Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Världens bästa golfland!

 

Sydafrika är ett mycket prisvärt resmål om du fixar resan själv, vilket är busenkelt om du använder vår hemsida. Banor av hög klass, perfekt golfväder, vänliga människor och boende och mat som inte gör någon besviken. Vi har så här långt testat 17 banor på sydkusten och 20 i KwaZulu-Natal, varav 15 längs kusten och tre i Drakensberg. Vi har också gjort ett stop over i Joburg.

 

Att RSA (Republic of South Africa) har sommar när vi i Sverige har vinter är skäl nog att ta sig dit. Lägg därtill att alla du lär komma i kontakt med pratar engelska och att det inte är någon tidsskillnad – du kommer att vara spelduglig så fort du får bagen av bagagesnurran. Försök undvika att besöka mitten av december-mitten av januari, då har skolorna lov och det mesta är rejält bokat, inte minst längs stränderna norr och framförallt söder om Durban.

 

Längst upp: Southbroom söder om Durban. Nedan: förrätt på Victoria CC i Pietermaritzburg väster om Durban.

 

Människorna är generellt mycket vänliga och trevliga. Visst läser man regelbundet om våldet i landet, men det är nästan uteslutande koncentrerat till områden där du som golfare överhuvudtaget aldrig vistas. Om du inte reser helt med huvudet under armen ska du inte ha några problem. Grundregeln (i allt resande) är ”do as the locals do”. Klädstilen är ”Aussie-casual” och det är inte ovanligt att männen dyker upp i shorts och flipflops till middagen även på fina hotell. Publika toaletter finns överallt och de är gratis att använda.

 

 

Maten är en riktig höjdare oavsett om du föredrar kött eller fisk och skaldjur eller för den delen vegetariskt. Alkoholen är inte värst mycket dyrare på lokal än i affären, så du slipper det svenska skåpsupandet. Anmärkningsvärt är att även de femstjärniga anläggningarna har anständiga priser på mat och dryck, något man inte är direkt van vid från Europa.

 

Golf & vin är en populär kombo på sydkusten. Nedan: annat än ljus lager för ovanlighetens skull.

 

Är du iväg ett antal veckor kommer kombinationen god mat, för mycket öl/vin och golfbil sannolikt att göra att du går upp i vikt. Känner du på dig att du kommer att ha svårt att bli av med överflödsspäcket när du kommer hem ska du se till att ta de där löppassen tidig morgon eller på kvällen, hellre det än att hålla igen på all god mat. Du vet att det är dags att hantera trivselvikten när golfbilen går allt långsammare i uppförsluten.

 

 

Ölkulturen runt om i världen har inte riktigt bitit på sydafrikanerna, det är med få undantag ljus lager som serveras på golfklubbar och restauranger. Även i många drickaaffärer kan det vara klent med alternativ. Vi har svårt för ljus lager, men måste vi brukar vi satsa på Windhoek Lager, inte för att den är bättre än det andra blasket men för att vi en gång i tiden när vi reste i Namibia hade en keps med den karaktärsupplyftande texten "Windhoek - the stronger mans beer".

 


Det funkar att resa helt utan kontanter i RSA (de små handhållna kortapparaterna som lämnas över till dig används överallt). Dock rekommenderar vi att du tar ut en näve kontanter i små valörer, för när det inte går att lämna dricks via apparaten, t.ex. till hotellstäderskan eller till personalen som tankar din bil (och rengör rutorna). Förväntningarna på dricks är inte alls stora, men det är en trevlig gest som inte kostar dig många kronor med tanke på nivåerna. Skulle du vara utan kontanter får du använda fantasin, vi köpte kall läsk åt bensinstationskillen och det var lika uppskattat. 

 

Cathedral Peak i Drakensberg. Nedan: Umdoni Park söder om Durban.


Det är inga problem att hitta bra hotell till bra priser i RSA. Standarden synkar oftast med hur de presenteras på nätet, men se till att få lite grepp om området de ligger i. Själva vill vi slå ett slag för Bed & Breakfast, som i RSA är betydligt bättre än vad du hittar i UK. Ofta är det frun i huset som driver rörelsen medan maken yrkesarbetar utanför hemmet. Tyvärr har många av dem slutat med frukostar, primärt för att pressa priset, så många gånger numera är det egentligen bara B.

