destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 1 juni 2022Under Kristi himmelsfärds-helgen färdades vi själva i markplan, strax söder om Mälaren. I Södertälje övernattade vi mitt i staden och spelade på Vidbynäs kvarten bort. I Eskilstuna spanade vi in nysatsningen "Eskilstuna Golf Lodge", där man bygger vad som sannolikt kommer att bli landets häftigaste avslutningshål (fotot ovan). Vi hann också med banorna i Arboga och Köping.


I juli kommer i vanlig ordning inget nyhetsbrev, men vi laddar rejält till nyhetsbrevet 1 augusti, där vi kommer att ha med sju golfpaket vi inte testat tidigare. För den som inte kan hålla sig till dess lägger vi upp dem under vår toppmeny ”svenska paket” allteftersom vi betar av dem. Trevlig golf-sommar!


 

Boende i Södertälje och spel på Vidbynäs


Södertälje ligger så nära Stockholm att det är lätt att missa att stanna till här, men staden är småtrevlig och är du lastgammal vet du att världens mest berömda garageport finns här. Golfen lirade vi på Vidbynäs North, som lite oförtjänt lever i skuggan av South. Läs reportaget längre ner.

 


 

Köping och Arboga


Lite otippat är det ett gäng på ett gruppboende i stan som satt Köping på kartan för de flesta av oss. Staden  ligger bra till för den som kör mellan Örebro och Västerås, båda bra golfstäder. Vi satte tänderna i golfbanan i stan (495/595:- vardag/helg) men även den i närbelägna Arboga (300-550:-). Ett dubbelrum med frukost på Best Western Hotel Scheele i Köping gick för runt 1 000-lappen. Skickmässigt hade Köping klarat vintern bra, några få fairways behöver ett antal veckor på sig men greenerna var bra rakt igenom. Arboga (fotot ovan) hade lite sämre fairways, men fina greener. Läs reportaget om Arboga GK här. Köpings GK hittar du länge ner.

 


 

Eskilstuna GK – vi har testat banan och nya klubbhuset


I nyhetsbrevet augusti 2021 spanar vi att klubbarna står bättre rustade för framtiden om de lyckas skapa en ”social arena”, så att medlemmarna inte enbart utvärderar sitt medlemskap utifrån hur många rundor de fått till. Eskilstuna GK har storsatsat på ett nytt klubbhus som verkligen får en att vilja hänga kvar efter rundan och som säkert även kommer att locka många icke-golfare. Läs reportaget längre ner.

 


 

Vinterns golfresa kan vara i fara


Har du koll på när ditt pass går ut? Ha det! Själva ska vi inte iväg utomlands förrän i november, men gick för en vecka sedan in för att kolla om polisen fått ordning på passkaoset. Inte – första lediga tiden i Storstockholm var i slutet av december. Sedan tar det upp till fem veckor innan man kan hämta passet – vi skulle alltså komma iväg först i mitten av februari... Ett sätt att kapa tiden är att istället för pass ansöka om ett nationellt id-kort, som är klart inom en vecka. Id-kortet gäller dock bara inom EU/EES/Schengen. Att resa med ett provisoriskt pass är en chansning, ansökan kan göras tidigast 72 timmar innan avresan och det finns inga garantier för att du hinner få det innan flyget går. Dessutom gäller det bara en resa.

Bästa sättet för att få till ditt nya pass inom rimlig tid är att regelbundet gå in och kolla efter nyutlagda och avbokade tider. Här är hemsidan märkligt användarovänlig, samma typer som konstruerat golfens GIT-system verkar ha varit i farten och det kan krävas att du lägger ner en hel del tid. Men ge inte upp och när du väl hittar en tid som funkar hjälpligt bokar du den blixtsnabbt. Sedan kan du gå in senare och försöka hitta en ännu bättre tid.
Måste du resa långt för att hitta en ledig tid för att ansöka om pass/id-kort är en tröst att du kan hämta det på valfri ort.

