destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Bolltjuvar och kalabalik på anrika Royal Calcutta.


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Vi har testat ett 20-tal anläggningar som ligger bra till geografiskt.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 1 december 2018


 

Fem första banorna i Sydafrika testade

 

För att ge dig kraft att hantera det svenska vinterslasket har vi utlovat reportage från Sydafrika hela vintern. Dessa kommer att fokusera på Garden Route samt Kapstaden och vindistrikten runt Stellenbosch – de områden som är klart populärast bland golfreseoperatörerna och också lättast att hantera för dem som likt oss gärna fixar resan själva. Första rapporten, med golfresortsen Pearl Valley och Devonvale i vindistrikten samt banorna Clovelly (bilden ovan), Erinvale och Atlantic Beach i Kapstaden, hittar du längre ner. Börja med att läsa vår uppdaterade introduktion till Sydafrika som golfland.

Näst på tur är de tre banorna i Knysna, den trevliga lilla orten på Garden Route som allt fler svenskar upptäcker. Här finns två av de roligaste och bästa banorna i Sydafrika och med förstklassigt boende, utan att det kostar skjortan. Vi publicerar kontinuerligt här på hemsidan. Priser och annat kommer i nästa nyhetsbrev. Vi hoppas i december också hinna med att testa de fyra banorna på Fuerteventura, det är Spanien det.

 


 

Ansvarsfull journalistik

 

Vi hade för avsikt att skicka ner våra Sydafrika-korrar i en hajbur i Gansbaai, men så hittade vi den här videon på nätet och insåg att de då skulle riskera att missa resten av golfen. Längst ner i nyhetsbrevet har vi googlat oss fram till vad som hände, men se filmen först.

 


 

Världens största flygplats på g i Istanbul


Flyger du till Sydafrika med Turkish kommer du från årsskiftet att ha din transfertid på Istanbuls nya flygplats (med det fantasifulla namnet ”Istanbul New Airport”). Här finns inledningsvis en kapacitet att hantera 90 miljoner passagerare, men fullt utbyggd kommer kapaciteten att vara 200 miljoner passagerare. Arkitekturen ska påminna om den i Istanbul och kontrolltornet kommer att vara i form en tulpan, symbolen för staden. Den gamla flygplatsen (Atatürk International) blev för liten och det fanns inte plats att bygga ut. Den marken kommer så småningom att bli parkmark. 

 


Se men inte röra på ett tag.

 

Arlanda nu ännu dummare


Få europeiska flygplatser är så dåligt genomtänkta som Arlanda. Anländer du med golfbag vet du aldrig var den kommer ut, ibland är det på vanliga bagagesnurran, ibland på en för specialbagage, ibland ligger den på en vagn någonstans. Sällan ges några besked utan man får springa fram och tillbaka och kolla. Har du otur att landa i Pir F är det rena ökenvandringen till snurrorna, för här satsande man allt krut på ett dyrt brasilianskt regnskogsgolv och det fanns uppenbarligen inte pengar över för en ”rullande trottoar” (persontransportband). När Arlanda nu satsar på nya bagagesnurror har de tydligen valt en variant där trötta resenärer som bara vill hem får se sitt bagage defilera förbi ett bra tag utan att komma åt det. Vi bävar för vad som kommer härnäst.

 


Cykelhjälmen går för 2 570:- medan vår golfhjälm slumpas bort för 299:90:- (halva priset för kvinnliga golfare).

 

Nytt från testlabbet: skalskydd under rundan


Den observante trafikanten har säkert noterat de uppblåsbara cykelhjälmarna, som gör att du ser cool ut på cykeln men samtidigt är skyddad om du skulle gå i backen. Vårt testlabb – alltid på tårna – jobbade genast fram en lösning för golfare, som aktiverades när någon ropade ”fore”. Tyvärr visade det sig under vår testrunda att den här typen av utlösningsmekanism kan bli väl dyr – det var gubbgolf den dagen vi gjorde testen och det blev 32 hjälmutlösningar (hm, det där lät inte bra). Dessutom hade vår testpilot inledningsvis satt på kragen bak och fram och två gånger svartnade det för honom precis innan bollträff (intressant nog enda gångerna han var i närheten av att hålla bollen på fairway). Istället har vi tagit fram en hjälm med stubb, polisonger och silikonöron som är i det närmaste osynlig. Du kan så här långt bara läsa om den här.

