The Bobmen report: 1 augusti 2021
God fortsättning! Sommaren kom ju på samma sätt som 2018, fast en månad senare och utan att skogarna brann ner. Med värmen, som nu verkar avta, har vi flera gångar gått ut som förstaboll på morgnarna, fotot ovan från första tee på vår hemmabana precis efter att greenkeepern stängt av sprinklers (hans sätt att se till att vi inte tjuvstartar) och vi har kommit runt en fyrboll på 3,5 tim – som golf ska vara. Med all osäkerhet kring covid-reglerna (se längre ner) kommer vi att fortsätta lira golf på hemmaplan ett tag till. Sverige är ju dessutom ett fantastiskt golfland.
Sedan sist har vi röjt runt rejält i södra delen av landet (vi var ju norröver förra julisemestern). I vanlig ordning har vi löst boende och greenfee separat, vilket oftast blir billigast, inte minst om du har rabatt på greenfeen. Två av banorna vi testat (Tegelberga och Hässlegården) är med i topp-5 i Leading Courses senaste ranking över Sveriges mest prisvärda banor och inom kort kommer vi att lägga upp en tredje (Glasriket) med länk från vår startsida. Det är alltid lite vanskligt när golfare ska ranka banor, men listor är alltid kul och vi tycker nog att just den här verkar spegla verkligheten ganska väl. Fotot ovan visar korthål på Hässlegården.
Golfen och framtiden del 2
I förra utskicket föreslog vi att man i den mån det är möjligt skulle dela upp våra 18-hålsbanor i två 9-hålare. I det här nyhetsbrevet ger vi oss på spelavgifterna – är det hållbart att medlemmar som spelar några få rundor varje säsong ska betala lika mycket som den som är ute och vevar varje dag? I nästa nyhetsbrev tar vi upp spelhastigheten – kan man få alla att hålla en bra fart på banan utan att de känner sig stressade?
Gränna: Smålandsgården och Gränna GK
I The Home of Polkagris checkade vi in på Smålandsgården där vi hittade ett dubbelrum för runt 1 400:-. Golfen lirade vi på Gränna GK 15 minuter bort. Klubben kör med differentierad greenfee via sweetspot-appen och ska du boka via datorn måste du skaffa ett konto där – ring klubben istället. Greenfeen för vår del gick på 590:-. Läs reportaget.
Hässleholm: Statt och Hässlegården
I järnvägsknuten Hässleholm testade vi ett läckert designhotell i kombination med Hässlegården (480:-). Ett dubbelrum gick vårt datum på knappt 1 500:-. Hotellet ligger två minuters promenad från tågstationen och kvartens promenad från golfklubben – här har du alltså chansen att ta miljöpoäng genom att lämna bilen hemma. Läs reportaget.
Helsingborg: Örenäs Slott och Rya
Längs kusten kvarten söderut från ”Sundets Pärla” checkade vi in på Örenäs Slott, där ett dubbelrum gick att hitta för 1 251:-. Vi valde att för 440:- uppgradera till ett ”Herrgårdsrum”. Härifrån hade vi tio minuter till Rya GK (680/780/500 mån-tors/fre-sön/efter 15). Läs reportaget.
Ystad: Abbekås
Kvarten västerut från Ystad och dubbla avståndet öster om Trelleborg checkade vi in på Abbekås GK, med en av landets bästa golfrestauranger. Ett dubbelrum med eget badrum och frukost gick för 1 300:- och greenfeen kostar 650:- alla dagar till 15 aug, sedan 580:-. Läs reportaget.
Trelleborg: Clarion Magasinet och Tegelberga
I staden som hälsosamt storhetsvansinnigt kallar sig för ”Lilla Miami” checkade vi in på ett hotell i ett gammalt spannmålsmagasin. Ett dubbelrum gick för 1 520:- och då ingick eftermiddagsfika och middagen. Golfen lirade vi på Tegelberga (600:-), en av de bästa banor vi lirat i Sverige. Läs reportaget.
