The Bobmen report: 1 februari 2021
Teneriffa på g
Vi hade för avsikt att ha med ett reportage om golf på spanska fastlandet här. Flyg Stockholm-Malaga hittade vi för 600:- tur/retur (tv-bilder på en halvmeter snö i Madrid kan ha påverkat bokningsbenägenheten). Den obligatoriska covid 19-testen skulle kosta tre gånger så mycket – världen är upp och ner. I takt med att allt fler länder på kontinenten införde lockdowns efter jul- och nyårshelgen började vi tveka. Sedan återinförde Malaga sin "perimeterkarantän" (som vi inte har en susning om vad det är, men det låter inte golfigt) och Valencia-regionen stängde ner sina golfbanor helt. Då valde vi att ställa in, för att inte riskera att hamna på ett hotell med utegångsförbud en vecka. Istället flyger vi om en vecka återigen till Kanarieöarna, som är det ställe som i dagsläget har bäst koll på sin corona. Den här gången har vi bokat till Teneriffa (fotot ovan från när vi var där för tio år sedan), där vi under en vecka ska kolla hur banorna klarat lockdownen förra året. Reportaget kommer i nästa nyhetsbrev och vi puffar på vår startsida så fort vi har lite koll på läget.
Europas mest fotograferade korthål – men är det bästa banan på VDL?
För att vi ska ha något vettigt att komma med i det här nyhetsbrevet kör vi ett reportage från Vale do Lobo på portugisiska sydkusten. Vi testade båda banorna i februari förra året och hade egentligen bara tänkt lägga in fotona i centrala Algarve, för att komplettera de få vi redan har där, men så insåg vi att vi knappt hade fått till någon text där heller (ett mysterium vad vi höll på med den dagen). De dåliga nyheterna är att Portugal är bland de värst coronadrabbade länderna just nu och de har förlängt sin lockdown till 15 februari. Som vi förstått det är alla banor stängda fram till det datumet, kanske längre (regeringen kan bara lockdowna två veckor i taget). Med tanke på att VDL har en stor plånbok förmodar vi att banorna kommer att vara i toppskick när de väl öppnar igen och ingen har duffat sig runt fairways på ett tag. Läs reportaget längre ner.
Med mycket osäkerhet kring utlandsresandet försöker vi skapa kontinental stämning här hemma.
Nya pandemilagen och golfen
Den tillfälliga svenska pandemilagen gäller sedan 10 januari och ger regeringen betydligt mer muskler att stänga ner verksamheter. Inrikes flyg omfattas av lagen, men inte utrikes. Det här innebär, som vi förstår det, att det från svenskt håll inte kommer att läggas några hinder i vägen för den som vill flyga på golfsemester utomlands framöver. Sedan gäller det förstås att ha koll på läget på destinationen (se nästa text). För den som vill hålla sig ajour med förändrade coronarestriktioner etc. på resmålet kan Utrikesdepartementets app "UD Resklar" vara något att ladda ner.
Sedan hade inrikesministern en snabbinkallad presskonferens i helgen. Media har rapporterat att denna handlade om att utländska medborgare ska behöva visa upp en negativ covid 19-test för att släppas in i Sverige. För oss svenskar finns dock en betydligt intressantare passage i hemställan från Folkhälsomyndigheten, som handlar om att FHM vill rekommendera oss att sätta hela familjen i karantän en vecka om någon/några i hushållet varit utomlands. Deras formulering är lite luddig, men vi har varit i kontakt med dem och fått det här bekräftat – och att rekommendationen även skulle gälla om vi åker till "säkra" destinationer som Kanarieöarna och även om vi tagit en covid 19-test i samband med avresan. Förslagen är redan ute på snabbremiss och lär klubbas eller avvisas i veckan. Skulle det här sista gå igenom är det värt att påminna sig att det till skillnad mot covid 19-testet för utländska medborgare enbart är en rekommendation och vi tycker nog att du med gott samvete kan stämma av den mot ditt omdöme och sunda förnuft. Dessutom kommer resterande familjemedlemmar aldrig släppa iväg dig om de tvingas sitta i karantän en vecka utan att ha fått vara utomlands själva.
