destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 10 juni 2019


 I juli kommer i vanlig ordning inget nyhetsbrev. Trevlig golfsommar!


 

Här räcker dina kronor längre


Stärkta av förra årets fina sommar och försvagade av en svensk krona i behov av respiratorvård uppger många att de ska semestra i Sverige i sommar. Det innebär att det kommer att bli trångt på många ställen och att priserna på boendet kommer att drivas upp. Lösningen är att ändå ges sig av utomlands – österut. I de tre baltländerna har det hänt mycket på senare år, samtidigt som prisnivån på framförallt boende samt mat och dryck fortfarande inte skrämmer slag på din semesterbudget. Så vädra ut dina gamla öststatsfördomar och upptäck våra grannländer (även Polen där vi testat alla 18-hålare utom en).

 

Sobienie Królewskie i Polen. Längst upp: bra mat på klubbarna i Estland.

På flera ställen kan du kombinera förstklassig golf med mycket fina stränder och billiga uteserveringar. Längre ner hittar du vår rapport från Lettland, där vi i helgen testade den nya Nicklaus-banan utanför Riga (med boende) samt gjorde ett återbesök till Ozo Golf (vi klippte också niohålaren Viesturi för att kunna säga att vi spelat alla hål i Lettland). Vi tipsar också om hur du kan åka in med båt till ett baltland och ut från ett annat och ta flera riktigt bra golfskalper på en och samma semester. Navigeringen är inga problem, med gratis roaming använder du Google maps i telefonen precis som hemma.

 


 

Summering Sydafrika


Förra nyhetsbrevet innehöll vår sista rapport från Sydafrika för den här gången och vi lovade där en summering för er som funderar på att åka dit redan i vinter; ni hittar den längre ner här. Om den svenska kronan fortsätter att falla mot i princip alla valutor utan den sydafrikanska är det inte omöjligt att några Bobmen hamnar i Sydafrika även nästa vinter, men då blir det östkusten/KwaZulu-Natal, där vi förvisso lirat en hel del men innan vi startade det här projektet.

 


 

Med båten till nya toppbanan i Riga


Riga har precis fått sin andra 18-hålare, som Nicklaus Design ägnat fem år att skyffla fram. Vi var där och testade den i helgen. För den som vill göra det här så billigt som möjligt är det görligt att bara köpa en billig kryssning Stockholm-Riga och ta en taxi till/från klubben, men då missar du staden, som är mycket trevlig och ibland refereras till som ”Baltikums Barcelona”.

 

Uteservering i park i centrala Riga. Ovanför: Jurmala, toppskick en halvtimme från båten.

Vi åkte från Stockholm efter jobbet onsdag 5 juni och kom hem idag på förmiddagen. Det här gav oss fyra dagar i Lettland och då torsdagen var nationaldagen behövde vi bara ta ledigt en dag – och bli antecknade för sen ankomst på måndagen.

 

På akterdäck med en öl när båten lämnar Stockholm.

Det fanns ett antal bokningsvarianter att överväga, alla lätta att ta fram via Tallink Siljas hemsida. Som på många bokningssidor numera är priserna på hemsidan dynamiska och går upp och ner i takt med efterfrågan. Grundregeln är att det lönar sig att vara ute i så god tid som möjligt med dina bokningar, inte minst för att få den typ av hytt du vill ha. Under högsäsong kan också bilplatserna sälja slut snabbt.

 

Middagen i a la carte-restaurangen ombord. Nedan: Jurmala.

 

Billigaste reguljärbiljetterna när vi tittade på våra datum (om vi inte ville sova under bildäck) var att åka fyra personer i en B-hytt (insides högt upp i fartyget). Utan bil kostade detta  tur/retur för alla fyra 2 530:-, med bil 4 106:-. Fyra personer i en A-hytt (fönster) tur/retur gick på 3 420:- utan bil, 4 996:- med. För den som likt oss har att hantera en golf-motvillig medresenär kan det vara värt att lägga ribban högre, för att överhuvudtaget lyckas sälja in resan. Två personer i en Deluxe-hytt (högt upp i båten, inklusive specialfrukost i lugnare miljö samt minibar i hytten) tur/retur och med bilen gick på 6 886:-. Lämnade vi bilen hemma kom vi ner på 5 310:-.

