Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Kända vintersportorter och god mat

 

Med hotellkapacitet för vintermånaderna finns det stora chanser att hitta bra priser på boende i centrala Österrike under golfsäsongen. Här hittar du en bana där du tar skidliften upp till nästa tee.

 

Vi skulle flyga till Salzburg men sent ute hittade vi inga billiga flyg, istället flög vi till München, varifrån vi hade 1,5 tim körning till Salzburg, på fin motorväg genom vackra landskap. München är dessutom en av Europas trevligaste storflygplatser. Vi upprättade basläger i Schladming, en timmes körning sydost om Salzburg, bara någon mil in i provinsen Steiermark (Styria på engelska). Även sommartid bjuder området på många möjligheter till aktiviteter. Den mest självklara är kanske att ta någon av linbanorna upp för bergen och vandra med en storslagen utsikt över bergskammar och grönskande dalar.

 

Dachstein Tauern. Längst upp: Zell am See Kitzsteinhorn.

 

Maten i regionen är ett annat stort dragplåster. Under tre dagar åt vi sensationellt goda måltider, inte minst något där köttet hängdes på små krokar på vad som skulle likna en mongolisk hatt. Köttsafterna rann ner i en horisontell stupränna och det var först efter påpekande från bordsgrannen som vi förstod att även detta skulle ätas – det smakade som en härligt kryddig fransk löksoppa. Även golfklubbarna verkar ha lagt den kulinariska ribban högt och vi åt genomgående mycket bra mat även där.

 

Dachstein Tauern, par 3.

 

Strax öster om Schladming ligger Dachstein Tauern, i folkmun bara refererad till som Schladming. Av någon outgrundlig anledning marknadsför sig banan som ”Alpernas Pebble Beach”, vilket gjorde oss rejält skeptiska. Redan när vi svänger in på parkeringen försvinner all tvekan – det här är en kanonbana av amerikansk modell, med högsta kvalitet i alla detaljer. Trots att området för banbygget varit mycket begränsat har Bernhard Langer och ett antal schaktmaskinförare lyckats skapa separata rum för nästan varje hål.

 


 

Strax väster om Schladming, över gränsen till Salzburg-provinsen, ligger Radstadt, mest känd för att erbjuda en tur med skidgondol (om än kort) upp till 12:e tee, ett korthål som vid klart väder erbjuder en strålande utsikt mot bergskedjan Dachstein Massif. Det är dock först på 13:e som höjdskillnaden från tee blir så stor att man känner hornen växa i pannan. Från gul tee är det ca 80 meter ner till fairway. En bra sweetspottning här och du kommer att vandra hela vägen ner med ett leende från öra till öra. Banan är i övrigt en trevlig upplevelse och i bra kondition rakt igenom. Det är några hål på slutet som kräver lite flås, i övrigt är det lättpromenerat.

 

Radstadts 13:e från tee med fairway långt där nere.

 

Österut från Schladming hittade vi Schloss Pichlarn, en anläggning som framförallt är känd för sitt fina hotell med tillhörande hälsobehandlingar enligt Ayurveda-principer (som vi inte har en susning om vad det är). Banan bjuder på fin utsikt från några hål – bästa vyerna mot Grimming-massivet med toppar på drygt 2000 meter får du dock från korthålsbanan. 18-hålaren har en öppen layout första nio och mer av skogsupplevelse sista nio. Kiosken ligger vackert och det är lätt att sitta kvar och beundra utsikten. Banan är relativt kuperad och vår runda ackompanjerades av ett ständigt fågelkvitter, som dock inte lockade fram våra egna birdies.

 Inte långt från Schloss Pichlarn ligger Ennstal Weissenbach, en helt platt 18-hålare där dragplåstret främst är vackra vyer över bergsmassiven i norr. Banan är relativt teknisk och favoriserar den spelare som gillar att lägga upp sig för inspel. Till skillnad från de andra klubbarna var faciliteterna här av det något enklare slaget.

 

 

Efter tre dagar i Schladming tog vi oss till Zell am See, en dryg timme rakt västerut. Den lilla staden ligger oerhört vackert vid sjön Zeller, med flera höga berg som fond. Två av bergen heter Schmittenhöhe och Kitzsteinhorn och har gett namn åt Golf club Zell am Sees två 18-hålare. Det senare erbjuder dessutom sommarskidåkning; du kan alltså först åka skidor på Kitzsteinhorn och sedan spela golf på Kitzsteinhorn – en kul grej för att skapa en del förvirring när du avrapporterar din resa där hemma.

 

Zell am See Schmittenhöhe.

 

Båda banorna är helt platta och var vid vårt besök i mycket bra skick. De flesta håller Schmittenhöhe som den bästa och vi får nog hålla med om att den var aningen vassare i finish. Dock är sista nio på Kitzsteinhorn de klart roligaste rent layoutmässigt.

 


Bilderna ovan: Zell am See Schmittenhöhe. Nedan: vårt rum på Salzburgerhof.

 

Eftersom natten i Zell am See var vår sista innan hemfärd slog vi på stort och checkade in på Hotel Salzburgerhof, ett av Österrikes främsta hotell. Hotellet ligger lite undangömt några 100 meter från strandkanten och erbjuder det mesta man kan behöva efter sex rundor på fem dagar – inkl en golfsimulator om man skulle ha abstinens kvällstid.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat centr Österrike:

Dachstein Tauern
Ennstal Weissenbach

Radstadt
Schloss Pichlarn
Zell am See Kitzsteinhorn
Zell am See Schmittenhöhe

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.