När det gäller golf i Sverige finns det en allmän formulering i pandemilagen om att ”platser för fritids- eller kulturverksamhet” omfattas. Detta borde rimligen inkludera golfbanor. Samtidigt har golfen visat att den funkar utmärkt under pandemin och att den bidrar till den allmänna folkhälsan när mycket annat varit stängt. Vi kan dock tänka oss att man, om det tar ett tag innan vaccineringarna biter, bestämmer sig för att klubbhus/restaurang måste hålla stängt en period. Men vi hoppas och tror att golfen i Sverige kommer att funka som vanligt även i år.
Läge att ha koll på banskicket innan du bokar
I förra nyhetsbrevet flaggade vi för att den långa spanska lockdownen påverkat banorna på Fuerteventura på olika sätt. Playitas använde banstängningen till att jobba med skicket och hade under vårt besök mycket fina spelytor. Fuerteventura Golf såg också riktigt bra ut under inflygningen, medan grannen Salinas verkade rejält risig. Nu har vi också fått bekräftat att Jandia söderut är i samma dåliga skick som Salinas, bilden ovan skickade Martin Englund i Stockholm in och den är tagen i mitten av december, uppifrån infartsvägen mot banan. Ska du spela golf framöver i områden som hade en lång lockdown är det vettigt att förhöra dig om skicket på banan. Gör det gärna skriftligen så att du har något att vifta med om du på plats upptäcker att ni inte är överens om skicket.
Avslutningshålet på Arabella Son Vida från klubbhuset, med Arabella Golf Hotel vänsterut.
Även på anläggningar med rejäla finansiella muskler kan det vara värt att kolla läget. På Mallorca har t.ex. Arabella Golf stängt Son Quint-banan tills vidare på grund av låg beläggning på banorna. De goda nyheterna är att de två andra banorna är starkare kort (vi testade alla tre i nyhetsbrevet december 2019). Notera att Castillo Hotel Son Vida, som vi har med i reportaget, sedan årsskiftet är adults only – har du barn under 16 år får du deponera dem på flygplatsen eller så bor ni ihop på Arabella Golf Hotel som faktiskt ligger bättre till för golfen.
Martin Cousins i södra Stockholm gjorde sin egen illustrativa juldekoration.
Golftips inför en bättre sommar
2020 var ett verkligt pissår när det gäller utlandsresandet, samtidigt som det gav oss chansen att upptäcka Sverige – själva hann vi med att testa 28 golfpaket. Skulle det bli så att det är läge att semestra i Sverige även kommande sommar har vi nu testat ett 60-tal golfpaket under vår topprubrik ”svenska paket”. Men vi hoppas så klart att vaccinen gör att vi återigen kan åka utomlands och längre ner kommer flera tips inför sommarplaneringen, på golfdestinationer som inte ligger för långt bort.
Caddy eller Caddie?
Vi fick ett mejl från Georg Kittel, tidigare mångårig ordförande för Svenska Golfhistoriska Sällskapet och en av våra prenumeranter. Georg föreslog att vi skulle byta stavning på de där bagkånkarna, från ”caddy” till ”caddie”. Mejlet var så trevligt och uppskattande att vi föll till föga på studs. Anledningen till att vi tidigare skrivit ”caddy” är att den stavningen känns som mindre av en oäkting i det svenska språket, som vi värnar i dessa tider när svengelskan breder ut sig. Men vi gillar mycket av traditionerna med golfen och är inte dummare än att vi kan ändra oss.
Halvvägsfika på Loch Lomond i Skottland en kylig aprildag, enda gången vi själva haft caddies i Europa.
Samtidigt kunde vi inte låta bli att rota lite i det här och det är tydligen inte helt ovanligt att man numera stavar ”caddy”, även i den anglosaxiska världen. Det här anses delvis bero på att flera golfprodukter och tjänster har lanserats med den stavningen. Enligt Royal and Ancient såväl som USGA är det dock ”caddie” och inget annat som gäller. Men vad är då en ”caddy”? Tydligen en liten låda för te, typ en sådan där som du kanske köpt dyrt på Harrods för att ge ett finkulturellt intryck efter en Londonresa.