 Men vi upptäckte också att det var avsevärt billigare (och enklare) att boka ett paket med båtresan + hotellövernattning på Tallink Siljas hemsida än att boka separat. En B-hytt för två personer  tur/retur och en natt i dubbelrum på fyrstjärniga Tallink Hotel Riga gick under vår reseperiod på totalt 1 980:-. På det här sättet gick det att spela de två 18-hålarna samtidigt som man fick vettig tid på sig i stan.

 

Tallink Hotel Riga. Nedan: Jurmala.

Greenfeen på Jurmala gick på 89€. Som hotellgäst har du 20 procent rabatt. Ett dubbelrum med frukost för två på klubben kostade 130€. För den som vill pressa ner boendekostnaden finns det billiga hotell längs hela kusten kvarten bort. Är du där rekommenderar vi varmt ett besök på den armeniska restaurangen Nojan Tapan, riktigt bra mat (vi åt lunch såväl som middag där) och med en stor trevlig uteservering i en trädgård. På Ozo kostar greenfeen 60/70€ vardag/helg, heldag 80/90€ (undvik lördagar då det ofta är tävling på förmiddagen). På Viesturi gick de 9 hålen (fullängd) på 25€. Läs vårt uppdaterade reportage om golf i Riga.

 

 


Estonian utanför Tallinn.

 

In och ut med båt österut i sommar


För den som vill få till en kul och lite annorlunda bilsemester i sommar tipsar vi om att ta båten in till en hamn i baltländerna och ut från en annan, för att få en mer varierad golfupplevelse och chansen att testa banor i flera länder. Här kommer två förslag som utöver internationella golftroféer ger dig kulturpoäng och chans till strandhäng (självklart kan du göra resan i omvänd riktning):

3-7 golfbanor i två länder
1. Ta nattbåten från Stockholm eller Kapellskär till Tallinn respektive Paldiski (mer om båtarna).
2. Spela Estonian och/eller Niitvälja och upplev Tallinn.
3. Fortsätt söderut till Pärnu (1:45 tim). Spela Pärnu Bay Links (där svenske Peter Nyberg numera är klubbchef). Herrarnas Swedish Golf Tour (tidigare Nordea Tour) avslutar i år här 9-11 oktober och en idé är att som oss förra året se tävlingen i kombination med att spela banan i bästa tävlingsskick. I närheten finns ännu en bra bana: White Beach. Ta också chansen att uppleva lugnet på den fina bad- och spaorten.
4. Fortsätt till Riga i Lettland (2:30 tim) och spela Jurmala och/eller Ozo och/eller Viesturi samt upplev staden innan ni tar nattbåten härifrån till Stockholm.

 

Anka med potatiskaka i klubbhuset på White Beach i Pärnu. Nedan: Capitals golfklubb utanför Vilnius i Litauen.


4-11 golfbanor i tre länder
Efter att du är klar med ovanstående tar du inte båten från Riga till Stockholm utan fortsätter söderut till Litauens huvudstad Vilnius (3,5 tim) med tre banor. Capitals och V Club är mycket bra och trevliga, Europos helt ok. Upplev också staden (som är nästan lika fin som Tallinn och Riga men betydligt billigare) och kör sedan till Klaipeda (3 tim) på den litauiska Östersjökusten. Här hittar du mycket fräscha National Golf resort och ett hotell inne i stan som vi stormtrivdes på. Från Klaipeda kan du ta nattbåten till Karlshamn i Blekinge – eller till tyska Kiel. Om du hoppar Vilnius är det 3,5 timmars körning från Riga till Klaipeda.

