Europas nordligaste seasidebana
Sundsvall har tre banor av helt olika karaktär: park, skog och seaside. Vi valde att testa seasidebanan, Timrå GK, i kombination med Hotel Baltic – mitt i stan men endast kvartens körning från banan.
Timrå GK marknadsför sig som ”Europas nordligaste seasidebana”, något vi bara har vaga aningar om vad det är även efter att ha djuplodat i ämnet. För att bo nära, men ändå ha Sundsvalls utbud av restauranger inom promenadavstånd, checkade vi in på Best Western Hotel Baltic, beläget mitt i stan men lättåtkomligt med bil. Det finns gott om parkering utanför, eller två minuters promenad bort.
Det finns 87 rum och ett antal sällskapsrum. Vårt rum var bekvämt och sängarna bra. Ett gym finns på hotellet, samt bastu. Restaurangen ligger fint och under frukosten sken morgonsolen in. Frukosten var förstklassig, med allt du kan tänkas vilja stoppa i munnen.
Middagen och frukosten är på samma ställe. Frukosten var extremt bra, saknar du något är det nog dig det är fel på.
Det är ganska exakt lika långt till alla tre golfklubbarna i stan, räkna runt en kvarts körning. Vi satsade alltså på Timrå GK. Klubbhusmiljön är mycket trevlig och maten bra. När det gäller det här med seaside kunde vi med våra amatörkunskaper i bankategorisering konstatera att Timrå ser ut som en linksbana i blandad park- och skogsmiljö.
Klubben vände på slingorna för ett antal år sedan och det gjorde de rätt i, för sista nio är klart bäst – med fantastisk vattenkontakt på många hål (inledningsvis trodde vi att vi hörde bruset från en väg, men det var vattnet). Avslutningshålet är numera också riktigt vasst och allt kan hända – vilket det i vanlig ordning gjorde oss.
Avslutningshålet med klubbhuset.
Som på många klubbar numera finns det inga tryckta banguider och på tee ges du bara information om hur långt hålet spelas. Eftersom banan är pannkaksplatt och det är omöjligt att från markplan se var hindren ligger ställde det här till det för oss. På hemsidan finns en banguide, men utan läsglasögon kunde vi bara få grepp om hur hålen såg ut, inte hur långt det var till de olika hindren.
Ruffarna var rejält glesa under vårt besök och det var aldrig några problem att hitta snedskotten bland stråna. Värre är det om du skjuter ut bollarna i de många vattenhindren på sista nio.
Sammantaget är Timrå en mycket trevlig och lättpromenerad bana – men se till att du har någon typ av banguidesgrunka med dig. Vi hade ingen och sista nio var vi så rökta att det bolmade ur öronen på oss.
Vårt mest initierade speltips gäller hål 12 (fotot nedan): slå inte driver höger om vattnet utan lägg upp dig vänster om och dra sedan på med andraslaget. Skulle du chansa med drivern åt högersidan måste du ändå knacka fram bollen för att komma runt hörnet – med vårt tips har du chans att gå in på två (eller som i vårt fall en stabil åtta). Du hittar fler foton från banan här.