destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.



Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 januari 2021


 

Först önskar vi Gott Nytt Hopp, om ett mindre pandemiskt 2021, om att Corona återigen primärt ska bli en kall öl. Det gångna året har varit märkligt, många har drabbats hårt av covid 19, dött eller förlorat anhöriga. Sjukvårdspersonalen går på knäna, många gånger för att vi andra inte visar hänsyn, hela vägen upp (eller ner) till vår mellandagsreahandlande justitieminister. Snart 9 000 svenskar har dött i Covid 19.

 

Men världen kommer att bli "normal" igen och i den världen kommer 14 000 barn under fem år att fortsätta dö. Varje dag. I sjukdomar som vi lätt förebygger i den rika världen.

 

Svensk golf har kommit ut som en riktig pandemi-vinnare. Under året har svenska klubbar fått drygt 94 000 nya medlemmar, återvändare och debutanter. 505 768 svenskar är medlemmar i en eller flera golfklubbar när vi går in i 2021 och det ska bli intressant att se hur detta förvaltas när pandemin klingar av.


Det kommer fortfarande att vara krångligt att resa utomlands ett tag, inte minst med nya virusmutationer som dyker upp och skapar osäkerhet. Turkiet sällade sig i mellandagarna till populära golfdestinationer som kräver ett negativt covid 19-test för inresa och vi misstänker att fler kommer att göra det tills vaccineringarna fått genomslag. Längre ner redogör vi i detalj för hur vårt corona-resande till Fuerteventura fungerade.

 


 

Chansen att komma i ditt livs golfform

 

14-21 december var vi på Playitas, Apollos enorma träningsanläggning på Fuerteventura. Normalt går det att flyga från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, men i skrivande stund gör danska coronarestriktioner att Kastrup inte är ett alternativ. Under en intensiv vecka planerade vi att varva golf med fysträning för att se om mer muskler och mindre fett skulle få oss att slå rakare. Det här gick helt åt pipan på grund av en extremt dålig idé. 

 

 

Grundpriset på resorna (flyg och boende) är dynamiskt och följer bokningsläget, det kan gå både upp och ner närmare avresedatumet. Resten köper du till och där är priserna mycket resonabla, inte minst på golfpaketen där du väljer om du vill spela tre (1 200:-) eller sex (1 600:-) dagar.

 


Vi rekommenderar dock att köpa paketen med hyrklubbor, vilket kostar dig ytterligare 300:- respektive 700:-. Detta blir billigare än att ta med dig egna klubbor på flyg och transferbuss plus att du slipper böket. De hyrklubbor som ingår i paketen är helt ok, men du kan uppgradera till premiumklubbor (Callaway Warbird) på plats och då tangerar du nog priset för att ta med egna klubbor. Alla hyrklubbor desinficeras efter att de använts.

 

 

Det är heldagsgreenfee, så vill du tokveva hela dagarna är detta inget problem. Med coronarestriktionerna är klubbhuset bara öppet mellan 09 och 13, men har du köpt ett golfpaket och har bokat en första runda mellan dessa tider kan du gå ut en andra runda efteråt. Är ni oense om hur mycket golf som ska avverkas kan ni köpa olika antal dagar med golf – det finns gott om andra hurtbulle-aktiviteter inom det gigantiska området. Banan var i mycket gott skick under vår vecka, inte minst greenerna där vi puttade 5-6 meter för långt innan vi fick grepp om stimpen.

 

Utsikten från vårt rum.


Vi tvekade inte att åka på grund av coronan, varför förklarar vi längre ner. Däremot var vi oroliga att det skulle kännas öde och övergivet på destinationen, som vi berättade i förra nyhetsbrevet att vänner råkade ut för i Playa de Amadores på Gran Canaria. På Playitas var det inga sådana problem och vi träffade flera ensamresenärer som trivdes utmärkt under sin vecka – en svensk golfare hade t.o.m. förlängt sin vistelse, dels för att han trivdes så bra, dels för att coronaläget i Sverige blev allt dystrare under vår vecka där. Läs reportaget från vår vecka på Playitas

 


 

Så funkar det att resa i coronatider

 

Efter förra nyhetsbrevet fick vi många frågor kring hur coronaresandet fungerar. Vi ska här redogöra för hur vi upplevde de moment i resan till Playitas som har att göra med corona-restriktionerna. Även om vi tyckte att det kändes lite småbökigt att behöva göra den där testningen var det en löjligt liten merinsats för chansen att få ett avbrott i en extremt solfattig december, med utomhusgolf och utomhusöl.

 

Först, är det överhuvudtaget säkert/lämpligt att åka till Fuerteventura just nu?


