The Bobmen report: 1 oktober 2014


Capitals golfklubb utanför Vilnius.

 

Vi har testat samtliga banor i Vilnius

 
Igår kväll kom vi hem från Litauen. Den här gången flög vi till Vilnius och utöver att vi testade banan och boendet vid Le Meridien-hotellet – som många svenskar redan upptäckt – gav vi oss också på de två andra banorna strax utanför huvudstaden. Inne i den världsarvslistade stadskärnan testade vi vad som ska vara det bästa hotellet, som du kan hitta för under 1000-lappen/natten via hotellbokningsajterna. Flyg fick vi tag i för bara 598:- tur och retur från Stockholm. Hyrbil kan du hitta för 250-400:- dygnet beroende på när du bokar, hur länge du behöver den och hur försäkrad du vill vara. Prisläget på stan är angenämt, räkna ca 150 svkr för en trerätters med dryck på en bra inhemsk restaurang. Läs reportaget!

 


Österåker Västerled med morgondimma den 18 september. Nedan: Omberg 12 sept.

 

En fantastisk golfhöst

 

Golfsäsongen har varit magnifik i Sverige, inte minst hösten med sin klara luft och skarpa färger. Även om temperaturen nu sjunkit finns det fortfarande många chanser att att njuta av utomhuslivet innan det blir riktigt ruggigt. Till nästa säsong är en hel del på gång när det gäller samarbeten i Golfsverige – ett kan du läsa om längre ner.

 


Arninge – så mycket mer än en trevlig bana.

 

Mindre fokus på banan och mer på klubben


Nyligen var vi ute på Arninge norr om Stockholm. Där fick vi som greenfee-gäster en liten påse med peggar och markeringsknapp, samt en uppmaning att förhöra oss om medlemskap ifall vi uppskattade banan. Kul initiativ och vi gillade verkligen banan – och atmosfären runt klubbhuset, med medlemmarna, maten och lokalerna.

 


Många av oss svenska golfare utvärderar vårt medlemskap genom att dela årsavgiften i antalet rundor vi spelat. Eftersom de flesta av oss inte hinner med så många rundor vi önskat, blir ekvationen ofta att vi hade sparat pengar om vi istället för medlemskap hade löst greenfee. Då hade vi också haft möjlighet att spela på olika banor.

 

Utifrån det här resonemanget ser vi två lösningar för klubbarna:


1. Fortsätt jobba för att skapa klubbkänsla, så att medlemmarna ser ett värde i medlemskapet utöver själva spelet. Vår vision är att en medlem ska se klubben som ett extra vardagsrum där det sociala är minst lika viktigt som att slå på bollen. Här är det också viktigt att klubbledningarna aktivt jobbar för att skapa en välkomnande atmosfär och kanske också – i den mån det finns sådana – tar revirpinkade medlemmar i kragen.


2. Intensifiera samarbetet med andra klubbar för att erbjuda gratis spel för medlemmar på varandras banor. Skidorter har sedan länge insett att alla vinner på att binda ihop backarna till större områden för att kunna erbjuda mer varierad åkning. Efter säsongen kan man stämma av och visar det sig att någon bana nyttjats mer än andra är det inget olösligt problem. Det är naturligtvis viktigt att banorna inte ligger för långt från varandra. Utanför Södertälje har Kallfors och Vidbynäs sedan förra månaden inlett ett mycket lovande samarbete under namnet Golf South Stockholm.

 


I USA är allt stort.

 

Lågprisflyget inte alltid billigast


Vi har varit inne på det tidigare, att "lågprisbolagen" inte alltid erbjuder lägsta flygpriserna. När vi tidigare i år letade biljetter till Florida med flexibelt avresedatum i november från Stockholm och hem med flexibelt datum i december hittade vi priser med Norwegian till Ft Lauderdale från 4372:- och uppåt. Till detta tillkom priset för en incheckad väska (270:- enkel väg), mat (270:- enkel väg) och golfbag (349:- enkel väg). Det lägsta totalpriset tur och retur blev alltså 6 150:-


När vi letade runt på nätet hittade vi tur/retur-biljetter Stockholm-Miami med British Airways + Iberia för 3 396:- Då ingick mat och dryck samt ett incheckat bagage på max 23 kg = en golfbag där du även kan lägga in kläder (som dessutom skyddar klubborna) – resten tar du i handbagaget.