Mariefred: Gripsholms värdshus och Gripsholms GK
Till Mariefred i Mälardalen kan du faktiskt åka ångbåt från Stockholm och sedan promenera till boendet och golfbanan. Ett dubbelrum mitt i veckan i juni kostade knappt 2 000:- på värdshuset och hälften på Gripsholms Bed & Brekfast. Läs reportaget.
Återbesök på fina Mjölby GK
Vi har varit tillbaka på Mjölby GK, som ligger strategiskt för den som vill bryta resan på E4:an halvtimmen väster om Linköping. Vi har tidigare gjort ett reportage om golfpaketet här och för enkelhetens skull har vi bara uppdaterat det med ny text och nya foton gällande själva banan. Greenfeen kostar 350-550.
Det har hänt en hel del på klubb och bana sedan vi var här sist. Enligt medlemmarna vi spelade med beror utvecklingen mycket på Viktoria Schedin, som efter elva år som ekonomi- och administrationsansvarig tog över som klubbchef i december 2017. De berättade att Viktoria inledningsvis var tveksam till att ta jobbet, för att hon saknade golfbakgrund. Däremot har hon visat sig vara riktigt duktig på produktutveckling och det kanske är i den änden fler svenska klubbar ska börja när de rekryterar sina klubbchefer.
Motalas Hed-slinga – Pay & Play av hög klass
Motala GK har 27 hål uppdelat på tre 9-hålare: Skog, Park och Hed. Förr om åren roterade de vilka slingor som utgjorde aktuell 18-hålare, men från i år är det alltid Skog/Park. Eftersom det var tävling här hänvisades vi till Hed, som är öppen för Pay & Play.
Vi har aldrig tidigare lirat den här slingan, för att Hed låter betydligt tråkigare än Skog och Park. Sedan insåg vi att det är Pierre Fulke som lagt ut banan och därmed är du garanterad en design som du kommer att känna igen från väletablerade tävlingsbanor, inte minst hur bunkrarna är utlagda. Fulke har designat flera av Sveriges bästa banor, inte minst topprankade Visby/Kronholmen.
Layouten är inte så entonig som vi hade gissat av namnet, vegetationen har växt upp sedan banan anlades 2007 och flertalet hål har sitt eget rum. Hålen är varierade och mest gillade vi bunkrarna, rejält stora och uppdragna i bakkant så att du ser dem tydligt, som på stora mästerskapsbanor.
För den som planerar och utför sina slag enligt plan finns det gott om plats förbi bunkrarna. Som på de flesta nyare banor finns det också vägar in på green för sorkdödargolfare, vilket kanske förklarar varför klubben permanentat den här som Pay & Play-slingan. Skicket var under vårt besök mycket bra rakt igenom, inte minst fairways.
Oss veterligen är Hed enda fullängdsbanan i Sverige designad av Fulke som du kan spela utan att ha ett officiellt hcp, så kanske läge att introducera några icke-golfande kompisar till den här fantastiska livsstilen, med en avslutande kall öl på den trevliga klubbhusverandan. Greenfeen för nio hål är 225/275:- vardag/helg. Du hittar fler foton från banan här.
Lira golf i vår vackra huvudstad i sommar
Stockholm är världens vackraste storstad och ska du hit i sommar eller höst kanske du vill testa golfen. Vi visar vägen till några personliga favoriter med fokus på valuta för pengarna, helhetsupplevelse och skrytfaktor.
Lunch i Ljusdal plan B (eller A)
Vi är i skrivande stund i Hälsingland, där gräset fortfarande är grönt på golfbanorna jämfört med hur det torkat upp söderut. I fredags skulle vi äntligen få till den där uppskattade buffélunchen på golfklubben här som vi inte lyckats tajma in tidigare. Tyvärr var det tävling och proppfullt, så vi gled vidare till Hembygdsgården, fem minuter bort längs älven. Här bjöds vi inte bara på en förstklassig buffé bestående av svenskt grillat kött och ett enormt salladsbord utan också på en riktigt bra thaiwok. Det var bara att lasta på tallriken vad man ville ha av scampi/stora räkor, biff, kyckling och fläsk och sedan fräste en thailändska upp allt i trädgården. En riktigt höjdare i historisk miljö och till det facila priset av 110:-. Skulle du ha utrymme över ingick även en knaprig äppelkaka med glass till kaffet. Försök sedan spela golf.
