The Bobmen report: 1 december 2018


 

Fem första banorna i Sydafrika testade

 

För att ge dig kraft att hantera det svenska vinterslasket har vi utlovat reportage från Sydafrika hela vintern. Dessa kommer att fokusera på Garden Route samt Kapstaden och vindistrikten runt Stellenbosch – de områden som är klart populärast bland golfreseoperatörerna och också lättast att hantera för dem som likt oss gärna fixar resan själva. Första rapporten, med golfresortsen Pearl Valley och Devonvale i vindistrikten samt banorna Clovelly (bilden ovan), Erinvale och Atlantic Beach i Kapstaden, hittar du längre ner. Börja med att läsa vår uppdaterade introduktion till Sydafrika som golfland.

Näst på tur är de tre banorna i Knysna, den trevliga lilla orten på Garden Route som allt fler svenskar upptäcker. Här finns två av de roligaste och bästa banorna i Sydafrika och med förstklassigt boende, utan att det kostar skjortan. Vi publicerar kontinuerligt här på hemsidan. Priser och annat kommer i nästa nyhetsbrev. Vi hoppas i december också hinna med att testa de fyra banorna på Fuerteventura, det är Spanien det.

 


 

Ansvarsfull journalistik

 

Vi hade för avsikt att skicka ner våra Sydafrika-korrar i en hajbur i Gansbaai, men så hittade vi den här videon på nätet och insåg att de då skulle riskera att missa resten av golfen. Längst ner i nyhetsbrevet har vi googlat oss fram till vad som hände, men se filmen först.

 


 

Världens största flygplats på g i Istanbul


Flyger du till Sydafrika med Turkish kommer du från årsskiftet att ha din transfertid på Istanbuls nya flygplats (med det fantasifulla namnet ”Istanbul New Airport”). Här finns inledningsvis en kapacitet att hantera 90 miljoner passagerare, men fullt utbyggd kommer kapaciteten att vara 200 miljoner passagerare. Arkitekturen ska påminna om den i Istanbul och kontrolltornet kommer att vara i form en tulpan, symbolen för staden. Den gamla flygplatsen (Atatürk International) blev för liten och det fanns inte plats att bygga ut. Den marken kommer så småningom att bli parkmark. 

 


Se men inte röra på ett tag.

 

Arlanda nu ännu dummare


Få europeiska flygplatser är så dåligt genomtänkta som Arlanda. Anländer du med golfbag vet du aldrig var den kommer ut, ibland är det på vanliga bagagesnurran, ibland på en för specialbagage, ibland ligger den på en vagn någonstans. Sällan ges några besked utan man får springa fram och tillbaka och kolla. Har du otur att landa i Pir F är det rena ökenvandringen till snurrorna, för här satsande man allt krut på ett dyrt brasilianskt regnskogsgolv och det fanns uppenbarligen inte pengar över för en ”rullande trottoar” (persontransportband). När Arlanda nu satsar på nya bagagesnurror har de tydligen valt en variant där trötta resenärer som bara vill hem får se sitt bagage defilera förbi ett bra tag utan att komma åt det. Vi bävar för vad som kommer härnäst.

 


Cykelhjälmen går för 2 570:- medan vår golfhjälm slumpas bort för 299:90:- (halva priset för kvinnliga golfare).

 

Nytt från testlabbet: skalskydd under rundan


Den observante trafikanten har säkert noterat de uppblåsbara cykelhjälmarna, som gör att du ser cool ut på cykeln men samtidigt är skyddad om du skulle gå i backen. Vårt testlabb – alltid på tårna – jobbade genast fram en lösning för golfare, som aktiverades när någon ropade ”fore”. Tyvärr visade det sig under vår testrunda att den här typen av utlösningsmekanism kan bli väl dyr – det var gubbgolf den dagen vi gjorde testen och det blev 32 hjälmutlösningar (hm, det där lät inte bra). Dessutom hade vår testpilot inledningsvis satt på kragen bak och fram och två gånger svartnade det för honom precis innan bollträff (intressant nog enda gångerna han var i närheten av att hålla bollen på fairway). Istället har vi tagit fram en hjälm med stubb, polisonger och silikonöron som är i det närmaste osynlig. Du kan så här långt bara läsa om den här.

 


 

På sista radens lågbudgetsafari med Bob


När vi nu äntligen börjar göra golfreportage om Subsahariska Afrika är det dags att berätta att vi i en äventyrligare ålder lågbudget-reste en hel del på kontinenten. I Kenya skulle vi en gång på safari i Masai Mara, en av de mest namnkunniga parkerna. Med liten plånbok gällde det att hitta ett billigt alternativ. Vi hittade ”Bob”, en halvskum typ med brutalt utseende som dubblerade som safariguide. Gareth, en kanadensare lika nyfiken som oss på världen och med lika tunn plånbok, hängde på. Första stoppen var ett hotell i närheten av Lake Nakuru, sjön känd för alla sina flamingos. Bob hade hittat ett hotell till bra pris: Honeymoon Lodge. O:et i ”Lodge” var ett bildäck och några smekmånadspar syntes inte till. På kvällen blev Bob full och ville slåss med Gareth. Sedan erbjöd han sig att fixa några prostituerade till oss om han slapp att ta oss till Nakuru nästa dag. Dagen efter skiftade vi till en annan lågbudgetsafari. På nätterna sov vi under bar himmel kring en eld, med hyenor som väsnades runt oss. Det var inte alls lika skrämmande som Bob.

