hål 5 två foton samt korthålet 6. Nedan: green på hål 8.
 
Efter hål 7 dyker kiosken upp, sedan är det ett blint utslag på 8, men med ett torn att klättra upp i för att se till att bollen framför är i säkerhet. Väl uppe på green har du fina vyer mot Nordsjön.
 
 
Sedan kommer Kumlas signaturhål, ett par 5 känt som "Monstret". Gör du birdie här utlovas en premie. Svårigheten ligger framförallt i utslaget, som helst ska vara långt och spikrakt och med stoppsladd så att du inte fortsätter nerför mot vattnet. Lyckas du med det har du fortfarande en bra bit kvar in till green över det där vattnet, förhoppningsvis ligger du inte på skrå.
 
Hål 9, "Monstret", från tee och vid andraslaget (om du fått till ett perfekt utslag) samt bakifrån.
 
Efter att du hålat ut på hål 11 är det en rejäl promenad till hål 12 (fotona nedan), ett kort par 4 inbäddat i grönska. Nu är du på andra sidan Nordsjön sett från klubbhuset.
 
 
Även från 15 till 16 får du en bensträckare. Nu har du Nordsjön på vänster sida och Söderhavet på höger sida. Håll rakt fram längs vägen tills du passerat över bilbron. Korthålet 16 är på vippen en spegelvänd variant på Törebodas fina hål 10. Har du sorkdödare som ditt standardslag är de dåliga nyheterna att det landvägen är så trångt att du sannolikt behöver tre slag för att gå in på green. Bättre då att chansa på en "macka" över vattnet.
 
Korthålet 16, svårnavigerat med sorkdödare. Nedan: avslutningshålet med klubbhuset på höjden.
 
Avslutningshålet bjuder på en rejäl backe uppför mot slutet. Ingen match för oss i normalläge, men nu visste vi att restaurangen var stängd och ölen inlåst.
 
 
Sammantaget bjuder Kumla på en av de roligaste och mest varierade layouter vi spelat i Sverige, vi kom på oss flera gånger med att hasta mellan hålen av ren nyfikenhet på nästa hål. Det man kan anmärka på är kvaliteten på bunkrarna, håll oss gärna uppdaterade om det blir en förbättring där. Missa inte heller "Konst på Hög" i närheten (fotot nedan), du ser banan nere till vänster i bild. Du hittar fler foton från banan här.
 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.