 


 

På sista underhållningsraden


Allt och alla går att sälja som underhållning och ännu en gång får vi oss till livs en glorifierad bild av rånaren och knarksmugglaren Clark Olofsson och ännu en gång ges våra kids bilden av att kriminalitet är häftigt. Enligt obekräftade uppgifter ska Netflix härnäst lansera ”Ut o Röja”, där 69 norska kändisar landsätts på en ö och sedan jagas av en diagnostiserad psykopat i polisuniform.   
Med risk att fördärva stämningen vill vi påpeka att Olofsson med totalt 45 år i fängelse nog får anses ha varit ganska klantig som kriminell.

 På sista radens tv-tips


Det är val i år och statstelevisionen har lagt ut två sevärda granskningar av den svenska skolan på SVT Play. ”Det svenska skolexperimentet” är ett traditionellt journalistiskt hantverk där man i mycket utgår från elevperspektivet och varför svenska skolelever mår så dåligt. I ”Vem mördade skolan?” redogör komikern Jesper Rönndahl för hur den svenska friskolereformen genomfördes. Kul, lite väl tramsigt ibland men också den mycket välresearchad – tänk Kurt Olsson och Janne Josefsson i en person. Rönndahl har en talang för att berätta att man är döende på ett sätt som gör en glad. Se båda!På sista radens Lex Eskil


Efter att förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson ertappats med att vid sittningar tafsa på låren på kvinnor har nu protokollenheten vid UD infört nya riktlinjer vid statsbesök. Framöver gäller HOT (Hands On Täcke).
 

Vidbynäs i kombo med Södertälje


Södertälje är för många av oss förknippad med storföretagen Scania och AstraZeneca – och en garagedörr. Dörren ifråga är den som Björn Borg slog bollar mot som ung, på väg mot att bli en av tennisens största genom tiderna. Numera lär dörren finnas på Torekällberget friluftsmuseum i stan. Största turistattraktionen i stan är Tom Tits Experiment, en sorts vetenskaplig nöjespark för barn och vuxna.

 

Quality Hotel Park. Längst upp: Vidbynäs North i torsdags.


Vi checkade vi in på Quality Hotel Park, i bästa läget mitt i stan, där det centrala gångstråket börjar och någon minuts promenad från kajkanten längs kanalen där många verkar hänga sommartid. Hotellet har egen parkering på baksidan. För den som ansluter med tåg ligger tågstationen rakt över gatan. Den kombinerade receptionen och lobbybaren är stor och inbjuder till soffhäng. Plus för flera varianter av veteöl i kylen.

 

Lobbyn. Nedan: vårt superior-rum.

 

Det finns drygt 200 rum i olika kategorier. Ett standard dubbel med frukost gick vårt datum för drygt 900:-. Vi valde att uppgradera till ett "superior twin" och fick inte bara mer svängrum utan också ett förstklassigt badrum med ett riktigt bra badkar samt separat dusch. Med småregnigt på kvällen åt vi middag på hotellet och fick i oss en röding som var mycket bra. 

 

 

Från hotellet har du kvartens körning till Golf Souths två anläggningar, med 27 hål på Kallfors och 36 på Vidbynäs. I skrivande stund jobbar man med att rulla ut nya greener på Kallfors 18-hålare, preliminärt ska banan vara klar för spel om två veckor. Under tiden är det 9-hålaren som gäller där.

 

Kallfors gamla greener var inte dåliga, men framöver blir det nya bullar. 

 

För att få till 18 hål satsade vi på Vidbynäs, som har renoverat sitt klubbhus till den här säsongen – oerhört fräscht och näst intill tjänstefel att inte dröja sig kvar för mat och dryck efter rundan. Skulle du av misstag få med dig ickegolfare finns numera en padelbana, med elbelysning om matchen skulle gå in i tiebreak. 

 

Det nyrenoverade klubbhuset på Vidbynäs.

