The Bobmen report: 4 mars 2013
Novo Sancti Petri B öster om Cadiz.
Reportaget: Hög kvalitet på banorna utanför Cadiz i år
Vi har varit och hackat i Cadiz-provinsen, där många banor så här långt i år verkar ha klarat vintern bättre än längre österut. I Novo Sancti Petri har tyskarna etablerat ett lågprisparadis för golfare, finns det rabatter att hämta även för svenska individuella resenärer? Vi upptäckte också slutligen vad många av er redan vet, att Costa Ballena är en riktigt härlig bana, i år i kanonskick. Läs reportaget längre ner på sidan.
Alcaidesa Links med utsikt mot Gibraltar-klippan.
Nya banreportage, omskyfflat på hemsidan och bildtexter på g
Vi börjar få ganska mycket material på vår hemsida och har flyttat om lite för att göra det lättare för er att snabbt hitta den information ni behöver. Costa del Sol har vi delat upp i fyra geografiska områden. Sträckan Estepona-Gibraltar har vi uppdaterat med fyra nya bra banor som vi tror kan vara högintressanta för er. Läs om San Roques och Alcaidesas 36-hålsanläggningar här (vi har även testat boendet på Alcaidesa).
Marocko är nu uppdelat i fyra olika destinationer, med en inledande allmän text. I Murcia, området söder om Alicante i Spanien, har vi nu testat så många banor att vi delat upp materialet i tre texter. Under våren kommer vi att stuva om på samma sätt när det gäller portugisiska Algarve, i samband med att vi rapporterar om ytterligare banor där.
Vi kommer inte att ha något om skicket på banorna på hemsidan, det har vi istället i de daterade nyhetsbreven. Anledningen är naturligtvis att skicket går upp och ner och vi skulle behöva sitta och uppdatera hela tiden (vi gör ju det här på fritiden). Däremot kommer vi på hemsidan att fortsätta sammanställa all information som vi tror kan inspirera er till nästa resa och hjälpa er att genomföra den på egen hand, med länkar, tips och foton. Tipsa oss gärna om vi har missat något som blivit inaktuellt på hemsidan.
Vi kommer att förse samtliga våra foton på hemsidan med bildtexter (om det inte är uppenbart vad fotot föreställer), för att smarta telefoner och surfplattor inte har mouse over-funktionen som ger den informationen. Med över femtusen foton är det här inget vi snyter ur näsan, så det kommer att ske successivt under våren.
Nerja öster om Malaga.
Rabatterad greenfee på Costa del Sol
Costa del Sol Golf News, den färgglada tidningen du hittar på många klubbar nere på solkusten, lägger numera upp sina nummer digitalt. När det gäller det journalistiska hantverket är det inte alls att lita på: allt handlar om betald redaktionell reklam. Däremot är annonserna intressanta – här hittar du normalt de bästa rabatterna på solkusten. För att få tillgång till tidningen digitalt behöver du skapa ett användarkonto på deras hemsida.
Hyr klubbor på destinationen
I takt med att det blivit allt dyrare att transportera golfbagen på flyget (Ryan tar numera dryga tusenlappen), blir det attraktivare att hyra på destinationen. Att göra det på klubben/klubbarna kan lätt bli en dyr affär, men genom Clubstohire.com kan du numera hyra på 14 flygplatser i Europa. En vecka kostar från 35 euro, beroende på hur bra stickor du vill ha (även de billigaste håller bra kvalitet). Vi hyrde nu sist på Malaga flygplats och det fungerade utmärkt. Butiken där ligger till vänster precis innan du kommer ut i ankomsthallen. Du lämnar tillbaka klubborna på samma ställe, via ett fönster på gaveln som ligger inne i ankomsthallen.