Covidbeviset öppnar inte alla dörrar
”Covidbeviset”, som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19, finns nu att ladda ner för den som är kvalificerad. Tro nu inte att detta öppnar vägen för att resa fritt i världen, inte ens i Europa. Varje land har fortfarande rätt att bestämma vad som gäller för in- och kringresa och ibland kan det skifta från en region till en annan. Transportörer, typ flygbolag, kan också ha sina egna regler. Ska du iväg utomlands i sommar/höst ska du kolla noga vad som gäller, se också till att informationen du får är uppdaterad (det kan svänga extremt fort om smittan ökar). Ett vettigt ställe att börja är Sweden Abroad.
OS-golfen
Xander Schauffele tog hem OS-guldet i golf i morse svensk tid. Det enda vi tycker om det är att det är tråkigt när golf och fotboll ska in och snylta på uppmärksamheten som ett OS ger till sporter som sällan får chansen att synas. Golfen har sina majors och de kommer alltid att vara större än ett OS – och tror någon på allvar att ett OS-guld i fotboll kommer att kunna konkurrera med ett VM-guld eller ens ett EM-guld? Nåväl, gjort är gjort, trots att vi tidigare protesterat. Och var fasiken var Ri Chun-hee?
Tankar och åsikter om Golfa!
Golfförbundet mejlade i juni alla oss golfare: ”Vi på Svenska Golfförbundet vill gärna ta del av dina tankar och åsikter för att ytterligare kunna förbättra vår medlemskommunikation”. Via en länk fick vi 31 frågor om tidningen Golfa!. 28 av frågorna handlade om att vi skulle betygsätta innehållet och av dessa handlade 15 frågor om hur vi upplevde specifika annonser. Att förbundet vill förbättra sin medlemskommunikation genom att i så hög grad få reda på hur vi upplever deras annonsörer är oroande. En förbundstidning ska inte så tvivel om att det är vattentäta skott mellan redaktion och annonsavdelning.
På sista The Open-raden
Alice Cooper kom fram och skakade hand med Jordan Spieth efter sista varvet på Royal St. George’s. Trodde vi. Men det var klubbens head greenkeeper, Paul Larsen. Oklanderligt klädd men med en tjockruffs-frisyr som säkert hade svalt en del bollar om den var med i bansträckningen. Vi drar oss till minnes när vi själva dök upp för att spela banan, vattenkammade och i det närmaste luktfria. Redan på parkeringen lät en medlem oss veta att vi satsat på fel typ av skor och det var bara att fixa nya. Skulle du äntra klubbhuset med golfkepsen på huvudet lär du bli deporterad. Summa summarum är det alltså dina persedlar som kan ställa till det på Royal St. George’s, vårt tips är följaktligen att dyka upp utan. Låt oss gärna veta hur det gick.
För mer kvalitetsläsning om The Open kan ni ta del av när vi försökte slå Henrik Stensons rekord-runda på Troon.
På sista EM i fotbollsraden
Pandemi, klimat- och flyktingkatastrofer, allt yngre gängkriminella som hanterar sina vapen allt sämre, en dysfunktionell bostadsmarknad som tvingar människor att bo i områden där deras barn skjuts, politiker som drivs mer av maktambitioner än principer... – och så en riktigt bra fotbollsturnering. Klart grabben ska gå!
På sista gubbsjukraden
Norska damlandslaget i beachhandboll har bötfällts för att de i EM för en vecka sedan valde att spela i shorts istället för i bikinitrosor. Inför VM i fotboll nästa år förväntar vi oss liknande krav på de manliga utövarna. Säkert kan Qatar använda sina tusentals slavarbetare från fattiga asiatiska länder för att sy ihop dräkter med hög erotikfaktor.
