The Bobmen report: 1 juni 2022
Under Kristi himmelsfärds-helgen färdades vi själva i markplan, strax söder om Mälaren. I Södertälje övernattade vi mitt i staden och spelade på Vidbynäs kvarten bort. I Eskilstuna spanade vi in nysatsningen "Eskilstuna Golf Lodge", där man bygger vad som sannolikt kommer att bli landets häftigaste avslutningshål (fotot ovan). Vi hann också med banorna i Arboga och Köping.
I juli kommer i vanlig ordning inget nyhetsbrev, men vi laddar rejält till nyhetsbrevet 1 augusti, där vi kommer att ha med sju golfpaket vi inte testat tidigare. För den som inte kan hålla sig till dess lägger vi upp dem under vår toppmeny ”svenska paket” allteftersom vi betar av dem. Trevlig golf-sommar!
Boende i Södertälje och spel på Vidbynäs
Södertälje ligger så nära Stockholm att det är lätt att missa att stanna till här, men staden är småtrevlig och är du lastgammal vet du att världens mest berömda garageport finns här. Golfen lirade vi på Vidbynäs North, som lite oförtjänt lever i skuggan av South. Läs reportaget längre ner.
Köping och Arboga
Lite otippat är det ett gäng på ett gruppboende i stan som satt Köping på kartan för de flesta av oss. Staden ligger bra till för den som kör mellan Örebro och Västerås, båda bra golfstäder. Vi satte tänderna i golfbanan i stan (495/595:- vardag/helg) men även den i närbelägna Arboga (300-550:-). Ett dubbelrum med frukost på Best Western Hotel Scheele i Köping gick för runt 1 000-lappen. Skickmässigt hade Köping klarat vintern bra, några få fairways behöver ett antal veckor på sig men greenerna var bra rakt igenom. Arboga (fotot ovan) hade lite sämre fairways, men fina greener. Läs reportaget om Arboga GK här. Köpings GK hittar du länge ner.
Eskilstuna GK – vi har testat banan och nya klubbhuset
I nyhetsbrevet augusti 2021 spanar vi att klubbarna står bättre rustade för framtiden om de lyckas skapa en ”social arena”, så att medlemmarna inte enbart utvärderar sitt medlemskap utifrån hur många rundor de fått till. Eskilstuna GK har storsatsat på ett nytt klubbhus som verkligen får en att vilja hänga kvar efter rundan och som säkert även kommer att locka många icke-golfare. Läs reportaget längre ner.
Vinterns golfresa kan vara i fara
Har du koll på när ditt pass går ut? Ha det! Själva ska vi inte iväg utomlands förrän i november, men gick för en vecka sedan in för att kolla om polisen fått ordning på passkaoset. Inte – första lediga tiden i Storstockholm var i slutet av december. Sedan tar det upp till fem veckor innan man kan hämta passet – vi skulle alltså komma iväg först i mitten av februari... Ett sätt att kapa tiden är att istället för pass ansöka om ett nationellt id-kort, som är klart inom en vecka. Id-kortet gäller dock bara inom EU/EES/Schengen. Att resa med ett provisoriskt pass är en chansning, ansökan kan göras tidigast 72 timmar innan avresan och det finns inga garantier för att du hinner få det innan flyget går. Dessutom gäller det bara en resa.
Bästa sättet för att få till ditt nya pass inom rimlig tid är att regelbundet gå in och kolla efter nyutlagda och avbokade tider. Här är hemsidan märkligt användarovänlig, samma typer som konstruerat golfens GIT-system verkar ha varit i farten och det kan krävas att du lägger ner en hel del tid. Men ge inte upp och när du väl hittar en tid som funkar hjälpligt bokar du den blixtsnabbt. Sedan kan du gå in senare och försöka hitta en ännu bättre tid.
Måste du resa långt för att hitta en ledig tid för att ansöka om pass/id-kort är en tröst att du kan hämta det på valfri ort.
På sista underhållningsraden
Allt och alla går att sälja som underhållning och ännu en gång får vi oss till livs en glorifierad bild av rånaren och knarksmugglaren Clark Olofsson och ännu en gång ges våra kids bilden av att kriminalitet är häftigt. Enligt obekräftade uppgifter ska Netflix härnäst lansera ”Ut o Röja”, där 69 norska kändisar landsätts på en ö och sedan jagas av en diagnostiserad psykopat i polisuniform.
Med risk att fördärva stämningen vill vi påpeka att Olofsson med totalt 45 år i fängelse nog får anses ha varit ganska klantig som kriminell.
På sista radens tv-tips
Det är val i år och statstelevisionen har lagt ut två sevärda granskningar av den svenska skolan på SVT Play. ”Det svenska skolexperimentet” är ett traditionellt journalistiskt hantverk där man i mycket utgår från elevperspektivet och varför svenska skolelever mår så dåligt. I ”Vem mördade skolan?” redogör komikern Jesper Rönndahl för hur den svenska friskolereformen genomfördes. Kul, lite väl tramsigt ibland men också den mycket välresearchad – tänk Kurt Olsson och Janne Josefsson i en person. Rönndahl har en talang för att berätta att man är döende på ett sätt som gör en glad. Se båda!
