destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Gammalt och nytt med middagen inkluderad


Mitt i centrala Jönköping, några minuters promenad från Vättern, erbjuder Hotel Victoria ett mycket trevligt och socialt boende. Golfen lirade vi på Skinnarebo och Jönköpings GK.


Clarion Collection Hotel Victoria huserar numera i två byggnader. Den ursprungliga är från slutet av 1800-talet och uppfördes på initiativ av författaren och vårdpionjären Ebba Ramsay, som hem för barn och vuxna med särskilda behov. Ebba är fortfarande med i leken, numera som hotellspöke. Fram till renoveringen av rummen hängde hon ofta i rum 426-428. För att få henne ur vägen för byggjobbarna fick hon ett eget rum, Ebba-sviten. Vid fullmåne kan du lägga örat mot hennes rumsdörr och höra hur hon raspar med sin gåsfjäderpenna, inbillar vi oss.

 

Skinnarebo GK. Längst upp: hotellreceptionen på Victoria.


Hotellet har efter tillbyggnaden 128 rum, 90 i den gamla Ebba-byggnaden och 38 i den helt nya byggnad som ligger i direkt anslutning. Vi var ursprungligen inbokade i den nya delen, i ett superior dubbelrum (första fotot nedan), men då det var överkomligt att uppgradera till en svit på vindsplan i den gamla delen slog vi till. Här hade vi utöver sovrummet ett stort vardagsrum i en hörna, med utsikt mot två olika kyrkor – inga tveksamheter om att vi var i ”Sveriges Jerusalem”.

 


Vi uppskattade verkligen att kunna sträcka ut i det stora vardagsrummet och sängarna var mycket sköna. Utsikten mot den vackra röda Sofiakyrkan var en bonus. I rummet hade vi också en kaffekapselmaskin, om vi skulle känna suget innan frukosten satte igång 06.30.

 

Hotellet med gaveln mot Sofiakyrkan. Hitom den ursprungliga byggnaden syns den ljusbruna nya hotellbyggnaden.


Hotellets centralpunkt är innergården/vinterträdgården. Här bjuds hotellgäster på eftermiddagsfika och kvällsbuffé utan extra kostnad, något som bidrar till en trevlig social atmosfär. Under vår vistelse var det taco-kväll, trots att det inte var fredag.

 

Innergården med glastak. Notera det stensatta golvet, som vid närmare granskning är en heltäckningsmatta.


I övrigt finns det bastu, separat för damer som så önskar, och ett styrketräningsrum. Hotellet har inomhusparkering mot avgift, men det var inga som helst problem att hitta parkering på gatan utanför. Allt som allt hade vi en riktigt trevlig vistelse här, inte minst på grund av den trevliga personalen.

Den gamla och nya delen av hotellet.


Det finns en hel del banor att välja på i staden som marknadsförs som Golfköping. Vi valde den här gången att testa två. Skinnarebo är en lagom kuperad bana i tallskog 20 minuter söderut. För att vara en skogsbana är det hyfsat gott om utrymme även för bångstyriga klubbor, men träden är tillräckligt många i antal för att du förr eller senare ska stöta på problem. Dock står de så pass glest att du för det mesta borde hitta bollen utan större ansträngning.

 


Layouten är varierad och med flera hål som är riktigt roliga att lira. Fairway böljar ofta fram vackert och förstärker det estetiska intrycket. Sista nio är mer kuperade och avslutningshålet är ett kul dogleg där det gäller att placera utslaget så att du får plan mark under fötterna för inspelet.

 

 
Jönköpings GK, lokalt känd som Kättilstorp, är en blandning av traditionell park- och skogsbana med en hel del karaktär – vilket förstärks av att pendeltåget passerar rakt genom banan. Tåget tutar rejält innan det kommer så det finns inga ursäkter om du ställer till det för dig och klubben.

 

 

Även om det är lite ont om utrymme här och där är hålen oftast bredare än vad man förleds att tro från många tees, men se till att få med en banguide. Hål 7 känns som lite av en flaskhals då det krävs en forecaddie för inspelet. Hål 14, ett par fem där andra och tredjeslaget spelas brant nerför, skulle funka som risterrassodling. Kommunen är och rycker i marken för bostadsbyggande så det är lite ovisst hur framtiden ser ut för banan. Du hittar fler foton från banorna här

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.