The Bobmen report: 1 oktober 2024



Skiftet augusti/september var vi i rumpmas-land, för att testa Hagge GK i Ludvika och Avesta GK som vi inte hann med i vårt stora Dalarna-reportage i somras. Vi gav oss också på Fagersta och Sala i Västmanland, den första ligger inte värst långt från Hagge och den senare på vägen upp mot Dalarna från Stockholm. När det gäller hotellpriserna kan det variera rejält från en dag till en annan, så börja planeringen där, med så mycket flexibilitet som möjligt.




Vi började på Sala GK, runt 90 minuters körning från Stockholm. Här går heldagsgreenfeen för 500/600:- vardag/helg på 18-hålaren och då får du även veva hur mycket du vill på 9-hålaren (Pay & Play, fullängd). Vill du bara spela heldag på den senare, är det 250/300:- som gäller. Ett dubbelrum med frukost på Hotell Tinget i stan gick vårt datum för 1 424:-. Läs reportaget.




Avesta GK, halvtimmen bort från Sala i nordvästlig riktning och 45 min innan Borlänge, kostar greenfeen 500/550:- vardag/helg. Under den här säsongen testar klubben att spela hålen i en annan ordning (10-14, 7-9, 1-6, 15-18) jämfört med banguiden och som vanligt finns det lika många åsikter om det här som det finns medlemmar i klubben. Granne med golfklubben hittar du världens största häst. Ett dubbelrum med frukost på Best Western Nya Star Hotel gick vårt datum för 1 342:-. Läs reportaget.




Sedan vände vi västerut, mot Ludvika och Hagge GK en knapp timme bort från Avesta. Halvvägs tog vi en bensträckare på Fagersta GK (500/550:- vardag/helg), som vi visste absolut inget om, utöver att det var här det var problem med svinpest i fjol. Det här är sedan länge löst och banan överraskade mycket positivt på oss, varierad och med snabba greener. Det senare i kombination med för dagen styv kuling gjorde det svårt att sätta puttarna, inte minst från vänster på fotot ovan.



Hagge är Dalarnas kanske bästa bana, med flera hål med fin sjökontakt. Under vårt besök var allt i mycket bra skick. Greenfeen varierar med säsong, fram till 27 oktober betalar du 450/500:- vardag/helg sedan är det 300:- alla dagar året ut. Ett dubbelrum på Grand Hotel Elektra i Ludvika gick vårt datum för 1 472:-.Läs reportaget.


 

Henrik Stensons första layout


För fem år sedan öppnade Henrik Stensons första och så här långt enda spelklara banbygge: Öster by Stenson. Vi har väntat med att testa banan för att ge de nästan 400 planterade träden en chans att växa till sig lite, så att vi kan hamna mask där. Längre ner tar vi dig genom banan, med klubbor, mobilkamera och Henrik Stenson (ungefär). Vi berättar också om den andra banan som är på gång och som skiljer sig helt från Öster-banan – tänk grönt och brunt.

 


Daniela och Donald spelar regelbundet ihop, så länge Trump har tummen på ett anständigt ställe.

 

Svenskt golfproffs krokar arm med Trump


Expressen rapporterar att prestigeklubben där svenska golfproffset Daniela Holmqvist har spelat och tränat gratis nu vill ha rejält betalt för hennes medlemskap. Upp dyker Donald Trump och erbjuder Holmqvist att träna och spela gratis på alla hans anläggningar, något hon säger sig vara tacksam för:
Nästan alla ställen i Florida är helt fulla eftersom halva New York flyttade ner hit under covidperioden. Det är i princip omöjligt att gå med i en golfklubb här om du inte betalar hur mycket som helst.
Holmqvist menar också att medierna ofta har en agenda mot Trump, att han inte skulle tycka om eller stötta kvinnor.
På de flesta banorna i mitt område finns det bara restaurang och omklädningsrum för män. Så om jag spelat där kan jag inte gå in och äta lunch inomhus med de jag spelat ihop med, eftersom kvinnor inte är tillåtna. Men på hans banor är det gemensamma ytor. Bara en sån sak, för mig, visar hur han ser på det.

 

Att ett golfproffs inte skulle ha råd med ett medlemskap i någon av Floridas 1 500 golfanläggningar kanske hade varit värt ett ifrågasättande. Sedan har våra kvinnliga Bobmen spelat ett 100-tal banor i Florida och aldrig har det hänt att de inte kunnat byta om eller äta på klubbarna. Överhuvudtaget verkar Expressen inte ha några som helst journalistiska ambitioner med artikeln, snarare verkar den skriven för att marknadsföra Holmqvist inför potentiella sponsorer  och polera Trumps rykte inför det stundande valet.

