Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Banor för alla plånböcker

 

Vi har provskjutit några av de bästa banorna på Wales sydkust, från specialbyggda Ryder Cup-banan Twenty Tenexklusiva Celtic Manor till en opolerad favorit bland inhemska golfare där du får torka fårskiten av skorna innan du äntrar klubbhuset.

 

Marriott St Pierre ligger vid brofästet till England. Hotellet med drygt 150 rum huserar i den mycket vackra slottsbyggnaden från 1300-talet. Pierre of Caen var en av William Erövrarens mest trogna löjtnanter och belönades med detta herresäte. Interiören är precis allt vad man förväntar sig av den här typen av byggnad.

 

Marriott St Pierre Old Course avslutningshålet och hotellet. Längst upp: Newport Sands.

 

Här finns två banor – The Old Course och The Mathern Course. Vi satsade på den förstnämnda som ska vara klart bäst och som har stått värd för Europatouren 14 gånger, samt Solheim Cup 1996. Banan är av parkkaraktär, 5 800 meter par 71 från gul, 5 300 par 75 från röd. Avslutningshålet är ett par 3 på drygt 200 meter från gul tee, med vatten framför. Förnedrar du dig själv kan du trösta dig med en öl på serveringen bakom green och se andra göra samma sak.

 

 

Kvarten västerut, strax innan Newport, hittar du enorma Celtic Manor (uttalas ”Keltic” i Wales), en anläggning med tre mästerskapsbanor och ett femstjärnigt hotell med 330 rum (samt ett mindre 4-stjärnigt hotell). När vi anlände i vårt väderbitna halvvrak till bil kände vi oss som kommissarie Colombo, men snabbt insåg vi att de flesta gästerna är vanliga dödliga som vill sätta lite guldkant på tillvaron.

 

The Montgomerie och det femstjärniga hotellet. Nedan: The Montgomerie.

 

Två banor ligger nära hotellet och samsas om det mycket trevliga klubbhuset The Lodge. The Montgomerie är en kuperad historia par 69 som bjuder på en rolig och omväxlande layout. Ofta går det att hitta genvägar från tee, men det kräver att du är spiknykter med drivern.

 


 

Roman Road är en plattare bana, men bjuder ändå på en hel del traskande i uppförs- och nerförslut. Banan är framförallt uppskattad för sina snabba greener.

 

Klubbhuset för Montgomerie och Roman Road, The Lodge.

 

Den tredje banan heter TwentyTen och – som namnet skvallrar om – specialbyggdes för Ryder Cup 2010 (i varje fall nio av hålen). Även klubbhuset är byggt med tävlingen för ögonen – kolla in herrarnas smått gigantiska omklädningsrum med separata sektioner för USA och Europa (som av en tanke ligger Europas sektion närmast baren).

 

 

För att överhuvudtaget släppas in på området där banan ligger måste du ha en starttid (vill du inte slanta upp kan du få en fin vy från The Montgomerie). När du väl dyker upp för spel är mottagandet förstklassigt. Ditt namn står på ett skåp i det läckra omklädningsrummet. Själva banan är naturligtvis en upplevelse i strategisk layout och allt vad du kan förvänta dig av en mästerskapsbana. Förutom de sista hålen är den helt platt och vatten är ofta i spel. Med detta sagt hade vi faktiskt roligare på The Montgomerie – den har mer karaktär.

 


TwentyTen omklädningsrummen. Nedan: frukosten på det femstjärniga hotellet.

 

För den som vill lira alla tre banorna och inte nödvändigtvis måste bo på det flådiga 5-stjärniga hotellet finns paket som inkluderar tre greenfee och boende på det mindre 4-stjärniga hotellet. Flera restauranger finns inom området och vi åt mycket bra.

 

 

Bryn Meadows är en trevlig liten golf resort (42 rum) belägen strax norr om Cardiff. Intimiteten i det småskaliga lockar inte bara lokala golfare, hotellet är välutnyttjat för vigslar och bröllopsfester. Rummen är mycket trevliga; bor du här ska du se till att få ett rum på andra våningen med balkongen mot 18:e green. 

 

Vårt rum på Bryn Meadows. Nedan: banan.