 


 

På sista radens lågbudgetsafari med Bob


När vi nu äntligen börjar göra golfreportage om Subsahariska Afrika är det dags att berätta att vi i en äventyrligare ålder lågbudget-reste en hel del på kontinenten. I Kenya skulle vi en gång på safari i Masai Mara, en av de mest namnkunniga parkerna. Med liten plånbok gällde det att hitta ett billigt alternativ. Vi hittade ”Bob”, en halvskum typ med brutalt utseende som dubblerade som safariguide. Gareth, en kanadensare lika nyfiken som oss på världen och med lika tunn plånbok, hängde på. Första stoppen var ett hotell i närheten av Lake Nakuru, sjön känd för alla sina flamingos. Bob hade hittat ett hotell till bra pris: Honeymoon Lodge. O:et i ”Lodge” var ett bildäck och några smekmånadspar syntes inte till. På kvällen blev Bob full och ville slåss med Gareth. Sedan erbjöd han sig att fixa några prostituerade till oss om han slapp att ta oss till Nakuru nästa dag. Dagen efter skiftade vi till en annan lågbudgetsafari. På nätterna sov vi under bar himmel kring en eld, med hyenor som väsnades runt oss. Det var inte alls lika skrämmande som Bob.

 

Av hänsyn till hans familj, arbetskamrater och kommande generationer har vi valt att emoija vår Bobmans ansikte.

 

På sista radens andra sanning


Många använder sociala medier för att bygga sitt varumärke. I andras händer kan dock sociala medier bli ett otyglat monster som pulvriserar den image du jobbat hårt för att bygga upp. Vår Bobman i Slovakien för två månader sedan påstod att han lirat golf och druckit öl. Sedan hittade vi bilden ovanför på sociala medier, påpassligt upplagd av någon annan i ressällskapet. Frågor uppstår, inte minst varför han har en rejält tilltufsad höna på huvudet.

 
 

Tre banor i Kapstaden och två golfresorts i vindistrikten testade


När det gäller vilka banor vi ska satsa på framöver var ordern tydlig: försök få med någon eller några toppbanor i varje nyhetsbrev, banor där det svider lite i plånkan men som förhoppningsvis ger ett minne för livet. Av hänsyn till vår hushållsbudget kommer vi att varva med billigare banor. Angivna priser är i svenska kronor enligt kronkursen igår: 100 SEK=66 ZAR (sydafrikanska rand). Angivna greenfeepriser är utan eventuella rabatter (se vår introduktion till Sydafrika). Ett alternativ till att köpa ett lokalt SIM-kort (som inte alltid funkar med din svenska mobil) för att kunna navigera via google maps är att ladda ner off line-kartor i din mobil. Så här gör du.


Pearl Valley. Längre upp: golf & vin är en gångbar kombo i Sydafrika.


I Winelands (vindistrikten runt Stellenbosch/Franschhoek/Paarl) har vi testat den topprankade anläggningen: Pearl Valley. Det här är en av Sydafrikas bästa banor och du betalar för det: 1 186:- i högsäsong (halva priset i lågsäsong) inklusive golfbil och range. Ett dubbelrum med frukost på hotellet gick för 2 700:-. Banan var i fantastiskt skick och väl värd pengarna. Hotellet kändes dyrt för vad som levererades, även om servicen var förstklassig. Mat och dryck var överraskande billig även med sydafrikanska mått. För den som inte är lika kräsen gällande banan testade vi spel och boende på Devonvale Golf & Wine Estate. Här kom man undan med 462:- för greenfeen, hälften om du bodde på hotellet (1 100:- för dubbelrum med frukost – och en flaska vin). Läs reportaget

 

Den trevliga uteserveringen på Erinvale.


Runt Kapstaden har vi så här långt testat tre banor halvtimmens körning från centrala Kapstaden i tre olika väderstreck: Clovelly (470:-) söderut, utanför Fish Hoek, Erinvale (512:-) österut, i Somerset West samt Atlantic Beach (345:-) norrut. De två förstnämnda var mycket bra medan den sistnämnda var i dåligt skick. Detta beror på att ett rengöringsverk hade kontaminerat vattnet som användes när det var torka och banan tog mycket stryk. Räkna inte med att de får fason på banan på ett antal månader. Läs reportaget


 

Så överlevde killen i hajburen


För att locka till sig vithajarna används ofta ett köttstycke som dinglas utanför buren. I det här fallet var hajen lite väl ivrig och lyckades forcera buren, som var av en äldre modell, och få med sig köttstycket in. Killen i buren lyckades snabbt ta sig ut där hajen kommit in. När hajen väl tagit sig ut igen simmade killen in igen, för att vara på rätt sida gallret gentemot hajen


En tänkvärdhet finns i kommentarsfältet: “A few secs in, the shark realized its in a cage with the most dangerous and cruel species on earth and panicked”.

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

foton på hemsidan:

13 638

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.