På sista radens Lex Eskil
Efter att förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson ertappats med att vid sittningar tafsa på låren på kvinnor har nu protokollenheten vid UD infört nya riktlinjer vid statsbesök. Framöver gäller HOT (Hands On Täcke).
Vidbynäs i kombo med Södertälje
Södertälje är för många av oss förknippad med storföretagen Scania och AstraZeneca – och en garagedörr. Dörren ifråga är den som Björn Borg slog bollar mot som ung, på väg mot att bli en av tennisens största genom tiderna. Numera lär dörren finnas på Torekällberget friluftsmuseum i stan. Största turistattraktionen i stan är Tom Tits Experiment, en sorts vetenskaplig nöjespark för barn och vuxna.
Quality Hotel Park. Längst upp: Vidbynäs North i torsdags.
Vi checkade vi in på Quality Hotel Park, i bästa läget mitt i stan, där det centrala gångstråket börjar och någon minuts promenad från kajkanten längs kanalen där många verkar hänga sommartid. Hotellet har egen parkering på baksidan. För den som ansluter med tåg ligger tågstationen rakt över gatan. Den kombinerade receptionen och lobbybaren är stor och inbjuder till soffhäng. Plus för flera varianter av veteöl i kylen.
Lobbyn. Nedan: vårt superior-rum.
Det finns drygt 200 rum i olika kategorier. Ett standard dubbel med frukost gick vårt datum för drygt 900:-. Vi valde att uppgradera till ett "superior twin" och fick inte bara mer svängrum utan också ett förstklassigt badrum med ett riktigt bra badkar samt separat dusch. Med småregnigt på kvällen åt vi middag på hotellet och fick i oss en röding som var mycket bra.
Från hotellet har du kvartens körning till Golf Souths två anläggningar, med 27 hål på Kallfors och 36 på Vidbynäs. I skrivande stund jobbar man med att rulla ut nya greener på Kallfors 18-hålare, preliminärt ska banan vara klar för spel om två veckor. Under tiden är det 9-hålaren som gäller där.
Kallfors gamla greener var inte dåliga, men framöver blir det nya bullar.
För att få till 18 hål satsade vi på Vidbynäs, som har renoverat sitt klubbhus till den här säsongen – oerhört fräscht och näst intill tjänstefel att inte dröja sig kvar för mat och dryck efter rundan. Skulle du av misstag få med dig ickegolfare finns numera en padelbana, med elbelysning om matchen skulle gå in i tiebreak.
Det nyrenoverade klubbhuset på Vidbynäs.
Beroende på veckodag är ordinarie greenfee på South Course 750-1 000:- medan North går för 625-875:- (under juli-semestern brukar det vara bra rabatter). Många väljer att lira den förstnämnda, för att bunkerområdena här hålls bland de bästa i landet. Vill du bara lira nio hål är det South som gäller, på North är du som längst bort från klubbhuset när du går av hål 9.
Öppningshålet på North.
Vi valde att satsa på North, dels för att det var svårt att hitta en ledig tid på South under helgen, men också för att vi gillar att North är mer av en skogslayout (den hette en gång i tiden ”Forest”). Precis som många andra banor i Mälardalen har North haft en tuff övervintring och behöver ytterligare några veckor av gynnsam väderlek för att hitta storformen.
Från klubbhuset ser du första och sista hålet och då ser den ut ungefär som South, med de stora karaktäristiska bunkrarna. Från andra hålet och fram till 17:e är den en helt annan upplevelse, med betydligt färre bunkrar och några rejäla nivåskillnader. Den är jobbigare att gå än South, men inte värre än att du kommer att kunna njuta av naturen – för här handlar det definitivt mer om att man anpassat layouten till naturen än tvärtom. Gillar du som oss att stå högt och slå neråt bjuds du på flera möjligheter.
När du hålat ut på öppningshålet är det en hyfsad bensträckare till andra hålet, men sedan blir det lugnare. På vägen från hål 4 till 5 ska du vara uppmärksam då du passerar i skottlinjen för utslaget på hål 13 – ha koll åt höger.
Fotona nedan visar avslutningshålet på North.
Signaturhålet är 11, ett korthål som säkert är riktigt vackert varma sommarmorgnar, med dimman som lättar från vattnet. Kiosken ligger sedan flera år här, för att ge dig estetiska värden under fikat. Sortimentet är ganska begränsat, vi gissar att det är för att den ligger så långt bort från allt och alla att ett bredare utbud skulle locka traktens kriminella element. Det finns heller inget vatten att fylla på, så vill du inte köpa i automat ska du se till att ha med dig för hela rundan. Du hittar fler foton från Vidbynäs North här, samt även från South och Kallfors 27 hål.
Sveriges bästa 19:e på gång?
Med ”Golf Lodge Eskilstuna” satsar Eskilstuna GK rejält på att skapa en förstklassig atmosfär runt klubbhuset, inte bara för sina medlemmar utan för alla som väljer att ha vägarna förbi. Det relativt centrala läget tillsammans med en hög ambitionsnivå i köket hjälper säkert för att locka även icke-golfande eskilstunaiter.
