Prisvärd vintergolf bara fyra timmar från Sverige
Tunisien har länge varit en populär destination bland svenskar som vill ha mycket golf för pengarna. Höst, vinter och vår är vädret oftast perfekt för golf.
Reguljärflyg funkar, men har ni inte speciella skäl att snickra ihop er egen resa funkar det bäst att åka med någon av flera arrangörer som erbjuder bra priser på golfpaket. Utbudet av hotell ser ungefär likadant ut, så det handlar primärt om att bestämma er för vilka banor ni vill spela och sedan jämföra paketpriser.
Citrus Les Oliviers par 3. Längst upp: Tabarka i solluppgång. Nedan: El Kantaoui Panorama.
Många paket innebär halvpension i form av bufféer, något som kan bli trist i längden och dessutom begränsar era intryck av – och bidrag till – den lokala kommersen. Se till att komma ut bland vanligt folk några gånger under veckan även om ni betalt för maten på hotellet och var inte rädd för att prova tunisisk mat, som är både spännande och välsmakande. En utmärkt introduktion till det tunisiska köket är att be att få in småportioner av olika rätter så att ni får bekanta er med lite av varje (testa gärna ”brik”). Självklart finns det också mat av västerländskt snitt men du har kanske inte tagit dig till en annan kontinent för att äta dig mätt på Mamma Scans.
När det gäller shopping i Medinan/basarerna har varenda turist sin uppfattning om hur många procent man ska pruta. Grejen är att säljarna vet det här så de höjer naturligtvis utgångspriset för att du ändå ska landa där de tjänar sina pengar. Vårt tips för dig som inte gillar att pruta är att helt enkelt kolla vad likvärdiga grejor kostar i butiker med fasta priser och sedan erbjuda ett pris som du är beredd att betala – och hålla fast vid det. Och har du en lite fördomsfull bild av araber som påträngande försäljare kanske du ska ta dig tid att lära känna dem i andra sammanhang än när du prutar på dina souvenirer – det är både du och de värda.
Citrus Le Foret avslutningshålet mot klubbhuset. Nedan: The Residence.
En stor grej i Tunisien är thalassa-spa, med havsvatten som en genomgående komponent. I vår ständiga jakt på en mirakelkur för kronisk slice bestämde vi oss för att testa en alginpackning. Efter att ha blivit insmord med algpuré över hela kroppen sveps man in i plast och ytterligare värmealstrande emballage. Det tar inte många minuter innan svettkörtlarna går på högvarv. Känslan av att ligga invirad i en plastfodrad kåldolme full med egen svett kan inte beskrivas som annat än klaustrofobisk och då det senare visade sig att det inte bet på vår slice vill vi starkt rekommendera någon annan behandling – vad som helst!
Tabarka ligger vid Medelhavskusten i nordvästra Tunisien, drygt tre timmars bilresa från flygplatsen i Tunis. Det avsides läget gör att det är lågt tryck på banan, något som kan tilltala höghandikappare som inte vill känna flåset från bakomvarande bollar. Något som inte i lika hög grad kommer att tilltala den här gruppen av golfare är att nästan alla hål är omgivna av tät vegetation – vingelpellar du för mycket från tee är du rökt. För att undvika att du jagar upp blodtrycket bland buskar och snår är vårt tips att du tar med rejält med bollar eller köper nya på plats (bollförsäljare finns på banan för den som tycker det är för dyrt i proshopen), så att du alltid har råd att slafsa iväg en ny från tee. När du efter ett tag inser att du måste spela hyfsat rakt kommer banan att fostra dig till en bättre/smartare golfare.
Layouten är mycket trevlig och omväxlande, med några hål som ligger riktigt läckert nere vid havet. Finishen var under vårt besök bra för den som klarade transporten från tee till green via fairway. Annat var i sämre skick och man såg på bunkerkanter, skyltar etc. att klubben haft tufft med ekonomin på sistone. Klubbhusmiljön är inte heller den roligaste och underhållet är även där eftersatt. Med nya ägare ska det vara fräscha pengar på väg in i anläggningen redan inom kort men vi har skäl att vara skeptiska – håll oss gärna uppdaterade.
Tabarka Beach Hotel ligger precis vid havet och golfbanan. Rummen är stora och bekväma (badkar såväl som dusch) med vacker utsikt mot havet om du hamnar åt det hållet – se till att göra det. Arkitekturen på bygget är något kal för vår smak, inte minst salen där man äter frukost och middag. Ett stort minus är att det inte finns någon naturligt plats att sitta ute och äta frukost.
Sammantaget har Tabarka potential att vara Tunisiens bästa bana, bara man får fram pengarna att fila bort sunket här och där. För den som vill göra annat än att lira golf och dricka drinkar på hotellet är utbudet minst sagt magert.
