Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

100 procent golf


PGA Village ligger som en liten ostörd enklav direkt väster om väg 95 i Port St. Lucie, knappa timmen norr om West Palm Beach. Här finns tre golfbanor av hög kvalitet – en håller vi som en av de absolut bästa vi lirat i Florida – och förstklassiga träningsfaciliteter. Vi testade också tidigare PGA Country Club tio minuter bort, som numera heter St. Lucie Trail och erbjuder billigare golf.


PGA Village i St. Lucie är jämte Valhalla i Kentucky den enda anläggningen i USA som ägs och drivs av PGA of America. Många klubb-pros kommer hit för att träna varje år, och för att träffa varandra och byta erfarenheter. Du har alltså goda möjligheter att få spelare i bollen som har ett och annat att säga om din fulsving. Våra beskrev de som "intressanta".

 

Wanamaker par 3. Längst upp: Dye, en av de bästa banor vi lirat i Florida. Nedan: Ryder.

 

För dig som vill fila på svingen – med eller utan hjälp – erbjuder The PGA Center for Golf Learning and Performance ett övningsområde på drygt 14 000 kvm där du kan träna på allt du kan tänkas stöta på ute i fält. Du kan lösa en dagsbiljett och sköta dig på egen hand eller så kan du ta lektioner, individuellt eller i grupp. Många med ambitionen att bli bättre golfare lägger lika mycket tid här som ute på banorna.

 


Banorna inne på anläggningen heter Wanamaker, Ryder och Dye. Duktiga golfare sägs föredra Wanamaker, för att den är mest förutsägbar. Har du som oss en sving som inte är förutsägbar är det inga som helst tvivel vilken bana du ska satsa på: Dye är en av de absolut bästa banor vi lirat i Florida och en fröjd även för ögat. 

 


St. Lucie Trail par 3.


När det gäller boende finns det en hel del alternativ i närheten av PGA Village. Vi hyrde en lägenhet genom Perfect Drive Golf Villas, och hamnade i vad som benämns Castle Pines Villas, dryga kilometern från klubbhuset. Vår lägenhet hade ett kombinerat kök/vardagsrum och en uteplats. Köket är fullt utrustat med spis, kyl/frys och diskmaskin och utanför ytterdörren finns gemensamma tvättmaskiner/torktumlare. Som vanligt i USA har varje sovrum eget badrum. Duschen var väl tilltagen, men en liten sittplats i hörnet – kändes skönt att slippa de där små miniatyrbadkaren man ofta utsätts för i USA.

 

 

Några recensioner på nätet gör gällande att Internet är långsamt här – vi hade den bästa uppkoppling vi haft i Florida. Parkering är direkt utanför huset och bara någon minuts promenad bort hade vi ett mycket trevligt poolområde. Det ligger massor av restauranger, supermarkets etc fem minuter bort med bil, på andra sidan väg 95. Vill du slippa bilen finns en bra italienare, Tutto Fresco, några minuters promenad bort från boendet. Här finns också en trevlig bar där många verkar hänga på kvällen.

 Inne på PGA Village finns som sagt tre riktigt fina mästerskapsbanor. De sköts på ett pedantiskt sätt och tidiga morgnar är massor av banarbetare ute och färdigställer ytorna för dagens spel. Två av banorna – Ryder och Wanamaker – är traditionellt amerikanska, designade av Tom Fazio. Den tredje – Dye – är en Pete Dye-design och uppges vara ”links-style”. Oavsett vilken du väljer att lira kommer du inte att hitta något att anmärka på – allt är i absolut toppskick från att du trycker ner peggen på tee tills du – förhoppningsvis – fiskar upp bollen ur koppen.

 Vi har en förkärlek för banor med personlighet och därför började vi på Dye (även fotot ovan). Normalt bryr vi oss inte om vem som designat en bana men med Dye den äldre bakom spakarna kan man vara säker på att det nästan alltid blir en bana som inte bara är kul att spela utan också är vacker att se på.

 

 

Förvisso är många av bunkrarna inte i spel (om du inte har en riktigt ”bred” dag), men de bidrar i hög grad till de estetiska inslagen under rundan. Vårt tips är att gå ut på eftermiddagen, för att få det där magiska ljuset. Numera finns det gps i bilarna vilket underlättar för långtslående. De har dessutom en röst med speltips i flyover-funktionen. Vid blöt väderlek är det här den bana som dränerar bäst.

 Wanamaker är vårt andraval, för att den kräver lite mer än Ryder och har ett riktigt fint avslutningshål. Här finns mer vatten att plumsa i än på de andra två banorna och rent estetiskt är den snäppet vackrare än Ryder, men klart distanserad av Dye. Klubbhuset här totalrenoverades 2015.

 Ryder håller vi som den lättaste av de tre, för dig som primärt vill scora bra. Därmed inte sagt att den saknar utmaningar, men den bjuder inte på lika fina vyer som de övriga två.  Krydda din visuella upplevelse genom att slå ut på eftermiddagen eller tidig morgon.

 

 

St. Lucie Trail är alltså det nya namnet på PGA Country Club, något missvisande kan vi tycka som förknippar ”Trail” med ett kluster av banor, typ Trent Jones Golf Trail. Numera är den tidigare privata klubben alltså öppen för kreti och pleti och greenfeen är i dagsläget betydligt lägre än på de tre andra banorna – goda nyheter då skicket är lika fint. Med smalare fairways och mindre greener krävs mer precisions i slagen här. Vatten är i spel på ungefär hälften av hålen och det finns rejält med bunkrar. Precis som på de andra banorna har bilarna gps.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat PGA Village:

PGA Village Dye

PGA Village Ryder
PGA Village Wanamaker

St. Lucie Trail

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.