Invändigt finns två restauranger samt en bar med matservering som hänger ihop med receptionen. En relaxavdelning samt utrymmen för event ska borga för att även locka hit icke-golfare.
Det nya klubbhuset ligger precis vid rondellen med den stora golfbollen, strax innan du kommer fram till gamla klubbhuset. Från parkeringen imponerar byggnaden mer än omgivningarna. När du sedan kommer in inser du att allt är skräddarsytt för att rama in vad som sannolikt kommer att bli landets häftigaste avslutningshål, ett par 3 med en green helt omgiven av vatten och med restauranggästerna vid ringside. Terrassen ligger också i ett läge mot solen som gör att det vid bra väderlek kommer att gå att sitta ute i princip hela säsongen. Byggnadens placering gör att man inte hör vägen på andra sidan.
Byggnaden och den stora terrassen skapar en arena-känsla runt det blivande avslutningshålet, som förhoppningsvis är redo för spel senare denna säsong.
Så till banan, som har klarat sig riktigt bra genom vintern – faktiskt är vi tacksamma om vår egen hemmabana i Stockholm blir lika fin någon gång under säsongen med tanke på den tuffa starten.
Tills det nya avslutningshålet öppnar är det samma hål som tidigare som spelas, men man har bytt ordningen för att börja och sluta vid det nya klubbhuset. Öppningshålet numera är gamla hål 3 och gamla hål 1 och 2 är numera 17 och 18. När det nya hålet står färdigt kommer nuvarande hål 18 att bli övningsområde, beläget mellan klubbhuset och första tee.
Med nyordningen börjar man nu med ett brett par 5 som ger vingelpellar en vettig chans att håla ut med värdigheten i behåll. Kiosken dyker upp redan efter sju hål, men medlemmarna i vår boll berättade att det finns planer att flytta den till den upphöjda ytan bakom green på hål 10, vilket också skulle ge fina vyer mot flera hål. Det ursprungliga klubbhuset, när klubben endast hade nio hål, lär ha legat här.
Vi uppskattade att det var lätt att hitta snedslag, samtidigt som träd ofta straffade den som inte var vettigt rak. Några hål korsar varandra, så det kan vara bra att vara uppmärksam. Teeskyltar och banguider med nya sträckningen är på gång.
Banan är en trevlig och omväxlande parklayout, lätt att gå för alla med normalkondis. Även om det nya avslutningshålet inte är igång på ett tag är det värt att avsluta med lunch på terrassen – vi sköljde ner en mycket bra schnitzel med en välförtjänt veteöl.
När det gäller framtiden finns planer på en 12-hålare samt att göra golfhotell av det gamla hotellet som ligger mellan gamla och nya klubbhuset (du ser det i bakgrunden på fotot ovanför rubriken). Du hittar fler foton från banan här.
Trevlig klubbhusmiljö på Köpings GK
Köpings GK har 18 hål av park- och skogskaraktär och med flera chanser att plumsa i Valstaån som ringlar sig genom layouten. Klubben var igång redan 1963, då som Korslöts GK, och de första nio hålen var spelklara två år senare. 1985 fick klubben 18 hål och tio år senare bytte man namn till Köpings GK. Tre arkitekter har i lika många etapper varit inblandade i designen av banan. Klubbhusområdet är mycket trevligt. Tyvärr lyckades vi inte tajma in lunchen, men enligt medlemmarna vi pratade med håller den hög klass.
Banan är ganska kort, som mest kan du klämma ur 5 315 meter, par 70. Det känns faktiskt ganska lagom. På varje tee finns skyltar med layouten av hålet, men de anger inga mått så vill du scora ska du se till att få med dig en banguide. Utan banguide ska du se till att memorera placeringen av greenbunkrarna, annars kommer du att önska att du gjort det när du ska spela in.
Första nio är utlagda i nordvästlig riktning, bakom klubbhuset. Det är ganska gott om utrymme och genom att den här delen av banan spelas klart kortast (totalt 2 439 meter som mest) kan du gott premiera precision framför kraft här. Öppningshålet är ett kort par 4 där de flesta får ett dolt inspel – akta vänstersidan där ett staket avgränsar ner mot ån.
Hål 8 känns som det skulle vara hål 9, för här kommer du in till klubbhuset. Istället ligger hål 9 (fotot ovan) lite på sniskan på andra sidan klubbhuset. Det är ett kort par 3 och stalltipset är att lämna bagen vid klubbhuset/kiosken och ta med en pitch och en putter för att slippa släpa bagen nerför backen och sedan upp igen.
Andra nio ligger i motsatt väderstreck, på framsidan av klubbhuset. Med 2 876 meter som längsta spelalternativ är den slingan mer av svensk normallängd. Hålen här erbjuder ännu mer utrymme i sidled, om du skulle vingla med drivern. Promenaden till tees på avslutningshålet erbjuder lite av ett skogsäventyr. För att summera är Köping en trevlig helhetsupplevelse som passar alla typer av golfare, även den som slår kort eller snett. Det finns några backar men inte värre än att du med normalflås ska kunna ta dig runt till fots.