Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

En av världens mest prisvärda golfdestinationer 

 

Sydafrika är ett mycket prisvärt resmål, inte minst för golfare som reser på egen hand. Banor av hög klass, perfekt golfväder, vänliga människor och boende och mat som inte gör någon besviken. Så här långt har vi testat fem banor runt Kapstaden, två anläggningar med boende i vindistrikten och tio banor längs Garden Route (fyra i George, tre i Knysna, en i Mossel Bay och två i Plettenberg Bay). Läs också vår summering av vår resa.

 

Att RSA (Republic of South Africa) har sommar när vi i Sverige har vinter är skäl nog att ta sig dit. Lägg därtill att alla du lär komma i kontakt med pratar engelska och att det inte är någon tidsskillnad – du kommer att vara spelduglig så fort du får bagen av bagagesnurran.

 

Golf & vin är en populär kombo i RSA. Längst upp: Southbroom utanför Durban. Nedan: Pinnacle Point i Mossel Bay.


Det funkar att resa helt utan kontanter i RSA (de små handhållna kortapparaterna som lämnas över till dig används överallt). Dock rekommenderar vi att du tar ut en näve kontanter i små valörer, för när det inte går att lämna dricks via apparaten, t.ex. till hotellstäderskan eller till personalen som tankar din bil (och rengör rutorna). Förväntningarna på dricks är inte alls stora, men det är en trevlig gest som inte kostar dig många kronor med tanke på nivåerna. Skulle du vara utan kontanter får du använda fantasin, vi köpte kall läsk åt bensinstationskillen och det var lika uppskattat.  

 


Det är inga problem att hitta bra hotell till bra priser i Sydafrika. Standarden synkar oftast med hur de presenteras på nätet, men se till att få lite grepp om området de ligger i. Själva vill vi slå ett slag för Bed & Breakfast, som i RSA är betydligt bättre än vad du hittar i UK. Ofta är det frun i huset som driver rörelsen medan maken yrkesarbetar utanför hemmet.

 

Den trevliga uteserveringen på Erinvale utanför Kapstaden. Nedan: Pearl Valley utanför Stellenbosch.


Fördelen med B&B är att du får en personlig kontakt och hemstylade tips om sevärdheter, restauranger etc. Du bor nästan undantagslöst väl avskiljt från familjen, så det är inga problem att få privatliv. B&B hittar du numera på de vanliga hotellbokningssajterna, du känner igen dem på att de har få rum. Ska du bo/spela på en golfresort är det bra att försöka styra detta till en vardag då helgerna oftast är mycket bokade, inte minst om de ligger inom två timmar från en större stad.

 


Hyrbil är billigt och vägarna är som regel bra eller mycket bra och sydafrikanerna är sansade bilister. Det är kutym att korsa heldragen linje för att hålla undan för bilar som vill passera, så länge du kan göra det på ett säkert sätt. De flesta tackar bilar som håller undan genom att blinka med sina varningsljus en gång. En sak att se upp med är ASOD (Average Speed Over Distance). Systemet funkar genom att det mäter hur lång tid det tagit dig att köra en sträcka. Har du avverkat sträckan snabbare än vad skyltningen tillåter blir det böter.

 

Från balkongen på vårt B&B i Simons Town. Nedan: par fem på Pezula i Knysna.


När det gäller väggkontakter finns det ibland uttag som funkar med dina grunkor, men oftast behöver du en adapter som är lite speciell för RSA och inte ingår i de universal-mackapärer som finns att köpa i Europa. Dock finns den att köpa i flera affärer i Sverige och i RSA. SVT Play funkar i RSA.

 


Maten är en riktig höjdare oavsett om du föredrar kött eller fisk och skaldjur eller för den delen vegetariskt. Alkoholen är inte värst mycket dyrare på lokal än i affären, så du slipper det svenska skåpsupandet. Anmärkningsvärt är att även de femstjärniga anläggningarna har anständiga priser på mat och dryck, något man inte är direkt van vid från Europa.

 

Hans Merensky i Kruger, tidigare topp 20 i landet men efter ett ägarebyte ska banan enligt rykten ha tappat formen.