 



 

Smarta innovationer


Branschen försöker pracka på oss en hel de grunkor med ingen eller marginell egentlig nytta, men på Fagersta hittade vi en greenlagare vi verkligen gillade, med en pennvässare. Något dyr, men bra kvalitet.

 



Hagge hade vi en hel del regn och inga regnkläder. Nöden är uppfinningarnas moder och nu har vi sökt patent på vår smarta paraplyhatt – i butik nästa år, eventuellt.


 

Obekvämt klimat


Från 1 juli 2025 avskaffas flygskatten, för att ”förbättra tillgängligheten”. Det här kommer att ha ytterst marginell effekt på flygpriserna, som i många fall redan är extremt låga (Stockholm-Sydspanien för runt 300:- för den som tittar runt, som ett exempel). Däremot skickar regeringen en signal om att klimatet ska passa sig jävligt noga för att mucka med människans behov av bekvämlighet. Längre fram i tiden, när våra barnbarnsbarn ärvt jorden av oss, kanske ”bekvämlighet” är något mycket större än billiga flygresor.



 

Nästa nyhetsbrev


Många ställer in klubborna nu, när naturen är som vackrast. Själva kör vi på, först på hemmabanan söder om Stockholm (ovan) och sedan ska vi ner en sväng till västkusten igen, i slutet av oktober. Så färskt reportage i nästa nyhetsbrev alltså.
 


 

På sista radens överlevnadstips


Trots kris i vården och att allt fler barnfamiljer vräks prioriterar regeringen att sänka skatterna för dem som har mest, samtidigt som sossarna ger sig på sina egna fattigpensionärer via aggressiva telefonförsäljare. Var rik, skaffa inte barn, håll dig frisk, svara aldrig i telefon och bli för böveln inte gammal.

 

 

På sista radens liv efter döden

 

I lördags var det 30 år sedan Estoniakatastrofen, med 852 påminnelser om att livet kan ta slut i varje ögonblick. När det ögonblicket kommer vet ingen. Tills dess kan  du se till att din död ger liv åt någon annan, genom att anmäla dig till Donationsregistret. Slösa inte bort din död!

Registret är öppet för alla oavsett levnadsvanor, sjukdomar och ålder. Den äldsta donatorn 2022 var 87 år gammal.

 

 

På sista adrenalinraden


I förra nyhetsbrevet flaggade vi för att vi nästa sommar skulle åka nya berg-o-dal-banan i Kolmården, en av världens häftigaste i trä. Vi kunde inte hålla oss så länge utan var där en fin sensommardag i mitten av september. Åkturerna ingår i inträdet till parken och priserna är dynamiska, vi var ute i god tid och betalade 299:-/person. Då ingår även alla shower samt safari-linbanan som tar dig runt många av hägnen med djur, ett betydligt bättre sätt att se dem än från egna bilen. 

 

 

Kan tyckas märkligt att bygga en berg-o-dal-bana i en djurpark, inte direkt ett ställe som normalt lockar adrenalinjunkies. Fördelen är att köerna till banan inte blir lika långa som om den hade legat på Liseberg. Precis innan du kommer fram där du ska sätta dig i vagnen finns en liten grunka där du kan tvätta av dig handsvetten. Vi hade gärna sett en liknande grunka där man stiger av, för oss som gjort i byxan under färden.

 

 

Har du pressat dig själv för att våga åka kommer den långa backen upp i början att vara värst, för att du ser vad som väntar efter en liten sväng: nerför i 83 grader, alltså sju grader från helt lodrätt (fotot längst upp). Åkturen varar i totalt två minuter (vilket var 1 min 59 sek för länge för den av oss som började skrika av skräck redan innan vi lämnat plattformen) och du kommer att vara tyngdlös ett tiotal gånger. Utsikten mot Bråviken är riktigt vacker (fotot ovan är taget från safari-linbanan), men om du som oss försöker fota under färden är det rejält svårt, vi fick mest med en hand och ett antal tänder.

 




 

Öster by Stenson – Florida i Åkersberga


Österåkers GK ligger knappa halvtimmen nordost om Stockholm, följ bara väg E18 och sväng av mot Åkersberga så har du klubben på höger sida strax innan samhället. De två banorna hette länge Västerled och Österled, den förstnämnda var mästerskapsbanan och spelplats för ett antal tourtävlingar, på herr- såväl som damsidan – en trevlig bana som med tiden blev omsprungen av flera projekt runt huvudstaden. Österled bara fanns där, utan att vi någon gång fick för oss att testa den, kanske för att den inte såg så spännande ut från parkeringen.

