Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Många väl inkörda golfdestinationer och perfekt golfväder

 

Sydafrikanska sydkusten, från Kapstaden i väster till Port Elizabeth i öster, hyser många internationellt välkända golfanläggningar. Räkna med att betala mer för golf och boende här än i resten av landet. Läs också vår summering av golf längs sydkusten.

 

Vår vintertid är vädret perfekt för golf på sydkusten. Många europeiska golfreseoperatörer kör sina program här och det har drivit upp priserna. För den som själv fixar resan går det dock att komma undan rejält billigare, inte minst om du undviker anläggningarna där du betalar mycket för varumärket. För den som är badsugen är det inte värst varmt i vattnet, ju längre västerut desto kallare. Ska du bada i Sydafrika är KwaZulu-Natal en betydligt vettigare destination, dessutom med avsevärt billigare golf.

 

Kapstaden från Taffelberget. Längst upp: Pezula i Knysna. Nedan: you never walk alone in the vindistrikt.

 

Kapstaden är en av världens vackrast placerade städer och en gång i tiden, när vi var bosatta i Joburg, närde vi en dröm om att bosätta oss här. Vi har så här långt testat åtta banor runt ”The Mother City”.

 

 

I vindistrikten, också dessa oerhört vackra med sina omgivande berg, har vi testat samtliga banor, två med boende. En av dem håller vi som den skickmässigt bästa bana vi lirat i landet, den andra erbjöd ett betydligt mer plånboksvänligt pris, för golfen såväl som boendet.

 

 

Längs Garden Route, en sträcka på 14 mil mellan Mossel Bay och Plettenberg Bay, har vi testat 13 banor. Pezula (längst upp på sidan) och Simola (ovan) i Knysna och Pinnacle Point i Mossel Bay (fotot nedan)  håller vi som topp fyra i landet enligt vår egen F2P-rating (Fun to Play).

 

 

St Francis Bay hittar du St Francis Links (nedan) en bana som påminner om Fancourts Links, men till en bråkdel av priset. Det finns även en annan bra bana fem minuter bort. I Port Elizabeth lite längre österut hittar du Sydafrikas enda genuina linksbana.

 

 

Ska du köra från Kapstaden eller vindistrikten till Garden Route finns det två alternativ. Den något snabbare södra rutten längs väg N2 gör att du kan få med banorna i Hermanus, där du har stora valmöjligheter. Den nordliga rutten, via N1/R60 tar dig via Robertson GC (själva banan och boendet runt den heter numera Silwerstrand), väl värt ett stopp med spel, lunch och dusch för att sedan rulla vidare.

 Banan var i förvånansvärt bra skick under vårt besök. Bäst gillar vi hur de byggt upp bunkerkanterna, med vad som ser ut som sandfyllda gummikablar – ganska vanligt i Sydafrika även på många bättre banor. Det finns fyra tees och du kan spela den helt platta layouten från 5 149 meter upp till 6 135.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat sydkusten:

Arabella

Atlantic Beach
Clovelly

Devonvale

De Zalze

Durbanville

Erinvale

Fancourt Montagu

Fancourt The Links

George

Goose Valley

Helderberg Village

Hermanus

Humewood

Kingswood

Knysna

Metropolitan

Milnerton

Mossel Bay

Oubaai

Paarl

Pearl Valley

Pezula

Pinnacle Point

Plettenberg Bay

Robertson

Sedge Links

Simola

Stellenbosch

St Francis Bay

St Francis Links

Strand

Westlake

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.