The Bobmen report: 3 juni 2013
Vi har testat majoriteten av banorna i Luxemburg
Först vill vi önska en trevlig sommar! Vi kommer som vanligt inte ut med något nyhetsbrev i juli så vi ses igen i augusti, då vi hoppas bjuda på några riktigt häftiga banfynd i England, Holland och Belgien – alla destinationer lätta att nå med lågprisflyg.
I helgen kom vi hem från Luxemburg, där golfen är lika okänd som bankkontona tidigare var. Med 70-90 euro i greenfee handlar det kanske framförallt om trofén, att kunna säga att man lirat i ett av världens minsta länder, ett hertigdöme till på köpet. Två banor var klart bäst: Kikuoka och Grand-Ducal Senningerberg – den senare ligger bara fem minuters promenad från flygplatsen och det är fullt möjligt att lira den under en dagstripp. Läs reportaget!
Europatouranläggning samt toppbana i Ölrepubliken
I mitten av maj var vi i östra Tjeckien för att testa 36-hålsanläggningen som tre gånger stått värd för Europatouren – och hittade ytterligare en bana tio minuter bort som sedan den öppnade 2008 varje år utsetts till Tjeckiens bästa bana av landets golfare. Vi hittade också ett av de trevligaste designhotell vi testat, med en diffus kvinna i fontänen. Läs reportaget!
Torsk på Tallinn
Sedan sist har vi också gjort en golfkryssning till Estland, där vi testade de två bästa banorna utanför huvudstaden, varav en allt som oftast rankas topp-100 i Europa. Med 79 respektive 69 euro i greenfee tycker vi att du ska avvakta till tidigast efter midsommar med att spela där, för greenerna hade precis som i Sverige tagit en hel del stryk av den långa vintern. Kryssningsbiljetter med Silja Tallink kan du hitta för så lite som 90:- om ni är fyra som delar hytt (alla hytter är fräscha) och båten är den trevligaste vi åkt med. Taxi från hamnen/hotellet till banorna kostar 20 euro (Estonian Golf and Country Club) respektive 35 euro (Niitvälja). Är ni många kostar en minibuss 5 euro extra. Läs reportaget!
Dubbel debitering för utlandssamtal
Vi hade vår mobiltelefon vidarekopplad till vår fasta telefon vid ej svar. Så länge vi var i Sverige var allt frid och fröjd, värre blev det när vi inte svarade på mobilen utomlands – och någon svarade på den fasta telefonen. När räkningen kom insåg vi att vi debiterades dubbelt för samtalen, dels till mobilen utomlands, dels från mobilen utomlands till den fasta telefonen hemma. Kolla vad som gäller med ditt telebolag, men sannolikt är det samma system överallt.
Räkna på totalpriset om du tar färjan i sommar
Med en urstark krona mot euron och brittiska pundet är det säkert många med oss som planerar att ta sig ner på kontinenten i sommar. Det bästa sättet att ta sig dit – om du frågar oss – är att ta nattfärjan och rulla iland utvilad på morgonen. När vi tittat runt på olika alternativ verkar det som att de flesta rederier numera har ett lågt pris för bilen+passagerare, men sedan tar igen det på dyra (obligatoriska) hytter och måltider. Kolla därför totalpriset för det du behöver för att klara överfarten innan du bestämmer dig för vilket alternativ du ska satsa på. Sedan ska du naturligtvis också överväga varifrån du vill åka och var du vill rulla iland. Ska du ta med dig billig öl hem gäller det att ha koll på bilens max lastvikt, vilket gränskontrollen numera fokuserar på i sina kontroller. Vi kommer i sommar ha ett antal reportage där vi tagit båten till banorna.
Fortsätt tipsa oss!
Expressen hade i lördags ett uppslag där vi listar tio toppbanor som du kan spela för en riktigt anständig peng, alltså inte de absolut bästa banorna utan de mest prisvärda av hög kvalitet. Hjälp oss med tips på riktigt prisvärda banor så ska vi se till att de får spridning i våra nyhetsbrev. Förhoppningsvis kan vi också göra reportage om dem – eller om du är duktig på att fota (vi var värdelösa i början men träning ger färdighet).
På sista raden: Mer riv i estniska kärringar
På Styrsö i Göteborgs skärgård är det bilförbud och öborna tar sig unisont fram per paketmoppe. På estländska ön Kynö mesar man inte runt utan där är det sidvagnsmotorcyklar som gäller och enligt uppgift kan det gå fort i kurvorna. Ön är uppsatt på Unescos kulturarvlista, inte minst för att kvinnorna bär sina folkdräkter även till vardags.