The Bobmen report: 1 juni 2023


Nästa nyhetsbrev kommer i augusti. Trevlig golfsommar!


 

Golfare söker fru


I helgen var vi på Sundbyholms Slott utanför Eskilstuna, känt från tv:s långkörare ”Bonde söker fru”, där oftast charmigt tafatta bönder med hjälp av speed dating ska välja ut ett gäng potentiella partners att ta med hem till gården. Vår utsände Bobman har ingen egen gård och inte heller värst mycket charm, men tillräckligt mycket tafatthet för att produktionsbolaget sannolikt kommer att höra av sig till honom framöver, när de får slut på bönder. Den här gången fick han jaga kärleken på egen hand.

 

Skaldjurssoppa med vinkokta blåmusslor och rotfrukter som förrätt. Längst upp: vår Bobman i speed dating-tagen.

 

Ett dubbelrum med frukost går att hitta från ca 1 600:- om du är lite flexibel – men se till att få med middagen i ditt paket då den var förstklassig. Golfen lirade vi på Torshälla, som fostrat en av våra största golfstjärnor, vinnare av British Open för två år sedan. Greenfeen kostar 440:- vardag och helg efter kl 13, 550:- övrig tid. Banan var under vårt besök i mycket fint skick rakt igenom, med snabbrullade greener. Läs reportaget.

 

 

För den som likt oss kör från/till Stockholm har vi även testat Strängnäs GK med 27 hål. Vid gles trafik kommer du ut på 9-hålaren (fotot ovan) utan officiellt hcp. Greenfeen på 18-hålaren går för 495/595:- vardag/helg medan 9-hålaren kostar 200/250:-. Läs reportaget längre ner.

 


 

Båsenberga i Vingåker och Dufweholms Herrgård i Katrineholm 

 

Precis som förra året tillbringade vi Kristi himmelsfärds-helgen (18-21 maj) i markplan i Mälardalen, den här gången med övernattning i Vingåker och Katrineholm. Orterna är kanske framförallt kända för att med gemensamma krafter försett oss med tidigare statsministern Göran Persson, han är uppvuxen i den förstnämnda och påbörjade sin politiska gärning i den andra (vi satt jämte honom en gång på ett flyg och han var förvånansvärt anspråkslös – helt klart insåg han att det var ”bönder på bönders vis” som gällde med oss i grannsätet).

 

Båsenberga Hotell & Konferens. Längst upp: Katrineholms 18-hålare. Nedan: Dufweholms herrgård.

 

Båsenberga ligger i friluftsområdet med samma namn, fem minuter nordost om samhället och vägg-i-vägg med golfbanan. Ett standard dubbelrum med frukost går för runt 1 900:-, för 350:- kunde vi uppgradera till ett deluxe-rum. Greenfeen på Vingåkers Golf gick för 480:- och banan hade under vårt besök en del vinterskador. Läs reportaget.

 

 

I utkanten av Katrineholm checkade vi in på Dufweholms Herrgård, där ett dubbelrum med frukost vårt datum gick för runt 2 000:-. De erbjuder också några B&B-rum med delat badrum för ca halva kostnaden. En fördel med att bo där är att det finns möjlighet till självhushåll med ölen, som var väl dyr på herrgården. Föredrar du skumpa finns chansen att testa flaskor bärgade från skeppet Jönköping som sjönk 1916.

 

Katrineholms 9-hålare. Nedan: Flens GK.  

 

Tio minuter bort lirade vi på Robert Karlssons hemmabana med 27 hål. Greenfeen varierar med säsong och veckodag, räkna 500:-/300:- för 18- respektive 9-hålaren vardag och 650/350:- helg i högsäsong. Ska du som oss spela alla hålen är det vettigast att lösa heldagsgreenfee. Golfbilarna är nya för säsongen och superfräscha, med tuta. 18-hålaren var riktigt fin rakt igenom medan 9-hålaren hade lite vinterskador på fairways.