 


Royal Aberdeen från ett tidigare besök.

 

Rejäl uppdatering av Skottland på gång

 

Britterna har varit så häpnadsväckande klantiga med sin Brexit att pundet fått nästan lika mycket stryk som kronan. Därför kommer vi framöver att ta tag i vår halvslafsiga sektion om Skottland och det rejält. Vi börjar i månadsskiftet juli/aug, genom att ge oss på 4-5 banor runt Prestwick på västkusten, inklusive banan där The Open föddes samt grannbanan Prestwick St Nicholas (här en film), som du kan spela för så lite som £40. Av bara farten kommer vi också att försöka upprepa en av svensk och internationell golfs största prestationer. Reportaget kommer i nästa nyhetsbrev, några dagar in i augusti.

 Dye Course på PGA Village i Florida, en av många fantastiska banor designade av vår favorit Pete Dye.

 

Bra sida om vad du kan förvänta dig av olika banor/designers


Generellt bryr vi oss inte om vem som har ritat banan, helt enkelt för att många prestigebanor lägger för mycket av budgeten på att få ett stort namn istället för på själva banbygget. Undantag finns, inte minst Pete Dye, vars banor visar att det går att kombinera fantasi med förutsägbarhet. ”Planet golf” har en sida där de kortfattat utvärderar olika designers. Sidan är primärt till för den som ska anlita en av arkitekterna och här kammas ingen medhårs utan du får en bra bild av vad du generellt kan förvänta dig, på gott och ont, av varje designer. Så här skriver de – mycket insiktsfullt – om Nicklaus firma: ”Nicklaus designers tend to build courses that fit the company profile more than perhaps the actual terrain they occupy. What’s more, and this is the real disappointment with Nicklaus Design, there are degrees of so-called ‘Nicklaus designed golf courses’, meaning the credentials and ability of your assigned designer depends on what design fee you can pay.”

 


Tavira, starkt svenskfäste på Algarvekusten.

 

Slut på skattefördelarna i Portugal från årsskiftet

 

Nu är det klart att det från 1 januari 2020 sannolikt inte längre går att skatteplanera sina pensionspengar genom att flytta till Portugal. Bra och rättvist tycker vi, ska man flytta utomlands ska det vara av rätt skäl. Blir intressant att se hur många som rotat sig därnere och ändå bor kvar, vi tror faktiskt att det är många. 

 


En kvinna och tre ehh...?

 

”Min Golf” trans-formerad

 

I det uppdaterade bokningssystemet /GIT är det nya symboler för manligt och kvinnligt. Den lilla röda rutan som visade att en kvinnlig golfare var inbokad har ersatts av en siluettbild av en kvinna med axellångt hår. Den lilla gula rutan som visade att en manlig golfare var inbokad har ersatts av något som vi är osäkra på om det är en tant eller en transa. Gärna en tydligare siluett där, typ Lennart Hylands.

 


Förra caddyn (inte bra) och nuvarande (potential).

 

Nytt försök med caddy


Vårt första försök att använda fyrbent caddy på banan slutade i katastrof. Andra försöket slutade också illa, med ännu en vallhund som trivdes bättre i bunkrarna än på fairway. Nu gör vi ett nytt försök, med en pudel med sidmonterad hockeyfrilla och bakmonterad svingstartsindikator. Så här långt känns det bra, förutom när han ska bajsa när vi går igenom (ett stressmoment som – antar vi – Stenson inte hade med Fanny Sunesson under Masters). Modellen kan också rekommenderas till golfare med kroniska problem med speltempot – han är iväg framåt redan i baksvingen. I vanlig ordning får han som caddy tio procent på allt vi spelar in. Han har redan anmält oss till Frolic Open, Bullens Korv Challenge, Pastejcupen och Grisöron Invitational.

