The Bobmen report: 1 april 2023
Return av the vinter
Eskilstuna GK igår, med det nya avslutningshålet som smygöppnade några dagar i höstas för medlemmarna. Vi hade precis vårtvättat bollarna och gjort oss redo för den där härliga kosläppsrundan när vintern återvände. Nu blir det till att vänta ytterligare ett tag, om du inte bor i Södra Sverige. De goda nyheterna är dock att banorna verkar ha klarat vintern bra så här långt (teen ovan såg fantastiskt fin ut), så vi har halvgott hopp om att komma med vårt första svenska reportage för säsongen redan till nästa nyhetsbrev. I övrigt ska vi be om ursäkt för att "På sista raden" den här gången grottar i de nedre regionerna, fram och bak.
Summering av golfen i KwaZulu-Natal
Precis som vi gjorde efter vår resa på sydkusten har vi sammanfattat vårt besök I KZN. 20 banor och sju golfhotell hann vi med. Utöver att utse vinnare i olika kategorier har vi satt ihop de 18 hål vi helst skulle vilja lira igen.
Vi har testat de två bästa banorna i Johannesburg
Fö de som likt oss väljer att stiga av i Joburg har vi testat tre banor. Samtliga funkar att gå; staden ligger på 1 700 meters höjd och svensk vinter är det ofta som svensk högsommar. Glendower kan du spela för 220:- vardag, 260 helg (eftermiddagar). Golfbilen kostar 260:-. Här hade vi hela banan för oss själva.
Glendower. Längst upp: Royal Joburg East. Nedan: Royal Joburg West.
På Royal Joburg East (mästerskapsbanan) är ordinarie pris för 18 hål 785:-, men som ”affiliated” (se vår introduktion till Sydafrika) spelar du för 450:- vardag. Under vårt besök hade de ett erbjudande att spela för 260:- vardagar och eftermiddagar helger – när vi frågade hur länge detta gällde var svaret att det rullar på tills vidare. Samma erbjudande gällde på West, som vi också hann med. Golfbil kostar 245:-.
Vi bodde utmärkt på City Lodge Hotel Eastgate (500:- natten för ett stort dubbelrum, ca 100:-/pp tillkom för bra frukost), härifrån nådde vi båda banorna på runt kvarten, på mindre vägar som gissningsvis inte korkar igen under rusningstrafiken. Läs reportaget om golf i Johannesburg.
Sugen men tveksam?
En kompis har funderat på att åka till Sydafrika, men han har hört att de kör ner spett i vägbanan så att han måste stanna bilen och sedan blir han rånad. Där ser man. I Sydafrika frågade en europé bosatt där om det var sant att man i Sverige riskerade att bli sprängd i bitar när man tog sig genom porten till sitt boende.
Rykten om dåligheter fångas upp och sprids vidare betydligt villigare än odramatiska sanningar. Funderar du på att åka till Sydafrika men av olika skäl tvekar så är vårt tips att höra med någon som varit där eller kanske ringa en resebyrå som är väl bekant med landet. Sedan ska du överväga att fixa resan själv, med hjälp av våra reportage. Du kommer inte bara att få en betydligt billigare golfsemester utan också chansen till upplevelser som inte tangerar alla andras. Vi tvekar inte att säga att Sydafrika allt sammantaget är världens bästa golfland.
SGF föreslår differentierad greenfee baserad på hcp
För att parera för ökade kostnader rekommenderar nu Svenska Golfförbundet klubbarna att höja sina greenfee-avgifter enligt en helt ny modell. Så här skriver de på sin hemsida:
”Med en säsong framför oss där kostnaden för banskötseln ökat rejält föreslår förbundsmötet att individuella golfare i högre utsträckning bär sina kostnader när det gäller slitaget på banan. Om du slår 100 slag under en runda är det kanske inte orimligt att du betalar mer än den som slår 70 slag. Vi tror också att det här skulle vara ett bra incitament för att träna och blir bättre, något som vi vet minskar risken för att man slutar med golfen.”
Vi ringde Bo Gey, affärsutvecklare på förbundet, och frågade hur det här ska fungera rent praktiskt:
– Från förbundets sida rekommenderar vi att jobba på samma sätt som med slopen, men en tabell som tydligt visar vad som gäller. Istället för att se hur många extra slag du får ser du hur många extra kronor du ska betala.
Men många på vår egen nivå toppar ju alltid slagen och sliter därmed inte alls på banan?
– Klubbarna har ju också kostnader för att hålla terrängen runt banan i skick och gissningsvis står ni för en hel del slitage där.
Rethmar, en Arnold Palmer-design i Tyskland, testade faktiskt något liknande för några år sedan, en dag i veckan. "Crazy Mondays" kallades konceptet och gästande golfare betalade sitt hcp i greenfee (euro). Det här funkade tillräckligt dåligt för att det numera verkar ha upphört. Däremot har vi ett eget förslag i linje med vad förbundet nu föreslår.
PGA Sweden National blir The National
Från 1 juli upphör samarbetet mellan svenska PGA och 36-hålsanläggningen utanför Malmö, som därmed byter namn (hemsidan är redan igång med det nya namnet). Lika bra det tycker vi, som aldrig riktigt fick grepp om vad samarbetet innebar för kreti pleti-golfare som oss. Nu kan de fokusera på vad de i vår ögon alltid varit, en riktigt bra golfresort med två helt olika banor. Vi var där senast i slutet av april 2021, då vi testade linksbanan.
