The Bobmen report: 1 november 2020


 
I början av oktober gjorde vi ett sista golfryck i Sverige för i år, med spel på Öland och i Kalmar. På vägen ner från Stockholm lirade vi i Oskarshamn och på vägen hem körde vi ett golfpaket i Västervik, med boende på ett flytande hotell. Från nästa nyhetsbrev ger vi oss på utlandet, på något sätt. The show måste gå på, covid 19 eller ej.

 


Oskarshamns GK, som kanske visar hur många banor skulle se ut om de byggdes idag. Längst upp: Långe Jan på Ekerum, världens mest miljövänliga bana och där den svenska touren avslutade i år.

 

Vi svenskar har haft en riktigt fin golfsäsong (jo, vi vet att den inte är över i södra Sverige), där våra beslutsfattare vågat lita på att golfen inte inneburit en ökad risk för coronasmitta utan tvärtom hjälper oss att hålla oss friskare från besvär som kommer av isolering och overksamhet.

 

Töreboda utanför Mariestad, en av landets vackraste banor, som vi återvände till i somras.

 

En del märkligheter har vi fått se, som gubbgänget som hälsade på varandra med armbågen för att några hål senare fira en otippad birdie ur samma whiskeyplunta, men överlag har det varit fantastiskt att se hur många nya golfare som upptäckt vilka möjligheter spelet erbjuder i form av utomhusvistelser i vackra omgivningar, frisksportande, sociala kontakter etc. De flesta klubbarna har också fått ett rejält kassatillflöde och det skvallras om att vår egen hemmaklubb för första gången på hur länge som helst gjort sig skuldfri.

 

Forsbacka  utanför "Fucking Åmål", en annan av landets vackraste banor.

 

Den enda negativa vi kan säga om en säsong där det varit knökfullt på banorna är att klubbarna måste bli bättre på att få kroniskt långsamma bollar att släppa igenom, i varje fall tills vi får omkörningsfiler på hålen (kom ihåg var ni hörde den här briljanta idén först). Vi skulle också vilja att alla nya golfare fick gå några rundor med någon på klubben som vet hur man håller bra fart utan att stressa, vi drömmer själva våta drömmar om att få hjälpa till med just detta.

 

Umeå GK, en riktig pärla med 27 fina och variationsrika hål som vi upptäckte när vi under sommarsemestern för första gången tog oss norr om Gävle för att lira golf.

 

Med risken att hamna i utländsk hotellkarantän har vi som många andra tagit chansen att upptäcka ännu mer av vårt fantastiska golfland – 28 golfpaket hann vi med att testa och inför nästa säsong har vi nu ett 60-tal upplagda på vår hemsida, testade och fotade.

 


 

Världens miljövänligaste golfresort

 

Med bekvämt boende i lägenheter och med spel på två helt olika typer av banor är Ekerum alltid med i yttersta toppen när Sveriges bästa golfresort ska utses. Dessutom medger klimatet på Öland att banorna kan hålla uppe en stor del av året. Priserna på boende och golfpaket är dynamiska och följer bokningsläget, så det kan vara värt att kolla lite olika datum – och helger kan mycket väl vara billigare än vardagar, så ta inget för givet.

 

Avslutningshålet på Ekerums Långe Jan, ovanför hur det såg ut innan renoveringen av banan. Längst upp: Långe Erik, andrabanan på Ekerum.

 

Med lite flexibla datum hittade vi i början av oktober en lägenhet med två sovrum och frukost för två personer för 914:-. Än billigare per person blir det om ni är fyra personer, då kostade lägenheten våra datum 1 297:-. Höstgreenfeen ligger på 495:-. Samma pris betalar du efter kl 14 på sommaren, slår du ut innan är det ytterligare 200:-. Skicket på båda banorna var mycket bra under vårt besök, inte minst på Långe Jan där den svenska touren avslutade veckan efter vårt besök. Läs reportaget.

 


 

En av landets linksigaste banor

 

På Öland gav vi oss också i kast med LinksGolf Öland (tidigare Grönhögen), som är först ut i världen att ge dig extra slag på slopen när det blåser. Under vårt besök var det helt vindstilla men vi tog inga risker utan gav oss själva tio extraslag. Läs reportaget längre ner.

 


 

Kalmar – båda banorna och två hotell testade

 

Kalmar GK har två banor och för ordningens skull testade vi dem med två olika hotell. Gamla Banan körde vi i kombination med Kalmarsund Hotell, där ett dubbelrum med frukost kostade från 990:-. Nya Banan kombinerade vi med Clarion Collection Hotel Packhuset, där ett dubbelrum med em-fika och kvällsmat samt frukost startade på 1 494:-.