 


JFP-backpack för den som ska flyga typ Stockholm-Malaga. JFP-kabinväska för den som ska flyga max 600 mil och inte vill stå och vänta vid bagagesnurran.

 

På sista radens rejäla klimatåtgärd


Allt fler flyg- och charterbolag tar själva tag i klimatkompenserandet, genom att lägga på en avgift på våra biljetter. Bra tycker vi, samtidigt som vi känner att det nog krävs mer rejäla doningar för att få ner flygandet ordentligt. Därför har vi, inspirerade av när vi åkte skidor på en (budget)skidort i Indien och själva fick ha med oss den  mängd diesel vi ville åka lift för, tagit fram ett förslag där vi som flygresenärer själva har med den mängd jetbränsle som krävs för transporten. Räknat på ett snitt av 0,3-0,5 liter flygbränsle per flygmil och passagerare behöver den som ska flyga Stockholm-Malaga få med sig 90-150 liter bränsle till incheckningen. För att det här inte ska bli allt för bökigt har vi tagit fram en diskret kollektion av JFP (Jet Fuel Pack). För dig som planerar att flyga till Thailand rekommenderar vi att ta lastbil till flygplatsen.  

 

Framtida Stockholmsderbyn kommer att spelas 7 194 km söderut, för att få en lugnare stämning på läktarna.

På sista radens läktarproblem lösta


Polisen i Stockholm tror sig ha hittat en lösning på ordningsproblemen kring fotbollsderbyna. Inspirerade av UEFA:s genidrag att lägga förra veckans final i Europa League mellan de två Londonlagen Arsenal och Chelsea i Baku i Azerbaijan kommer samtliga Stockholmsderbyn framöver att förläggas till Stade De. Issoufou Joseph Colombo i Ouagadougou, huvudstad i västafrikanska Burkina Faso. Så fort Landstinget i Stockholm är klara med Nya Karolinska kommer de att fatta beslut om att förlänga tunnelbanans gröna linje.

 

Inte alltid välstruken.

 

På sista radens Bert


Vi kan inte låta bli att gilla Bert Karlsson. När våra EU-parlamentariker utöver sina höga löner, frikostiga traktamenten och gratisresor anses behöva en skattefri ”kontorspeng” på 48 000:-/månaden för att kunna jobba verkar Bert få betydlig mer gjort med en betydligt mindre budget. I den aktuella TV4-dokumentären om Bert, med det passande namnet ”Elefanten i folkhemmet”, berättar Berts första anställde att han fick en strykbräda som skrivbord. På torsdagar var han arbetsbefriad, för då skulle Berts fru stryka. Som konflikthanterare har Bert även subtila talanger; en journalist som han inte gillade lämnades en gång i hissen med Berts visitkort i form av en riktig brakskit.

 
 

Summering Sydafrika

 

17 banor och åtta golfhotell hann vi med, inklusive alla de bästa banorna längs Garden Route. För att ge er lite subjektiv vägledning har vi valt ut några "vinnare" i olika kategorier. Eftersom golfare har en förkärlek för listor har vi också satt ihop de 18 hål vi helst skulle vilja lira igen och rankat dem inbördes – vill du spela samtliga blir det till att fläska upp för nio greenfee. Listan går inte att överklaga.

 

Pearl Valley, 18 hål i felfritt skick. Längst upp: Erinvale, med en av de trevligaste klubbsverandorna.

 

Bästa skicket: Pearl Valley var helt klart banan för dig som vill ha spelytor i absolut toppskick. Faktiskt har vi bara två gånger tidigare spelat banor som skickmässigt varit helt felfria (Turnberry Isle Soffer  i Miami och Sentosa Serapong i Singapore). Hotellet var helt ok men väl dyrt för vad som levererades (dock inte mat och dryck), vill du bo på en golfbana i området rekommenderar vi istället Devonvale som är med i samma text.

 

Simola, en av tre banor som var extra kul att spela.