Jämför alltid Trivagos erbjudanden
Genom diverse sidor med sökverktyg på nätet går det att hitta hotell till riktigt bra priser. En av dem som annonserat flitigt på senare tid är Trivago, som säger sig söka bland andra sökmotorers bästa erbjudanden. Det här låter ju bra, men alla gånger vi jämfört deras erbjudanden med andra sökmotorers har det visat sig att de inte redovisar de bästa priserna på ett antal hotell. Alltså, tro inte på fagra löften utan jämför alltid!
Johan Lindeberg: Israel all out
Imponeras du av uthålligheten hos dem som under sina golfkarriärer hunnit med Sveriges samtliga banor? Johan Lindeberg polerade av samtliga Israels banor på bara två dagar. Läs Johans rapport här.
Bli livstidsmedlem i Englands äldsta klubb
För dig som gillar historiken kring golfen finns i år möjlighet att bli medlem i Royal North Devon, Englands äldsta golfklubb och även känd som Westward Ho. Klubben erbjuder 20 internationella medlemskap som gäller livet ut och vi gissar att det är först till kvarn som gäller. Kontakta klubben för mer information. Nästa år står RND värd för världsmästerskapet i hickory-golf.
På sista raden: Ain't no mountain high enough
Vi slår inte bara snett, utan också kort, duffarna oräknade. För att utveckla vår slagrepertoar bestämde vi oss för att lyfta vår golf en nivå, till 2000 meters höjd i Karpaterna. Det gick inte bra här heller, men vi hittade en härlig skidort som med lågprisflyg börjat locka svenska barnfamiljer med priser som är löjligt låga i jämförelse med vad du betalar i svenska fjällen och Alperna. Kan du som oss släppa golfen för ett ögonblick visar vi dig hur lätt du kan fixa skidresan som bara marginellt påverkar din golfbudget. Läs mer här.
Costa Ballena.
Hög kvalitet på golfen utanför Cadiz just nu
Cadiz är en av provinserna i spanska regionen Andalusien. Säger vi Gibraltar, 1,25 tim körning från flygplatsen i Malaga, vet du var vi är (glöm inte passet om du ska besöka klippan – Storbritannien står utanför Schengen). I provinsens östra del, med gräns mot Costa del Sol, finns några av Spaniens bästa golfbanor, inklusive Valderrama och Sotogrande (tekniskt sett ingår de alltså inte i Costa del Sol, även om de oftast figurerar under den geografiska beteckningen när det gäller golf).
Montenmedio.
I Novo Sancti Petri (följ skyltar mot Playa de La Barrossa), badorten strax utanför Chiclana de la Frontera, strax innan du kommer fram till provinshuvudstaden Cadiz (en av världens äldsta hamnstäder, anlagd redan 1000 år f.Kr.) – finns numera fem 18-hålare (faktiskt sex till nyligen, men Lomas de Sancti Petri Golf Garden gick i kånken bara några veckor innan vi damp ner). Området är mycket populärt bland badgäster sommartid och golfen har blivit ett sätt att fylla hotellen även utanför badsäsongen.
Novo Sancti Petri A.
Vi var här och lirade för drygt tio år sedan och det är lite märkligt att svenska golfare ännu inte riktigt hittat hit i större antal, istället är det tyskar som dominerar – och då är det i vanlig ordning fyrstjärniga hotell med tyska standardiserade bufféer som gäller. Några tyskar vi träffade i januari berättade att de köpt ett paket med flyg tur/retur Stuttgart-Jerez i februari, boende med halvpension en vecka på ett av hotellen nedan och fri golf på två banor för bara 500 euro!
Novo Sancti Petri B.
Även för individuella resenärer går det att fynda, inte minst på boende och via Internet. Vi testade två fyrstjärniga hotell, båda nere vid vattnet så att vi kunde somna in till vågorna som slog in. Royal Andalus bokade vi på deras egen hemsida. För ett dubbelrum med frukostbuffé betalade vi 44 euro. Genom att lägga till tolv euro fick vi även middagsbuffé för två personer inklusive dryck (på plats kostade buffén 21 euro/person). Gillar du inte tyska bufféer är de dåliga nyheterna att de i lågsäsong mer eller mindre konkurrerat ut alla alternativ i Novo Sancti Petri kvällstid. Internet kostar, men det går att få ett antal minuter gratis varje dag via ett halvkomplicerat system involverande din mobiltelefon. Personalen var oerhört trevlig.