 


Fördelen med B&B är att du får en personlig kontakt och hemstylade tips om sevärdheter, restauranger etc. Du bor nästan undantagslöst väl avskiljt från familjen, så det är inga problem att få privatliv. B&B hittar du numera på Airbnb och de vanliga hotellbokningssajterna, i det senare fallet känner du igen dem på att de har få rum. Ska du bo/spela på en golfresort är det bra att försöka styra detta till en vardag då helgerna oftast är mycket bokade, inte minst om de ligger inom två timmar från en större stad.

 

Vårt rum på Arabella österut från Kapstaden. Nedan: Chapmans Peak Drive söder om Kapstaden.

 

En grej med soveriet i Sydafrika, även på golfhotell, är att det påfallande ofta är dubbelsängar, mysigt om ni är ett par men kanske mindre mysigt om ni är två kompisar som delar rum. På B&B kan det ofta röra sig om Queen size-sängar och då är risken stor att ni under nattliga förflyttningar hamnar sked. Om det inte framgår att det är två enkelsängar kan det vara värt att föra fram det som önskemål redan vid bokningen.

 


När det gäller telefonerande och navigerande kan du redan på flygplatsen köpa ett inhemskt förbetalt sim-kort. Om du hellre använder ditt svenska sim-kort ska vi varna för att det blir mycket dyrt att ringa och skicka sms. Däremot kan du använda din svenska telefon för navigering utan några kostnader, om du laddar ner offline-kartor från Google maps. Dessa funkar utmärkt förutom att de inte visar trafikförhållanden. Svenskt körkort kan eventuellt funka med biluthyraren, men skulle det hända något och du behöver ha kontakt med polisen lär ett internationellt körkort göra situationen mer hanterbar, så skaffa ett sådant.

 

Lake Eland söder om Durban. Nedan: motorväg i KZN.

 

De större vägarna är som regel bra eller mycket bra och sydafrikanerna är generellt sansade bilister. Det är en hel del hastighetskontroller på dessa vägar, så ta det lugnt. Raststationerna längs de stora vägarna är ofta mycket bra, enligt amerikansk förlaga. På mindre vägar, inte minst när du ska ut i bushen, ska du se upp för potholes. 

 

 

Det är kutym att korsa heldragen linje för att hålla undan för bilar som vill passera, så länge du kan göra det på ett säkert sätt. De flesta tackar bilar som håller undan genom att blinka med sina varningsljus en gång. Var inte rädd att ta upp liftare, med använd ditt omdöme. Ofta kan den där kvinnan som står och liftar vid sista svängen in till golfklubben vara personen som ska fixa lunchen åt dig efter rundan.

 

Zimbali norr om Durban. Nedan: Kapstaden från Taffelberget.


Att köra på vänster sida av vägen är inte alls så svårt som det kanske låter. Genom att hyrbilen är högerstyrd sitter du fortfarande närmast mittlinjen, skulle du köra på höger sida med den skulle du uppleva det konstigt. Däremot kommer du garanterat att sätta på vindrutetorkarna när du ska svänga första dagarna, och du kommer sannolikt att göra samma sak första dagarna när du väl är hemma.

 

 

När det gäller biltullar (som inte kostar många kronor) sitter det som regel en transponder i din hyrbil och kostnaden dras från din deposition. Dock finns det några tullstationer där transpondern inte funkar och där internationella kreditkort inte heller accepteras – se till att ta ut kontanter för detta redan på flygplatsen.

 

Från balkongen på vårt B&B i Simons Town utanför Kapstaden. Nedan: par fem på Pezula i Knysna.

 

En sak att se upp med är ASOD (Average Speed Over Distance). Systemet funkar genom att det mäter hur lång tid det tagit dig att köra en sträcka. Har du avverkat sträckan snabbare än vad skyltningen tillåter blir det böter. Vi har själva råkat ut för det här och en blygsam administrativ avgift från biluthyraren dök upp i brevlådan här hemma efter några veckor, tillsammans med ett foto där man ser oss susa fram genom landskapet. Själva böterna från polisen såg vi aldrig röken av.