Roligast att spela: Pezula och Simola i Knysna och Pinnacle Point (här har du en flyover över den banan) i Mossel Bay var de i särklass roligaste banorna att spela, med kuperad terräng och många tees med ”wow factor” (bil ingick i greenfeen på samtliga). Pezula och Pinnacle kan säkert dra ner byxorna på dig när det blåser (störst chans för vindstilla på morgnarna) medan Simola ligger mer skyddad.

 

Lobbyn på Arabella.


Bästa golfhotellet: Arabella, tätt följt av Pezula. Båda kombinerade lyx med afrikanska vibbar. Fancourt var mycket fint, men mer europeiskt. Simolas lägenheter var mer amerikanska, men ska du bo flera nätter så är bekvämligheten här svårslagen.

 


Mycket golf för pengarna: George GC. Redan när vi under 1990-talet var här och lirade så framhöll inhemska golfare den här som sydkustens kanske mest prisvärda bana. Inget har ändrats. Banan är alltid högt rankad (för tillfället som nr 12) och vi hade en lika bra och trevlig runda här som på grannen Fancourts två bästa banor, för en betydligt mindre peng. Dessutom är det inga problem att hitta bra och billigt boende i George.

 


Clovelly, halvtimmen söderut från Kapstaden.


Trevligaste klubbsverandan: Clovelly, Erinvale, Fancourt (ej The Links), Hermanus, Knysna, Plettenberg Bay – i den ordningen. Lite skev blir vår bedömning då vi på Clovelly hamnade i sällskap med ett trevligt svenskt par som funderade på att köpa hus i närheten (vilket de nu gjort – vi är inte alls avundsjuka). På samtliga av dessa klubbar var det en väldigt avslappnad stämning och vi kunde absolut se oss häcka på uteserveringarna där en svensk vinter.

 

Fancourt Montagu.

 

Bästa Fancourt-upplevelsen: Många vill ha Fancourt som trofé och mest dräglas det över topprankade The Links. Mycket av attraktionskraften för inhemska golfare ligger i att banan gör anspråk på att vara en linksbana och då uppstår problemet för dig som europé att du har mer linksiga banor hemmavid. Därför, om du vill ha Fancourt-trofén utan att behöva sätta hus och barn i pant, tycker vi att du ska satsa på Montagu eller Outeniqua – vi hade en precis lika bra dag på Montagu som på The Links. Dessutom är stämningen runt klubbhuset vid Montagu/Outeniqua mycket trevlig medan det vid The Links klubbhus lär vara ganska ödsligt då det är så få som lirar där.

 

 

Vår kuligaste 18-hålare


Med över 300 hål spelade kan vi självklart inte låta bli att sätta ihop en egen 18-hålare. Vi har inte funderat värst mycket över "playability, width, strategy and options", som ofta ligger till grund för traditionella rankinglistor. Istället har vi utgått från det som vi alltid utgår från i våra reportage: hur kul hade vi och vilka hål skulle vi helst spelat en gång till. Vi börjar bakifrån:

18. Obaai hål 6. Klart vi måste ha med ett helt torrt korthål där våra sorkdödare ändå är dödsförklarade redan på peggen. Det finns en främre tee som i princip ligger granne med dropprutan. Speltips: undvik sänkan mellan tee och green.

 


17. Pinnacle Point hål 13. Ett korthål som inte är så långt som det kan tyckas, men all sten i blickfånget kan väcka dina hjärnspöken. Hela åtta tees att välja på för den som successivt vill jobba sig närmare. Speltips: undvik sänkan mellan tee och green.

 


16. Goose Valley hål 11. Korthål helt omgivet av ogenomtränglig vegetation och med en vettig chans att gå vilse på vägen fram till green – om du skulle råka ha oavslutade affärer där. Speltips: träffa green.

