The Bobmen report: 1 maj 2021


 

Aprilväder i Skåne


Mycket tyder på att det blir golf inrikes även denna sommar, vilket passar oss utmärkt då Sverige är ett fantastiskt golfland och att vi då kan beställa aftergolfölen utan en parlör (gammalsvenska för google translate). 7-11 april åkte vi söderut i Sverige, för att möta våren. Dagarna innan avfärd aviserade löpsedlarna en ”väderchock” såväl som en ”arktisk vindstöt” (den senare har vi inte en susning om vad det är, men det låter inte golfigt), alltså inte alls vad vi planerat. Men grejen med golf är att det ska mycket till för att det inte ska funka och dessutom hade vi lämnat tältet hemma och bokat bra boende.


På väg mot Helsingborg från Malmö den 11 april. Längst upp: Skyrup, som var kanonfin när vi var där 7 april.

Fem golfpaket på lika många orter skulle vi sno ihop. På vägen ner skulle vi lira på Hooks Herrgård, men banorna där var för dagen stängda med snö – istället kompletterade vi vårt tidigare reportage därifrån med foton på de nyrenoverade rummen och spa-avdelningen. Väl i Skåne fick vi ihop våra fyra första reportage, kallt och blåsigt men spelbart. När vi sedan skulle lira i Helsingborg var det nollgradigt och snöslask. Om du undrar varför det sällan blir vinterlandskap i Skåne beror det på att snön blåser förbi på tvären. Hur som helst, med lite knep och knåp fick vi ihop våra fem reportage. Här skulle vi sedan skriva att det hänt en hel del på gräs- och grönskfronten sedan vi fotade, men större delen av april har det varit kallt som i röven på en isbjörn som Kalle Moraeus skulle uttryckt det och banor i hela landet har problem med att få sina vinterskador läkta – så kolla läget innan du bokar.

  

Boa Olofström i torsdags. Nedan: Jönåker igår eftermiddag.

 

I skrivande stund är vi i Blekinge, vi lägger upp reportagen med länk från startsidan så fort vi kommit hem. Vi kan redan nu berätta att flera banor här, precis som i Skåne, har problem med snömögel på greenerna till följd av att värmen inte kommit igång ordentligt. Två som klarat sig och är i bra försäsongsskick rakt igenom är Boa Olofström och Nicklastorp

 

 

På vägen ner från Stockholm bröt vi resan med en runda på Loftahammar norr om Västervik. Vi hade också swingers ute på Jönåker igår, för den som vill bryta resan på E4:an med golf i höjd med Nyköping. Du hittar båda reportagen längre ner. Till nästa nyhetsbrev ska vi också få med några golfpaket som ligger bra till för den som kör längs de stora vägarna och vill bryta resan.

 


 

Hässleholm: Skyrup Golf & Hotell


Strax utanför järnvägsknuten Hässleholm har vi testat anläggningen som tidigare gick under namnet Skyrupsgården. En medlem sa att banan under hans 30 år där aldrig varit så bra så tidigt – greenerna var förstklassiga när vi lirade 7 april. En vardagsnatt i ett dubbelrum i kategorin Silver, tvårätters på kvällen och frukost samt greenfee gick på 1 145:-/person. Vi valde att uppgradera vårt rum till kategorin Guld, vilket kostade oss ytterligare 450:-/person. Helger tillkommer 300:-/person för Silver och 200:-/person för Guld. Kan du hantera att inte kunna pinka på rummet tycker vi nog att du ska satsa på Silver – du får ett antal pilsner i baren för pengarna du sparar. Läs reportaget.


 

Kristianstad: Åhus Gästis och Kristianstad East


Kristianstads East Course (banorna har fått mer internationella namn i samband med att den nya hemsidan lanserades i vår) är rankad som landets tredje bästa golfbana. Banan hade problem med snömögel på greenerna under vårt besök 8 april, så kolla vad som gäller om du ska dit i närtid. Fram till 6 juni går greenfeen mån-tors på 750:- och fre-sön 895:-. Under sommaren är det 995:- alla dagar som gäller, men hela året är det en väl tilltagen rabatt för den som kan tänka sig att spela efter klockan 16 (sommartid är den här typen av banor som vackrast i skymningen). West Course är under ombyggnad och öppnar preliminärt 1 juni.

 



För boendet satsade vi på Åhus Gästgivaregård, fem minuters körning från klubben och med allt du drömt våta gästisdrömmar om. Ett dubbelrum med frukost gick för 1 795:-. Vi valde att för 200:- uppgradera till ett Hideaway-rum. Det här var ett av de trevligaste ställena vi bott på i Sverige. Läs reportaget.

 


 

Lund: Elisefarm


Knappt tre mil nordost om Lund, längs väg E22, erbjuder Elisefarm ett golfpaket där höjdpunkten för vår del var med besticken i händerna, inte klubborna. Banan var lite nyvaken efter vintern, så kolla läget.   