 

 

Vi hann också med banan i Flen, där greenfeen går för 460:- mån-tors, 540:- fre-sön. Du kan också välja att spela endast tio hål (260/300:-), fast då missar du de finaste. Även här fanns det vinterskador. Läs reportaget

 


 

Sveriges häftigaste avslutningshål nu i spel


Eskilstuna GK har nu officiellt öppnat landets häftigaste avslutningshål, med en inramning som är det närmaste du till vardags i Sverige kommer Skybox 16 i Arizona. Vi var där och nosade på bygget förra sommaren. I väntan på skjuts hem fyllnade vi till en aning på verandan och i höjd med Strängnäs insåg vi att vi glömt golfbagen. När vi på väg hem från Sälen stannade till i mars, för att vara först på tee i år, var vi så exalterade att vi glömde kvar jackan. När vi nu till slut fick slå ut på hålet var den stora frågan om vi skulle kunna uppbringa tillräckligt fokus för att inte skämma ut oss – läs längre ner.

 


 

Kalsongfylla gör dig lycklig när kronan är svag


Vår skvalpvaluta är nu lika lågt värderad som under finanskrisen 2009. Det sägs att det beror på omständigheter utom vår kontroll, men vi har svårt att komma ifrån att utvecklingen i Sverige och andra länders syn på den spelar in. Inför sommaren tipsar tidningarna i vanlig ordning om destinationer där våra kronor ska funka för att hålla oss vid liv en vecka, till dessa hör stora golfdestinationer som Albanien, Pakistan och Nepal.

 


Alla klubbhus vi besökt i Finland har varit mycket fräscha, men inte utan faror. Längst upp: Kankaisten utanför Åbo.

För den som vill åka utomlands i sommar tipsar vi i år istället om Finland. Inte billigast men år efter år lyckligast – i varje fall enligt World Happiness Report. Hur är detta möjligt, med allt vintermörker och med en befolkning som är sinnesbilden av introvertism? I vanlig journalistisk ordning har vi grottat i det här och den vetenskapliga förklaringen är att introvert lagda människor i ett introvert lagt samhälle funkar riktigt bra. Men vi har även hittat en annan förklaring: Kalsarikännit.

 



Vi har testat nio banor utanför Helsingfors och sex utanför Åbo, flera med boende. Ta båten från Stockholm och få världens vackraste skärgård på köpet (fotot ovan). Gillar du som oss att rulla ombord på en båt, ta några öl, käka, sova och sedan rulla av i ett annat land har vi testat samtliga nattfärjor från Sverige.

 


 

100 förslag på golfpaket


Många av er kommer att satsa på en ”hemester” i sommar och oavsett om ni ska iväg en rejäl sväng eller bara över en helg har vi under vår topprubrik ”svenska hotell & golf” nu testat 100 olika kombinationer av boende och golf, från Ystad i söder till Umeå i norr. Till Mariefred funkar det att ta ångbåten från Stockholm och sedan gå till boendet och banan.

 




Golf vid första ögonkastet – letar du reskompis i vinter?


Vi har förstått att många av er är sugna på att komma iväg kortare eller längre perioder för att slippa vintermörkret här hemma, men inte har någon som kan hänga på. Det kan handla om en veckas charter (där det av någon anledning ofta är dyrare att åka ensam än två personer) med egen arrangerad golf eller long stay-golf i Spanien/Portugal eller en bilresa genom vårt favoritgolfland Sydafrika eller...

Hör av dig med några rader om var du skulle vilja resa i vinter och hur länge. Är ni flera men ändå skulle vilja resa med andra, som har mer resvana, så är det också ett alternativ (vi har flera prenumeranter som helt klart har betydande resvana). Ange gärna ålder och bostadsort.

 

Finns tillräckligt intresse kommer vi att ta tag i det här ordenligt efter sommaren, för att se om vi kan matcha ihop er så att ni får kul ihop (vi förutsätter att våra läsare är av den lättsamma sorten, men självklart ska ni lära känna varandra lite innan ni slå ihop era respåsar). Vi kommer inte att lämna ut några kontaktuppgifter utan att ni själva är med på det. Skicka mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


 

Att få kontakt med människor utomlands


Det finns inget roligare på utlandsresan än när man får genuin kontakt med en människa på orten. Bästa sättet att få det är humor. Har du som oss ingen humor finns det ett annat knep: lär dig några annorlunda fraser på språket i landet du ska till. Av en ren händelse – oklart vilken – kan vi bara ”du har en vacker tandborste” på holländska. Varje gång vi använt frasen i Holland (och Sydafrika) har den funkat som en riktig isbrytare (först blir de rädda, sedan glada).
 