 

Nya Banan. Ovanför: Gamla Banan.

 

Greenfeen på Kalmars banor är differentierad, på Gamla Banan gick den i början av oktober på 420-460/470-520:- vardag/helg. Nya Banan kostade 380-420/430-473:- vardag/helg. Gamla Banan var i början av oktober i förstklassigt skick rakt igenom medan Nya var i bra skick.

 


Från vår terrass på Slottsholmen, med stadsutsikt.

 

Västervik och Oskarshamn på vägen till/från Stockholm

 

När vi har längre körningar stannar vi ofta för en runda längs med vägen, för att göra en tråkig resdag till en kul golfdag. På vägen ner från Stockholm till Kalmar/Öland testade vi Oskarshamns GK, där greenfeen gick på 450/500:- vardag/helg och på vägen upp gav vi oss på Västerviks GK (480:-). Skicket på Oskarshamn i början av oktober var mycket fint medan det på Västervik var mer normalt för årstiden. På vägen norrut testade vi också boendet på Slottsholmen, ABBA-Björns flytande hotell som öppnade i år. Ett dubbelrum med frukost och stads- eller havsutsikt gick på 2 200:-. Vi rekommenderar att som oss ta stadsutsikt, som faktiskt ger dig bästa vattenutsikten. Läs reportaget.

 


 

Osäkert med bokning av flygbiljetter


SAS drar fötterna efter sig när det gäller att betala tillbaka pengarna för inställda flyg till följd av coronan. Bolaget skyller på att det är av tekniska orsaker, flyganalytiker menar att de har skralt med pengar i kassan – vilket ju verkar trovärdigt då de alltid haft skralt med pengar. Lagstiftningen är tydlig: ställs resan in av ett flygbolag ska kunden ha pengarna tillbaka inom en eller två veckor. Kunder med fodringar har nu anmält SAS till såväl Konsumentverket som Allmänna reklamationsnämnden och Kronofogden. En mer framkomlig väg kan vara att polisanmäla dem och med anmälan i handen reklamera pengarna hos din kreditkortsbank.

Hur funkar då andra flygbolag? Själva har vi samma problem med Lufthansa, där vi efter en inställd resa i början av maj fortfarande inte fått tillbaka våra pengar trots flera påstötningar. Så länge pandemin dikterar mycket av vad som händer och inte händer i världen ska du vara beredd på att du kan förlora inbetalade pengar om ett flygbolag kånkar. Detta gäller sannolikt även om bolaget har statliga ägarintressen.

 


 

Fyrbensdriven caddie att låna i Värmland

 

I några nyhetsbrev under säsongen har vi berättat om vår caddie Sandor, som inte på något sätt hjälpt oss till en bättre score men som gjorde rundorna otroligt mycket roligare. Nu har han flyttat till Värmland med sin matte och husse och vi saknar honom rejält. Skulle du spela golf på Karlstad GK och känna behov att släpa runt på en boll- och folktokig jycke utan något som helst golfvett kan du höra av dig till oss så förmedlar vi kontakten. Du hittar en recension av hans kapacitet här.


 

0-procentiga klubbor

 

En av våra prenumeranter dök upp på hemmaklubben och upptäckta att hon glömt klubborna hemma (lasta aldrig ur dem ur bilen). Med bara tio minuter till tee off lyckades hon få tag i fem låneklubbor (fotot ovan). De var betydligt kortare än hennes egna och rejält lättare, någonstans mellan barn- och vuxenklubbor. Med dessa gick hon runt på sitt hcp.

 

Vår analysavdelning har självfallet analyserat detta, det är så de jobbar, och kommit fram till att skälet till att det gick så bra, trots förutsättningarna, var att hon helt släppte kraven på att prestera ett resultat och istället fokuserade på att prestera ett bra slag, ett i taget. Golfen är ju som sagt 90 procent mentalt, resten sitter i huvudet.

 


 

Bollhavsgolf i Sverige i vinter eller åka utomlands?

 

Sedan 1 april har vi kört vår startsida i ”coronaläge”, med fullt fokus på golf i Sverige. Med vintern i antågande känns det ganska meningslöst att tipsa om golf på hemmaplan, så nu har vi växlat tillbaka till att ha fokuset på utlandet på vår vinterstartsida. Tills vi vet hur coronaeländet utvecklar sig har vi valt att lyfta fram destinationer som vi tror är mest "corona-vänliga", där du löper minst risk att hamna i en plötslig hotellkarantän under vistelsen. Vi har också lagt upp en sommarstartsida för er som i vinter vill börja planera för nästa sommars golfsemester. Många experter flaggar för att coronan kommer att diktera mycket av resandet även nästa sommar, så tills vidare är det svenska golfpaket som gäller på den sidan.