 

Österåkers nya korthålare, med samma stuk som stora banan. Nedan: förstklassiga tees på Öster by Stenson.

Men så hände något i Sverige, när man insåg att allt fler ville bo permanent vid golfbanan, trots att den på våra breddgrader ofta är stängd för spel en stor portion av året. På senare år har flera svenska klubbar lyckats få till små ”golf communities” (i brist på ett vettigt svensk ord) runt banan, där försäljningen av mark eller bostäder finansierar satsningen på själva banan. Så är det även på Österåker, men här satsar man stort och bygger om båda sina banor – utan banklån. Som många klubbar numera är man också hjälpt av att faktiskt få betalt för att ta emot schaktmassor, som inte minst hjälper till att ge banorna karaktär.  

 


Österled är redan klar och öppnade 2019 som Öster by Stenson. Totalt ombyggd har banan nu karaktären av en amerikansk parklayout, med vit bunkersand och palissader runt vattendragen. Nästan 400 träd har planterats för att förstärka parkkänslan. Säkert var vi många som misstänkte att Stenson bara var affischnamnet och att Christian Lundin, en av landets just nu hetaste banarkitekter, gjort hästjobbet. Men enligt Christian har Henrik varit rejält engagerad, ner på detaljnivå.

 



Samma herrar är kontrakterade när det gäller ombyggnationen av Västerled, där det i skrivande stund schaktas för fullt (ovan). Även denna ska byggas om till oigenkännlighet, men här kommer du till stora delar att känna igen bansträckningen. Det här blir en helt annan typ av bana, av links-/hedkaraktär, lite mer råbarkat, mer brun än grön. Som The National (f.d. PGA National) utanför Malmö gjort, för att kunna erbjuda två helt skilda spelupplevelser. Varje hål ska hämta inspiration från olika historiska banor, som PrestwicksSahara-bunker”. Vad kommer då Västerled att heta? Vi chansar vilt och drar till med ”Väster by Stenson”. Hade Österåker legat i USA hade det inte varit omöjligt att banorna fått namnen ”The Beauty” och ”The Beast”, jänkarna har ju en fäbless för dramatiska namn på sina banor. Om allt går som planerat räknar klubben med att öppna banan för spel hösten 2026, tills dess är det Öster by Stenson som gäller.

 

Kan vara läge att pricka green på Öster by Stenson.

Greenfeen går för 1 500:-, något många säkert tycker är väl mycket för en runda på en svensk golfbana. Som vi ser det slipper du ta flyget till Florida för att spela en av de riktigt bra banorna där, som för övrigt kostar minst lika mycket. För att få ut så mycket som möjligt av besöket är tipset att göra en heldag av det. Om du som oss gärna undviker rangen för att slippa inse i förtid att du och drivern inte har en hälsosam relation är tipset att kalibrera närspelet på den fina Pitch & Putt-banan, som har mycket av samma attribut (inkl. grässorter) som Öster by Stenson. På hemsidan står det att den bara är öppen för medlemmar och deras gäster, men det var inga problem att boka den i GIT (200:-) och väl på plats var det bara att betala och gå ut.

 

 

De nio hålen spelas alla under 100 meter, som mest kan du skramla ihop 760 meter, som minst 561. Tees är i form av mattor och det funkade bra. De fyra första hålen (ovan och nedan) kommer att invagga dig i säkerhet, inte bara genom sin längd utan också för att de inte har något vatten i spel.

 

 

På hål 5 (nedan) blir det tuffare, med vatten längs hela högersidan och en bunker bakom green. Att hålet endast mäter 73 gör det bara svårare om du som oss inte har något kortare klubba än 100 meter.

 

 

Hål 6 (nedan) är än svårare, fortfarande vatten längs högersidan men nu även framför och bakom green. Vi gissar att en del lägger upp sig vänster om green, där det finns hyfsat med utrymme.

 

 

7 (ovan). Torrt och vilsamt, sedan är det vatten igen längs högersidan på 8 (nedan). Dock gott om utrymme på vänsterkanten, med en vall som du kan landa mot.

 

 

Avslutningshålet (nedan) är ganska krusidullfritt. För att summera blir den här typen av påkostade PItch & Putts allt vanligare även i Sverige och de fostrar verkligen närspelet.