 


På Elisefarm åt vi en absolut förstklassig trerätters.

Ett paket med med heldagsgreenfee, trerätters middag och en del lullull kostar runt 1 800:-/2 300:- vardag/helg per person i dubbelrum. Det går också att boka paketen utan middag (priserna verkar kunna variera ganska rejält, så kolla gärna alternativa datum), men vill du hålla nere kostnaderna tycker vi att du i det här fallet hellre ska hoppa golfen. För den som vill köpa greenfeen separat kostar den i maj 650:-, med en hundring i rabatt för den som slår ut före 08 eller efter 14. Läs reportaget.


 

Malmö: Malmö Arena Hotel och PGA Sweden National


PGA Sweden National ligger 20 minuter öster om Malmö och erbjuder två banor av helt olika karaktär. Greenfeen är densamma på båda, 695-795:-. Fotona på Links Course tog vi 10 april (den var i riktigt fint skick), Lake testade/fotade vi en sommar för några år sedan. För boendet valde vi Malmö Arena Hotel, som ligger på rätt sida Malmö för golfen och med en skybar med förstklassig utsikt mot Öresundsbron. Ett standard dubbelrum med frukost gick för runt 1 000:-/natten. Läs reportaget.

 


 

Helsingborg: The Vault Hotel och Vasatorp


I Helsingborg sket sig golfen totalt, med 0-gradigt och snöslask fanns det inte en chans att spela golf på Vasatorp. Istället har vi använt foton vi tog för några somrar sedan, på tre av banorna. Vi checkade in på ett hotell med en av landets häftigaste lobbys. Ett dubbelrum med frukost hittade vi för knappa tusenlappen, men för att hantera en dag utan golf uppgraderade vi till en juniorsvit.



Det självklara valet för golfen på Vasatorp är TC-banan (895:-), en av landets absolut bästa om inte den bästa. Den andra 18-hålaren, Classic Course, kostar 695:-, men vi tycker att du istället ska satsa på Allébanans nio hål (250:-), kör två varv (400:-) så har du fått ihop en 18-hålare och slipper skämmas. Läs reportaget.

 


 

En hel arm bättre än en halv

 
Tidskriften Nature har gått igenom forskning och åtgärder kring Covid 19 och menar att det varit för stort fokus på handsprit; risken att smittas via ytor är mycket liten. Istället är det, som vi alla vet, utandningsluften vi ska fokusera på. När vi golfare hälsar genom att vidröra varandra med armbågen kommer vi närmare varandras utblås. Det är alltså vettigare att hälsa genom att skaka hand med uträckt arm än att hålla på med armbågarna. Än bättre är att hälsa med en klubba, som en golfens musketör. Eller vinka. Eller skicka ett sms.
 

 
 

 

Trött på rondtider på över 4 timmar?


För klubben som vill ligga i framkant när det gäller att komma tillrätta med långsamt spel tipsar vi om ”löpfallskärmar”. Det är tänkta att bromsa löpare och därmed ge dem extra motion, men kan också användas för att se till att golfare håller farten: vidrör skärmen marken är det bara att lämna banan.

 


 

På sista hälsoraden


Många länder är så fokuserade på Covid 19 att de helt verkar glömma att det finns andra minst lika stora faror mot folkhälsan. När Finland öppnade sina restauranger efter en dryg veckas lockdown i april var det glädjande nog med ett förbud mot karaoke. Vi är övertygade om att karaoke orsakat betydligt mer lidande än Covid 19 i Finland, inte minst i kombination med Kosken.

 

 

På sista radens nollvision mot nollvisioner


Fem kvinnor mördades på tre veckor i april av män de hade en relation till. I kölvattnet av mediarapporteringen gick justitieministern ut och krävde en nollvision när det gäller dödligt våld mot kvinnor. Vi kommer nu själva att kräva en nollvision mot dåligt golfväder, långsamma golfare, sockets och luftsvingar.

 

Statskontoret konstaterade tidigare i år att de politiska strategierna för att komma tillrätta med mäns våld mot kvinnor inte funkar. Ingen reagerade, varken journalister eller politiker. Med mer handlingskraft och mindre prat hade någon av kvinnorna kanske levt idag.

 




 

Bensträckarebana längs E4:an vid Nyköping


Har du kört på E4:an mellan Norrköping och Nyköping har du kanske sett golfbanan som syns söder om vägen, strax innan trafikplats Jönåker om du kommer västerifrån. Från att du svänger av motorvägen till att du står på klubbens parkering tar det mindre än två minuter – perfekt för den som vill bryta en långkörning med en runda golf.

 

 

Jönåker GK ligger i Kiladalen och just dalgrejen gör att ljudet från motorvägen inte är så störande som man kanske trott, du har det som ett sorl i bakgrunden men det är bara på några hål sista nio som du egentligen tänker på det.

