Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Ett av Sydafrikas trevligaste golfhotell


Inte långt från flygplatsen och nära Hermanus, känt för sina valar, erbjuder Arabella en riktigt fin upplevelse även för den i sällskapet som inte spelar golf.

Arabella hittar du dryga timmen sydost om Kapstadens Internationella flygplats, knappa halvtimmen innan du kommer fram till Hermanus. Det strategiska läget gör att det ofta är fullbokat på hotellet helger.

 


Hotellet är smakfullt dekorerat in i minsta detalj. Belysningen i hotellkorridoren är i form av vad som ser ut som ormar i snidat trä som har varsitt gult lysande strutsägg i munnen. Någon hade t.o.m. tänkt till kring olja- och vinägerflaskorna i restaurangen, där oljan fanns i en mindre bubbla inne i vinägerbubblan, med två separata munstycken åt varsitt håll.

 


Rummen är mycket fina med förstklassiga sängar, täcken och kuddar. Badrummen är stora med separat badkar och dusch. Balkongen har utsikt mot poolområdet eller banan/vattnet – satsa på det senare om möjligt så får du bäst vyer och soluppgången.

 

Vårt rum och utsikten från vår balkong i två riktningar.


Banan är omväxlande och kul, med hål som omges av natur och bebyggelse, men aldrig så att vi kände oss nervösa för att träffa något dyrbart. För den som har en dålig dag med drivern finns det goda chanser att förlora några bollar i buskar och snår, men klubben har satt ut röda pinnar överallt så att du slipper leta. Golfbilarna är inte bara utrustade med gps utan har även rejält stoppade säten där ålderstigna benrövar trivs bra.

 


Hål 1 och 10 spelas uppför, i övrigt är det antingen nerför eller plant. Hål 3-5 är en variant på "Amen Corner" och benämns ”Arabella Turn” – gör du par eller bättre totalt på de här tre hålen kan du byta scorekortet mot en greenfee-voucher i proshopen efter rundan (inte alls omöjligt för den som har någorlunda koll på verktygen, men själva var vi närmare att åka på dubbel greenfee).

 


Hål 8, ett par 5 nerför mot vattnet, är signaturhålet som ofta syns i marknadsföringen. Lika fina är de fyra avslutningshålen, två som spelas nerför mot vattnet och två längs med, in mot hotellet. Avslutningshålet, ett långt par fem, har en bunker som löper längs hela högersidan av fairway och som kan rädda dig från vattenbesök.

 

 

Det blåser ofta på banan, vilket är kul. Samtidigt innebär det att klubben av och till måste vattna bunkrarna för att sanden inte ska blåsa bort och det kan göra att sanden blir väl stum. Greenerna var också något tröga under vårt besök och sannolikt var det också för att parera för vinden.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Kapstaden:

Arabella

Atlantic Beach
Clovelly
Erinvale

Hermanus

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.