The Bobmen report: 1 april 2020


Blue Moon witbier, fyra kg+33 cl. Balkongen kan rädda semestern framöver, läs mer längre ner.

 

Normalt brukar vår startsida gå in i sommarläge så här års, men inget är normalt just nu (eller som komikern Per Andersson uttryckte det: förr hostade jag för att dölja en fis, nu fiser jag för att dölja en hostning). Fler än oss kliar sig nog i huvudet och undrar hur ett virus utan påvisad väsentlig förmåga att mutera och som för det stora flertalet endast ger symptom som vid en förkylning kan få hela världsekonomin på knä. Och hur kommer världen att se ut när det här är över – vissa bedömare menar att de ekonomiska efterverkningarna på olika sätt kommer att ta kål på fler än själva viruset, och betydligt längre ner i åldrarna. Men vi tror också att mycket på sikt kan bli bättre, i Sverige och globalt, om rätt lärdomar dras. 

 

Hotell Miskarp i Mjölby, ett av många golfpaket vi tipsar om under vår topprubrik "svenska paket". 

 

Tills vidare kör vi vår startsida i ”coronaläge”, med allt fokus på golf i Sverige. Vi har planerat för tre inhemska golfpaketsreportage till nästa nyhetsbrev, huruvida dessa är genomförbara hänger på en hel del utom vår kontroll. En ljusglimt i eländet är att golfbanorna till följd av den milda vintern är i riktigt bra skick och i många fall där de varit stängda i vinter öppnar de rekordtidigt. Som golfutövare löper du ju också betydligt mindre risk att smittas eller smitta än om du ägnat dig åt t.ex. brottning. Du slipper också blomkålsöronen.

 


 

Tjusta mer öppen än någonsin


Hösten 2018 rapporterade vi att Tjusta norr om Stockholm hade stängt banan för att få ordning på skicket. Sedan tänkte vi inte mer på det. Förra veckan fick vi höra att banan i högsta grad är öppen och har varit så hela vintern – med ordinarie greener. Vi testade den i helgen, text och foton längre ner.

 


 

I Gösta Angeruds fotspår

 

Innan världen stängde ner hann vi vara tillbaka på Gran Canaria, för att ge oss på banan där karaktären Gösta Angerud hivade bagen i vattnet i ”Sällskapsresan”. Vi testade också El Cortijo, som du lirar för halva priset med Golfhäftet. Läs reportaget längre ner.

 



Cordial Green Golf, mot lekplatsen.

 

Coronaviruset och golfen

 
I skrivande stund är det stopp för allt resande utomlands, vilket kanske inte spelar så stor roll då hälften av Europas golfbanor lär vara panikstängda och euron passerat elva kronor. Här hemma är myndigheterna mer sansade och inser att det i dagsläget är ett större långsiktigt hot mot folkhälsan att låsa in folk än att låta dem promenera i naturen väl separerade från varandra. Svenska klubbar verkar också ta sitt ansvar, några har t.o.m. höjt hålkopparna ovan mark så att man hålar ut genom att träffa koppen och på så sätt slipper kladda med fingrarna i hålet och på flaggan. Tittar vi längre fram, bortom reserestriktionerna, kommer många att börja boka resor inför höst, vinter och nästa vår. Då coronaviruset sannolikt kommer att vara med och böka till det ett bra tag är det värt att tänka till lite extra i planerandet, för att minimera risken att bli smittad och därmed hamna i karantän. Ett tips är att välja mindre hotell där rummen/lägenheterna är utspridda, helst med självhushushåll så du kan undvika folkmassorna i frukostmatsalen. I Maspalomas bodde vi på Cordial Green Golf med rejält utspridda lägenheter (och fem minuters promenad från klubbhuset på Maspalomas Golf). Stället finns i flera arrangörers program och ser riktigt bra ut på nätet. Vi ska dock varna för att många lägenheter har trista utsikter från uteplatserna, typ en cementvägg eller en halvfull tysk som somnat i stringkalsingar. Ska du bo här ska du se till att hamna mot golfbanan, helst längst bort till vänster, mot lekplatsen som aldrig verkar användas. Så gott som coronafritt. Var du än bor, se till att ha balkong eller terrass ifall du skulle ha otur och hamna i rumskarantän. 