Tre kvart norr om Monastir ligger El Kantaoui. Anläggningen stod värd för Europatouren 1982-1985 (första gången Europatouren gästspelade utanför Europa) och har två banor. Sea Course är lite snällare mot dig som ofta har otur med sneda slag från tee eller inte hunnit kalibrera dina klubbor inför säsongen, men det dröjer till tolfte hålet innan banan gör skäl för sitt namn.
Panorama Course är en betydligt bättre bana, både vad gäller layout, skick och generella vyer. Den är också avsevärt roligare, med flera högt belägna tees och många hål med en klar risk/reward-layout – perfekt för matchspel. Något av signaturhål är det 17:e där man står högt och den långtslående har hyfsade chanser att driva green över vattnet för en komfortabel hole-in-one. När det gäller boende i trakten är orten med samma namn som golfanläggningen ett pittoreskt alternativ till Sousse. Här finns en liten marina på promenadavstånd från de flesta hotellen, med flera trevliga restauranger.
Ytterligare en bit norrut från Sousse ligger Hammamet, en charterort som på senare år utvecklats till den i särklass populäraste destinationen för svenska golfare. Skälet är framförallt Golf Citrus, Tunisiens största golfanläggning med 45 fina hål. De två 18-hålarna heter Le Foret och Les Oliviers. Niohålaren är en korthålsbana av hög kvalitet, väl värd några varv.
Les Oliviers, även nedan.
För den som har större anledning att undra hur bred än hur lång en golfbana är rekommenderas Les Oliviers. De första nio är platta och erbjuder goda chanser att rädda scoren även om du slår snett från tee, sista nio är betydligt mer kuperade och kräver i högre grad att du håller dig till de tänkta spelytorna om du vill gå på ditt hcp. Skicket på Les Oliviers var mycket bra rakt igenom och greenerna var snabba.
Le Foret är en ännu bättre bana, med en omväxlande och utmanande layout. Här finns betydligt mindre marginaler för misstag än på Les Oliviers. Sista hålet är ett utmärkt avslutningshål där det krävs en hyfsad träff för att ta sig över vattnet. Klubbhuset är fräscht och på uteserveringen sitter ofta gäng från svenska golfresearrangörer.
Rakt över vägen från Golf Citrus ligger Yasmine. Den här banan har hamnat lite i skuggan av 45-hålsanläggningen, vilket är synd, för vi vågar sticka ut hakan och påstå att om du gillar Citrus kommer du att digga Yasmine ännu mer. Skicket är lika fint men layouten är ännu vassare – med många högt belägna tees och hålsträckningar där du ofta måste tänka till från tee.
Klubbhusatmosfären är mysig och det är lätt att dröja sig kvar till städerskan slänger ut en. Det finns också planer på ytterligare banor i Hammamet inom en snar framtid. Redan idag är det här i våra ögon den klart bästa golfdestinationen i Tunisien och de två Citrus-banorna i kombination med Yasmine funkar för både en och två golfveckor. För er som vill komma utanför hotellanläggningen rekommenderas ett besök till Hammamets marina, som enligt uppgift är Nordafrikas största. Här finns förtöjningsplatser för drygt 700 båtar, de flesta ägda av européer. Miljön är trevlig och flera av Hammamets bästa restauranger är samlade här.
Strax utanför huvudstaden Tunis, en timme från Hammamet och två från Sousse, ligger landets nyaste bana. The Residence är en typisk Robert Trent Jones II-bana, med strategiskt placerade bunkrar och en hel del vatten i spel. Vinden är alltid en faktor att räkna med. Det byggs fortfarande på och runt banan, men för den som inte störs av sådant bjuder anläggningen på den i särklass lyxigaste golfupplevelsen i Tunisien, från att de bär in bagen åt dig till att de gör rent dina skor efteråt. Greenfeen kostar rejält för att vara Tunisien men äter du lunch på klubben håller vi det inte för omöjligt att du med lite charm och i mån av plats kan förhandla dig till en gratis andrarunda. Den stora nackdelen med banan är att den kunde ligga var som helst i världen och därmed saknar personlighet.
Det finns flera sätt att ta sig till The Residence. Taxi är inte dyrt – se bara till att vara överens om priset innan (kolla med hotellet vad som är skäligt). Tåg eller kollektivtaxi (”louage”) blir för bökigt om ni har klubborna med. Hyrbil är inga problem när det gäller trafiken, men det kan vara svårt att hitta för den som inte läser arabiska eller franska. När du är i krokarna ska du besöka Sidi Bou-Saïd, en charmig liten by vid havet som ger vibbar av den grekiska ö-världen. Här finns också många läckra uteserveringar längs bergskanten och med havsutsikt och det är helt klart en romantisk utflyktsdestination för många huvudstadsbor.