The Bobmen report: 3 december 2012
Costa Calida – mycket golf för pengarna
Igår kom vi hem från Costa Calida, timmen söder om lågprisflygplatsen i Alicante. Där har det utbrutit rena priskriget på long stay. Flera arrangörer erbjuder boende och golf en hel månad för under 10 000:-, med spel på upp till sju olika banor. Vi har testat banorna och tipsar om rabatter för dig som likt oss inte har möjlighet att åka på long stay – du hittar reportaget längre ner, där vi också återigen varnar för trixande när det gäller biluthyrning.
Prisutdelning Stay4 Golf på Serena. Längst upp: Roda.
Long stay – mer om att träffa likasinnade än golfbollar
– Mer än något annat tror jag att vi har överraskats av den sociala biten, hur otroligt trevligt det är att träffa nya vänner från hela Sverige. Vi har redan bokat in nästa resa till februari.
Bosse Nilsson från Ystad testar tillsammans med Anette Muntzing long stay för första gången och de är helt klart nöjda med vad som levereras. Vi springer på dem på Serena Golf Resort på Costa Calida, i samband med att golfresearrangören Stay4Golf har prisutdelning efter dagens Texas Scramble. Företaget är en av flera golfresearrangörer som satsar på long stay timmen söder om lågprisflygplatsen i Alicante, med paket från 13 500:-/månaden för två personer. Stay4Golf startades av Michael Dahlberg, i många år uppskattad golfvärd på Golf Plaisir, just för att han såg potentialen i long stay:
– I takt med att allt fler golfare upptäcker att det numera inte kostar mycket mer att vara borta en månad än en vecka kommer konceptet att fortsätta växa i rask takt. Även bland dem som fortfarande yrkesarbetar märker jag ett växande intresse, man vill helt enkelt komma bort från vintermörkret en längre tid till en rimlig kostnad.
Serena golf från long stay-lägenheterna.
Lägenheterna som long stayarna disponerar på Serena Golf är uppskattningsvis 55 kvm. Genom att de är väldisponerade har man lyckats klämma in två sovrum med separata badrum, bra om man har gäster som kommer ner och hälsar på. SVT World och gratis Internetuppkoppling ingår.
Vad är viktigast för att jag ska bli nöjd med en long stay?
– Att golfen är bra är naturligtvis viktigt, men helt avgörande är det sociala. Om vi long stay-arrangörer får våra gäster att ha kul och trevligt tillsammans, då kommer de också tillbaka. På Serena bor alla nära varandra och det gör att det blir naturligt att umgås även utanför golfbanan. Jag tycker också att det är viktigt att kunna erbjuda flexibla paket där våra gäster inte känner sig tvingade att spela varje dag för att de betalt för det. Min erfarenhet är att de nöjdaste gästerna är de som inte bara spelar golf utan även gör andra saker. På Stay4Golf har vi också ett upplägg där par/reskamrater får en pott med greenfees som de kan dela upp hur de vill – bra om en vill spela mer än den andre.
Serena.
Trots att det finns möjlighet att spela på sju olika banor under vistelsen – dessutom med starttider även på förmiddagen (ofta gäller från kl 12 på long stay) – verkar en stor del av Michaels gäster hålla sig till Serena Golf. För oss känns det lite märkligt att de inte i större utsträckning tar chansen att köpa till spel på de sex fina Nicklaus-layouterna i området. Ann och Jan Ohlin från Flommen i Skåne förklarar:
– Vi har åkt på oerhört många golfresor och för vår del tröttnat på väckarklockor, transitbussar och annat som ska passas. Här kan vi bara traska över till klubbhuset när vi känner för det och tar ut våra bagar och spela.
Därför växer long stay:
Long stay – att köpa ett paket där boende och golf under en längre tid ingår – har i kölvattnet av den spanska fastighetskrisen blivit allt populärare. Presumtiva bostadsköpare vill inte längre investera i en osäker marknad och hyr hellre, samtidigt som säljarna i allt större utsträckning börjat hyra ut sina objekt för att överhuvudtaget få in pengar. Golfresearrangörerna – etablerade såväl som nya – har hakat på, för här är en produkt som är betydligt enklare att hantera än traditionella golfveckor där det ska jongleras med flyg och transfer och där resenärerna kan bli missnöjda om det regnar två dagar.
Costa Calida på väg att bli Spaniens populäraste golfdestination
Murcia-regionen timmen söder om lågprisflygplatsen i Alicante har på bara några år utvecklats till Spaniens mest intressanta golfdestination, numera marknadsfört under namnet Costa Calida (den varma kusten) och med ett nybyggt vägnät av hög kvalitet. Fram till finanskrisen satsades det näst intill hejdlöst på att göra regionen till ett nytt europeiskt golfparadis, där soltörstande nordeuropéer skulle erbjudas boende kring någon av flera riktigt fina golfbanor. Det fanns planer på att anlägga uppåt 50 banor av hög kvalitet och Polaris World var den stora aktören.