 

Ska man överhuvudtaget resa utomlands i vinter? Utfärdas ett förbud är det naturligtvis inget snack om att man ska följa det, men när det gäller rekommendationer kommer vi själva sannolikt att gå emot dem någon gång, för att vi känner att vi hanterar det här med social distansering, handtvätt och hänsyn till äldre och andra riskgrupper som vuxna. Känner du däremot att du inte klarar eller orkar att följa dessa enkla förhållningsregler ska du stanna hemma. Tillhör du en riskgrupp ska du naturligtvis också ta dig en allvarlig funderare på vad som ligger i potten. För egen del är vi mer oroliga att hamna i en plötsligt införd lockdown än att bli allvarligt sjuka när vi är iväg. Här kan det vara vettigt att ta sig en funderare var det är minst sannolikt att myndigheterna kommer att stänga ner, samt vilken typ av boende som är bäst lämpat om man plötsligt blir hänvisad till att vara på rummet resterande delen av vistelsen.

 

Så vart ska man resa med klubborna i vinter? Här blir det marigare. Ryckigheten i vad som gäller från land till land och från dag till dag är det som gör oss mest benägna att stanna hemma i vinter. Igår aviserade Storbritannien en ny lockdown, tvärt emot vad som tidigare meddelats men fullt förståeligt. I torsdags gick danskarna ut och avrådde sina medborgare från resor till hela världen, förutom till Västerbotten och Västernorrland. Vilka svenskar som är välkomna i Danmark och Norge verkar skifta från timme till timme. Att Europa ännu inte lyckats formulera klara och tydliga gemensamma regler och rekommendationer utan att varje land skjuter lite hipp som happ från höften är inget styrkebesked för EU. Vårt tips för dig som vill iväg i vinter är att inte ha för lång framförhållning. Blocka gärna en semestervecka, men försök bestämma nära inpå var ni ska åka beroende på hur läget ser ut i olika länder. Har du inget emot att boka flyg, hyrbil och boende själv framför datorn lär det finnas mycket kvar att välja på hela vintern och till mycket bra priser. Ha också koll på vad som gäller kring Covid 19-tester, i veckan blev dessa obligatoriska för resor till Kanarieöarna. 

 


 

På sista radens bakväg till amerikansk toppolitik

 

På tisdag väljer amerikanarna sin president för nästkommande fyra år. De kan välja mellan två ålderspensionärer, en halvsenil och en helgalen. Hur ett land med 328 miljoner människor inte lyckats skaka fram två bättre kandidater för jobbet att ”leda den fria världen” är obegripligt. Och det lär inte bli lättare i framtiden, när många politiker på delstatsnivå nu lärt sig av Trump att drama funkar lika bra som substans för att vinna röster. En som på detta sätt försökt ta sig uppåt i den amerikanska politiska hierarkin är Jason Spencer. Spencer, som då satt i representanthuset i Georgia, visade i tv hur politiker kan försvara sig mot terrorister genom att använda röven som vapen. God Bless America.  

 

 

På sista radens snabba cash


De uteblivna publikintäkterna i fotbollsallsvenskan till följd av pandemin har satt fingret på hur klubbarna använder sina pengar. Amin Affane värvades som en blivande nyckelspelare till IFK Göteborg, med en årslön på 847 257:-. Han har bara fått 36 minuters speltid, vilket gör att han kostat klubben 23 535:-/minuten på plan. Själva påminner vi oss Mike Tysons match mot Marvis Frazier på 1980-talet. Vi befann oss i El Salvador och hade lyckats hitta en bar som skulle visa matchen. För att inte missa något hade vi lastat bordet fullt med kalla öl. Tyson knockade Frazier efter 30 sekunder. Frazier fick inte in ett slag, men väl US$ 250 000 på bankkontot. Själva fick vi i oss två kalla öl och tre fesljumma.

 




 

Äkta links på ”Solen och vindarnas ö”

 

LinksGolf Öland hittar du långt ner på södra Öland, 45 minuters körning från brofästet strax norr om Färjestaden och strax innan Ottenby fågelstation på södra udden. Banan var länge känd som Grönhögen, efter orten där den ligger, men Öland får väl anses vara mer geografiskt gångbart. Att banan erbjuder linksgolf är också något som säkert är bra att saluföra så tydligt som möjligt.

 

Övningsgreenen framför klubbhuset, med drivingrangen i bakgrunden, där du kan sikta mot en liten ö.

