Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

En av landets högst rankade banor + 1


I St Francis Bay hittar du en av Sydafrikas bästa banor, inte helt olik Fancourts The Links men till en bråkdel av priset. Vi testade även den andra riktigt trevliga banan på orten, samt tipsar om hur du kan ta dig hit från Kapstaden utan att förlora golfdagar.

St Francis Bay ligger tillsammans med Cape St Francis 70 mil österut från Kapstaden. Det här kan kännas som en lång körning, men lämpligt nog ligger det många fina banor längs vägen, så dela upp dem så att du klämmer några på vägen dit och några på vägen tillbaka. Ett alternativ är att flyga in till Port Elizabeth tio mil österut, plocka upp hyrbilen där och lämna den i Kapstaden, eller tvärtom.

 


St Francis Bay och Port St Francis. Längst upp: St Francis Links, greenen på avslutningshålet från klubbhuset.


St Francis Bay är en utpräglad semesterort och flertalet av husen här är av semestersort och står tomma stora delar av året. Under våra fyra dagar här var det rejält dött på restauranger och annat – ha för säkerhets skull med dig resesällskap.

 


Korthål på St Francis Bay. Nedan: korthål på St Francis Links.


När det gäller sportaktiviteter lockar orten framförallt turister som vill surfa – eller spela golf. Först ut, med nio hål 1975 och ytterligare nio 1999, var St Francis Bay GC, som ligger så centralt det bara går – när vi knappade in köranvisningar till ”St Frances Bay” ville Google Maps ha in oss på fairway på hål 7 här.

 



St Francis Links ligger inte värst långt bort, det är knappa fem minuter med bil från klubbhus till klubbhus. Banan öppnade 2006 och klättrade omedelbart upp mot den absoluta toppen av rankinglistorna, och där har den stannat. Vi började här.

 

Hål 2. Nedan: hål 3, ett långt par 5.

Precis som när det gäller Fancourts The Links debatteras det här och var om banan är en riktig links eller om det mest används som ett införsäljningsknep. På båda banorna har man strösslat med siktpinnar som ska bidra till linkskänslan men som inte riktigt fyller någon funktion då spelriktningen är uppenbar mest hela vägen från första tee till sista green.

 



Hur som helst bjuder St Francis Links på en visuellt riktigt fin kuperad linksupplevelse och till en bråkdel av priset på Fancourt Links, där du dessutom måste bo två nätter på hotellet för att få spela.

 

Hål 13, ett par 5. Nedan: korthålet 7.

Jack Nicklaus har ritat banan. Hans banor blir ofta lite same-same, men St Francis Links är (precis som Simola västerut) ett lysande undantag och det beror mer än något annat på att den är utlagd på ett för golfbanor förstklassigt landområde. Räkna dock inte med någon kontakt med havet under rundan.

 


Klubbens slogan är ”Visit for a day, stay for a lifetime”. Först trodde vi att det betydde att vi skulle bli kvar i all evighet för att leta boll, men även om det är en hel del vegetation runt hålen var det fullt hanterbart. På hemsidan finns en hel del information som hjälper dig inför rundan, speltipsen funkar även om de här och var är väl rappakaljiga.

 

Hål 15. Nedan: hål 11.

Det verkar alltid blåsa här och vår runda var inget undantag. En i vår boll var här för något år sedan och då blåste det så mycket att han fick en ny runda som plåster på såren. Men vinden gör också att det förhoppningsvis inte blir för varmt mitt i sommaren.

 



Det som framförallt gör rundan kul är att alla hål har sitt eget rum, du slipper alltså störas av andra golfares dåliga dagsform på intilliggande hål. Priset du betalar för det är ganska långa transportsträckor mellan hålen, ett skäl att hyra bil. Då får du dessutom gps. Det känns också som att de gjort bilvägarna lite extra kurviga för att hålla dig alert när du inte hanterar klubborna.

 

Korthålet 4 fram- och bakifrån. Nedan: hål 5.

Öppningshålet är ett kort par 4 dogleg vänster där green gömmer sig bakom en hög bunker i svängen. På hål 4, ett riktigt fint korthål, börjar vi känna att banan gör rejält intryck.