I Thailand är det nästan alltid obligatorisk caddie, nästan undantaglöst är de av kvinnligt kön.
Vad kommer då ordet ”caddie” från? Faktiskt från franskans 'le cadet' (”pojken/minstingen” i familjen – jämför med svenskans ”kadett”). Det franska ordet dök upp i engelskan 1610 och ett kvarts sekel senare blev det ”caddie”. Caddien (kunde också stavas cady/cadie/caddy) användes i Skottland under 1700-talet för att springa ärenden och bära saker, ofta golfklubbor. Från 1857 används ordet bara för den som bär just golfklubbor.
Är du intresserad av vad fore, birdie, bogey och andra golftermer kommer från kan du läsa mer här.
The Alpmen report
Utan några golfresor inplanerade i januari fick vi snilleblixten att bredda oss och satsa på skidreportage. Helgen 23-24 jan skickade vi en av våra multitalanger till Järvsö för att göra ett storslaget alpint reportage i Lillbabs-backarna. Väl där insåg han att det hänt en del sedan han åkte nerför sist. Numera har alla hjälm i backen, vilket är bra, men vår utsände hade svårt att hitta en hyrhjälm stor nog för sitt 23-liters kastrullhuvud. Stora nog var däremot hans skidor, storslalomskidor på 213 cm inköpta 1993 – han såg ut som en backhoppare i liftkön. Väl i backen visade det sig att underlaget var avsevärt halkigare än han mindes det och betydligt svårare att bemästra än gräs, som han fortfarande har stora problem med. Med tanke på att vi fått ett mejl om att vi ”verkar för dåliga på golf för att skriva om det” ställer vi in vår alpina satsning.
På sista Trumpraden
Donald Trump avslutade sin ämbetsperiod i full kalabalik. Mest överraskande är att han klarade att sitta hela perioden, vi diagnostiserade honom som skogstokig redan innan han tillträdde och har nu haft med honom 17 gånger i vår ”På sista raden” (vårt försök till satir och ett sätt att hantera världen när den känns allt för tokig och svårbegriplig). Sista veckorna var extra nervösa, många ville ta ”Fotbollen” från honom. Vi vet inte vad som är mest skrämmande, att oberäkneliga tokstollar som Trump kan ha tillgång till världens största kärnvapenarsenal eller att väskan där avfyrningskoderna förvaras kallas för Fotbollen.
På sista rappakaljaraden
Donald Trump kommer att bli ihågkommen för sina märkliga och helt obegripliga utläggningar. Många missade dock att det under utfrågningen av de demokratiska presidentkandidaterna 2015 langades fram en hel del bisarrerier.
På sista tunna blå raden
SVT:s "Tunna blå linjen" har blivit hyllad av en samstämmig kritikerkår; vardagsrealism i polismiljö. Det är ingen vacker nutidsbild som visas upp, med gnälliga och lättkränkta människor åt alla håll och kanter och sociala medier där rykten sätter agendan. För den som vill ha sina fördomar kammade medhårs utförs mycket av buset av invandrarungdomar, lättare att missa är hur utrikesfödda vuxna ofta har ett ganska otacksamt utgångsläge. I en sekvens skäller en av skåningarna (Malmö har uppenbarligen många sådana) på en kvinnlig läkare med rötterna i Mellanöstern, för att han inte förstår vad hon säger. Här hade vi gärna sett att SVT hade lagt in en textning så att vi hade förstått alla ord som sades. Av skåningen.
Golftips utomlands inför sommaren
Mest för pengarna i Europa får ni i Polen (där vi testat 15 banor) och Litauen (fyra banor testade). Estland (fem banor) och Lettland (tre banor) är också billiga när det gäller mat och boende men generellt dyrare när det gäller golfen. I nyhetsbrevet juni 2019 visade vi på flera in och ut-alternativ för den som ville ta bilen på båtarna och spela golf i baltländerna.