 


15. Arabella hål 8. Långt par 5 nerför. Har du haft äventyrligheter för dig på vägen ner kommer du bergsäkert att försöka ta igen förlorad mark på inspelet och hamna i problem i sanden som vaktar infarten till green. Speltips: Ha inte med vänsterspelare i bollen – de kommer bara att gnälla över att fairwaylutningen är diskriminerande.

 

14. Pearl Valley hål 13. Hyfsat kort par 3, men med en elakt placerad greenbunker för oss med kronisk vattenskräck. Helt platt men i fantastiskt Pearl Valley-skick.

 


13. Fancourt Links hål 15. Dogleg par 4 med enbart problem längs vänstersidan – och en hel del på högersidan. Eftersom du sannolikt inte kommer att hitta ditt utslag är vårt speltips att vara maximalt aggressiv från tee och sikta mot green – du försökte i varje fall.

 


12. Arabella hål 9. Kort par 4 dogleg där det mest problematiska är att folk kan se dig från hotellbalkongerna. Näst mest problematiskt är att veta hur långt du ska slå för att landa säkert på fairway. Samma speltips som på förra hålet.

 


11. Pezula hål 11. Normallångt korthål med tre elaka synliga bunkrar vänster och en osynlig extra elak höger. Speltips: träffa green.

 


 
10. Obaai hål 17. Kort par 3 där största risken för att hamna i problem är att du är mer fokuserad på havsutsikten än på bollen.

 9. Pinnacle Point hål 7. Kort par 3 som kan spelas från två helt olika teepositioner. Är du här rätt tid på året har du även andra valmöjligheter, då Southern Right-valar brukar komma till vattnen utanför för att kurtisera. Speltips: undvik sänkan mellan tee och green.

 

8. Pezula hål 10. Kör säkert rakt fram och få ett längre inspel, eller dra på åt vänster och få ett lättare inspel. Som på alla risk/reward-hål är speltipset att ingen minns en fegis.

 

7. Pearl Valley hål 7. Långt par 4 med sand och vatten som kommer att bråka med ditt utslag oavsett slaglängd. Vi tar gärna emot speltips. Helt platt men i fantastiskt Pearl Valley-skick.

 


6. Fancourt Links hål 2. Ett långt korthål med en hel del äventyrligheter för den som har sorkdödare som sitt ”stock shot”. Flaggkillens morgonhumör kommer att vara avgörande för dina prestationer på den ondulerade greenen.

 

5. Pinnacle Point hål 18. Ett par 5 som erbjuder flera spelalternativ, om du lyckas sätta bollen i spel från tee (det finns tees längre fram också). Fairway sluttar vänster mot en 300 meter lång sandlåda, som vaktas av tät semiruff.

 

4. Fancourt Montagu hål 17. Signaturhålet på Fancourt, ett par 3 med lite gräs bortom en ocean av vatten. En av våra Bobmen ville spela det som ett par 4, men vi kom inte på hur. Istället tog caddyn över och vår Bobman fick kränga på sig caddyoverallen (gorillahållningen beror på att overallen var väl tajt och klämde åt rejält i skrevet).

 


3. Simola hål 2. Ett par 4 som känns lika högt som långt. Äventyrligt att ta sig ner till fairway med golfbilen. Finns droppruta där fairway börjar, i höjd med en främre tee. Speltips: ta i så att du ligger på gränsen till att göra i byxan, eller strax förbi om du slår kort.

 


2. Pinnacle Point hål 12. Kort par 4 med trubbel på båda sidor fairway. OB vänster om vägen för den som missar grovt vänster, blött för den som missar grovt höger.

 


1. Pezula hål 13. Långt testosteronframkallande par 5 med 70 meters fallhöjd från tee till green och med chans att se Antarktis vid klart väder. En hel del hinder på vägen ner, men vad som gör hålet så kul är att det finns ett antal ”hållplatser” för den som planerar sina slag.

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

foton på hemsidan:

14 709

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.