Haciena Riquelme. Längst upp: Saurines.
Finanskrisen omkullkastade alla planer på att tjäna stort på att sälja fastigheter kring banorna, de som redan fanns och de som var projekterade. Idag står många hus tomma och kvarlämnade byggkranar vittnar om att det inte byggs någon annanstans heller. Den goda nyheten är att banorna klarat sig väl och skälet till det är nog att man med Global Golf som ersättare för Polaris snabbt ställt om till att jobba med long stay. Vi har aldrig sett så många svenska golfare utanför Sverige som vi såg under vår vecka i Costa Calida.
La Manga North.
De flesta long stay-paketen i Costa Calida kretsar kring sexpacket Nicklaus-banor som numera går under samlingsnamnet IRM Golf Experience eller Mar Menor-banorna. Det normala upplägget hos ett antal long stay-arrangörer med de sex Nicklaus-banorna i utbudet är att ta ca 10 000:- för 28 dagars boende och golf. Därtill betalar du ofta åtta euro för varje runda du spelar. Det är samma greenfee oavsett vilken bana du väljer, vilket naturligtvis gör att det lätt blir tjockt på signaturbanan Alhama.
Saurines.
Även för dig som är nere kortare tid – eller väljer att arrangera boende och golf på egen hand – finns det rejäla rabatter att få i långsäsong. Samtliga Nicklaus-banor har i vinter sänkt greenfeen från 80 till 51 euro. Slår du ut efter 14 är du nere på 34 euro. Du kan också köpa fyra rundor för 188 euro eller tio för 426 euro – checkarna är personliga men gäller på samtliga sex banor. På Serena och Roda tar man 30/35 om du slår ut efter 14 under vintermånaderna. Vårt tips är att alltid kolla med klubbarna vad de kan erbjuda, inte minst om ni är större sällskap – det är köparnas marknad i Spanien numera. En sida som verkar vettig och bra för att köpa billiga greenfeecheckar är www.murciagolf.co.
La Manga South.
Vi började med att ge oss i kast med Serena Golf, där vi träffade på gänget från Stay4Golf. Det här är inte en layout för den med vattenskräck – hela 16 hål har vatten i spel. De goda nyheterna är att det går att navigera runt vattnet om du använder mer hjärna än muskler (inte vår paradgren), vilket naturligtvis också kommer att göra dig till en bättre golfare. Banan fick dåligt rykte ett tag då de hade problem med flera greener, men när du läser det här ska även de sista greenerna ha återhämtat sig. Klubben och hotellet ska också ha fått en ny krögare, som lär vara en av Los Alcázares bästa. Motorvägen ligger nära, för den som är känslig för sådant – dock verkade det inte alls störa long stay-gänget.
Inte långt från Serena ligger Roda Golf, en ganska öppen svagt kuperad layout. Första nio är något trixigare att navigera för den som slår bredare än långt, men på det stora hela var det inga större frustrationer ens för vingelpellar som oss. Sista nio är betydligt kortare, framförallt genom ett antal korta par 4. Precis som på Serena finns här många svenska golfare och även här kan vägen uppfattas som störande, i varje fall på första nio.
Saurines marknadsförs som ”ökenbanan” i Nicklaus sexpack – och så är det ju. Banan färdigställdes efter att ekonomin hamnat i fritt fall, så all heder till dem att den blivit så fin. Tyvärr räckte inte pengarna till övriga faciliteter, så det är lite baja-maja-stuk över det mesta utanför själva spelet och någon vettig restaurang finns inte på klubben – men uteserveringen funkar utmärkt för en öl. Banan är mycket fin, med gröna fairways som omges av hård packad jord med små kvastliknande buskar. Visst finns det någon enstaka pöl här och där att slå bort bollen i, men om du är någorlunda nykter på de hålen är chansen stor att du kommer att spela samma boll från första tee till sista green. Layouten är nästan helt platt och lätt att gå. Några hål omgärdas av bebyggelse, färdigställd eller påbörjad och avbruten, med några spöklika byggkranar vars tjänster inte längre efterfrågas.
Hacienda Riquelme (ej att förväxla med en annan Hacienda-bana i området) ingår också den i Nicklaus sexpack. Inte lika fin finish som Saurines, men med fina bunkersystem hela vägen från tee till green där det verkligen gäller att planera sina slag. Har du lirat Vidbynäs mästerskapsbana utanför Södertälje (Sveriges bästa bunkerområden) kommer du att känna igen dig lite. Bakkanten på alla bunkrar är uppdragna, vilket gör att du ser dem tydligt men också att de är svårare att komma ur. Bebyggelse finns runt alla hål, men de stör inte på något sätt spelet, även om du är vinglig. Klubbhuset har riktigt fin spansk känsla, med uteplats mot innergården såväl som mot trädgården. Bra mat – här har du chansen till en av dina bästa after golfs i Costa Calida.