 


Hål 5, ett kort par 4 med en undangömd green och massor av bunkrar var vår favorit, ett av de bästa par 4 vi spelat i RSA. Har greenkeepern vaknat på fel sida och ställt flaggan kort blir det svårt att komma åt den oavsett var du lagt utslaget – bättre då kanske att försöka få upp bollen på green redan från tee.

 


Även hål 6 (ovan) är förstklassigt, ett långt par 5 där varje läge känns riktigt kul. Greenen är undanstoppad efter en högerkrok på slutet. Sedan rullar det på, med många riktigt bra och varierade golfhål.

 

 

De två avslutande hålen är läckra. 17 (ovan) är ett ganska långt korthål med fina vyer mot bebyggelsen och havet där nere.

 

 

18 (fotona ovan) är ett relativt långt par 4 där du från de bakre högt belägna tees känner hornen växa och du har vatten i spel på hela vänstersidan när du ska bestämma dig för hur djärv spellinje du vågar dig på. Speltipset här är att dra en från där uppe oavsett vilken tee du annars spelat från – born to be wild och allt det där. Dessutom ser ingen dig från klubbhuset förrän du ska spela in mot green.

 



Klubbhuset är mycket fint, restaurangdelen smått gigantisk och i vanlig sydafrikansk ordning är det bra grejor till låga priser som langas fram från köket. Minus för att man inte riktigt har någon utsikt, du ser bara inspelen på hål 18 och en övningsgreen. Omklädningsrummen är så stora att vi hade svårt att hitta ut (Visit for a day, stay for a lifetime?).

Blandade foton från rundan på St Francis Links.


Sedan var det dags för St Francis Bay GC, som ligger närmare havet och även den har en hel del sand i underlaget – inte omöjligt att klubben hade hetat St Francis Bay Links om det varit lika stor linkshysteri när det begav sig som det är numera.

 

Frukostutsikt från verandan mot hål 9 och 18.


Klubbhuset är riktigt trevligt, familjärt och avslappnat, den typ av miljö som går hem hos oss om vi ska hänga på ett ställe en längre tid. Med ölen i handen har du också betydligt bättre kontakt med banan än på St Francis Links – du ser en stor del av hål 9 och 18 samt även tee på 10.

 


Golfbilarna var mycket fräscha, men av dieselmodell. Tricket är att aldrig bromsa, då hinner ångorna från motorn inte ifatt dig. På tees finns skisser som visar hur hålen ser ut och måtten från tees till olika hinder.

 



Layouten är lite fram och tillbaka första sju hålen, inramad av många fina hus, inte lika svulstiga som på St Francis Links. När du går av hål 7 ska du göra det på vänster sida av green. Går du av på höger sida hamnar du helt fel när du ska vidare till hål 8, inte minst om du har bil.

 



Korthålet 8 (ovan) är fint, med en hel del vatten framför green. Även 9 (nedan) var en favorit, ett dogleg höger från högt belägna tees. Här gäller det att vara skärpt på andraslaget då du kommer inom synhåll från klubbhusterrassen.

 

 

När du sedan ska vidare efter stoppet i klubbhuset har du goda chanser att med en rejäl högersväng från 10:ans bakre tees (nedan) lägga bollen mitt i stadskärnan.

 


För att ta dig till hål 11 kör du över vägen och håller höger om stängslet. Där har du sedan en dubbelgren – sikta på den vänstra flaggan. Hål 12 tar dig ner mot stranden och bäst vyer mot havet har du sedan om du vänder dig om på tee hål 13.

 

Tee hål 11. Green 12. Tee 13, framåt och bakåt mot havet. Nedan: blandade hål St Francis Bay.

Allt sammantaget kompletterade banorna varandra på ett bra sätt och vi tycker absolut att du ska spela båda. Orten i sig var dock väl lugn för vår smak så försök hålla antalet nätter här till ett minimum, eller boka i varje fall inte för många nätter innan du pejlat läget – lappsjuka är inget att leka med, ens i Sydafrika.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat St Francis Bay

St Francis Bay

St Francis Links

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.