destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Cityboende och två riktigt bra banor inom 30 min


I tidigare textilmetropolen och knallecentrumet Borås gav vi oss på Borås GK:s bästa bana. Vi tipsar också om Marks GK knappa halvtimmen söderut.

Borås ligger längs väg 40 mellan Göteborg och Jönköping, tre kvart från den förstnämnda och timmen jämnt från den sistnämnda. Med runt 75 000 personer i tätorten finns det en hel del att göra om du skulle ha råkat få med dig icke-golfare. Djurparken är en av landets största och mest besökta.

 


Viskan rinner genom Borås och passerar den trevliga Stadsparken. Längst upp: Borås Norra.

Vi checkade in på Best Western Plus Hotell Borås, mitt i centrum och med restauranger och nattliv runt knutarna. Textile Fashion Center, som förvaltar stadens textilarv, ligger också nära, precis som Resecentrum, om någon ansluter med tåg eller buss.

 Hotellet ligger i en fastighet från 1929, ursprungligen uppförd åt Borås Vin- och Spirituosabolag. Receptionen där du idag checkar in rymde på den tiden utskänkningsdisken för alkoholhaltiga drycker – idag är det alltså rum istället för rom som langas fram. I övrigt har hotellet försökt att bevara karaktären från den tidsepoken, vilket avspeglar sig i de 52 gästrummen, samtliga inredda i art déco-stil. Än tydligare blir det i frukostmatsalen, som mer påminner om en lite råbarkad kvällsnöjeslokal.

 Vårt rum var fräscht och bekvämt, med ett skrivbord och en liten sittgrupp. Sängarna var mycket sköna. Stort plus för att det finns rum med badkar, första hotellet under vår golfvecka som erbjöd det. Det fanns också en kyl i vårt rum, så det var upplagt för en timmes blötläggning med en kall öl i näven.

 


Frukostmatsalen. Nedan: nödutgångsfilosofi.


Som på andra BW Plus vi bott på var frukosten mycket bra. En utomhusveranda är på g på baksidan, där man ska kunna sitta sommartid. Hotellet har egen parkering mot avgift, men vi hade inga problem att hitta plats på gatan utanför.

 


Vi började på Borås GK, med två 18-hålare. Klubben var igång redan på 1930-talet och finns sedan 1950-talet på sin nuvarande plats. Räkna tio minuters körning rakt söderut från hotellet. Klubbloggan ser ut som en kungakrona, men det är tre fårsaxar som är avbildade, en blinkning till stadens textilhistorik.

 

 

Klubbhusrestaurangen (ovan) ser mer ut som en pub, vi hann inte testa maten men att de har veteöl tyder på att de har koll på läget. På baksidan har du en trevlig uteservering med utsikt mot tees på hål 1 och 10 på Södra banan.

 Den ena banan heter alltså Södra. Den andra heter, logiskt nog, Norra. Den senare ska vara bäst och betingar också ett högre pris. Den kan också spelas betydligt längre (upp till 6 558 meter/par 72) än Södra (upp till 4 915 meter, par 69). Kan du tänka dig att lira båda banorna samma dag erbjuds du ett bra paketpris.Vi hade dock varken tid eller numera orken att köra dubbla rundor, så vi satsade på Norra. Layouten är av parkkaraktär, lite lagom kuperad och med en hel del vatten i spel. Öppningshålets bakre tees (ovan) ligger precis framför klubbhusentrén så låtsas som att du vet vad du håller på med.

 


Greenen på hål 2. Nedan: hål 3 fram- och bakifrån.


Andra halvan av hål 2 har vatten längs hela vänsterkanten, vilket kan stjäla uppmärksamhet från att det även finns vatten i vägen för den som tänkt dra en sorkdödare rakt in mot green.

 Hål 8 och 10 är de två hål på banan där du har lite rejälare fallhöjd från tees ner till fairway respektive green, det förstnämnda ett par 4, det andra ett korthål där man från kiosken har utmärkt sikt för att se hur bollen framför presterar.

 


Hål 10 med kiosken till vänster. Nedan: hål 9 från tees och från green, nästan 600 meter bort.


Däremellan erbjuder hål 9 med 598 meter från baktee, så vitt vi vet, Sveriges längsta par 5. Ska du ge dig på alla metrarna är en tröst att det inte finns några fairwaybunkrar som kan hindra din framfart – det är bara att brassa på.