Från toppen: Capitals utanför Vilnius i Litauen. Gdansk i Polen. Jurmala utanför Riga i Lettland.
Vill du kombinera golf & mat kan du ta någon av båtarna från Stockholm till finska Åbo. Staden har på senare år blivit Finlands mathuvudstad och vi har testat sex banor där. Är du äventyrligt lagd kan du ta båten hem från Helsingfors och spela några banor där (vi har testat nio).
Från toppen: Kankaisten utanför Åbo. Saluhallen i Åbo. Kytäjä, med två banor norr om Helsingfors.
Längre bort hittar du Ungern. Vi var där hösten 2017 och överraskades av hur billigt allt fortfarande var, inte minst golfen. Vi har testat två banor utanför Budapest och tre vid Balatonsjön.
Från toppen: Pannonia utanför Budapest. Budapest. Zala Springs vid Balatonsjön, med boende.
En annan självklar mat & golfdestination är Frankrike, som generellt erbjuder prisvärd golf. Mathuvudstad är Lyon (sex banor testade) men vi åt faktiskt bättre i Normandie (tio banor), inte minst på klubbarna.
Från toppen: Golf d’Etretat i Normandie. Lyon. Saint Endréol i Cote d'Azur, med trevligt boende.
Gillar du öl och är lite äventyrligt lagd ska du satsa på Belgien. Här finns nästan 700 sorter och bryggerierna har tagit fram unika glas för många av sorterna. De flesta finns enbart på flaska så det blir lite rysk roulett innan du hittar rätt. Vi har testat sju banor i landet.
Från toppen: Leffe Blond, Belgiens Pripps Blå. La Tournettes. Vårt hotellrum i Mechelen, i en gammal kyrka.
En lite otippad golfdestination att skryta om hemma är Luxemburg direkt sydost om Belgien. Gillar du mat har du kommit rätt, här finns det fler Michelin-stjärnor per kvadratkilometer än någon annanstans i världen. Vi har testat 2/3 av banorna i landet.
Från toppen: Kikuoka med hotellet till höger. Luxemburgs huvudstad. Grand-Ducal Senningerberg.
En annan självklar Öl & Golf-kombo är Tjeckien, där vi testat 14 banor. Konopiste med 36 hål är en trevlig anläggning utanför Prag för den som vill bo och spela i ostörd miljö. Är du lite mer äventyrligt lagd ska du satsa på banorna Celadna och Ostravice i öster. Är du än mer äventyrligt lagd kan du kombinera med Black Stork i Slovakien och Krakow Valley i Polen.
Från toppen: Ostravice i östra Tjeckien. Öl. Ypsilon i norr.
Fortsätter vi på temat Öl & Golf (vi är ganska enkelspåriga) ligger Tyskland (25 banor testade) bra till. Här är klubbhusmiljöerna ofta riktigt fina, med bra mat och veteöl i vackra glas. Det går faktiskt att finansiera en golfresa till norra Tyskland (14 banor testade) genom att lasta bilen full med billig öl. Men för guds skull, köp inte svensk öl, den lokala tyska är godare och ännu billigare. Dessutom är det klimatvansinne att svensk öl körs ner till Tyskland och att svenskar sedan kör hem den igen.
Från toppen: Golfpark Strelasund med två bra banor och boende. Veteöl. Helknasiga Winston Links.
Grannlandet Holland (som numera heter Nederländerna rakt igenom officiellt) är kanske mer känt för röka och cyklar men är mycket trevligt att spela golf i och trots litenheten finns det många banor. Gör som oss och ta med bilen på färjan från Göteborg till tyska Kiel och sedan har du fyra timmars körning till holländska gränsen. Varför inte bo på golfklubben Purmerend med 36 hål och ta lokalbussen in till Amsterdam efter rundorna?
Från toppen: Purmerend. Holländarna är generellt supertrevliga och pratar utmärkt engelska. Stippelberg.
Om Sverige och Norge fram till sommaren kan bestämma sig för vem som får åka åt vilket håll är Norge faktiskt inte ett så dyrt golfland som många tror, själva golfen är prissatt ungefär som i Sverige och under sommarsemestern är det bra priser på hotellen i Oslo, där vi testat sju banor. Men håll dig nykter.