 

 

Layouten är lätt kuperad och med normalkondis ska det inte vara några problem att ta dig runt till fots. Första nio ligger öppet och innan ruffarna växt till sig är de ganska lätthanterliga, flera golfare tog rejäla genvägar. Sista nio är betydligt roligare, för att terrängen är mer kuperad och hålen ligger mer avskilt från varandra.

 

Banan var genomgående i bra skick under vårt besök igår, med några vinterskador här och där. Några få greener behövde värme och sol men det stora flertalet var fina och lättrullade. Greenfeen kostar 400/470:- vardag/helg. Har du inte tiden/intresset/orken för 18 hål är det halva priset för nio hål. Finns möjligheten ska du satsa på sista nio.

 


 

Bensträckarebana längs E22:an norr om Västervik


För den som färdas längs ostkusten mellan Norrköping och Kalmar ligger Loftahammar GK bra till för en bensträckare, räkna en kvarts detour från E22:an. Nu är du i Norra Tjust, som många räknar som en av de vackraste skärgårdarna i Sverige. Det finns alltså chansen till estetiska upplevelser om din sving inte skulle leverera sådana.

 


Hål 3 framåt och bakåt. Längst upp: avslutningshålet, par 4, med klubbhuset i slutet.

 

Banan stod klar 2004 och erbjuder nio hål fullängd, dock utan skärgårdskontakt. Niohålare kan säkert verka lite skrämmande för en del, men de är i vårt tycke perfekta för greenfeespel då du får chansen till ett inspelsvar för att lära känna layouten och sedan ett andravarv för att visa vad du går för. Själva tycker vi oftast att nio hål är mer lagom än 18 så vi nöjde oss med ett varv.

 


Att anläggningen mer eller mindre ligger mitt i byn är häftigt, du har gästhamn såväl som närservicebutiker inom gångavstånd. Vill du inte lira golf finns en padelbana. Klubbhuset stod färdigt 2014 och är fräscht. Man överraskas av hur de fått till det på en så liten ort – vi gissar att utsocknes med sommarboende här betyder en hel del för att få ekonomin att gå ihop. Själva skulle vi absolut kunna tänka oss att sommartid bo på en sådan här liten ort med en golfklubb som funkar som ett socialt nav.

 

Hål 7 framåt och bakåt.


Banan, en blandning av skog och park, är överraskande omväxlande. På några ställen är det en bit att traska till nästa tee, men det är just detta som skapat förutsättningar att få till så varierade hål. För att blidka längdfetischister har klubben kompletterat med backtees som ger dig runt 6 300 meter om du spelar 18 hål, flertalet om inte alla av dessa tees är mattor, ibland placerade på rejäla stenrösen. Vill du hålla dig på grästees kan du få ut ca 5 800 meter över 18 hål – fullt tillräckligt alltså.

 

Korthålet 6 framåt och bakåt.


Öppningshålet är ett kort par fem uppför och har du bara koll på dogleget höger mot slutet finns gott hopp om en bra start. Hål 3 kräver lite stånk för att ta sig upp till de bakre tees, men väl där har du banans bästa hål framför dig, ett kort par 4 som kan spelas aggressivt eller förståndigt. Hål 4 är också riktigt bra, ett långt par 5 dogleg. I kröken har du ”Kyrkmannaklinten”, socknens högsta berg på magnifika 48 meter över havet.

 

Rejäl backtee. Nedan: klubbhuset har utöver en stor uteservering också en trevlig ölveranda med fri sikt mot 18:e.


Tees och greener var under vårt besök 26 april i bra skick medan fairway behövde sol och värme för att komma igång ordentligt. Vi hoppas ta oss hit längre fram på säsongen någon gång, för att få chansen att uppleva banan så fin som den är på högsäsongsfotona på klubbens hemsida. Greenfeen juni-augusti ligger på 290/400:- för 9/18 hål. Vardagar utanför högsäsong klarar du dig undan med 250:- för 18 hål, svårslaget.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Costa del Sol:

Alcaidesa Heathland

Alcaidesa Links
Alhaurin

Almenara
Aloha
Añoreta
Atalaya New  
Atalaya Old
Baviera

Cabopino
Calanova

Cerrado del Águila

Dona Julia
El Candado

EL Chaparral
Finca Cortesin

Greenlife

Guadalmina Sur
La Cala América
La Cala Asia
La Cala Europa

Las Brisas

La Siesta
Lauro

La Zagaleta New

La Zagaleta Old

Los Naranjos
Marbella GCC

Mijas Los Lagos
Mijas Los Olivos
Miraflores
Parador Malaga

Rio Real

San Roque New
San Roque Old
Santa Clara Marbella

Santa Maria
Santana

Torrequebrada
Valderrama

Villa Padierna Alferini
Villa Padierna Flamingos

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.