 Hålen 9-11 ligger i en hörna längst bort från klubbhuset och vi tycker faktiskt att de förtjänar någon sorts namn typ ”Amen Corner”. Vårt förslag är ”Amen Corner+kiosk” – kom ihåg var du hörde det först.

 Korthålet 17 (ovan fram- och bakifrån) spelas uppför och för att vara helt säker på att det är tomt på green finns en spegel på en lång stolpe som ger dig bra översikt över hela greenen.

 

Avslutningshålet vid inspelet och bakifrån. Fullt synligt från bilparkeringen, så håll stilen i mål.

Vi gillande verkligen Borås Norra, en omväxlande bana som under vårt besök var i mycket gott skick hela vägen – extra plus för att det var rejält med sand i bunkrarna. Klubbhusmiljön är också mycket trevlig och vi har lovat oss själva att nästa gång vi passerar ska vi ge oss på Södra banan i kombo med lunch. Du hittar fler foton från Borås Norra här.

 


Marks GK ligger i Kinna (med två ”n”, annars hamnar du galet) tre mil sydväst om Borås, längs väg 41 mot Varberg. Även här har ett verktyg från traktens industrihistorik tagit sig in i klubbemblemet, i det här fallet en vävskyttel, alltså grunkan där man har garnet vid vävning.

 Klubbhuset och 18:e green.


Här finns 27 hål och ett av landets vackrare klubbhus, i en byggnad från sekelskiftet med utsikt mot avslutningshålet på 18-hålaren från altanen. Banan går under namnet ”Kinnaborg”, efter en medeltida befästning som låg på banans högsta punkt. 9-hålaren är par 33 och öppen för Pay & Play.

 Vi satte tänderna i 18-hålaren. Det finns fyra tees och du kan spela den från 4 182 meter upp till 5 486, par 70. Om du inte säger till vid incheckningen kommer du i det utskrivna scorekortet sannolikt att placeras på en tee längre fram än där du kanske anser att du hör hemma. Köp det så får du sannolikt en roligare runda.

 


Öppningshålet från bakre tees, på fairway och bakåt. Nedan: två fina korthål.


Öppningshålet är ett kort par 4 med utsikt mot Kinna kyrka från de upphöjda bakre tees. Är teekulorna placerade långt till vänster är det svårare att härifrån gå mot green. Istället tvingas du ner mot vattnet längs högersidan, såvida du inte har vänsterskruv i slagrepertoaren.

 


På hål 2 ska du sikta mot monumentet på toppen av kullen. Här låg Kinnaborg-fästningen en gång i tiden och stenen markerar slaget år 1611 när vi läxade upp invaderande danskar (Halland tillhörde Danmark på den tiden).

 

Hål 9, ett långt par 5, från bakre tees, på fairway och framme vid inspelet över vatten.


Efter de inledande tre hålen planar layouten ut. På hål 9 kommer du i närkontakt med stora vägen, men från hål 11 slipper du vägbruset. Då dyker också kiosken upp. Den är obemannad och låst, på ditt utskrivna scorekort har du en kod för att komma in.

 


Hål 12 från bakre tees och uppe på green. Nedan: hål 13


Se till att få i dig lite kalorier under kioskstoppet, för hål 12 kräver en ansträngning – rakt uppför och sedan högersväng. Från de bakre tees ska du dessutom över en rejäl pöl. Det kan vara frestande att gena dogleget men då lär du hamna i en svårbemästrad sänka – säkrare att hålla upp vänster.

 Hål 13-14 tar dig i närkontakt med villabebyggelse. Avslutningshålet är ett dogleg vänster. Spelar du från de bakre tees är det inte omöjligt att du behöver gå i clinch med ett stort träd på inspelet. Som vi förstod är det rejält delade meningar huruvida man ska ta bort det för att underlätta inspelen. Vi håller i vanlig ordning på trädet.

 Vi hade en riktigt trevlig dag även på Marks. Banan är betydlig mer kuperad än Borås Norra och även mer trixig – något som vi kommit att uppskatta alltmer. Skicket var mycket fint även här. Det finns några hål där sikten är dold, använd omdömet. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.