Golfen och framtiden: avgifterna
Påhejade av coronapandemin var 538 962 svenskar vid årsskiftet medlemmar i en svensk golfklubb. Det låter ju stabilt för svensk klubbgolf, tills man tittar på var alla är medlemmar. Ekholmsnäs, en klubb med några hål utlagda på en skidbacke och med billiga greenfeemedlemskap som affärsidé, har tio gånger fler medlemmar än Gävle GK med två riktigt fina banor, en förstklassig restaurang och inga konkurrerande klubbar på en ort med runt 100 000 invånare. Den digitala golfklubben ”HappyGolfer” ökade förra säsongen antalet medlemmar från några hundra till över 7 000. Bland resten av klubbarna med många medlemmar i Sverige dominerar de som erbjuder billiga greenfeemedlemskap.
Ekholmsnäs, med 22 934 medlemmar – är det den här typen av klubbar vi vill ha i framtiden? Längst upp: Lannalodge i Örebro. En bra restaurang på klubben skapar mervärde.
Många av de där dryga halvmiljonen golfare är alltså av typen ”easy come, easy go”, vilket gör framtiden osäker för klubbar med stora fasta anläggningskostnader. Hur hamnade vi då här? Den främsta orsaken är nog att många svenska golfare utvärderar sitt medlemskap genom att dela medlems- och spelavgiften i antalet rundor de fått till på hemmaklubben under en säsong. För många innebär ekvationen att det är billigare att betala greenfee och på köpet får de spela olika banor, samt slipper pressen att behöva spela tillräckligt för att någorlunda kunna ”räkna hem” spelavgiften.
Klubbhuset på Kalmar GK . Med trevlig atmosfär i klubbhuset ökar klubbarna chansen att medlemmarna inte bara räknar på antalet spelade rundor delat i årsavgiften när de utvärderar sina medlemskap.
Vad gör man då åt det här? En väg är att få medlemmarna att se värdet i medlemskapet bortom banan. I Sverige är golfen – i sann svensk friskvårdsanda – mycket fokuserad på själva spelet. På många ställen utomlands fungerar golfklubben däremot i lika hög utsträckning som en social arena där medlemmarna umgås med gamla och nya vänner – något de har med i kalkylen när de utvärderar sina medlemskap. Några svenska klubbar har lyckats ta sig hit, men för flertalet är det ett väl stort steg, i varje fall i dagsläget. Många klubbar bygger idag padelbanor för att diversifiera verksamheten, men risken är att dessa snarare blir ett alternativ än ett komplement till golfen.
Vår utsände i Florida diversifierar sina talanger genom att testa tennisen på en golfanläggning i Florida.
Ett enklare sätt att behålla medlemmar som med nuvarande system betalar dyrt för sina rundor är att sänka deras årsavgifter. Ett antal svenska klubbar erbjuder idag som komplement till sina fullvärdiga medlemskap också varianter till ett lägre pris där det ingår en begränsad pott med rundor. Utomlands är det inte alls ovanligt att alla medlemmar betalar en fast lägre årsavgift och sedan en mindre avgift för varje runda de spelar – med en möjlighet att fortfarande betala en fast avgift för obegränsat spel. Båda modellerna gör att det blir mer rättvist – den som använder banan mer betalar också mer.
Bra restaurang och trevlig logi på Abbekås GK.
Att svenska klubbar varit dåliga på att ta tag i det här med att den som spelar mer borde betala mer beror sannolikt på att de som spelar mest också hörs mest – de är ju ofta på klubben och säkerligen har de ett och annat att säga till klubbchefen om ämnet kommer upp. Men något måste hända för att vi framöver inte ska hamna där vi var innan pandemin, i varje fall på klubbar som inte baserar sin verksamhet på billiga medlemskap i en skidbacke.