Alhama är flaggskeppet i Nicklaus sexpack och den bana som ligger längst bort från där du sannolikt bor (ca sju mil). Det är en ”signaturbana”, vilket innebär att Jack Nicklaus himself har engagerat sig en aning eller mer i projektet. Vi spelade banan första gången i samband med att den öppnade och kände då att något stort var på gång. Då låg bollarna i pyramider på drivingrange, idag får du hämta dem i en hink – men det är billigt, bara en euro för 42 bollar. Något klubbhus har det inte blivit, utan du får nöja dig med några av de där glascontainrarna som användes för att sälja bostäder när folk fortfarande köpte bostäder. Toaletterna är het kandidat till Spaniens sämsta – det krävs en benspretning om du vill stänga dörren när du sitter ner.
Själva banan håller fortfarande hög kvalitet och även om vi upplevde att fairways sista nio under vårt besök var lite sämre än första nio känns det förmätet att klaga – få ställen i Europa lär ge dig chansen att spela en så påkostad bana för ca 450:-. Det finns gott om bunkrar som kommer att bråka med dina utslag och har greenkeepern vaknat på fel sida går det att sätta upp flaggorna riktigt elakt. Par 3:orna skiljer rejält i längd mellan röd och gul tee. Fler foton från Alhama hittar du i vårt tidigare Murcia-reportage, där du också hittar övriga banor som ingår i Nicklaus sexpack.
För den som inte har några skrupler över att slå ihjäl barnens spargrisar finns chansen att spela en av La Mangas tre banor (North, South, West). Dyker du bara upp och vill spela kommer de i dagsläget att flå dig på 167 euro. Om du bor på hotellet kommer du ner till 72 euro. Vårt tips – om du vill lira här – är att kolla in vilka paket som finns på olika hemsidor. Ibland i lågsäsong brukar klubben gå ut med tidsbestämda erbjudanden om halv greenfee, men även det är ju en hel del pengar och med tanke på vad du kan få på andra ställen handlar det nog mer om att du i så fall vill ha trofén. Vårt intryck är att La Manga lever mer på sitt gamla rykte än på vad de kan leverera i dagsläget. Omklädningsrummen i klubbhuset till North och South (West har ett eget klubbhus) har blivit halvsunkiga.
För ett antal år sedan lirade vi West. Den här gången testade vi de två andra, för att få perspektivet. North ligger till stor del mot sluttningen, med ibland fina vyer mot Mar Menorbukten. Det finns ganska gott om utrymme i sidled för den som inte utövar titthålskirurgi från tee. Layouten är hyfsat ondulerad, så ölen kommer att kännas bra efteråt. Spelar du från gul hemma är vårt tips att flytta tillbaka till vit tee. Skicket var under vårt besök bra.
South är helt platt och därmed populärast hos La Mangas målgrupp. Med över 6000/5000 meter från gul/röd är det den längsta layouten. Samtidigt är det också den mest förlåtande, vilket i kombination med en ganska generös slope skapar förutsättningar för att du ska scora bäst här. Det finns mer bebyggelse runt den här banan än runt de två andra, men inte alls så att det stör. Avslutningshålet spelas rakt in mot hotellets uteservering och en vacker dag är det många som kan uppleva dina strapatser när du ska ta dig över diket fram till green.
Hyra bil 1: Jämför alltid priserna när lockropen kommer
Först var det Holiday Autos, nu har vi även kommit på Auto Europe med att höja sina priser inför en kampanj. Du får ett besked om att de erbjuder rejäl rabatt om du bokar innan ett visst datum, samtidigt som de höjt priserna så att du de facto inte alls får någon rabatt utan tvärtom betalar mer än vad du hade betalat om du bokat några veckor tidigare. Vårt standartips är att alltid jämföra priser innan du spenderar dina pengar, oavsett vem som skriker högt om rabatter.
Hyra bil 2: Bensintanken på hyrbilen blir allt större
Alla som köpt en billig skrivare vet att fabrikanterna tar igen det när det är dags för nya färgpatroner, som inte sällan kostar mer än vad du gav för skrivaren. Samma upplägg kör biluthyrarna sedan flera år när de hyr ut billigt och sedan tar rejält betalt för den obligatoriska fulla tanken. Nu sist fick vi betala 92 euro för en tank till vår VW Polo diesel. Literpriset för dieseln var då 1:40 Euro. Det innebär att Polon skulle ha en bensintank på 66 liter istället för de 45 liter som tillverkaren uppger. Lägg därtill att vi under vår vecka bara körde till golfbanorna och därmed lämnade tillbaka bilen med halv tank så förstår man varför listpriset för att hyra bil numera är så billigt. Vi väntar med spänning på att priset för ”full tank” passerar inköpspriset för bilen den levereras i.