 

Beroende på veckodag är ordinarie greenfee på South Course 750-1 000:- medan North går för 625-875:- (under juli-semestern brukar det vara bra rabatter). Många väljer att lira den förstnämnda, för att bunkerområdena här hålls bland de bästa i landet. Vill du bara lira nio hål är det South som gäller, på North är du som längst bort från klubbhuset när du går av hål 9.

 

Öppningshålet på North. 

 

Vi valde att satsa på North, dels för att det var svårt att hitta en ledig tid på South under helgen, men också för att vi gillar att North är mer av en skogslayout (den hette en gång i tiden ”Forest”). Precis som många andra banor i Mälardalen har North haft en tuff övervintring och behöver ytterligare några veckor av gynnsam väderlek för att hitta storformen. 

 

 

Från klubbhuset ser du första och sista hålet och då ser den ut ungefär som South, med de stora karaktäristiska bunkrarna. Från andra hålet och fram till 17:e är den en helt annan upplevelse, med betydligt färre bunkrar och några rejäla nivåskillnader. Den är jobbigare att gå än South, men inte värre än att du kommer att kunna njuta av naturen – för här handlar det definitivt mer om att man anpassat layouten till naturen än tvärtom. Gillar du som oss att stå högt och slå neråt bjuds du på flera möjligheter.

 

 

När du hålat ut på öppningshålet är det en hyfsad bensträckare till andra hålet, men sedan blir det lugnare. På vägen från hål 4 till 5 ska du vara uppmärksam då du passerar i skottlinjen för utslaget på hål 13 – ha koll åt höger. 

 

Fotona nedan visar avslutningshålet på North.

 

Signaturhålet är 11, ett korthål som säkert är riktigt vackert varma sommarmorgnar, med dimman som lättar från vattnet. Kiosken ligger sedan flera år här, för att ge dig estetiska värden under fikat. Sortimentet är ganska begränsat, vi gissar att det är för att den ligger så långt bort från allt och alla att ett bredare utbud skulle locka traktens kriminella element. Det finns heller inget vatten att fylla på, så vill du inte köpa i automat ska du se till att ha med dig för hela rundan. Du hittar fler foton från Vidbynäs North här, samt även från South och Kallfors 27 hål.

 
 

Sveriges bästa 19:e på gång?


Med ”Golf Lodge Eskilstuna” satsar Eskilstuna GK rejält på att skapa en förstklassig atmosfär runt klubbhuset, inte bara för sina medlemmar utan för alla som väljer att ha vägarna förbi. Det relativt centrala läget tillsammans med en hög ambitionsnivå i köket hjälper säkert för att locka även icke-golfande eskilstunaiter.

 

Invändigt finns två restauranger samt en bar med matservering som hänger ihop med receptionen. En relaxavdelning samt utrymmen för event ska borga för att även locka hit icke-golfare.


Det nya klubbhuset ligger precis vid rondellen med den stora golfbollen, strax innan du kommer fram till gamla klubbhuset. Från parkeringen imponerar byggnaden mer än omgivningarna. När du sedan kommer in inser du att allt är skräddarsytt för att rama in vad som sannolikt kommer att bli landets häftigaste avslutningshål, ett par 3 med en green helt omgiven av vatten och med restauranggästerna vid ringside. Terrassen ligger också i ett läge mot solen som gör att det vid bra väderlek kommer att gå att sitta ute i princip hela säsongen. Byggnadens placering gör att man inte hör vägen på andra sidan.

 

Byggnaden och den stora terrassen skapar en arena-känsla runt det blivande avslutningshålet, som förhoppningsvis är redo för spel senare denna säsong.

Så till banan, som har klarat sig riktigt bra genom vintern – faktiskt är vi tacksamma om vår egen hemmabana i Stockholm blir lika fin någon gång under säsongen med tanke på den tuffa starten.