 


Gällande väggkontakter finns det ibland uttag som funkar med dina grunkor, men oftast behöver du en adapter som är lite speciell för RSA och inte ingår i de universal-mackapärer som finns att köpa i Europa. Dock finns den att köpa i flera affärer i Sverige och i RSA. Kom ihåg att få med dig adaptern när du drar ur kontakten, vi har missat det här ett antal gånger. SVT Play funkar i RSA.

 

Från vårt boende i Gordons Bay på sydkusten. Nedan: Pinnacle Point i Mossel Bay.


Det finns drygt 400 golfklubbar i Sydafrika, drygt hälften är 9-hålare. Många har fullservicerestauranger som ofta håller öppet från 07 till 20 och serverar frukost, lunch och middag. Halfwayhuset/kiosken är nästan alltid obligatorisk och sydafrikanerna nöjer sig inte med kaffe och bulle – många beställer varm mat, trots att det är 15 min som gäller som standard. För vår del har maten, ölen och miljön varit lika uppskattad som själva liret, så se till att avsätta tid för att hänga före eller efter rundan. I KZN är det mindre tryck på banorna och bra möjligheter att hänga även mellan första och andra nio.

 

Klädkoden är oftast mycket avslappnad i klubbhusen, men ta av kepsen. Lämna som manlig golfare dina på-halv-stång-brallor hemma, de är glädjande nog bannlysta för män på flera banor i RSA (vi hade gärna sett ett världsomspännande förbud). Förr var man som manlig golfare tvungen att ha knästrumpor i kombination med shorts men det gäller bara norröver i Afrika numera.

 

Simbithi norr om Durban, världens kanske bästa korthålare. Nedan: bollförsäljarna tar ofta rygg på våra Bobmen.

 

Priset för greenfee är ofta betydligt lägre än i Europa och det går att hitta bra banor för en mycket anständig peng. Sydkusten är dock så trafikerad av internationella golfare att du betalar mer för greenfeen här, betydligt mer bortåt Kapstaden och vindistrikten. En sak att vara medveten om i planeringen är att många banor i framförallt Joburg håller stängt för banarbete på måndagar, ibland kan det vara någon annan dag.

 

 

Banarbetarna lämnar alltid företräde i Sydafrika, vilket man uppskattar, inte minst om det är varmt. Caddies används primärt för att leta boll och många inhemska golfare har en caddie i sin fyrboll, som håller koll på allas utslag. Begagnade bollar av bra kvalitet och till låga priser hittar du i de flesta proshops, dock inte alltid på de exklusivaste klubbarna. Ute på många av banorna lär du träffa på bollförsäljare, ibland är det banarbetarna som extraknäcker.

 

 

Du lär också träffa på bollförsäljare utanför grindarna på en del banor och även längs vägen där banorna ligger tätt. På ett ställe med många försäljare gjorde vi misstaget att inte stiga ur bilen och det blev snabbt kalabalik i hytten när alla ville att vi skulle köpa just deras bollar.

 

 

Förr i tiden brukade vi köpa tröjor med klubbloggorna, men dessa har blivit rejält mycket dyrare när flertalet klubbar numera syr på sina loggor på dyra märkeströjor. Istället satsade vår Bobman på fotot ovan på en tröja som du kanske känner igen från längre upp i texten.

 

 

Djurlivet på banorna är en riktigt fin bonus. Mitt på dagen hänger de oftast i skuggan, men framförallt i skymningen kommer de ut på fairway, var bara rädd om dem när du slår ut. En höjdare är när småaporna (oftast markattor) lattjolajbar med varandra. Se bara upp med mat och annat i bilen.

 


Det finns en mängd rankinglistor på nätet över vilka banor som ska vara bäst, nationellt och regionalt. Skickmässigt kan det här vara en bra vägledning, men för oss vanliga hackare är det så mycket annat som spelar in och då blir omdömena lätt subjektiva. Vår tips är att surfa runt på nätet och kolla. Se bara upp om du bildgooglar, ibland är det inte alls den bana som visas som du förletts att tro. Kolla också våra foton, som visar hur banorna såg ut under vårt besök, utan photoshop och annat grejsande. Vilka banor du väljer att spela hänger förstås också på var de ligger geografiskt – hur många mils omväg är en bana värd?