 


Efter att ha värmt upp på korthålaren och innan vi gav oss på stora banan passade vi på att äta lunch. Restaurangen heter TwoSixtyFour, som var Stensons totalscore på Troon när han vann The Open 2016 (vi har spelat match mot Henriks avslutande runda, när han med 63 slag satte banrekord – vi var närmare hans totalresultat efter vår enda runda). Proppmätta och lite pömsiga efter en öl (kan ha varit två) och lunch var vi redo för att ge oss i kast med Öster by Stenson.

 

Restaurangen, som inte har någon kontakt med banan men väl med den upphöjda övningsgreenen mitt emot.

Banan kan spelas från 4 145 upp till väl tilltagna 6 680 meter. Backtee heter ”HS”, vilket antagligen står för ”Hiskeligt Svårt”. Slopen är hyfsat generös, eller så är banan svårare än snittet. Samtidigt har Stenson förklarat att han och Lundin inte byggt en bana för mästerskap utan en där vanliga dödliga ska kunna ta sig runt med eventuell ära i behåll. Som alltid hänger det här på att du väljer rätt tee. Utöver några hål på slutet är banan platt och lätt att gå. En anledning att hyra bil är att du får gps. De är mycket fina och har RSBR-säten (Rejäl Stoppning för Beniga Rövar).

 


 
Layouten ska påminna om Le Golf National utanför Paris (där OS-golfen spelades i år), men även TPC Sawgrass i Florida (vi antar att det är Stadium-banan där). Challengetouren (strax under Europatouren) var här 2021 och 2022. Småpotatis i sammanhanget, nu var det dags för oss. Stensons teerekommendationer är att herrar med över 10 i hcp ska spela från "Tee 4" (vilket ger 5 635 totalmeter) och damer med samma hcp från "Tee 2" (4 700) .

 

 

I banguiden ger Henrik tips om hur hålen bäst spelas. Öppningshålet (ovan) är ett hyfsat kort par 4 där några högerbunkrar ska navigeras på utslaget och en vänsterbunker på inspelet. En bra chans att bekanta dig med banan utan större strapatser.

 

 

Hål 2 är ett ännu kortare par 4, men nu med en svag vänstersväng. Här säger Stenson att "den girige kan nå greenen". Hålet var för oss drygt 300 meter, så han menar nog på två slag. Eller tre.

 

 

På hål 3 blir det betydligt svårare, ett ganska långt par 4 med vatten längs hela högersidan. Här var vi och Henrik överens, om att lägga utslaget kort bunkrarna till vänster. Har du som oss vattenskräck är sedan en variant att lägga inspelet bakom bunkern till vänster, men vet då att du har en avrinningsyta där som kan vara svår att manövrera.

 

 

Med 4 har du banans första korthål, blött i kvadrat. En tröst är att greenen är den största på banan. Fotot näst längst upp är från Tee 4, där de flesta herrar alltså slår ut. Med rejäl blåst var det några i vår boll som lade upp sig strax innan green.

 

 

Med 5 är det dags för första par-5. Relativt långt och slingrande. Chans till birdie eller t.o.m. eagle, enligt Stenson. I det senare fallet krävs nog att du genar över vattnet, från vår tee behövde vi en carry på 230 meter. De dåliga nyheterna är att om du har en carry på 230 meter i bagen har du nog valt att spela från backtee och därifrån behöver du ytterligare 50 meter. Vårt tips är att spela det som ett par 5, utan att vara för girig på andraslaget.

 

 

Hål 6 har vatten längs högersidan, men har du någorlunda styrning med drivern är det bunkrarna rakt fram du ska fokusera på. Tuff bunker höger om green enligt Henrik. Avrinningsyta vänster.

 

 

Med 7 är det dags för andra korthålet, betydligt mer lätthanterligt och framförallt torrare. Stenson bjuder in till lite shoulder-rub genom att säga "Du kommer troligtvis som jag spela långt- eller mellanjärn...". Vi har svårt att tro att Henrik spelar samma klubbor som oss från något avstånd.

 

 

Hål 8. Ett halvlångt par 5 som svänger svagt höger. Innan du funderar på att gena kan det vara värt att notera att det är OB längs hela högersidan. Krusidullfritt från tee men lite småkrångligt på inspelet. Stensons tips är att komma in från vänstersidan på fairway.