Från toppen: Oslo GK. Vår utsände i svensk lågprishatt på Holmenkollen Park-hotellet. Hauger.
Royal eller Ocean – vilken är bästa banan på Vale do Lobo?
Vale do Lobo i Algarve är en av kontinentens mest prestigefulla golfanläggningar och var en av de första i Europa där vitsen med golfbanan primärt var att sälja bostäder, en affärsmodell som numera är etablerad över hela världen. Banorna heter Royal och Ocean och greenfeen är densamma på båda banorna. I lågsäsong, räkna februari ut, är den rejält reducerad och du flås "bara" på 87€ om du bokar direkt via klubben, något lägre via andra bokningstjänster. På en av banorna kan du slå ut på Europas mest fotograferade korthål.
Ocean har bästa vattenkontakten. Ovan: korthål på Royal. Nedan: par 4 Royal.
Så, om du nu vill ha trofén att ha lirat här men samtidigt ha pengar över till flyget hem, vilken bana ska du satsa på? Det ska vi försöka hjälpa dig med, genom 36 foton vi tog för ett år sedan och en del text. Kan du ändå inte bestämma dig har vi ett förslag som kräver lite flexibel moral.
Först ska vi flagga för att du har hamnat lite fel om det är spela-golf-valuta för greenfeen du är ute efter. Visst, båda banorna är normalt i toppskick, men du betalar fortfarande en hel del för varumärket – det finns lika bra golf på andra ställen längs kusten för en betydligt billigare peng. Med detta sagt är du inte en sämre människa för att du vill ha VDL (använd alltid förkortningen för Vale do Lobo, ingen kommer att fatta vad du menar men du låter initierad) som trofé att skryta om där hemma.
Signaturhålet 16 på Royal bakifrån (du ser det framifrån längre upp på sidan). Dra iväg några bollar här så har du tjänat in greenfeen.
VDL Royal har sannolikt Europas mest lönsamma golfhål, för de flesta som spelar banan är här för det berömda 16:e, ett korthål som spelas över en sandstensravin och med stranden på vänstersidan där nere. I övrigt är det en ganska traditionell ”estate-bana”, med ett antal hål där passagerna mellan husen känns lite tajta för den som inte är överens med klubborna om färdriktningen. Det är först på hål 15 du får kontakt med havet och sedan har du då hål 16, som gör att de två sista hålen känns väl tama. Dessutom avslutar du lite mitt i ingenstans.
Ocean (fotona nedan) är betydligt snällare mot snedslag och flera av VDL:s finaste hål rent estetiskt hittar du på sista nio här, med förstklassig kontakt med havet (vill du få samma känsla till en humanare prislapp tipsar vi om Novo Sancti Petri i sydvästra Spanien). Har du en fäbless för att spana in lyxiga villor ges du chansen här.
Huruvida du ska satsa på Royal eller Ocean hänger primärt på hur brett du spelar, samt hur viktigt du känner att det är att spela signaturhålet 16 på Royal. Längdmässigt skiljer inte mycket mellan banorna, båda går att lira upp till dryga 6 000 meter. Att greenfeen är densamma på båda banorna, trots lockelsen med signaturhålet, är kanske en vägledning om att klubben tycker att Ocean är ett starkare kort för den som vill ha bästa möjliga golfen för pengarna. Det kan vara värt att fråga om du får spela nio hål på vardera banan, är det lite trafik på banorna är det kanske möjligt med tanke på att det är samma greenfee. I så fall är det sista nio på båda banorna du ska satsa på. Funkar inte detta kan det vara läge att lämna din moraliska kompass hemma (du har ju ändå betalt saftigt för greenfeen) och först lira Ocean och sedan smita iväg till 16:e på Royal och slå ut några bollar där när ingen ser dig, men säg inte vem som gav dig tipset. Vill du göra det här med bibehållen moral kan du kompensera med att hoppa ett korthål på Ocean. Säg att du gick fel om de kommer på dig.