Samma dag som vi lyfte från Arlanda rapporterades att intensivvårdsplatserna i region Stockholm var fyllda till över 100 procent, samtidigt som Fuerteventura har vidtagit åtgärder som gjort ön i det närmaste förseglad mot covid 19. Totalt har man haft en handfull dödsfall i covid 19, samtliga i kategorin äldre och skröpliga. När det under vår vecka kom allt sämre nyheter kring coronaläget i Sverige pratade flera om att förlänga sin vistelse tills Sverige kändes säkrare. Så svaret på frågan är att det är betydligt säkrare att vara på Fuerteventura än i Sverige som det ser ut i dagsläget, inklusive transporten dit (mer om det längre ner).

 

Den olympiska poolen på Playitas, som används av flera simlandslag.

 

Innan resan:

 

Du behöver inhandla munskydd, som i skrivande stund är obligatoriskt under flygresan (utom när du äter och dricker) samt i många miljöer på Kanarieöarna (dock inte när du solar och badar, tränar/golfar eller äter/dricker). Du behöver också testa dig för att visa att du inte har covid 19 samt fylla i ett inreseformulär innan du åker. Allt det här fick vi tydliga instruktioner om av Apollo och de stod också för testkostnaden. Formuläret är på engelska, men det är ganska uppenbara saker som efterfrågas. Notera att ”provinsen” som ska fyllas i för resa till Fuerteventura är ”Las Palmas”.

 

En vecka innan avresa fick vi en länk där vi kunde registrera oss för testning (i registreringsformuläret ska du inte som oss missa att den blå texten ”Boka din test här” är klickbar – vi fattade inte det utan fyllde bara i formuläret nedanför och hamnade helt på villovägar). I dagsläget erbjuder Apollo gratis testning i Stockholm, Göteborg och Malmö (du kan testa dig på annat håll, med då får du själv stå för kostnaden). Instruktionerna är att testet ska göras inom 72 timmar innan ankomst till resmålet men senast två dagar före avresan, för att hinna få provsvaret. Testet görs med en liten sticka som snurras runt inne i näsan, kittlades lite men inte mer. Det handlar alltså inte om de där snabbtesterna där en pinne ska så långt ner i svalget att kalsingarna nästan följer med på vägen upp. Provsvaret fick vi redan dagen efter via telefonen.

 

Ovanför Arlanda fick vi se solen för första gången på tre veckor.

 

Flyget:

 

Flygresan är kanske det moment som gör de flesta osäkra – kan det verkligen vara säkert att sitta instängd med en massa okända människor i nästan sex timmar när vi på hemmaplan uppmanas att inte umgås med någon utanför närmaste familjen? Anledningen till att det inte kommit några restriktioner eller larmrapporter kring flygresor är helt enkelt för att flygplanskabiner enligt alla experter – Anders Tegnell inkluderad – är en miljö där det är extremt svårt att bli smittad av coronaviruset. Moderna flygplan är utrustade med filter som fångar upp till 99,97% av eventuella virus och bakterier. Ventilationssystemen förnyar dessutom inandningsluften var 2-3:e minut och den cirkulerar i begränsade sektioner samtidigt som den pressas ner mot golvet, vilket ytterligare bidrar till att begränsa eventuell smittspridning. Sedan är som sagt alla, inklusive flygbesättningen, testade för covid 19.

 

Ombord- och avstigningen sker under kontrollerade former där vi gick på/av sektionsvis – det var faktiskt skönt att slippa stressmomentet när alla ska hålla på och böka i mittgången samtidigt. När det gäller munskyddet får det tas av i samband med att du äter och dricker. Se till att ha med dig munskydd, annars kan du nekas ombordstigning (skulle du ha glömt finns de normalt att köpa på flygplatsen hela vägen ut mot gaten). Barn under sex år behöver inte ha munskydd.

 

Vårt flyg ner och hem 14 och 21 december var bara fullt till ca en tredjedel och vi hörde att flyget ner över jul var fullt till hälften. Så lär det se ut ett tag till så det finns alltså gott om plats för bolagen att sprida ut passagerarna på planet, vilket de också gör.

 

Frukostarna i morgonsolen var veckans höjdpunkter.

 

På plats:

 

Precis som i Sverige gäller social distansering. Du måste dessutom ha munskydd på dig när du rör dig på anläggningen, men inte när du idrottar utomhus (inklusive golfen) eller sitter/ligger still (du slipper alltså komma hem med en konstig solbränna i ansiktet). Runt pooler och på stranden är det förlängt avstånd mellan solstolarna, men är ni i samma sällskap får ni självfallet hålla ihop. En ur personalen var hela tiden på plats runt poolen och så fort någon var klar med en solstol desinficerades den. Överhuvudtaget var personalen mycket alert så att även vi gäster följde de riktlinjer kring corona som gäller i Spanien.