 Tills det nya avslutningshålet öppnar är det samma hål som tidigare som spelas, men man har bytt ordningen för att börja och sluta vid det nya klubbhuset. Öppningshålet numera är gamla hål 3 och gamla hål 1 och 2 är numera 17 och 18. När det nya hålet står färdigt kommer nuvarande hål 18 att bli övningsområde, beläget mellan klubbhuset och första tee.

 Med nyordningen börjar man nu med ett brett par 5 som ger vingelpellar en vettig chans att håla ut med värdigheten i behåll. Kiosken dyker upp redan efter sju hål, men medlemmarna i vår boll berättade att det finns planer att flytta den till den upphöjda ytan bakom green på hål 10, vilket också skulle ge fina vyer mot flera hål. Det ursprungliga klubbhuset, när klubben endast hade nio hål, lär ha legat här.

 Vi uppskattade att det var lätt att hitta snedslag, samtidigt som träd ofta straffade den som inte var vettigt rak. Några hål korsar varandra, så det kan vara bra att vara uppmärksam. Teeskyltar och banguider med nya sträckningen är på gång.

 Banan är en trevlig och omväxlande parklayout, lätt att gå för alla med normalkondis. Även om det nya avslutningshålet inte är igång på ett tag är det värt att avsluta med lunch på terrassen – vi sköljde ner en mycket bra schnitzel med en välförtjänt veteöl.

 När det gäller framtiden finns planer på en 12-hålare samt att göra golfhotell av det gamla hotellet som ligger mellan gamla och nya klubbhuset (du ser det i bakgrunden på fotot ovanför rubriken). Du hittar fler foton från banan här.

 
 

Trevlig klubbhusmiljö på Köpings GK

 

Köpings GK har 18 hål av park- och skogskaraktär och med flera chanser att plumsa i Valstaån som ringlar sig genom layouten. Klubben var igång redan 1963, då som Korslöts GK, och de första nio hålen var spelklara två år senare. 1985 fick klubben 18 hål och tio år senare bytte man namn till Köpings GK. Tre arkitekter har i lika många etapper varit inblandade i designen av banan. Klubbhusområdet är mycket trevligt. Tyvärr lyckades vi inte tajma in lunchen, men enligt medlemmarna vi pratade med håller den hög klass.

 

 

Banan är ganska kort, som mest kan du klämma ur 5 315 meter, par 70. Det känns faktiskt ganska lagom. På varje tee finns skyltar med layouten av hålet, men de anger inga mått så vill du scora ska du se till att få med dig en banguide. Utan banguide ska du se till att memorera placeringen av greenbunkrarna, annars kommer du att önska att du gjort det när du ska spela in.

 

 

Första nio är utlagda i nordvästlig riktning, bakom klubbhuset. Det är ganska gott om utrymme och genom att den här delen av banan spelas klart kortast (totalt 2 439 meter som mest) kan du gott premiera precision framför kraft här. Öppningshålet är ett kort par 4 där de flesta får ett dolt inspel – akta vänstersidan där ett staket avgränsar ner mot ån.

 

 

Hål 8 känns som det skulle vara hål 9, för här kommer du in till klubbhuset. Istället ligger hål 9 (fotot ovan) lite på sniskan på andra sidan klubbhuset. Det är ett kort par 3 och stalltipset är att lämna bagen vid klubbhuset/kiosken och ta med en pitch och en putter för att slippa släpa bagen nerför backen och sedan upp igen.

 

 

Andra nio ligger i motsatt väderstreck, på framsidan av klubbhuset. Med 2 876 meter som längsta spelalternativ är den slingan mer av svensk normallängd. Hålen här erbjuder ännu mer utrymme i sidled, om du skulle vingla med drivern. Promenaden till tees på avslutningshålet erbjuder lite av ett skogsäventyr. För att summera är Köping en trevlig helhetsupplevelse som passar alla typer av golfare, även den som slår kort eller snett. Det finns några backar men inte värre än att du med normalflås ska kunna ta dig runt till fots.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

foton på hemsidan:

16 524

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.