 


Costa Esuris klubbhus, med sensationellt billig öl, något vi hoppas de fortsätter med. 

 

Nya namn

 

Costa Esuri i Huelva/Costa de la Luz/sydvästra Spanien har efter kånkningen nu köpts av välskötta Isla Canela och bytt namn till Valle Guadiana. Vi tror att det här är vad som behövs för att få fason på banan. Trädgårdshotellet i Åtvidaberg har efter en om- och tillbyggnad bytt namn till Villa Baro. Riskabelt att byta namn på en så inarbetat produkt, själva kör vi vidare på Trädgårdshotellet ett tag till. Ungern är en av Europas mest prisvärda golfdestinationer. Nu vill man hippa till sig och därför har den statliga turistbyrån bytt hemsida från hellohungary.com till wowhungary.com. Budapest kommer att fortsätta vara huvudstad.

 


 

Förbundet aviserar förändringar i hur du räknar dina poäng

 

Svenska Golfförbundet kommer att göra avsteg från det nya internationella handicap-systemet WHS som precis implementerats i Sverige, för att få ett system som är ”bättre anpassat till svenska klimatförutsättningar”. Nyordningen innebär att ditt spelhcp fortfarande grundas på genomsnittet av de åtta bästa av dina 20 senast registrerade rundor, men perioden 1 apr-15 maj samt 1 okt-30 nov – när spelfälten ofta är blöta och svårrullade – ska du lägga till fem poäng till ditt resultat innan du registrerar rundan. Perioden 1 dec-31 mars (tjäle) ska du ta bort fem poäng innan du registrerar rundan. Trögfattad? Klicka här: https://www.golf.se/revideringWHS

 



Golfjournalistiken förtjänar bättre.

 

Krismöte på redaktionen

 

Nu har det hänt igen, vi har fått mejl från en person som tycker att ”Då ni verkar ganska usla på att spela golf kanske ni inte är de mest lämpade att skriva om det”. Vi kan inte annat än hålla med. Dessutom känner vi oss kränkta av våra egna texter. Vi kommer att ta upp det här på nästa redaktionsmöte. Golfen förtjänar att tas på allvar.

 


 

På sista coronaradens ändhållplats


Förr i tiden var det konserver som gick åt först när folk fick bunkringspanik. Under den inledande coronahysterin var det av någon anledning toapapper (kan man dö av att inte torka sig i röven ordentligt?). Själva ville vi bara ha några rullar för att hantera helgen men fick nöja oss med två WC-Anka och en toaborste. Betydligt smärtsammare än Lambi Soft.

 


Dolly 399:-/tim, Rambo 19:-/tim, Eddie Van Halen 699:-/tim (gitarr och Stairway to heaven-riffet ingår).

På sista coronaradens nya möjligheter


Varje kris skapar nya affärsmöjligheter. I Italien är alla icke livsnödvändiga utomhusvistelser förbjudna. Det enda undantaget är för att rasta sin hund (vilket kan vara nog så livsviktigt för hunden). Många hyr nu ut sina hundar för upp mot 25€ gången. Vi har nu registrerat namnet airdogndog® och kommer att vid framtida svenska utegångsförbud förmedla en rad olika hundmodeller. Du betalar per kilo. Tillägg för hundar med unika talanger.


 

På sista coronaradens varumärkesvård


Utan chans att lägga upp semesterbilder från utlandet undrar förstås många hur de ska upprätthålla sin status på sociala medier. Själva kommer vi att ljuga ihop ett antal resor framför datorn – ingen kommer att kunna avslöja oss då vi bara umgås digitalt sedan flera år. Nätet flödar också över av remakes av kända låtar med corona-tema, inte minst om karantäntristess. Är du estetiskt lagd rekommenderar vi skönsjungande Chris Manns Hello (from the inside). Är du lagd som oss är det den skönt galna mammans version av I will survive som gäller. 