 

Alla träningspass sker utomhus men vill du träna i gymmet inomhus är det tills vidare munskydd som gäller och maskinerna desinficeras hela tiden. På Playitas restauranger är det utökat avstånd mellan borden och istället för att du själv tar från buffén pekar du och personalen lägger upp på din tallrik. Varje gång du går in och hämtar mat måste du sprita händerna. Du behöver självklart inte ha munskydd när du sitter vid bordet och äter/dricker. På det hela taget kändes det betydligt corona-säkrare här än hemma, för att man är mycket utomhus men också för att alla medresenärer är testade negativt. Vi kände oss inte heller direkt besvärade av att ha munskydd här och var.

 


 

Skicket på banorna på Fuerteventura

 

Den långa lockdownen i Spanien, med stängda golfbanor, har påverkat banorna på olika sätt. När du flyger in till Fuerteventura gör du det sannolikt söderifrån och då har du de två banorna i Caleta de Fuste vägg-i-vägg på vänster sida, precis innan du landar. Salinas ligger till vänster och Fuerteventura Golf till höger. Den senare är grön och fin medan Salinas ser ut att ha det rejält mycket tuffare. Det beror enligt vad vi fick höra på att Salinas drog ner rejält på banbevattningen under de månader banan var stängd. Samma sak lär man ha gjort på Jandía (fotot ovan från när vi var där för två år sedan). På Playitas däremot fortsatte man att vattna och banpersonal var på plats under lockdownen för att jobba med banan, vilket gjort att den nu är i toppskick (pron sa att han under sina år på klubben aldrig sett den i finare skick). Ska du spela golf närmaste tiden på Fuerteventura är det alltså Playitas och Fuerteventura Golf som gäller. Har du vägarna förbi Jandía, som är en riktigt kul layout, tar vi gärna emot en rapport.

 



Lunchpromenad i Stockholm i december.


Nya klapprutiner


Många charterpassagerare applåder fortfarande när planet landar på utdestinationen. Det här gör oss nervösa – vet de något om olycksstatistiken för flygplanstypen som vi missat? Vi föreslår att det här omedelbart förbjuds och att det istället blir obligatoriskt att applådera när planet tränger igenom gråvädret och tar oss till den blå himmel som vi alltid vill uppleva. När vårt plan tog sig genom molntäcket ovanför Stockholm den 14 december och vi fick se solen för första gången sedan 27 november applåderade vi i hopp om att starta den här nya traditionen. Ingen hängde på, men några blängde på oss i vad som såg ut som ett försök att bedöma om vi utgjorde ett säkerhetshot. Nytt försök nästa gång. 

 


 

På sista Get in shape-raden


I utflyktsutbudetPlayitas hittade vi ”Vandring med getter”. Vi har stött på den här aktiviteten lite här och var i världen och tanken är att det ska vara lite balsam för själen, ungefär på samma sätt som när man går ut med hunden, men utan  att man behöver hantera koppel och bajspåsar. I ett tidigare nyhetsbrev berättade vi om golfklubben i amerikanska Oregon som tagit det här ett steg längre och hyr ut getter som caddies. Vi kommer nu själva att ta konceptet ytterligare ett steg – och samtidigt adressera det här med långsamt spel. Till golfsäsongen 2021 har vi inhandlat 96 geparder som klubbar kan leasa för att förse kroniskt långsamma golfare med. Såvida lokala regler inte stipulerar annat ska de hållas kopplade på banan. (I vanlig ordning när vi tar upp det här med långsamt spel vill vi påpeka att det inte är er som av hälso-/åldersskäl spelar långsamt som vi är ute efter.)


Vi har tidigare berättat om att Airbus förlitar sig allt mer på datorer för att flyga sina plan. En av piloterna har ersatts av en hund och den kvarvarande pilotens arbetsuppgifter kommer framöver att begränsas till att mata hunden, medan hundens uppgift är att bita piloten om hon/han försöker röra några knappar.
 

På sista ersättningsraden


Boeings 737 Max är i luften igen. Modellserien har haft flygförbud över hela världen sedan mars 2019, efter att totalt 346 personer omkommit i två olika krascher inom loppet av ett halvår. Planets nya automatiserade system orsakade olyckorna och Boeings vd fick sparken – han ansågs ha prioriterat aktiekursen framför flygsäkerheten. Boeing tog raskt beslut om ett kompensationspaket på sammanlagt runt 800 miljoner kronor – till den sparkade vd:n. När det gällde ersättning till de omkomnas anhöriga gick det betydligt segare. Men nu har Boeing lärt sig läxan och för att vi ska våga resa med flygplanstypen går bolaget nu ut och lovar att om det återigen störtar kommer alla eventuella överlevande att erbjudas en ersättningsresa inom en vecka.

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

testade banor:

1 033

foton på hemsidan:

19 080

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.