En kopia av Sawgrass 17:e på International World Tour i South Carolina. Betydligt billigare. Vi skvallrar inte.
Världens snabbast accelererande greenfee?
Såg du The Players på TPC Sawgrass Stadium Course för några veckor sedan och blev sugen? När vi lirade banan 2007 var priset högt men sväljbart. Då var man tvungen att bo på Marriott-hotellet för att få starttid, men som vi kommer ihåg var det ganska prisvärt. När vi var tillbaka andra gången, 2015, var priset uppe i runt 3 000:-, men då behövde man inte bo på hotellet. 2019 var priset, påhejat av en allt svagare svensk krona, uppe i 4 500:-. När vi nu gick in och kollade i bokningssystemet gick de billigaste starttiderna för $720, vilket är nästan 8 000:-. Något att ha i åtanke när du surar över att hemmaklubben höjt årsavgiften för att ha råd med bränsle till gräsklipparna.
Det är alltid tacksamt när vi som inte har betalkanalerna får se golftävlingar i tv:ns gratiskanaler. I år upplevde vi dock att sändningen i Kanal 9 var lite väl rumphuggen, man gick bland annat till reklam precis när Lingmerth skulle slå ut på 17:e på tredjevarvet med tätkänning. Bättre kan ni.
Tryckvarning
Se upp för dricksfontänen vid 8:e tee på Royal Joburg East – det är sannolikt en brandpost av samma modell som de i New York använder för att släcka bränder högst upp i skyskraporna. Trycket var så högt och omedelbart att strålen sköt kepsen av vår Bobman – hade strålen träffat munnen hade han åkt på ett bakvänt lavemang.
Släpp fötterna loss det är vår
På Glendower var vi ensamma på banan och tog chansen att lira barfota, en fantastiskt skön känsla och vi förstår inte varför inte klubbar har en ”barfotadag” så att alla får känna på det. Greppet är inget problem alls. Med tanke på hur dagens golfskor kan se ut tycker vi att det är svårt att komma med estetiska invändningar.
Skor gjorda på boaormsskinnimitation med pistageglassula.
Men ok, du vill ha dojor men ändå friskluft till fossingarna, vad göra? Här har vårt produktutvecklingsteam dragit sitt strå till stacken, med fokus på naturmaterial och återvinning. Vi lanserar nu en golfsko för varma sommardagar baserad på torkad fisk. Kollektionen går under namnet Bobmen V.N.D. (Visst Nappar Det) och de kolfiberförstärkta fiskfjällen ger utmärkt grepp även på vått underlag. För 1 749:- kan du få äkta fisk istället för falsk boa (och pistage) och samtidigt spara 200:-. Ett fynd för dig som vill utveckla din golf och samtidigt göra ett fashion statement.
Kan man frysa bort slicen?
Inget är hetare just nu bland elitidrottare än "frysterapi", trots 100 minusgrader. Vi har testat, för att se om vi kan få en mer estetiskt tilltalande bollbana. Biter vetenskapen där år av utövande har fallerat?
På sista radens Allsång på... ehh...
Efter 617 avsnitt av ”Fråga Doktorn” har Suzanne Axell pensionerat sig från SVT och blivit affischnamn för ett nätdoktorföretag, något som upprör tabloidpressen. Mer oroande är att SVT använt licenspengar för att transportera Axell tur och retur Stockholm-Umeå 617 gånger för att spela in de där avsnitten, sannolikt med hotellövernattningar varje gång. Flertalet gäster har helt säkert också flugits upp från Stockholm. Enligt rykten tar nu SVT ytterligare ett steg i fördyrningen av sina tv-produktioner och flyttar Allsång på Skansen till Snålkuksfjället utanför Jokkmokk, korat till Sveriges roligaste ortnamn förra året. Dyrt men klatchigt.
På sista husmorstipsraden
Frukt och grönt har nu blivit så dyrt att vi gett upp att leva hälsosamt. För den som ändå vill försöka hålla skörbjuggen stången tipsar tidningarna regelbundet om de billigaste nyttigheterna, typ linser, palsternacka och kålrot. Vill du komma ännu billigare undan – och samtidigt bevara lite av flärden på tallriken – påminner vi om att människans matsmältningssystem saknar enzymer för att smälta och lösa upp cellulosafibrer. Kroppen kan därför inte bryta ned majskorn, så om du låter bli att tugga på dem kommer de ut i andra änden som i nyskick och det är bara på't igen. Använd gärna munskölj efter målen.
Samtidigt som cheferna för matjättarna skyller de höga priserna på leverantörsledet kvitterar de ut rekordhöga bonusar. Utöver sin lön på 17,4 miljoner fick Icas vd Per Strömberg ut 13,2 miljoner i bonus för 2022. Axfoods Klas Balkow fick nöja sig med 8,4 miljoner i lön och 4,7 miljoner i bonus. Det här är naturligtvis upprörande, så vi kommer att ta initiativ till en insamling bland ensamstående heltidsarbetande mammor så att vi kan få upp Klas på samma nivå som Per.