Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har testat ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

En av de roligaste banor vi lirat

 

Mossel Bay är Garden Routes västliga utpost och här har vi testat ortens toppbana samt boendet inom området. Vi åt också mycket bra i restaurangen. 


Står du på klubbhusrestaurangens terrass på Pinnacle Point och tittar ut mot vad du kan se av banan lär ditt bollkonto få panik – i synfältet har du mer banta klippväggar än gräsytor och havet långt där nere ser ut att kunna svälja varje boll som inte skickas iväg med titthålskirurgisk precision (inte direkt vårt standardslag). Väl ute på banan kommer du att upptäcka att det finns ganska gott om utrymme även för rejäla snedslag, för den som väljer rätt tee utifrån dagsformen (inte vår paradgren).

 

Hål 18, ett par fem, från tee in i dimman, på fairway och från green.

 

Men vi började med att checka in i ett av de hus man kan hyra in sig i. Vårt hade två sovrum, ett på övre plan med dubbelsäng och tillhörande badrum, ett på bottenvåningen med två enkelsängar och badrum. Där nere fanns också vardagsrum och kök i ett. På båda planen fanns stora terrasser med formidabel utsikt mot havet och 16:e hålet.

 

Vårt vardagsrum, ett av sovrummen samt utsikten från en av våra terrasser mot hål 16.

 

Passagerna mellan husen är ofta trånga och man är hänvisad till en shuttleservice, gratis och välfungerande. Hyrbilen parkerade vi i ett garage några minuters gångväg från vårt hus. För att ta oss ner till klubbhuset, där även restaurangen (vi åt mycket bra) ligger, kan du ringa efter shutteln eller ta egna bilen. Drivingrangen ligger lite avigt utanför grinden till området, tillsammans med golfakademin. Ska du lira banan utan att bo här är vårt tips att stanna till vid akademin innan du rullar in på anläggningen. Har du en förbokad starttid ingår 25 rangebollar.

 

Hål 8, en par-4 formad som en hästsko där det går att gena rakt över till green för den som har en carry på dryga 200 meter.

 

Tillbaka till banan, som är oerhört kul att lira. Tyvärr hade vi otur med dimma, men vi kan tänka oss att det är fantastiskt att spela här i eftermiddagssol. När många anläggningar får krysta rejält för att få fram ett signaturhål finns det här hur många som helst. På många ser det väl äventyrligt ut att landa sina teeskott säkert, men nästan alltid upplevde vi att det inte var så långt som ögat trodde – lita på gps:en i den obligatoriska golfbilen. Några teepositioner kan dock ställa till problem för den som inte har så lång carry med drivern och här är vårt stalltips att i den mån du inte redan är på den främsta teen flytta framåt på just de hålen – det ska ju vara kul och inte kännas omöjligt. Missar du utslaget finns det alltid dropprutor där det är relevant.

 

Korthålet 9 med klubbhuset.

 

Inledningen på banan är beskedlig; bra golfhål men inga större problem att hålla bollen i spel för den som har någorlunda styrning på bollarna eller slår kort. På sjuan tilltar dramatiken.

 Hål sju från två olika tees. Med fem tees på varje hål ges man ofta helt olika vinklar ut mot fairway/green, svårt att tröttna på att lira här.


Det som gör banan så rolig, utöver den dramatiska inramningen, är att hålen är riktigt varierade och att det faktiskt går att hålla bollen i spel så länge du håller tungan någorlunda rätt i mun på ett antal utslag (du lär inse vilka hål vi menar). Ruffen var nerklippt så det var aldrig några problem att hitta bollen där under vårt besök, samtidigt var den så tät att det alltid kostade att missa fairway – precis som det ska vara.

 

Korthålet 13 från två olika tees (lugn, det finns en lättare tee).

 

Pinnacle Point är generellt lättast att spela på morgontimmarna, när det normalt inte blåser så mycket. Med mycket vind kan banan säkert dra ner byxorna rejält även på duktiga golfare.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Mossel Bay:

Pinnacle Point

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.