destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.Europas nordligaste seasidebana


Sundsvall har tre banor av helt olika karaktär: park, skog och seaside. Vi valde att testa seasidebanan, Timrå GK, i kombination med Hotel Baltic – mitt i stan men endast kvartens körning från banan.

Timrå GK marknadsför sig som ”Europas nordligaste seasidebana”, något vi bara har vaga aningar om vad det är även efter att ha djuplodat i ämnet. För att bo nära, men ändå ha Sundsvalls utbud av restauranger inom promenadavstånd, checkade vi in på Best Western Hotel Baltic, beläget mitt i stan men lättåtkomligt med bil. Det finns gott om parkering utanför, eller två minuters promenad bort.

 Det finns 87 rum och ett antal sällskapsrum. Vårt rum var bekvämt och sängarna bra. Ett gym finns på hotellet, samt bastu. Restaurangen ligger fint och under frukosten sken morgonsolen in. Frukosten var förstklassig, med allt du kan tänkas vilja stoppa i munnen.

 


Middagen och frukosten är på samma ställe. Frukosten var extremt bra, saknar du något är det nog dig det är fel på.


Det är ganska exakt lika långt till alla tre golfklubbarna i stan, räkna runt en kvarts körning. Vi satsade alltså på Timrå GK. Klubbhusmiljön är mycket trevlig och maten bra. När det gäller det här med seaside kunde vi med våra amatörkunskaper i bankategorisering konstatera att Timrå ser ut som en linksbana i blandad park- och skogsmiljö.

 


Klubben vände på slingorna för ett antal år sedan och det gjorde de rätt i, för sista nio är klart bäst – med fantastisk vattenkontakt på många hål (inledningsvis trodde vi att vi hörde bruset från en väg, men det var vattnet). Avslutningshålet är numera också riktigt vasst och allt kan hända – vilket det i vanlig ordning gjorde oss.

 

Avslutningshålet med klubbhuset.


Som på många klubbar numera finns det inga tryckta banguider och på tee ges du bara information om hur långt hålet spelas. Eftersom banan är pannkaksplatt och det är omöjligt att från markplan se var hindren ligger ställde det här till det för oss. På hemsidan finns en banguide, men utan läsglasögon kunde vi bara få grepp om hur hålen såg ut, inte hur långt det var till de olika hindren.

 Ruffarna var rejält glesa under vårt besök och det var aldrig några problem att hitta snedskotten bland stråna. Värre är det om du skjuter ut bollarna i de många vattenhindren på sista nio.

 


Sammantaget är Timrå en mycket trevlig och lättpromenerad bana – men se till att du har någon typ av banguidesgrunka med dig. Vi hade ingen och sista nio var vi så rökta att det bolmade ur öronen på oss.

 


Vårt mest initierade speltips gäller hål 12 (fotot nedan): slå inte driver höger om vattnet utan lägg upp dig vänster om och dra sedan på med andraslaget. Skulle du chansa med drivern åt högersidan måste du ändå knacka fram bollen för att komma runt hörnet – med vårt tips har du chans att gå in på två (eller som i vårt fall en stabil åtta). Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.