Din nyckel till arabvärlden som det skrivs enligt Google translate. Om du inte får till uttalet kan det bero på att du läser från fel håll – höger till vänster gäller med arabiskan.

Ska du konversera arabisktalande människor behöver du bara lära dig ett ord för att bli i det närmaste helgonförklarad. Senast i London använde vi det inför en egyptisk kypare och var därmed garanterade förstklassig service under vår vistelse på hotellet. Ordet är "barakalafik" och precis som "choukran" används det för att tacka – men med betydelsen ”Gud välsigne dig". Det är ovanligt att västerlänningar använder ordet och gör du det vid incheckningen på ett hotell i arabvärlden är chanserna för en gratis uppgradering till presidentsviten en reell möjlighet.


I sammanhanget ska vi inte undanhålla er en historia som tidigare kabinettssekreteraren Pierre Schori överraskande bjöd på. Han var inbjuden till ett spansktalande land och beslöt sig för att hålla talet på spanska. Eftersom han inte behärskade språket alls bad han en medhjälpare att skriva ner talet på fonetisk spanska, alltså som orden uttalas. Efteråt kom hans värd fram och recenserade talet med att ”svenska låter ju inte helt olikt spanska”.

 


 

11 klubbor i 1


Det kommer ständigt nya ”innovationer” som sägs göra oss till bättre golfare och det skadar inte att vara hälsosamt skeptisk. En ny softspike ska enligt en ”oberoende studie” göra att vi slår blabla mycket längre och blabla mycket rakare. För den som orkar grotta i den där studien visar det sig att man jämfört med skor utan dubbar, på vått gräs. Studien har alltså lika mycket värde som att leda i bevis att man har bättre grepp på is med hockeyrör än sockiplast. En innovation som däremot väcker vår nyfikenhet som flitigt resande golfare är klubban som gör alla andra klubbor överflödiga. Hade den varit billigare hade vi vågat testa. Om någon annan har gjort det tar vi gärna emot en rapport.


 

På sista prepper-raden


Den 5 maj deklarerade WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris. Vad lärde vi oss då, inför nästa pandemi? Framförallt att toapappret är det första som tar slut i butiken när vi bunkrar för överlevnad. Därför har vårt testlabb (som normalt jobbar med golfrelaterade genialiteter) i samarbete med amerikanska Ass R Us tagit fram "Roto Wipe", som i princip fungerar som en automatiserad biltvätt. Ride on!

 

 

På sista radens olika grader i helvetet


Det har bland ledarskribenter och krönikörer blåst upp en debatt kring ordet ”hunger”. Det började som politiskt tillspetsad retorik, med en opposition som menade att många svenska barn till följd av det ekonomiska läget i landet går hungriga, och blev sedan allmän pajkastning kring definitionen av ordet och svenska föräldrars ansvar att sörja för sina barn. SIDA kommer nu att omfördela pengar från biståndet till Afrika för att förhindra en svensk svältkatastrof. Man kommer också att släppa matpaket över Langkawi i Malaysia, där flera Robinson-deltagare signalerat hunger.

 


 

Trevlig semester - ses i augusti

 

Det sägs att vi ska få en riktigt varm sommar i år igen, så har du kvar kylblocken från sommaren 2018 kan det vara läge att ladda dem i frysen. Själva gör vi som vanligt ett uppehåll med nyhetsbrevet i juli, tillbaka i augusti – då med reportage från flera lite mindre kända golfdestinationer i södra Sverige. Vi räknar också med att testa en av landet nyaste toppbanor, som smugit lite under radarn. Eventuellt lägger vi upp några reportage innan dess, i så fall med länk från startsidan.

 

 

För er som likt oss gärna har med vovven på golfbanan tipsar vi om kyltäcken för att hålla dem svala om det blir en het sommar. Det är bara att blöta ner dem och enligt uppgift funkar det här bra. Blir juli lika outhärdligt het som 2018 kommer vi själva att kränga på oss en.