Människorna är generellt mycket vänliga och trevliga. Visst läser man regelbundet om våldet i landet, men det är nästan uteslutande koncentrerat till områden där du som golfare överhuvudtaget aldrig vistas. Om du inte reser helt med huvudet under armen ska du inte ha några problem. Grundregeln (i allt resande) är ”do as the locals do”. Klädstilen är ”Aussie-casual” och det är inte ovanligt att männen dyker upp i shorts och flippflops till middagen även på fina hotell. Publika toaletter finns överallt och de är gratis att använda.Restaurangen på Devonvale utanför Stellenbosch.


Det finns ungefär lika många golfklubbar som i Sverige, runt 450, och de flesta är mycket trevliga, med bra faciliteter och fullservicerestauranger där du även kan äta frukost. Priset för greenfee är betydligt lägre än i Europa och det går att hitta bra banor för en mycket anständig peng. Samtidigt har du kostnaden för att inte vara på jobbet och tjäna pengar, flygbiljetten och boendet i potten, så vi tycker nog att du ska satsa i varje fall på några av de riktigt bra banorna. Även om de med sydafrikanska mått kan upplevas dyra står de sig mycket bra mot vad du betalar för motsvarande kvalitet i Europa. Begagnade bollar av bra kvalitet och till låga priser hittar du på de flesta klubbarna, dock inte på de dyraste.

 

Från Chapmans Peak Drive söder om CT, vägen som är med i inledningen av filmen "Searching for Sugar Man".


Under extrema torkperioder påverkas banorna rejält och många kan bli på gränsen till ospelbara, så håll dig uppdaterad om detta när du planerar in din resa. Skulle en bana ha problem under ditt besök kan det vara värt att kolla in någon av grannbanorna, som kanske får sitt vatten från en mer välfylld damm. På hotellen är det oftast badkar och får du för dig att bada uppmanas du inte sällan att kontakta receptionen för att få bottenpluggen till karet – så att du får en chans att tänka ett extravarv kring din vattenkonsumtion.


Oubaai utanför George på Garden Route. Nedan: Simola i Knysna, ett par 4 som är snudd på lika högt som långt.


Några banor kräver att du har riktiga golfskor. Lämna som manlig golfare dina på-halv-stång-brallor hemma, de är glädjande nog bannlysta på flera banor i RSA (vi hade gärna sett ett världsomspännande förbud). Förr var man som manlig golfare tvungen att ha knästrumpor i kombination med shorts men det gäller bara norröver i Afrika numera.

 


Golf Digest South Africa kommer vartannat år ut med en topp 100-ranking. Ranking är vansklig, för vad är en bra bana för en vanlig hackare? Vilka banor du väljer att spela hänger förstås också på var de ligger geografiskt – hur många mils omväg är en bana värd?

Det finns fyra områden som är välbesörjda när det gäller bra golfbanor:

Kapstaden/Winelands. ”The Mother City” och vindistrikten kring Stellenbosch/Paarl/Franschhoek är populära turistområden i RSA och genom att det är en hel del tryck från utländska besökare får du räkna med att betala mer för boendet och golfen här.

Garden Route. Sydafrikas Riviera, med George och Fancourt som den mest inarbetade golfdestinationen. Numera finns det toppbanor även i Mossel Bay och Knysna. Området lockar framförallt med sitt Medelhavsklimat.

Durban. Norr och söderut från huvudorten i provinsen KwaZulu Natal hittar du många riktigt bra banor till betydligt lägre priser än i resten av landet. Den tropiska växtligheten bidrar också till upplevelsen för en svensk uppfödd på granskog och slättlandskap. Det är svettigare att lira golf här, men samtidigt är det varmt i vattnet.

Johannesburg. Här ligger många riktigt bra banor, framförallt i de välbärgade norra förorterna. Genom att större delen av Gauteng-provinsen ligger på runt 1 500 meter över havet är klimatet mildare här och luften lättare att andas sommartid (vår vintertid). Nackdelen med att lira golf här är att du är lite begränsad när det gäller övriga upptåg, utöver att frekventera bra förorts-restauranger. Det är också mer trafik på banorna vardagar här jämfört med i resten av landet.

Hells Angels on grass på Pearl Valley. Nedan: påfågel på Clovelly utanför Kapstaden.