 

Klubbhuset är ackompanjerat av ett litet hotell och en drivingrange där du slår ut bollarna i ett vattenfyllt gammalt stenbrott. Under vårt besök en onsdag i början av oktober var det mesta tillbommat, vi fick höra av en banarbetare att det utanför högsäsong är tors-sön som man håller igång restaurang samt hotell. Toaletterna var dock öppna och i kiosken ute på banan var det självservering.

 

Korthålet 7 var en favorit, med en green i två nivåer där det är lätt hänt att ta för mycket klubba av rädsla att hamna kort eller i den tuffa bunkern vänster om green. När det är mer vatten i dammen är det här hålet säkert riktigt vackert i eftermiddagssolen.

 

Banan påminner om en brittisk links av mellanprisklass. Hur du kommer att uppleva den hänger på flera saker, visuellt mest på hur torrt det varit. Flertalet foton på klubbens hemsida visar banan med rejält torra fairways. Många gillar det här, för att de får en förstärkt linkskänsla, med bollar som kan rulla och studsa ganska rejält. Själva tycker vi att det är fult och är tacksamma för att banan var grön och fin under vårt besök.

 

 

Spelmässigt kommer din upplevelse i stor utsträckning att bestämmas av hur mycket det blåser. Här har LinksGolf Öland enligt uppgift varit progressiva och som första bana i världen infört en ”vindslope”: ju mer det blåser desto fler slag får du på slopen. Eftersom incheckningen var obemannad när vi dök upp fick vi greja med det här själva. Det var förvisso helt vindstilla, men alla vet att det kan börja blåsa helt utan förvarning på ”Solen och vindarnas ö”, så vi gav oss för säkerhets skull tio slag extra på slopen.

 


Banan har från i år par 74 och kan som längst spelas...ehhh, vi glömde att få med oss scorekortet och kan inte hitta någon info om det här på nätet, men det kändes fullt tillräckligt. Det som framförallt gör den kul är att den som en av få banor erbjuder en genuin linksupplevelse utan att du behöver åka utomlands, ett starkt argument i dessa coronatider. Det var också, i varje fall under vårt besök, skönt att slippa tjockruffar, som på brittiska links kan sno en ansenlig mängd bollar.

 

 

Linkskänslan handlar i stor utsträckning om de så karaktäristiska tvärtorvade bunkrarna, som man här verkar ha byggt upp med hjälp av kasserat konstgräs (ganska vanligt numera och genialiskt då det minimerar underhållskostnaderna). Dessa bunkrar har rejält höga framkanter och hamnar du i dem är det tufft att ta dig ur i önskad färdriktning – precis som en bunker ska funka.

 

Dubbelgreenen på banan sedd från två håll.

 

Som sig bör finns också en dubbelgreen. Den dyker upp på hål 4 och – kan man tänka – igen på hål 12. Kiosken dyker upp vid 7:ans tee och du passerar den igen efter hål 16. Efter hål 9 finns en liten sittplats till vänster där lokala kaffetermosgolfare verkar stanna till och släppa igenom.

 

Inspelet på 17 fram- och bakifrån. Nedan: 18:e green med klubbhuset, samt hotellet till höger.

 

Sista två hålen är fina, 17 är ett par fem där fairway har det vattenfyllda stenbrottet längs hela vänstersidan och några välplacerade bunkrar på högersidan. På inspelet ska du över ett sorkdödarfientligt dike. 18 är ett korthål med mer vatten än gräs i spel oavsett vilken tee du slår från.

 

 

Sammantaget erbjuder LinksGolf Öland en annorlunda upplevelse väl värd resan ner från brofästet, inte minst för vyerna mot Kalmarsund fina dagar. Greenfeen är 500:- oavsett när du spelar. Vill du köra ett extra varv kostar det 250:-. Skicket i början av oktober var ok utan att glänsa. Vill du ha hela paketet finns hickoryklubbor att hyra. I den virtuella banguiden hittar du flyovers med samtliga hål.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Costa del Sol:

Alcaidesa Heathland

Alcaidesa Links
Alhaurin

Almenara
Aloha
Añoreta
Atalaya New  
Atalaya Old
Baviera

Cabopino
Calanova

Cerrado del Águila

Dona Julia
El Candado

EL Chaparral
Finca Cortesin

Greenlife

Guadalmina Sur
La Cala América
La Cala Asia
La Cala Europa

Las Brisas

La Siesta
Lauro

La Zagaleta New

La Zagaleta Old

Los Naranjos
Marbella GCC

Mijas Los Lagos
Mijas Los Olivos
Miraflores
Parador Malaga

Rio Real

San Roque New
San Roque Old
Santa Clara Marbella

Santa Maria
Santana

Torrequebrada
Valderrama

Villa Padierna Alferini
Villa Padierna Flamingos

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.