 

Från restaurangen har du en formidabel utsikt över första tee och hål 18, ett par 3. Under vår middagssittning stod vad som måste ha varit Wales sämsta golfare för underhållningen: när han kom ut ur svingen på 18:e tee stod han på ett ben och utan klubba. Bryn Meadows är framförallt för er som vill ha en mysig totalupplevelse med lugn och trivsam atmosfär kring hotell, restaurang och klubbhus. Bra mat och trevlig personal. Banan är av parkkaraktär, trevlig och omväxlande utan att vara spektakulär.

 

 

Vale Hotel, Golf and Spa Resort strax väster om Cardiff lockar konferenser såväl som privatpersoner. Bland en mängd faciliteter finns här Wales största Spa. Hela anläggningen ligger lantligt och tyst, trots att det inte är långt till M4-motorvägen. Rummen är rymliga, flera med stor balkong. Här finns två banor – Wales National och Lake Course.

 

Lake Course, även nedan.

 

Vi valde att spela den senare, en mycket trevlig parkbana med flera vackra hål. Banan är nästan lika lång från röd tee som från gul, men den som spelar från röd gör det på par 74 istället för par 72. Klubbhuset har bra atmosfär och många dröjer sig kvar till långt efter avslutad runda.

 


 

Southerndown, halvvägs mellan Cardiff och Swansea, är en bana av gammalt snitt och så långt man kan komma från prestigeanläggningar som Celtic Manor. De 18 hålen ligger sedan 1905 utslängda på en vindpinad höjd öster om Swansea och säkert ser de i stort ut som de såg ut då de skapades. Klubben hyr marken av Prinsen av Wales, så genom att lira här är du indirekt med och finansierar den omtalade ombyggnaden av Charles bil så att frugan kan ha hatten på under bilkortegerna.

 

 

Banan är av typen ”downland links” (därav namnet), vilket i praktiken innebär att du kommer att stöta på samma problem som på linksbanor, med bollar som inte slutar rulla förrän du hamnat i en bunker som kräver bollhåv för att ta sig ur. Många duktiga inhemska golfare håller Southerndown som en av Wales bästa banor just för att den bjuder på mycket av det som en gång var den ursprungliga tanken med spelet. För den som är van vid mer tillrättalagda miljöer kan banan dock uppfattas som Kalle Anka-golf här och var, med flera blinda utslag där man bara har en siktpinne i mitten av fairway att gå på. Det finns också en hel del får på banan (även på driving rangen!) och att en golfbana inte är bästa miljön för dem förstår man av att många haltar. Southerndown rekommenderas för den som vill spela en bana med opolerad charm. Glöm bara inte att göra rent skorna innan ni sätter er i bilen – fåren äter inte bara på fairway.

 

 

Newport Sands (tidigare Newport Links) ligger i Pembrokeshires nationalpark i sydvästra Wales och ska inte förväxlas med Newport golf club som ligger i Newport öster om Cardiff. De ursprungliga linkshålen har drygt 80 år på nacken och kompletterades nyligen med ytterligare nio samt tolv dubbelrum och tre lägenheter. Boendet är riktigt bra på ett opretentiöst sätt och vyerna från samtliga rum och klubbhus tillhör de bästa du kan hitta någonstans i Wales.

 

 

Klubben erbjuder ingen banguide eller ens karta över layouten av hålen. Första nio – som är nytillskotten – har tee-tavlor som visar hur hålen ser ut. De är utlagda på kullarna ovanför klubbhuset och vyn över Newport Bay och klipporna vid Dinas Head är så magnifik att du kommer att glömma att din sving inte är det.

 

 

Sista nio – de ursprungliga hålen – ligger ner mot stranden/vattnet, beroende på om det är ebb eller flod. Här finns ingen bild av hålens layout på tee-tavlorna, så håll koll på var bollen framför tar för sig. För att komma till klubben följer du skyltarna efter att du passerat igenom den trevliga lilla byn Newport.

 

 

Machynys, halvtimmen väster om Swansea, är Wales första Nicklaus-design, anlagd 2005 och högt rankad. Det är en mästerskapsbana inte olik Bro Hof Slott utanför Stockholm, med gott om utrymme för den som planerar sitt spel noga från tee till green. Allt är verkligen toppklass på banan och även i klubbhuset där restaurangen bjuder på en panoramautsikt över banan. Under vårt besök var det gott om rabatterbjudanden i gratistidningarna.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Wales:

Bryn Meadows
Celtic Manor Montgomerie
Celtic Manor Roman Road
Celtic Manor TwentyTen
Machynys
Marriott St Pierre
Newport Sands
Southerndown
Vale Lake

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.