 

 

Hål 9, ett inte värst långt par 4 om du har valt samma tee som oss. Antingen lägger du upp dig kort om fairwaybunkrarna och tar ett längre inspel eller så försöker du driva dem och får en mer lätthanterlig fortsättning. Själva hade vi fullt sjå med vattnet som ackompanjerar hålet längs hela vänstersidan, förutseende som vi varit hade vi med egen dykare som fick upp merparten av våra bollar medan vi tog en halvvägs-öl. 

 

 

Halfway-huset är ett av de läckraste vi besökt. Fotot ovan är taget från gaveln (där man förmodas hålla halvvägs), men rakt framåt och runt hörnet har du sittplatser med förstklassig utsikt mot hål 9 och 18 hela vägen från tee till kopp. Tyvärr serverar de bara "kiosk-mat", annars hade vi gärna ätit lunchen här. Se till att du inte har bilnycklarna när ni är klara med rundan.

 

 

10 är inte helt olikt hål 1 och med likartat index. Här har du fairwaybunkern till vänster och sedan två bunkrar som skyddar green samt en avrinningsyta höger. Säkrast är att göra som Henrik säger: "slå bollen hela vägen upp till pinnen".

 

 

Korthålet 11 är banans svagaste hål, som man gör ett tappert försök att sälja in som "Österåkers alldeles egna "Postage Stamp". Precis som Troons hål 8 högt index, men sannolikt inte med samma potential att bli världsberömt.

 

 

Betydligt roligare blir det på 12, ett "par 4 och en halv" som någon beskrivit det. Ett rejält långt par 4 indexerat som ett av banans två svåraste hål. Utöver längden ligger svårigheterna i den välbevakade greenen. Försök uppskatta det mycket fina greenområdet även när du gräver dig allt längre ner i en av de tre djupa bunkrarna.

 

 

13, ett långt par 5 som Stenson ser som banans tredje signaturhål (efter 9 och 18). Även här med vatten längs sidan hela vägen från tee till green. På andra sidan vattnet ska det så småningom byggas bostäder, vilket vi hoppas inte stör det rika fågellivet. En av de mest ondulerade greenerna, så försök hamna rätt med inspelet.

 

 

Med 14 har du ett halvlångt par 4 som svänger svagt höger. Henriks tips är att gena över högerbunkern, men det kräver vettig längd. För flertalet är det sannolikt bättre att hålla sig i mitten från tee och ta ett längre inspel. 

 

 

Korthålet 15, med green på en liten halvö. Vi slog från backtee, vilket gav oss 185 meter. Många lägger nog upp sig kort green och chansar på att knacka upp bollen nära flagg därifrån.

 

 

Sedan byter banan karaktär i två hål, till mer av en skogslayout. Hål 16 är inte helt olikt hål 12 på Hills, båda korta par 4 med ett dike som skyddar green, fina publikhål när proffsen ska upp på ett slag. Funderar du själv på att driva green tipsar Stenson om att använda en träfyra. Tack Henrik!

 

 

17 är banans mest intressanta hål rent tekniskt. Inte värst långt, varför vi valde att även här spela från backtee (360 meter, översta fotot), men med ett tvärsgående dike där många vill landa utslaget.

 

 

18 är alltså tillsammans med 9 banans signaturhål. Båda är i full vy från The Lake House (kiosken), men det här är ett par 5 så de ser inte lika bra vad du har för dig från tee. Spelar du från backtee (HS) eller Tee 5 har du utslagsvinkeln som på översta fotot. Samma svårighetsgrad som hål 9 enligt index, men klarar du att navigera bunkrarna på andraslaget tycker vi nog att det här var lite mer lätthanterligt. Green är också större här. Avsluta med en öl eller två på verandan på Lake House, allt annat är tjänstefel.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Costa del Sol:

Alcaidesa Heathland

Alcaidesa Links
Alhaurin

Almenara
Aloha
Añoreta
Atalaya New  
Atalaya Old
Baviera

Cabopino
Calanova

Cerrado del Águila

Dona Julia
El Candado

EL Chaparral
Finca Cortesin

Greenlife

Guadalmina Sur
La Cala América
La Cala Asia
La Cala Europa

Las Brisas

La Siesta
Lauro

La Zagaleta New

La Zagaleta Old

Los Naranjos
Marbella GCC

Mijas Los Lagos
Mijas Los Olivos
Miraflores
Parador Malaga

Rio Real

San Roque New
San Roque Old
Santa Clara Marbella

Santa Maria
Santana

Torrequebrada
Valderrama

Villa Padierna Alferini
Villa Padierna Flamingos

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.