Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

 

Marocko allt attraktivare som golfdestination

 

Med lågprisflyg till Marrakech växer golfen nu snabbt i Marocko. Självklart är den mytomspunna staden den viktigaste destinationen för förstagångsbesökare, men vi visar även vägen till andra golfpärlor vi hittat runt om i landet. Vi har gjort nerslag i fyra områden: Marrakech, Agadir, Essaouira och Casablanca.

 

Marocko är precis som Sverige en demokratisk monarki – fast tvärtom: de relativt färska demokratiska institutionerna är fortfarande i hög grad beroende av kungahusets välvilja. Det finns tre inarbetade turistdestinationer: Agadir för sol- och badaren, Marrakech för kulturknutten och Essaouira för den som vill helgardera. Som största stad har naturligtvis Casablanca också flera bra golfbanor. Agadir och Marrakech når du lätt med direktflyg från Sverige, i det första fallet är charter billigast, i det andra lågprisflyg. Essaouira kräver en busstransfer på drygt två timmar från Agadir eller Marrakech. Oktober-mars är bästa tiden för golfare att besöka landet. Valutan heter dirham och har den galna förkortningen MAD.

 

L´Ocean i Agadir. Ovanför: Golf Du Soleil i Agadir. Längst upp:Amelkis i Marrakech.

 

Många av de riktigt fina hotellen i Marocko har en häftig inhemsk atmosfär som verkligen bidrar till kulturupplevelsen. Har du inte budget att bo på dem så gör ett matbesök när de har en afton med uppträdande – kolla utbudet på orten där du är. Väljer du att bo på något av dem ska du vara förberedd på att priserna i baren (och minibaren) oftast är dubbla smärtgränsen. Orsaken är ibland att man av bekvämlighetsskäl lagt ut minibaren på entreprenad, ibland att man helt enkelt vill mjölka dig på pengar. Internet är ibland gratis, ibland betalar du rejält. Är det hotellet som mjölkar är det här eventuellt förhandlingsbart. Är det en entreprenör som tillhandahåller servicen föreslår vi att du besöker något hotell med gratis trådlöst i lobbyn – eller en bar med gratis Internet.

 

Tikida Golf Palace i Agadir. Nedan: Palmeraie i Marrakech.

 

Många av golfbanorna ligger utanför största staden Casablanca och huvudstaden Rabat. I Agadir finns tre väletablerade turistbanor (Royal, Dunes och Soleil) samt relativt nya L´Ocean. I Marrakech är Amelkis, Palmeraie och Royal välbekanta för svenska golfare men det verkar ständigt dyka upp nya. Golfen har även hittat till Essaouira,vår favoritstad i Marocko.

 

 

Marockanska klubbar tvingar ofta på dig en caddy, alltid en man. Kan du inte arabiska eller franska kan det ibland vara svårt att kommunicera med honom. Har du otur kan han inte ens måttangivelserna på engelska. Under en runda lyckades vi snappa upp ett franskt ord som allt som oftast dök upp efter våra utslag: ”catastrophe” – vi har ingen aning om vad det betyder men det har en positiv klang. Vi hade bara ett ord i vårt förråd som även vår caddy var bekant med: Ibrahimovic. På en annan bana konverserade vår caddy obehindrat på engelska och pratade även tre ord flytande på svenska. Killen, en entreprenörstyp, föreslog redan innan rundan att vi skulle betala honom en premie på tio pengar för varje birdie han assisterade oss fram till. Efter att han sett oss slå ut på första tee höjde han sin taxa till 50 pengar. Om du är tvungen att ha caddy är vårt tips att kolla vem som pratar bäst engelska. Att några klubbar kan bygga fina klubbhus för miljoner men inte köpa in uniformer till sina caddys är ett mysterium för oss. På Nicklaus-banan i Marrakech såg vår caddy ut som han precis stigit upp ur smörjgropen på en lastbilsverkstad.

 

Mazagan utanför Casablanca. Ovanför: Les Dunes i Agadir. Nedan: torget Djemaa el Fna i Marrakech.

 

När det gäller prutning finns den en enkel variant: bestäm dig för vad du är beredd att betala, erbjud det och håll fast vid det. Försäljaren kommer säkert att tycka att du är en tråkigt typ som inte är med i spelet, men det gör det enklare för dig. När det gäller dricks tycker vi att du ska ge lite till dem du uppskattar. Vi hade en guide som avslutade en rundtur med att säga till oss att det är brukligt att guider får dricks samt vad han ansåg vara en minimumsumma. Som de mesiga svenskar vi är gav vi honom detta, istället för att göra det ända raka och säga till honom att dricks är ett initiativ som ska komma från kunden, inte guiden.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Marocko:

Amelkis
Atlas Golf Marrakech
Golf Du Soleil
Les Dunes
L´Ocean
Mazagan
Mogador
Palmeraie
Royal Golf Dar Es Salam
Royal Golf El Jadida
Samanah

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.