 




 

Mycket på gång i Eskilstuna 


Vi har varit tillbaka på Eskilstuna GK, egentligen bara för att spela ett hål och hänga på terrassen. Vill du ha koll på hela banan hänvisar vi till vårt besök exakt samma tid förra året (den är i lika fint skick i år). Vi skriver där också om nya klubbhuset.

 


Avslutningshålet och klubbhusterrassen är byggda som en enhet.

Kombinationen bra mat och underhållning av trötta golfare som försöker gå i mål med någon sorts värdighet kommer säkert locka många åskådare till den stora terrassen. Är du osäker på dagsformen kan det vara läge att börja med lunch och spela efter. Gör du det omvända är risken stor att alla under din sittning kommer att titta på dig och undra om det var nervositet eller brist på talang som gjorde att du sänkte fyra bollar i vattnet. Ett alternativ är också att göra som oss och planera din målgång någon gång på eftermiddagen, när lunchgästerna är borta och ölgästerna inte anlänt på allvar (de senare är erfarenhetsmässigt mest svårhanterliga).

 

Mycket av vattnet syns inte från tees. I ett försök till riskminimering slog vår Bobman ut från främre tee.


Efter 17 inspelshål med chans att förfina vår teknik stod vi då där. Avslutningshålet är ett kort par 3, som längst 115 meter, vi satsade på 77. Tre sidor är omgivna av vatten, men det är torrt i riktning mot tees, som hand i handske för våra sorkdödare. Enligt klubbledningen ska du inte behöva vara nervös för att ha ihjäl någon på terrassen, om du inte förväxlar en järn-9 med en järn-6 eller gör något annat tokigt. Gör alltså inte det. Hur gick det då för oss? Riktigt bra faktiskt och med lite folk på verandan kändes det knappt skämmigt med bollhåven.

 

Incheckningen på klubben. Nedan: hål 16, ett annat favorithål på Eskilstuna, kommer att vara kvar även efter 2026.

 

Naturligtvis finns det de som tycker att en golfklubb ska satsa på själva banan och inte så mycket på atmosfären kring klubbhuset. Själva tycker vi att det senare är minst lika viktigt. På många ställen vi besökt utomlands fungerar golfklubben i lika hög utsträckning som en social arena där medlemmarna umgås med gamla och nya vänner – något de har med i kalkylen när de utvärderar sina medlemskap. Där har Eskilstuna det väl förspänt, med sitt citynära läge.

 

 

I övrigt händer det en hel del på klubben – och nästgårds. Kommunen kommer att ta över mark för bostadsbyggande som gör att banan till säsongen 2026 förlorar sju hål, dock inga av de bästa. Klubben parerar det här med att i samma veva öppna nya hål – planen är att bygga ut så att man istället för 18 hål kommer att ha 24, uppdelade på två 9-hålare och en 6-hålare (för de som inte har tid att lira 9 eller 18 hål). De nya hålen kommer att ligga på östra sidan av klubbhuset och planen är att det kommer att bli en hel del vatten i spel där. Hotell Eskilstuna, som du ser bortom tee på avslutningshålet, kommer att uppgraderas till fyrstjärnig standard, med en design inspirerad av sport och musik (tidigare landslagsspelaren i fotboll Sebastian Larsson och rockgruppen Kents tidigare manager Martin Roos, båda bördiga från staden, blir delägare). Det gamla klubbhuset, som ligger bakom hotellet, ska rivas för att ge plats för en fullstor fotbollshall.

 




 

27 hål med chans till Pay & Play

 

Strängnäs GK ligger fem minuters körning från stora vägen (E20) och tio från Strängnäs centrum. Banan har 27 hål uppdelade på en fast 18-hålare och en 9-hålare. Signum för banan är några mäktiga ekar som du stöter på här och var och som gett upphov till sloganen ”klubben under ekarna”.

 

Green på 18-hålaren fram- och bakifrån, rejält inramad av uråldriga ekar.

 

Klubbhusmiljön är lågmäld, med en huskropp som smälter in fint i naturen, helt i vår smak. Restaurangverandan ligger med utsikt mot en övningsgreen och första tee. Tyvärr har de sedan vårt senaste besök tagit bort fotot på insidan av dörren till hertoa, vi gissar att en och annan fick panik när de dragit ner brallorna och satt sig för att sedan upptäcka att dörren var öppen.