Det finns fyra områden som är välbesörjda när det gäller bra golfbanor:

Kapstaden och Winelands. ”The Mother City” och vindistrikten kring Stellenbosch/Paarl/Franschhoek är populära turistområden i RSA och genom att det är en hel del tryck från utländska besökare får du räkna med att betala mer för boendet och golfen här. Bra och stabilt väder vår vintertid.

 

Paarl, utanför staden med samma namn, som vi lirade för många år sedan. Nedan: The Links på Fancourt.

Garden Route. Sydafrikas Riviera (om än inte lika pittoreskt), med George och Fancourt som den mest inarbetade golfdestinationen. Numera finns det toppbanor även i Mossel Bay och Knysna. Området lockar framförallt med sitt Medelhavsklimat. Även här betalar du med sydafrikanska mått en hel del för golf och boende. Bra och stabilt väder vår vintertid.

 


Durban. Norr- och söderut från huvudorten i provinsen KwaZulu-Natal hittar du många bra banor och genom att det primärt är inhemska golfare som lirar här är det betydligt billigare än på sydkusten. Det är också färre golfare i farten här, vilket gör att vi oftast kommer in i en skön lunk med 9 hål+frukost+9 hål+lunch. Den tropiska växtligheten bidrar också till upplevelsen. Det är varmare att lira golf här men det fläktar nästan alltid skönt. Vår vintertid kan det komma skurar, men genom att luften är varm är de fullt hanterbara. Till skillnad från sydkusten är det varmt och skönt att bada i havet, men det kan vara rejäla vågor.

 


Durban CC. Nedan: Royal Joburg East. 


Johannesburg. Här ligger många riktigt bra banor, framförallt i de välbärgade norra förorterna. Genom konkurrensen (och avsaknaden av internationell golfturism) är det riktigt bra priser på greenfeen (det är heller inga problem att hitta boende till bra priser). Genom att större delen av Gauteng-provinsen ligger på runt 1 700 meter över havet är det ungefär som svensk högsommar dec-mars, dock med risk för en del regndagar. Nackdelen med att lira golf här är att du är lite begränsad när det gäller övriga upptåg, utöver att frekventera bra förorts-restauranger. Fördelen är att dina slag kommer att gå längre i den tunnare luften.

 

Även om du utsätter dig för full greenfee kommer det att vara fullt hanterbart, även om det på de mest namnkunniga banorna på sydkusten kan svida till lite i plånkan. När det gäller rabatter finns det flera alternativ, börja med att kolla på klubbarnas hemsidor där det kan finnas flera möjligheter, inte minst kan vissa veckodagar vara rejält billigare. Anmärkningsvärt är att en hel del klubbar erbjuder rejäla rabatter till pensionärer, något som inte lär inträffa i Sverige. Om du mejlar klubbarna ska du vara medveten om att det är väldigt blandat huruvida de svarar eller ej.

 

Cathedral Peak. Nedan: restaurangen på Devonvale i vindistriktet.

 

Det finns också ett antal sajter som erbjuder sista minuten-priser på vissa banor och där banan du vill spela kanske finns med. Ska du spela ett antal banor är det sannolikt värt att bli distansmedlem ("Affiliated member") i en inhemsk klubb (du kan googla dig fram till vilka klubbar som erbjuder det här till ett bra pris) och därmed kunna spela som ”Affiliated visitor". Flertalet klubbar erbjuder den här rabatten och det brukar framgå tydligt i deras prislista hur mycket du sparar. I några fall kan du spara in kostnaden för medlemskapet på endast två rundor. Några klubbar kräver att du är med i en regional klubb för att få rabatten, men vår erfarenhet är att detta är ett undantag.

 


 

Skymningsgreenfee (Twilight) är en annan variant. Detta är hyfsat vanligt i RSA och kommer du bara ut i vettig tid ska det inte vara några problem att hinna runt. Dessutom får du sen eftermiddag skön temperatur och fint ljus. ”Early Bird” (rabatterade tidiga starttider) är inte så vanligt i RSA, men förekommer.

 

De Zalze i Stellenbosch, som vi lirade för många år sedan. Nedan: påfågel på Clovelly utanför Kapstaden.