 




 

Tjusta – numera öppen för spel året runt

 

Den första 18-hålsrundan på svensk mark för året är alltid en skön upplevelse, med vetskapen om att man nu har en hel säsong av grönbete framför sig. Att få göra den i Stockholmsområdet redan i mars känns lyxigt. Den snöfattiga vintern har också gjort att banorna inte alls är lika geggiga som de kan vara tidigt på säsongen.

 

 

Tjusta ligger halvtimmen rakt norrut från Stockholm, kvartens körning från Arlanda och från E4:an. Miljön är lantlig och ostörd, med klubbhusfaciliteterna inhysta i en stor lada. Klubben är inte med i bokningssystemet GIT utan du bokar i en app som du kan ladda ner via deras hemsida. Eftersom vi gör vårt bästa för att inte över-appifiera våra liv valde vi att ringa och boka istället och det funkade utmärkt.

 

 

Layouten är en ganska öppen historia, med några hål som kantas av skog. Vatten är i spel på fem hål. Det fanns under vårt besök inga skisser av hålen på tees, så vill du ha måtten ska du få med dig en banguide för 20:-. Guiden finns också i den där appen, men se till att få med dig läsglasögonen.

 

 

Första hålet mäter 400/355 meter från gul/röd tee och det är ju lite småjobbigt. I övrigt är längderna hanterbara, även om många par 4 kändes långa – men det berodde nog mest på att vi inte varit ute och vevat på ett tag. När det gäller speltips är det framförallt på hål 9 och 10 du kan behöva det. Det förstnämnda är ett långt par 4 där inspelet sker mot en green som ligger nedanför en brant sluttning. Slå inte innan framförvarande boll har ringt i klockan. Orkar du inte gå fram till lutningen för att se var flaggan står så är vårt tips att sikta strax höger om silon och hålla tummarna. På hål 10 (nedan) kan det vara värt att hålla igen på utslaget och ta smitvägen vänster om vattnet in mot green.

 

 

Skickmässigt var Tjusta torr och fin rakt igenom. Flertalet greener var jämna och fina och förvånansvärt lättrullade för att vara vid ett datum där nästan alla banor runt huvudstaden ännu inte öppnat. Från gul/röd mäter banan 5 833/4 905 meter, par 71. Slopen är oanständigt generös.

 

 

Det mest intressanta med Tjusta är dock att de varit öppna hela vintern med ordinarie greener. Det här gör att det är mycket lättare att räkna hem priset för ett medlemskap än om man som oss är med i en klubb där banan är stängd halva året. Sedan hänger det naturligtvis på i vilken utsträckning som vintrarna bjuder på golfväder. I år var januari och februari riktigt sköna golfmånader.

 




 

Blandade upplevelser på Gran Canaria

 

Det kan finnas golfhistoriska poänger i att betala dyrt för banor som upplevelsemässigt inte är värda den saftiga greenfeen. Huruvida Maspalomas med 120€ i greenfee hör dit är för dig att besluta, men det var här karaktären Gösta Angerud blev skogstokig och hivade bagen i sjön i Lasse Åbergs klassiska film ”Sällskapsresan”. För den som vill göra en ”Gösta” är det 15:e hålet som gäller – glöm inte att lämna kvar bilnycklarna i bagen.

 

Soluppgång närmast sanddynerna. Längst upp: korthålet 16, ett av bara två hål med vatten i spel.

 

Att banan är en av de mest trafikerade på Gran Canaria har mycket med det centrala läget att göra, samt att den är helt platt och lätt att gå. Har du inga skavanker ser vi inte varför du ska hyra bil, om det inte är gps:en i dessa som du är ute efter. Samtidigt spelade vi utan banguide och upplevde inga problem utöver de vi alltid har när vi spelar golf. Banan ligger i ett naturreservat och det enda ljud du lär höra är fågelkvitter.