När det gäller rabatter på greenfee finns det flera alternativ. Enklast är att boka via GolfTeeTimes som har många klubbar anslutna. Ska du spela mycket kan det vara värt att bli distansmedlem i en inhemsk klubb och därmed kunna spela för ”affiliated” pris, kolla bara om kravet är att du ska vara medlem i en regional bana. Skymningsgreenfee (Twilight) är en annan variant. Detta är ganska vanligt i RSA och kommer du bara ut i vettig tid ska det inte vara några problem att hinna runt. Dessutom får du på sen eftermiddag skön temperatur och fint ljus. ”Early Bird” (rabatterade tidiga starttider) är inte så vanligt i RSA. En ytterligare variant är att kolla upp när det är öppna tävlingar. Dessa ger dig precis som i Sverige chansen att komma ut till en billigare peng och en bra möjlighet att komma lokalinvånarna närmare.

 


För den som gillar de strategiska komponenterna inom golfen kan det vara av intresse att ha koll på vem som designat banorna. Hemmasonen tillika extreme renlevnadsmannen Gary Player (att han lirar i helsvart beror på att färgen absorberar solljus, något som Player anser gör honom starkare) har ritat många banor i RSA. För den som är ute efter väldesignade banor där du slipper att betala en stor del av greenfeen för Players varumärke är vårt tips att hålla utkik efter banor ritade av Peter Matkovich. När vi var här på 90-talet upptäckte vi att flera av de banor vi verkligen gillade hade honom som arkitekt. Sedan dess har zimbabwiern fått förtroendet att rita några av landets absoluta toppbanor.

 

Signaturhålet på Fancourt. Nedan: Skukuza i Kruger, korthål med risk för bitmärken i bollhåven.


Halfwayhouset/kiosken är nästan alltid obligatorisk och sydafrikanerna nöjer sig inte med kaffe och bulle – många beställer varm mat, trots att det är 15 min som gäller som standard. I RSA lägger man oftast inte tillbaka uppslagen torv utan istället häller man i en blandning av sand och gräsfrön som du har med dig i en liten påse. Krattorna läggs generellt utanför bunkrarna, men det finns varianter på det här, det är bara att kolla och härma.

 


Ska du på safari finns möjligheter över hela landet, men inget slår Krugerparken. Billigaste varianten är att köra själv och bo i de statliga lägren (rest camps). Problemet är att du då är hänvisad till att köra på vägarna. Denna begränsning gäller inte privata Game Lodges. Som gäst på dessa har du helt andra möjligheter att komma nära djuren, utan att det känns påträngande. Priserna startar från hanterbart till astronomiskt, du får googla runt och se vad du hittar. Jaguaren brukar var svårast att få korn på av "Big 5", så vårt tips är att välja en lodge i ett område där man vet att den här typen av katt hänger. Vi hade enorm tur och gynnaren nedan följde vår jeep några hundra meter – vi kunde klappat honom om vi inte varit så förtjusta i alla våra tio fingrar. 

 Hur länge du ska vara iväg beror på hur mycket du vill göra. Vårt tips är att inte bita av mer än vad du orkar tugga, i ett lugnare tempo njuter du mer av dagarna. Vill du göra RSA riktigt ordentligt som golfare flyger du förslagsvis in till Johannesburg, spenderar några dagar i Sun City för att spela de två banorna The Gary Player och The Lost City och drar sedan österut. Gör en avstickare till Krugerparken och fortsätt sedan nerför kusten hela vägen till Kapstaden. Den här resan i vettigt tempo tar 5-6 veckor. Hoppa över Sun City och du kan göra det på 4-5 veckor. Har du endast tre veckor på dig och vill hinna med öst- såväl som sydkusten rekommenderas att flyga sträckan Durban-Port Elizabeth. Med bara två veckor är vårt förslag att du flyger tur o retur Kapstaden eller Durban och sedan håller dig där.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Sydafrika:

Arabella

Atlantic Beach
Clovelly

Devonvale
Erinvale

Fancourt Montagu

Fancourt The Links

George

Goose Valley

Hermanus

Knysna

Oubaai

Pearl Valley

Pezula

Pinnacle Point

Plettenberg Bay

Simola

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.