 

En ytterligare variant är att kolla upp när det är öppna tävlingar. Dessa ger dig precis som i Sverige chansen att komma ut till en billigare peng och en bra möjlighet att komma lokalinvånarna närmare, bra om du ska vara i området ett tag. Dock kan det, precis som hemma, gå rejält långsamt och därför har vi aldrig använt oss av det här alternativet.

 


För den som gillar de strategiska komponenterna inom golfen kan det vara av intresse att ha koll på vem som designat banorna. Hemmasonen tillika extreme renlevnadsmannen Gary Player (att han lirade i helsvart beror på att färgen absorberar solljus, något som Player ansåg gjorde honom starkare) har ritat många banor i RSA. För den som är ute efter väldesignade banor där du slipper att betala en stor del av greenfeen för Players varumärke är vårt tips att hålla utkik efter banor ritade av Peter Matkovich. När vi var här på 90-talet upptäckte vi att flera av de banor vi verkligen gillade hade honom som arkitekt. Sedan dess har zimbabwiern fått förtroendet att rita några av landets absoluta toppbanor och vi har lirat många av dem.

 

Champagne Sport Resort i Drakensberg. Nedan: signaturhålet på Fancourt.

 

I RSA lägger man oftast inte tillbaka uppslagen torv utan istället häller man i en blandning av sand och gräsfrön som du har med dig i en liten påse eller i en plastgrunka på golfbilen. Krattorna läggs generellt utanför bunkrarna, men det finns varianter på det här, det är bara att kolla och härma.

 


Ska du på safari finns möjligheter över hela landet, men inget slår Krugerparken. Billigaste varianten är att köra själv och bo i de statliga lägren (rest camps). Problemet är att du då är hänvisad till att köra på vägarna. Denna begränsning gäller inte privata Game Lodges. Som gäst på dessa har du helt andra möjligheter att komma nära djuren, utan att det känns påträngande.

 

Skukuza i Krugerparken, ganska enkel när vi lirade den i slutet på 1990-talet men numera upphottad.

 

Priserna startar från lätt smärtsamt upp till astronomiskt, du får googla runt och se vad du hittar. Leoparden är svårast att få korn på av Big 5, ligger ofta och slappar i en trädklyka halvt skymd av lövverk. Tipset är att välja en lodge i ett område där man vet att den här typen av katt hänger. Vi hade tur och gynnaren nedan följde vår jeep några hundra meter – vi kunde klappat honom om vi inte varit så förtjusta i alla våra tio fingrar. 

 

 

Hur länge du ska vara iväg beror på hur mycket du vill göra. Vårt tips är att inte bita av mer än vad du orkar tugga, i ett lugnare tempo njuter du mer av dagarna. Vill du göra RSA riktigt ordentligt som golfare flyger du förslagsvis in till Johannesburg, spenderar några dagar där alternativt i Sun City och drar sedan österut. Gör en avstickare till Krugerparken och fortsätt sedan nerför kusten hela vägen till Kapstaden. Den här resan i vettigt tempo tar 5-6 veckor. Hoppa över Joburg/Sun City och du kan göra det på 4-5 veckor. Har du endast tre veckor på dig och vill hinna med öst- såväl som sydkusten rekommenderas att flyga sträckan Durban-Port Elizabeth/Kapstaden. Med bara två veckor är vårt förslag att du flyger tur o retur Kapstaden eller Durban och sedan håller dig där.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Sydafrika:

Arabella

Atlantic Beach
Beachwood CC

Cathedral Peak

Champagne Sport Resort

Clovelly

Devonvale

Durban CC
Erinvale

Fancourt Montagu

Fancourt The Links

George

Glendower

Goose Valley

Gowrie Farm

Hermanus

Knysna

Monks Cowl

Mount Edgecombe Lakes
Mount Edgecombe Woods

Oubaai

Pearl Valley

Pezula

Pinnacle Point

Plettenberg Bay

Port Shepstone

Prince´s Grant

Royal Joburg East

Royal Joburg West

San Lameer

Scottburgh
Selborne

Simbithi

Simola

Southbroom
Umdoni Park

Umhlali

Victoria CC

Wild Coast
Zimbali

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.