Fördelen med Norwegian är att de flyger direkt. Nackdelen är att om de kånkar innan du kommer iväg så står du där. Har du köpt din resa med kreditkort får du sannolikt igen dina pengar, men att köpa en ny biljett nära inpå avresedatum kan visa sig riktigt dyrt. Om något av de stora flygbolagen får problem skickar de dig med all sannolikhet vidare till en samarbetspartner inom flygalliansen. 


Vi valde att boka med BA och Iberia. Bra avgångs- och ankomsttider och inte för långa transfertider (en timme på London Heathrow ut och tre timmar på Madrid Barajas på vägen hem) spelade in men framförallt avgjorde priset. Att betala nästan dubbla priset för att flyga direkt var ett för högt pris. Dessutom är maten alltid sämre när man betalar för den ombord – en ekvation vi aldrig fått ihop.

 



Southbroom söder om Durban, en av Sydafrikas vackraste layouter med skum från Indiska Oceanen som blåser in.

 

Sydafrika har aldrig varit billigare för svenska golfare


Växelkursen mellan vår svenska krona och den sydafrikanska randen (ZAR) har aldrig varit bättre ur ett svensk perspektiv. Redan när kursen låg på 1:1 ansåg vi att det var ett av världens mest prisvärda golfländer, nu är kursen nere på en nivå där du betalar 63 öre för en ZAR.  För den som snickrar ihop resan själv framför datorn finns alla möjligheter till en lyxupplevelse till budgetpris.

 


 

Kul pryl eller hjälp åt fuskare?

 
Vi lirade scramble i en företagstävling. Alla bollar fick en mobiltelefon där bruttoscoren efter varje hål matades in. Sedan räknade programvaran ut nettoresultatet och man hade en live leaderboard i fickan. Det gick också att följa tävlingen live via nätet.


Som vi förstår av produktens hemsida är grunkan gratis att ladda ner och använda. Potentiellt är det här en kul grej, men samtidigt finns risken att det öppnar upp för ytterligare fusk, genom att alla vet vad som krävs för att ta täten i en tävling med fina priser.

 

OnTag är en annan gratisapp för den som vill ha koll ute på banan, läs mer på deras hemsida. Själva föredrar vi att spela utan att ha järnkoll på alla avstånd, det blir liksom ännu en dimension i spelet, inte minst om man spelar match.

 


 

På sista raden: Det är aldrig för sent att börja


Nyligen kunde man höra om Erik Gottfrid Skullman i Färentuna, som debuterade på golfbanan 100 år fyllda. I USA fick en pensionerad major ett bungyhopp i 100-årspresent. Efteråt fick han frågan vad han tänkte innan han hoppade:
- Tänkte? Det fanns inget att tänka på, utan jag gav killen mina glasögon, hörapparaten och mina löständer – sedan hoppade jag.


Mest imponerade är vi nog ändå av den här damen, ”bara” 80 år gammal. Det finns liv före döden!

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Costa del Sol:

Alcaidesa Heathland

Alcaidesa Links
Alhaurin

Almenara
Aloha
Añoreta
Atalaya New  
Atalaya Old
Baviera

Cabopino
Calanova

Cerrado del Águila

Dona Julia
El Candado

EL Chaparral
Finca Cortesin

Greenlife

Guadalmina Sur
La Cala América
La Cala Asia
La Cala Europa

Las Brisas

La Siesta
Lauro

La Zagaleta New

La Zagaleta Old

Los Naranjos
Marbella GCC

Mijas Los Lagos
Mijas Los Olivos
Miraflores
Parador Malaga

Rio Real

San Roque New
San Roque Old
Santa Clara Marbella

Santa Maria
Santana

Torrequebrada
Valderrama

Villa Padierna Alferini
Villa Padierna Flamingos

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.