Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Vi har testat de två bästa golfdestinationerna i Drakensberg


Många internationella turister missar ett av Sydafrikas häftigaste resmål. Vi valde att köra från Joburg till Durban och då blir den mäktiga bergskedjan ett utmärkt stopp på vägen.

Drakensberg är den ca 100 mil långa bergkedja som likt en bumerang omsluter nordöstra hörnet av Lesotho, en enklav i sin tur helt omsluten av Sydafrika och ett av Afrikas till ytan minsta länder.

 

Cathedral Peak Hotel sett från golfbanan där.


Bergskedjan fick behålla sitt namn i samband med alla namnbyten när Sydafrika demokratiserades efter apartheid, sannolikt för att namnet är så inkört inom turismsvängen. På zulu heter den ”uKhahlamba” (barriären av spjut). Högsta toppen mäter 3 482 meter och nordväst ut i kedjan hittar du också Tugela Falls, som med 948 fallmeter är världens näst högsta vattenfall (bara 31 meter lägre än Angel Falls i Venezuela). Bergskedjan är en mycket populär destination bland sydafrikaner sommartid, för vyerna i kombination med sitt mildare klimat. Sedan år 2000 finns den med på UNESCO:s världsarvslista.

 

Utsikten från Alberts Bar på Cathedral Peak Hotel. Nedan: Cathedral Peak Golf Club. 

 

Vi har gjort nedslag på två ställen, en timmes körning från varandra. Boendet och golfen ligger på runt 1 500 meters höjd, så klimatet är mycket skönt för golf. Dock, som alltid i bergen, vet man aldrig riktigt var man har nederbörd och annat. Den tunnare luften gör att golfbollen flyger längre, räkna med att behöva gå ner i varje fall en klubba.

 Cathedral Peak är det vackraste stället i Drakensberg och här checkade vi in på ett hotell som verkligen var i vår smak på alla sätt. Golfbanan är riktigt kul även om den skickmässigt inte är det stora dragplåstret på anläggningen.

 

Champagne Sport Resort. Nedan: vårt boende på Monks Cowl Golf Resort.

 

Champagne Valley har inte lika häftiga vyer utan här är själva golfbanan huvudnumret. Vi checkade in på anläggningen nästgårds, där vi kunde kalibrera svingen på ytterligare en bana.

 

 

Kör du från Joburg är vägen platt och tråkig första tre timmarna, innan landskapet förändras och blir mer kuperat – och frodigare. Sväng gärna av stora vägen vid Harrismith och fortsätt på väg R74. Då passerar du Sterkfontein Dam Nature Reserve, väl värt en bensträckare (fotona nedan). Det är ingen omväg.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Drakensberg:

Cathedral Peak

Champagne Sport Resort

Monks Cowl

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.