destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.En av landets absolut bästa banor


Tegelberga är en av de trevligaste golfanläggningar vi besökt i Sverige, med en bana vi längtade tillbaka till innan vi ens hade hålat ut. Boende hittade vi i ett gammalt spannmålsmagasin i centrala Trelleborg, kvarten bort. Vår Bobman skämde ut sig när han försökte sprätta med sina begränsade ölkunskaper.

Trelleborg är Sveriges sydligaste stad och marknadsförs av och till som "Palmstaden", på grund av palmerna som sedan 1984 sätts ut i baljor längs några av infarterna sommartid, för att hälsa turister välkomna. Av samma anledning lär någon kommit på att kalla staden "Lilla Miami", vilket kan vara lite vilseledande då det är betydligt kallare här i januari än i södra Florida – du lär inte heller stöta på värst många exilkubaner.

 


Hotellet och passagen genom färjeterminalen till rummen.


Vi checkade in på Clarion Collection Hotel Magasinet, inhyst i ett gammalt spannmålsmagasin från 1904. Färjeterminalen huserar i samma byggnad och till stadens centrum, samt buss- och tågstationen, är det promenadavstånd. Hotellet har några egna parkeringsplatser till skäligt pris, boka i förväg.

 Byggnaden var igång som magasin fram till mitten av 1980-talet. I början av 2000-talet helrenoverades den och blev bland annat hotell, med detaljer från spannmålsverksamheten kvar som ger karaktär. Inomhusytorna är fina men vill du sitta utomhus är det en knaper uteplats mot parkeringen som gäller.

 

Frukosten.


Det finns 58 rum i olika kategorier, vi hamnade i ett Deluxe King med högt i tak och utsikt mot hamnen. Det var mer eller mindre verksamhet dygnet runt där, med lastbilar som körde på och av båtarna. Sover du lätt kan det vara läge att be om ett rum med fönster mot stan. Själva stördes vi inte nämnvärt och sängarna var mycket bra, precis som duschen.

 


Vårt rum och utsikten från vårt fönster, vill du åka till Tyskland och köpa billig öl är det inte många steg till båten.


Eftermiddagsfika och middag ingår i övernattningspriset. I baren finns lokal öl från Hönsinge Hantwerksbryggeri med annorlunda namn. När vår ölintresserade Bobman frågade den unga tjejen i baren om det fanns en bottensats i ”Sumprunkarens Svarta Porter” stod det klart att tjejen inte var bekant med vare sig ”sumprunkare” eller ”bottensats” och situationen blev genast obekväm.  

 Tegelberga hittar du kvarten rakt norrut från Trelleborg. Skorstenen du ser i klubbloggan tillhör det gamla tegelbruket som ligger bakom klubbhuset. Redan när vi lämnade stora vägen och körde upp mot klubbhuset på höjden kände vi att vi lätt som en plätt hade tackat ja till att hänga här på heltid, något som förstärktes extremt mycket under rundan på 18-hålaren – en av de bästa, mest välskötta och varierade banor vi spelat i Sverige. Som komplement finns också en 9-hålare fullängd Pay & Play. Båda är designade av väletablerade Peter Chamberlain.

 18-hålaren var först på plats och invigdes 1990. Layouten sträcker sig genom ett böljande landskap skapat av inlandsisen (långt innan vårt besök) och kan som mest spelas drygt 6 000 meter (par 71). Inramningen är mycket fin, med rödsvingelgräs som bryter av fint mot de gröna fairways.

 Hålen är rejält omväxlande till karaktären och skicket var under vårt besök mycket fint, med lättrullade greener. Semiruffarna var tillräckligt täta för att straffa slag som missade fairway, men tillräckligt låga för att vi alltid skulle hitta bollarna lätt. Slår du rejält snett kan det vara tuffare att leta rätt på bollen i svingelgräset – bättre att slå rakt.

 Banguide ingår och det finns speltips för varje hål. Inledningsvis ignorerade vi i vanlig ordning tipsen men i takt med att vårt omdöme och brist på självinsikt gav allt skralare utdelning började vi inse att de var väl värda att följa, inte minst ”sikta mer vänster än du tror” på hål 8. Det finns ingen kiosk efter hål 9 utan stoppet sker vid klubbhuset efter hål 11, lägligt efter en rejäl uppförsbacke.

 Allt sammantaget är Tegelberga numera en av våra absoluta favoriter i Sverige och vi skulle mycket väl kunna tänka oss en omgruppering till Trelleborg för att kunna vara medlemmar här. Spelmässigt påmindes vi en hel del om när London Golf Club hade det dåliga omdömet att släppa ut oss på sin privata Heritige-bana. Med det vill vi förmedla att Tegelberga langar fram en betydligt exklusivare golfupplevelse än vad greenfeen indikerar. Du hittar fler foton från banan här.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.