 

Klubbhuset och den tidigare insidan av herrtoadörren, som är stängd på fotot.

 

För att inte krångla till det har klubben endast två tees, röd och gul. Du kan spela 18-hålaren 4 958 eller 5 706 meter, par 72, medan 9-hålaren mäter 2 022/2 366 meter, par 35. Vi tycker absolut att du ska spela alla 27 hålen, inte minst för att de där sekelgamla ekarna är utspridda på båda banorna. Vid lite trafik vardag är det Pay & Play på 9-hålaren, stäm av det här med klubben innan du sätter iväg.

 

Hål 2 från gul tee och bakifrån. Nedan: hål 3 bakifrån.

 

Vi började på 18-hålaren, som öppnar med ett kort dogleg vänster där det gäller att hålla ut höger på utslaget. Efter en hyfsat rejäl uppförsbacke följer banans svåraste hål, i varje fall från gul tee. Även här är det ett dogleg vänster och för att få ett säkert inspel krävs en rejäl pärla från tee. Från röd är det betydligt kortare och utan böjen att navigera.

 

 

Hål 3 är ett kort par 4 med träd längs båda sidorna och en midja precis där många vill landa utslaget. Kanske läge att hålla igen lite för att inte hamna mask på utslaget.

 

Korthålet 4 fram- och bakifrån.

 

Efter nio hål kommer du in till klubbhuset och hål 10 ligger sedan snett vänster. Här finns en liten kiosk med magert sortiment, ska du ha något matigare ska du istället stanna till vid klubbhuset.

 

 

Hål 14 (fotot ovan) håller vi som banans bästa hål, ett par 5 med högt belägna tees och fin inramning hela vägen. Inspelet på 18 (foton längre upp) är mäktigt, med en rejäl samling ekar som säkert fått sig ett och annat snedskott till livs genom åren.

 

 

Vidare till 9-hålaren (samtliga foton nedan), som är öppen året runt och där öppningshålet är ett av anläggningens kuligaste, ett rejält kuperat kort par 4. Sedan har du även här en uppförsbacke för att ta dig till andra hålet.

 

 

En innovativ grej, i varje fall under vårt besök, var att klubben lämnat mindre ytor med oklippt gräs här och var på fairways, de funkade alltså som hinder till en betydligt lägre kostnad än bunkrar. Med maskrosor i blomning gav de också ett estetiskt inslag. Sedan gäller det naturligtvis att de inte får växa till sig så att bollarna blir svåra att hitta.

 

 

För att komma till avslutningshålet är det en ganska rejäl promenad, inledningsvis uppför. Här verkar klubben flyttat fram gul tee sedan vårt senaste besök. Synd, inte för att vi är några längdfetischister men nu står man inte längre lika högt.

 

 

Allt sammantaget hade vi en bra dag på Strängnäs, med trevlig lunch mellan 9- och 18-hålaren. Stora vägen hörs som ett sorl i bakgrunden på flera hål, i övrigt finns det inget som stör naturupplevelsen. Trots att vi var här en lördag var det helt tomt framför oss på 9-hålaren när vi slog ut strax före 09 – en massiv bonus. På 18-hålaren rullade det på hyfsat bra. Båda banorna hade fortfarande en hel del vinterskador under vårt besök i slutet av maj, vi hoppas att solen fixar det mesta kommande veckor. Du hittar fler foton från de 27 hålen här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Costa del Sol:

Alcaidesa Heathland

Alcaidesa Links
Alhaurin

Almenara
Aloha
Añoreta
Atalaya New  
Atalaya Old
Baviera

Cabopino
Calanova

Cerrado del Águila

Dona Julia
El Candado

EL Chaparral
Finca Cortesin

Greenlife

Guadalmina Sur
La Cala América
La Cala Asia
La Cala Europa

Las Brisas

La Siesta
Lauro

La Zagaleta New

La Zagaleta Old

Los Naranjos
Marbella GCC

Mijas Los Lagos
Mijas Los Olivos
Miraflores
Parador Malaga

Rio Real

San Roque New
San Roque Old
Santa Clara Marbella

Santa Maria
Santana

Torrequebrada
Valderrama

Villa Padierna Alferini
Villa Padierna Flamingos

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.