Barrosa Park var något dyrare via Internet, men här hamnade vi i ett rum ännu närmare vattnet, med sanddynerna nedanför balkongen. Lobbyn i två plan är en av de största vi sett i Europa. Även här är det tysk buffé som gäller kvällstid under lågsäsong. Internet finns i rummen och är gratis - vilket vi uppskattade med det begränsade nattlivet. Lika trevlig personal här. Vi ska säga att medelåldern bland gästerna på båda hotellen i februari var hög (50 år fyllda kvalade vi nästan in i lammkötts-kategorin), så räkna inte med hålligång långt in på natten. Säkert bra för golfen.
Båda hotellen erbjöd förmånliga priser på golfbanorna i trakten (om du bara dyker upp på klubbarna kan det bli ganska dyrt – det har inte alls varit samma prisjustering i lågsäsong här som på Costa del Sol). Räkna med att betala runt 50 euro om du går via hotellen. Till den närmaste klubben, med 36 hål, är det promenadavstånd.
Novo Sancti Petri B.
Club de Golf Novo Sancti Petri ligger med sina två banor mitt i badorten, på promenadavstånd från många hotell. Banorna heter A och B. Eftersom klubben insett att det här låter lite fantasilöst går A också under namnet Mar & Pinos (hav och tall) och B under namnet Centro (vilket anses något mer fantasifullt än B). Klubbhuset är en stor rutig byggnad som kanske inte får några arkitektpriser, men det verkar ofta sitter folk och umgås på uteserveringen och genom att det är många tyskar kan du beställa en weissbier, Guds gåva till golfare.
Novo Sancti Petri B.
Båda banorna var i riktigt bra skick under vårt besök, med några av de bästa fairways vi sett den här tiden på året i Spanien (hade det inte varit för en del klipprester hade vi nog varit euforiska). Bunkrar och greener var mkt välskötta.
Novo Sancti Petri B.
Vi började på B (mest för att ställa till det för de ordningsamma tyskarna). Det finns en hel del träd att navigera, men du hittar nästan alltid bollen. Banan byter karaktär för några hål efter nian, och blir mer öppnare. Utan tvekan var 11:an vårt favorithål, ett par fem som spelas mot vattnet. Trots att B borde ligga längre från vattnet hörde vi bränningarna mer här än på A.
Samtliga foton nedan: Novo Sancti Petri B.
Första nio på bana A ligger ganska öppet, sedan blir det rejält tajtare, med vad som känns som lika många tallar som grässtrån på spelfältet. Signaturhålet, med en green som ligger med fin utsikt mot stranden åt båda hållen, kommer som nummer sex. Om du är vinglig med spakarna kommer du att gilla första nio på A bäst, samtidigt som du kommer att ogilla sista nio på A mest, så det är nog bara att lära sig att slå rakare (klubben har en riktigt stor träningsanläggning med bra priser, tyvärr är nog mycket på tyska). Båda banorna är lätta att gå. Käkar du innan så får du med dig en banöversikt i form av tallriksunderlaget.
Samtliga foton nedan: Novo Sancti Petri A.
Campano ligger kvarten bort från Novo Sancti Petri, vid A48-vägen. Klubben hette tidigare San Andres, något som kan skapa en del förvirring med tanke på att kartuppdateringar inte alltid hängt med i svängarna. Klubben hade länge bara nio hål. När man sedan byggde ut till 18 hade fastighetskrisen börjat så smått, därav att sista nio är skönt befriade från bebyggelse. Under vårt besök var skicket överlag bra, om än inte lika fin finish i allt som på Novo Sancti Petris banor. Layouten är platt och lätt att gå. Uteserveringen upplevde vi som mycket trevlig, när det gällde miljö såväl som personal.
