The Bobmen report: 1 maj 2022
Den gångna vintern var ingen höjdare för våra golfbanor, med ständiga variationer i temperaturen som gjorde att greenerna hela tiden riskerade att frysa sönder – på vår hemmabana är banpersonalen normalt ute en gång per vinter och knackar is, den här vintern var de ute fem gånger. Till följd av detta öppnade/öppnar de flesta banor betydligt senare än normalt och våra planer att få ihop något vettigt till det här nyhetsbrevet begränsades. Tanken slog oss att köra ner till Skåne, men för att ha råd med bensinen skulle vi tvingas sälja bilen och det skulle sannolikt skapa problem.
Nyköpings Västra bana idag. Längst upp: Östra banan igår. Nedan: Hotel Kompaniet med Nyköpingshus till vänster.
Istället skramlade vi ihop bensinpengar för att ta oss till Nyköping nu i helgen, där vi hört att banorna kommit igång bra. Precis som när vi var här för några år sedan checkade vi in på Clarion Collection Hotel Kompaniet, med bästa läget i stan och middagen på köpet. Läs reportaget längre ner.
Till nästa nyhetsbrev hoppas vi att golfen har kommit igång rejält över större delen av landet och att vi då kan presentera banor där vi inte tidigare varit, vilket är själva vitsen med det här projektet.
5 inhemska tips inför sommarsemestern
Efter två år med Coronarestriktioner är det säkert många som är sugna på att resa i sommar. Under vår toppmeny "svenska paket" har vi så här långt testat ett 80-tal svenska hotell med rekommenderade golfbanor (numera bokar vi alltid boende och spel separat, vilket ger mer flexibilitet). Här kommer fem tips på svenska golfupplevelser som sannolikt inte är söndertjatade av dina polare:
Känns vattensäng halvmesyrigt?
I Västervik hittar du flytande hotellrum, på kort promenadavstånd från centrum och med närmaste golfbanan några få minuter bort. Missa inte Oskarshamns GK (fotot längst upp) längre ner mot kusten, en liten pärla. Ungarna skickar du till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, 45 minuter bort. Eller hänger du på och testar golfpaketet på Fredensborgs Herrgård där.
Fikasugen?
I mysiga Alingsås ligger kaféerna tätare än någon annanstans i Sverige, det finns t.o.m. "Fikavandringar" där biljetter säljs genom Ticketmaster. Vi checkade in på ett trevligt hotell i bästa läget och chansade på för oss helt okända Vårgårda GK, som visade sig ha ett underlag värdigt betydligt dyrare banor. Är du i krokarna visar vi också vägen till mysiga herrgårdsupplevelser i Vänersborg och Uddevalla.
Whiskysugen?
Vill du uppleva Skottland på hemmaplan är södra Öland så bra det kan bli, med en av landets få linksbanor och ett hotell som lite otippat har världens största sortiment av whisky – och bra mat. Kombinera med fastlandshotell där vi testat Kalmars Nya och Gamla bana.
Foppasugen?
Peter Forsbergs Veckefjärden i Örnsköldsvik är en riktigt trevlig helthetsupplevelse och bor du på klubben kan du som oss ha tur och springa på hockey-legendaren. Först tyckte vi att det var för långt att köra från Stockholm men så kom vi på att golfa oss upp och ner, med stopp i Gävle, Söderhamn, Hudik och Sundsvall (i vår toppmeny ”svenska paket” har vi testat totalt åtta banor och lika många hotell på dessa fyra orter). I Ö-vik testade vi ytterligare ett paket.
Ett av landets mest annorlunda hotell
Har du väl tagit dig till Örnsköldsvik är det bara dryga timmen till Umeå. Här hittar du 27 hål som var i strålande skick under vårt besök. Prisbelönta Stora Hotellet är ett av de mest annorlunda ställen vi bott på i Sverige. Vi testade ytterligare ett hotell i stan, i kombination med en vacker naturbana.
5 tips i våra grannländer
Det är kul att åka utomlands, för att allt är lite annorlunda där och för att risken att bli skjuten är mindre. Här kommer några personliga favoriter som du lätt tar dig till, med fokus på helhetsupplevelsen:
Finland: bastu, kosken & golf
Finland når du lätt med båt från Stockholm, och får världens vackraste skärgård på köpet. Vi har testat de sex bästa banorna utanför Åbo/Turku och de nio bästa runt Helsingfors – där vår utsände hamnade i handgemäng med receptionsbjörnen på Kytäjä Golf. Fotot längst upp från båten på väg in mot Helsingfors.
Åland: Nordens vackraste bansträckning?