 

 

Vi gick ut som första bokningsbara boll på morgonen, tio minuter senare blev det tillräckligt ljust för att vi skulle se vad vi höll på med. Hål 3-6 går längs sanddynerna och det var vackert med solen som gick upp över havet. Med lite blåst kan du höra vågorna slå in här.

 

 

Banan är relativt lättspelad för den som likt oss inte alltid slår rakt; missar du en fairway räddas du ofta av fairways på intilliggande hål. Vatten är bara i spel på två hål mot slutet. Hål 16 är ett korthål med rejält med vatten mellan tees och green – inget Gösta hade gillat om han tagit sig hit. Skicket var under vårt besök mycket bra rakt igenom, med jämna och snabba greener. Klubbhusmiljön är mycket trevlig, med en uteservering med fin utsikt mot banans inledning och avslutning.

 

Restaurangen och klubbhuset på Maspalomas. Nedan: par 3 på El Cortijo.

 

El Cortijo hittar du ganska exakt mellan flygplatsen och Las Palmas, räkna kvartens körning från båda. Från sydkusten är det 30 min. Det är bra skyltat när du ska av från motorvägen. Mot slutet, i en rondell, ska du dock se upp så att du inte svänger vänster mot hotellet med samma namn som klubben – fortsätt rakt fram längs med muren, efter ett tag har du klubbhuset på vänster sida. När du parkerat bilen ska du gå till höger om den högra byggnaden så kommer du till proshopen och restaurangen.

 

 

Europatouren var här 2002 och med tanke på att banan haft några tuffa år lär de hålla sig borta ett tag till. Dock har ägarna börjat bygga och sälja hus runt banan, så det finns hopp om att allt ska bli i toppskick igen (inte minst rangen, som inte lär anmälas till några skönhetstävlingar närmaste tiden) – håll oss gärna uppdaterade. Har du Golfhäftet är det dock halva priset alla dagar (ordinarie är 100€) och då är det inte så mycket att tveka om, för layouten är kul och omväxlande.

 

 

Första nio ligger öppet, med upphöjd utsikt mot havet från flera hål och med fina onduleringar som separerar fairways. Bunkrarna är fina, på hål 8 ser det ut som Gary Player varit i farten, med klotformade bunkrar med upphöjda bakkanter. Husen som börjat byggas ligger rejält bort från spelytorna, så det är ingen risk att du pangar några rutor.

 

 

På andra nio ligger hålen mer avskiljt från varandra. Det gör att snedslagen inte har samma chans att räddas av en intilliggande fairway. Dessa hål är också mer kuperade, men har du normalflås ska det inte vara några problem att gå. Hål 13 är mycket häftigt: ett par tre med flera högt belägna tees att välja från.

 

 

Hål 16 är banans trixigaste hål, ett par 5 med vatten först på vänster sida och sedan till höger – samtidig som andraslaget ska över ett vattenfyllt dike. Kommer du på hur det ska spelas så hör gärna av dig till oss.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Costa del Sol:

Alcaidesa Heathland

Alcaidesa Links
Alhaurin

Almenara
Aloha
Añoreta
Atalaya New  
Atalaya Old
Baviera

Cabopino
Calanova

Cerrado del Águila

Dona Julia
El Candado

EL Chaparral
Finca Cortesin

Greenlife

Guadalmina Sur
La Cala América
La Cala Asia
La Cala Europa

Las Brisas

La Siesta
Lauro

La Zagaleta New

La Zagaleta Old

Los Naranjos
Marbella GCC

Mijas Los Lagos
Mijas Los Olivos
Miraflores
Parador Malaga

Rio Real

San Roque New
San Roque Old
Santa Clara Marbella

Santa Maria
Santana

Torrequebrada
Valderrama

Villa Padierna Alferini
Villa Padierna Flamingos

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.