La Estancia ligger ungefär mellan Novo Sancti Petri och Campano. Lita inte på gps:en för att hitta hit. Från strandområdet ska du passera Novo Sanctri Petris klubbhus och sedan svänga höger. Efter ett tag ser du en liten skylt som pekar in dig på en mindre väg till vänster. När du kört några meter ser du en skylt som bekräftar att du har 1500 meter till klubben. Kom ihåg de sista två svängarna – det finns ingen skyltning tillbaka.
Klubbhuset är precis som på Campano litet och intimt. Med sin lilla innergård är det inte helt olikt en arabisk riad. Uteserveringen ligger fint mot nionde hålet och det här var den bästa pilsnermiljön vi upplevde i området, med bra mat och trevlig personal. Till personalen räknas också Tzuri (”blondin” på baskiska), en vallhund som är med och jobbar ute på banan, när hon inte ligger och smyger på golfare vid första hålets tee.
När det gäller själva banan var greenerna mycket fina under vårt besök, men fairways klart sämre än på de andra tre banorna i området. Gräset där är en typ av bermuda, som går i vintervila och blir brunt. Det här ska normalt inte påverka skicket – tvärtom – men kanske att banan fick en del stryk av regnet som var veckan innan vi anlände.
Med alla banor avverkade i Nuevo Sancti Petri bestämde vi oss för att göra en utflykt mot Rota, timmen bort förbi Cadiz. Det här är sedan några år en mycket populär destination för long stay. Costa Ballena var populär bland svenskar redan innan long stay kom in som alternativ, men vi har aldrig lockats av banan, för att vi hade fått för oss att den är ganska slätstruken med lite gräs här och lite palmer där.
Så fel man kan ha. Vi blev riktigt förtjusta i layouten och allt var under vårt besök i fantastiskt bra skick, med några av de bästa fairways vi upplevt i Spanien. Det finns 27 hål uppdelade på slingorna Olivos, Palmeras och Ficus. Du väljer själv hur du vill kombinera dina 18 hål. Det två förstnämnda är bäst, men den tredje har onekligen ett roligare namn. Samtliga hål är helt platta och lätta att gå. Det finns gott om utrymme även för vingelpellar som oss så vi är övertygade om att alla kommer att gilla banan. Träningsfaciliteterna är omfattande och korthålsbanan som finns ska vara mycket fin. Under vårt besök kunde man via klubbens hemsida boka för 65 euro.
När du kör österut från Cadiz ska du ta vägen närmast kusten (N340), här och var bjuds du på vidunderliga vyer mot afrikanska kusten. Oavsett om du väljer denna väg eller den mer nordliga (helt utan vyer) kommer du på vägen mot Gibraltar att passera Montenmedio (se upp så att du inte missar skylten), banan som ibland refereras till som ”lilla Valderrama” (i varje fall om klubben själv får bestämma).
Spanska kor och afrikansk kust.
Vi var här för tolv år sedan och lirade och fortfarande levererar klubben en av Spaniens mest ostörda golfupplevelser, bara du och naturen. Banan är också känd för sitt rika djurliv även om vi själva mest stött på fåglar. Likheten med Valderrama är att många träd gör den småtrixig här och var, ibland är det några rejält trånga passager för att komma fram till green.
Samtliga foton nedan: Montenmedio.
Montenmedio och flera andra banor ingår i Atlantee golfpass, ett häfte med fem greenfeecheckar som du kan köpa på medverkande klubbar. Vi använde det här häftet när det introducerades för många år sedan och då var det en utmärkt affär. Numera känns det som att de hamnat lite på dekis, med en hemsida som dessutom verkad köpt/kapad av kineser.