Glöm Gotland och Visby GK/Kronholmen. Ska du ta färjan till golfen är Slottsbanan på Åland vårt hetaste tips. Efter en omfattande ombyggnad till säsongen 2020 erbjuder layouten nu en förstklassig vattenkontakt på flertalet hål. Som komplement finns Kungsbanan, men har du bara tid med två rundor ska du satsa på två Slotts-varv. Eckerölinjen erbjuder billig överfart från Grisslehamn, även för bilen, och taxfreen ombord är överraskande bra.
Estland: förstklassig links rakt över Östersjön
Varför krångla dig hela vägen till Storbritannien för att lira en förstklassig linksbana? Pärnu Bay är en av de bästa vi lirat i den kategorin och öl och mat är betydligt billigare än på de brittiska öarna. Det finns två båtlinjer från Sverige, var och en med sina fördelar. Från att du rullat iland har du knappt två timmars körning till banan. Är du sugen att testa fler banor i landet visar vi vägen till ytterligare fyra, en av dem ligger bara 20 minuter från Pärnu Bay.
Polen: ett våra favoritgolfländer
Polen fick välförtjänt kritik för sin ovilja att ta sin del av flyktingströmmarna 2015. Med flyktingarna från Ukraina har de blivit något av ett humanitärt föredöme. Du kan alltså återigen resa till Polen och lira golf med gott samvete, vilket är bra då det här är ett av våra favoritgolfländer i Europa, med bra banor, vänliga människor och billig öl och mat. Vi har testat nästan alla banor i landet och här tipsar vi om sju favoriter. Lågprisflyg dit eller ta båten från Nynäshamn eller södra Sverige. Fotot visar Rosa Private Golf Club, där en av Polens rikaste personer fraktat runt en miljon kubikmeter jordmassa för att skapa en förstklassig bana för sig och kompisarna. Du kan spela den för drygt 500 svenska.
Norge: inte alls så dyrt som du tror
Att säga att du spelat golf i Norge har lika högt skrytvärde som att säga att du lirat i Japan, för att alla har fått för sig att det är svindyrt. Kan du tajma in när norrmännen går på sommarsemester är hotellen betydligt billigare – och golfen är inte dyrare än i Sverige. Men håll dig nykter. Vi har testat sju banor runt Oslo, på Kongsberg (500:- alla dagar) är rundan så lugn och fridfull att klubben hade ställt ut kastspön ute på banan för den som ville testa fiskelyckan – onekligen annorlunda att kunna bemöta besvärade frågor om din prestation med "inga birdies men en aborre".
På sista assektionsvärde-raden
Maradonas matchtröja från fotbolls-VM 1986, när han gjorde sitt ”Guds hand-mål”, auktioneras ut nu på onsdag. Sotheby´s räknar med bud på mellan 50 och 75 miljoner svenska kronor. Dock hävdar argentinarens dotter att han bytte tröja i halvlek och att fel tröja går under klubban. För att öka vårt eget cash flow kommer vi nu att lämna in de Bobman-kalsonger som användes när vi gjorde en dubbel-bogey på Rotorua Golf Club för ett antal år sedan (staden är känd för sina illaluktande heta källor och detta kan ha satt sig i kalsingarna, inget att oroa sig för alltså). För att undvika autenticitet-tvivel och därmed solka Sotheby´s varumärke har vi behållit dem på sedan dess och kommer att ta av dem först när Sotheby´s meddelar att budgivningen är i hamn.
På sista radens ass
Vinnaren i fototävlingen ”Jag och min förort” är nu korad och juryns motivering lyder: ”Idioten har lyckats sätta långfingret på en samhällsutveckling där ett relativt fåtal idioter tillåts ställa till det för det stora flertalet skötsamma invandrare, genom att elda upp deras bilar och rekrytera deras barn till grov kriminalitet”. Får vi ett seriöst bud på kalsingarna lämnar vi landet. När det gäller polisinsatserna ser vi en parallell till Rysslands invasion av Ukraina, med en ledning som verkar ha noll koll på vad de skickar in sitt stackars manskap i.
Säsongspremiär i Nyköping
Förra året var vi ute och lirade i Stockholm den 1 april, i år har många banor i Mellansverige fortfarande inte öppnat och flera klubbar har signalerat att när de väl öppnar kommer det att finnas en hel del vinterskador, med en del provisoriska greener.
Nyköpings Västra bana idag. Ovanför: Valborgsbrasan vid Nyköpingshus igår kväll.
Men beskeden från Nyköpings GK var positiva och vi bokade ännu en gång in oss på Clarion Collection Hotel Kompaniet. Visst finns det andra hotell i Nyköping, men läget vid Nyköpingsåns mynning (med många uteserveringar sommartid) och granne med Nyköpingshus fästning är svårslaget. Dessutom ingår eftermiddagsfika och middagbuffé i övernattningspriset, vilket gör livet betydligt enklare när man är klar med dagens strapatser ute på banan och kanske inte är upplagd för att promenera runt stan i jakt på en restaurang.