 

Av hänsyn till hans familj, arbetskamrater och kommande generationer har vi valt att emoija vår Bobmans ansikte.

 

På sista radens andra sanning


Många använder sociala medier för att bygga sitt varumärke. I andras händer kan dock sociala medier bli ett otyglat monster som pulvriserar den image du jobbat hårt för att bygga upp. Vår Bobman i Slovakien för två månader sedan påstod att han lirat golf och druckit öl. Sedan hittade vi bilden ovanför på sociala medier, påpassligt upplagd av någon annan i ressällskapet. Frågor uppstår, inte minst varför han har en rejält tilltufsad höna på huvudet.

 




 

Tre banor i Kapstaden och två golfresorts i vindistrikten testade


När det gäller vilka banor vi ska satsa på framöver var ordern tydlig: försök få med någon eller några toppbanor i varje nyhetsbrev, banor där det svider lite i plånkan men som förhoppningsvis ger ett minne för livet. Av hänsyn till vår hushållsbudget kommer vi att varva med billigare banor. Angivna priser är i svenska kronor enligt kronkursen igår: 100 SEK=66 ZAR (sydafrikanska rand). Angivna greenfeepriser är utan eventuella rabatter (se vår introduktion till Sydafrika). Ett alternativ till att köpa ett lokalt SIM-kort (som inte alltid funkar med din svenska mobil) för att kunna navigera via google maps är att ladda ner off line-kartor i din mobil. Så här gör du.


Pearl Valley. Längre upp: golf & vin är en gångbar kombo i Sydafrika.


I Winelands (vindistrikten runt Stellenbosch/Franschhoek/Paarl) har vi testat den topprankade anläggningen: Pearl Valley. Det här är en av Sydafrikas bästa banor och du betalar för det: 1 186:- i högsäsong (halva priset i lågsäsong) inklusive golfbil och range. Ett dubbelrum med frukost på hotellet gick för 2 700:-. Banan var i fantastiskt skick och väl värd pengarna. Hotellet kändes dyrt för vad som levererades, även om servicen var förstklassig. Mat och dryck var överraskande billig även med sydafrikanska mått. För den som inte är lika kräsen gällande banan testade vi spel och boende på Devonvale Golf & Wine Estate. Här kom man undan med 462:- för greenfeen, hälften om du bodde på hotellet (1 100:- för dubbelrum med frukost – och en flaska vin). Läs reportaget

 

Den trevliga uteserveringen på Erinvale.


Runt Kapstaden har vi så här långt testat tre banor halvtimmens körning från centrala Kapstaden i tre olika väderstreck: Clovelly (470:-) söderut, utanför Fish Hoek, Erinvale (512:-) österut, i Somerset West samt Atlantic Beach (345:-) norrut. De två förstnämnda var mycket bra medan den sistnämnda var i dåligt skick. Detta beror på att ett rengöringsverk hade kontaminerat vattnet som användes när det var torka och banan tog mycket stryk. Räkna inte med att de får fason på banan på ett antal månader. Läs reportaget


 

Så överlevde killen i hajburen


För att locka till sig vithajarna används ofta ett köttstycke som dinglas utanför buren. I det här fallet var hajen lite väl ivrig och lyckades forcera buren, som var av en äldre modell, och få med sig köttstycket in. Killen i buren lyckades snabbt ta sig ut där hajen kommit in. När hajen väl tagit sig ut igen simmade killen in igen, för att vara på rätt sida gallret gentemot hajen


En tänkvärdhet finns i kommentarsfältet: “A few secs in, the shark realized its in a cage with the most dangerous and cruel species on earth and panicked”.

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Costa del Sol:

Alcaidesa Heathland

Alcaidesa Links
Alhaurin

Almenara
Aloha
Añoreta
Atalaya New  
Atalaya Old
Baviera

Cabopino
Calanova

Cerrado del Águila

Dona Julia
El Candado

EL Chaparral
Finca Cortesin

Greenlife

Guadalmina Sur
La Cala América
La Cala Asia
La Cala Europa

Las Brisas

La Siesta
Lauro

La Zagaleta New

La Zagaleta Old

Los Naranjos
Marbella GCC

Mijas Los Lagos
Mijas Los Olivos
Miraflores
Parador Malaga

Rio Real

San Roque New
San Roque Old
Santa Clara Marbella

Santa Maria
Santana

Torrequebrada
Valderrama

Villa Padierna Alferini
Villa Padierna Flamingos

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.