The Bobmen report: 11 augusti 2013
Hoppas ni haft en trevlig sommar!
Jämfört med förra sommaren har ju vädret verkligen visat sig från sin bästa sida. Oavsett om ni varit hemma eller iväg hoppas vi att ni fått till några fina golfupplevelser. Själva har vi varit nere i Europa och rotat, men också tvingat våra flygande reportrar att ta det lite lugnt mellan rundorna.
Prince´s, en av tre banor utanför det lilla samhället Sandwich som arrangerat British Open.
Golf i Englands trädgård
I sydöstra England har vi gett oss på kända och okända banor i grevskapet Kent. Lite överraskande var det inte Royal St. George´s med 14 The Open som imponerade mest med sin hard core links-upplevelse utan grannbanan. När det gäller bästa atmosfären vann North Foreland våra hjärtan – här lirar du för bara 40 pund, ca 400:- med den starka kronan. För den som vill ha en förstklassig helhetsupplevelse har vi testat London Golf Clubs två banor. Bästa layouten hade Chart Hills, en Faldo-design som du oktober-april kan lira för så lite som 40 pund – inklusive full engelsk frukost. Gällande boendet har vi testat lägenheterna på den nya fräscha lodgen på Prince´s Golf Club (27 hål och ett The Open) och en kedja mycket trevliga pubhotell. Läs reportaget!
Stippelberg, hett tips från inhemska golfare.
Holland: lantligt eller i kombination med Amsterdam
Holland var en mycket trevlig överraskning, inte minst för holländarna själva: alltid lättsamma och med utmärkt engelska. Vi har testat två klubbar som också erbjuder bra boende, den ena med 36 hål bara 20 minuter utanför Amsterdam och med utmärkta bussförbindelser – perfekt för dig som vill kombinera golf & storstad. På den andra slog vi ut vid fem på morgonen och hade en golfupplevelse som vi alltid kommer att minnas. Vägg i vägg med storflygplatsen Schiphol funderar The International – den privata prestigebanan som öppnade förra sommaren och i våras var spelplats för damernas Europatour – på att öppna upp för greenfeegäster. Vi har testat vad som i så fall väntar dig. I sydöstra hörnet av landet hittade vi en bana som många inhemska golfare rekommenderade – med en intim atmosfär och ett av de finaste klubbhus vi sett. Läs reportaget!
Belgien: två länder i ett och 700 sorters öl
Vi hade ambitionen att under vår vecka i Belgien testa landets samtliga 700 ölsorter men efter att ha börjat sprida bollarna mer än vanligt gav vi upp och fokuserade på golfen – som är en helt annorlunda upplevelse i norr och i söder. Vi hittade också två av de häftigaste hotell vi bott på – ett vid en pittoresk sjö strax utanför Bryssel och ett i en kyrka i mysiga Mechelen. Självklart var vi även i Brugge, där vi testade revbensspjäll marinerade i vad som gjort staden känd: choklad och öl. Läs reportaget!
Danmarks bästa golfanläggning
Utanför Grenå – med färjeförbindelse till Varberg – ligger lite osannolikt Danmarks bästa golfanläggning: Lübker. Greenfeen är bara 450 danska kronor, inte mycket mer i svenska kronor. Vi har även testat lägenhetsboendet. Läs reportaget!
Sveriges bästa golfhotell
Inte nog med att Sankt Jörgen Park Resort har golfbanan direkt utanför frukostbuffén, du har också Sveriges näst största stad med alla dess attraktioner på cykelavstånd. Vi har testat stället som i år också utsågs till Årets svenska Spahotell. Läs reportaget!
Bil till England – smidigare än vi anat
Om du likt oss tar bilen till England finns det möjlighet att göra en kul loop som innebär att du inte behöver köra samma väg tillbaka. Det här ger dig också chansen att upptäcka nya banor på vägen, i Danmark, Tyskland, Belgien och Holland.
Vi tog Stena Lines nattbåt från Göteborg och rullade iland i Kiel nästa morgon. Härifrån var det bara fyra timmars körning till Holland, där vi slog ut efter lunch (finns också flera bra banor på vägen i Tyskland, inte minst utanför Hamburg). Från nordvästra hörnet av Frankrike tog vi sedan DFDS Seaways färja Dunkirk/Dunkerque-Dover (kostade ca 350 kronor för bil och passagerare). Överfarten tar bara två timmar, men tidsskillnaden gör att du anländer bara en timme efter att du avrest.
Med båten till Dover får du se de berömda kalkstensklipporna från första parkett. Längst upp: Stena lämnar Göteborg för Kiel.
När vi sedan skulle tillbaka till Sverige valde vi att ta färjan från Harwich till danska Esbjerg. Även denna linje trafikeras av DFDS Seaways och båten avgår på kvällen och ankommer lunchtid dagen efter, vilket innebär att du kan lira golf båda dagarna, i två olika länder. Samma tider gäller åt andra hållet. Det här alternativet sparar dig 100 mils körning! Från Danmark till Sverige trafikerar sedan Stena Line Grenå-Varberg och Fredrikshavn-Göteborg.
Bensinen (ej diesel) är rejält dyrare i Holland och Belgien jämfört med Tyskland och Danmark, så tanka på rätt sida gränsen. England är också någon krona/litern billigare än Benelux-länderna. Med detta sagt ska vi nämna att Belgien, Holland och engelska Kent är så små att vi klarade oss på en tank på varje ställe.
Sveriges mest minimalistiska Golf & Country Club
Sandliden Golf & Country Club utanför Linköping är sannolikt landets minsta golfanläggning. ”Masters Course” mäter totalt 698 meter och drivingrangen uppges vara tre meter. Informationen på hemsidan verkar inte ha uppdaterats på ett tag, så kanske är det game over innan vi hann testa.
På sista raden 1: Englands Kalles kaviar
Vi spelar alltid match, så även i England. Förloraren fick sätta i sig ett paket Marmite som vi tagit med från frukostbordet. Första gången jag introducerades för det här jästextraktet upplystes jag om att det visserligen ser ut och luktar som skit men att…Jodå, det smakar skit också och om du inte är tillvand rekommenderar vi att du sväljer det med förpackningen och några rejäla klunkar vatten.
På sista raden 2: Annorlunda företagsnamn
I Danmark körde vi om den här lastbilen. Vi är inga hejare på danska men har svårt att se en kö till personalkontoret för att få ut sina visitkort med företagsnamnet.
Nästa nyhetsbrev:
Ullna i Stockholm och Vasatorp (Gamla banan) utanför Helsingborg öppnade i år sina helt ombyggda banor. Drottningholm har haft sin ombyggda bana öppen sedan förra sommaren. Vi hoppas hinna testa alla tre till utskicket i september. Sven Bodevik har varit och lirat toppbanorna i Nya Zeeland, kompisen Krister Mattsson har fotat.