Den inkluderade middagen bidrar också till att gästerna är kvar på hotellet kvällstid, vilket tillsammans med den öppna planlösningen där lobby, restaurang och terrass hänger ihop skapar en trevlig atmosfär.
Namnet på hotellet kommer sig av att Nordiska Kompaniet från 1904 och sju decennier framåt tillverkade lyxmöbler här, med en stor del av Europas societet i kundstocken. Påminnelser om den tiden finns framförallt i form av tavlor i rummen och i de allmänna utrymmena.
Frukosten var mycket bra och under vårt besök dessutom igång en timme innan utsatt tid.
Det finns 127 rum i olika kategorier och priserna följer bokningsläget, ju mer flexibel du är desto billigare blir det. Ett standard dubbelrum över valborgshelgen gick för 1 347:-. Även denna gång satsade vi på ett Superior-rum, som för knappt 200:- extra gav oss rejält med svängrum för svingövningar samt ett badkar istället för dusch.
Vårt Superior-rum, som var ett av de rum som nyligen renoverats.
Uteserveringen är förstklassig, med utsikt mot ån och fästningen och med sol mest hela dagen. Där hängde vi förra gången från att vi checkat in tills det var sängdags. Med kyligare väder den här gången tog vi istället chansen att besöka relaxhörnan, vilket hade sin poänger efter en småkylig avslutning på rundan.
Vi var som sagt här i Valborg och fick chansen att uppleva brasan någa minuter bort från hotellet. I övrigt rekommenderar vi en morgonpromenad för att få upp frukostaptiten, varför inte runt fästningen och ut mot kanotstadion, båda inom några minuters räckhåll.
Ska du ge dig på projektet att gå längs kanotstadions hela vågbrytare rekommenderar vi matsäck och nödraketer.
Nyköpings GK har två 18-hålare och runt 2 500 medlemmar, vilket gör den till en av landets största klubbar. I många år hette de Ärila GK, efter den närbelägna gården, men 2005 gick de tillbaka till det ursprungliga namnet. Klubbloggan gillar vi, inte bara för att den numera är fri från golfklubbor och bollar utan också för att den med ett vikingaskepp mycket väl kan vara världsunik. Kopplingen till vikingatiden redogörs för här. När Sune Linde ritade de sista 18 hålen fick han navigera runt en hel del fornlämningar (Nils Sköld ritade de ursprungliga hålen). Letar du efter klubbens ursprungliga 18-hålare, "Ärila-banan", ingick hål 1-2 samt 12-18 på Västra samt första nio på Östra i den.
Ordinarie greenfee är 450:- mån-tors, 650:- fre-sön samt 700/1 000:- heldag, men klubben kör reducerad greenfee åtminstone första majveckan ut (det här framgår inte i GIT, så betala inte den vägen). Orsaken är framförallt att man håller på att byta ut sanden i bunkrarna på den Västra banan (det var fri drop ur bunkrarna på den banan idag). Vagn och banguide ingår, de förstnämnda står vid parkeringen, så att du kan lasta på bagen för den korta promenaden till klubbhuset. Proshopen är en av de större i landet, med ett brett sortiment av damgolfkläder.
Skickmässigt var båda banorna överraskande bra med tanke på den tuffa vintern, framförallt den Västra. Några greener, framförallt på Östra, var dressade för att göra dem jämna, men alla var öppna och det var riktigt kul att vara igång med golfen, inte minst med tanke på att vår hemmabana utanför Stockholm fortfarande ser ganska bedrövlig och öppnar först om en vecka och då med flera provisoriska greener.
Östra hål 7, par 4 dogleg höger, efter utslaget. Nedan: Västra hål 17.
Banorna är lite olika till karaktären, den Västra är mer eller mindre en parkbana rakt igenom medan den Östra avslutar med hål av skogskaraktär. De medlemmar vi hade i bollen föredrog den Östra just för den variationen. Samtidigt gjorde skicket på Västra – trots att bunkrarna är tillfälligt satta ur spel – att vi nog tyckte det var jämnt skägg. Med banorna i högform handlar det mycket om vad du prioriterar: variation eller bra bunkrar (på sikt gissar vi att man kommer att byta sanden även på Östra). Är du petig med inspelslängderna ska du ha koll på att färgerna inte är de vanliga för hur långt in på green flaggan står.
Vi började på Östra banan igår. Du står högt på öppningshålet, ett par 4 där greenen är omgärdad av vatten. Sedan följer ett krokigt par 5 uppför som kan vara nog så maffigt för kortslående – tipset är att slå längre. Hål 7 och 8 är två riktigt fina doglegs med höjdskillnader, på det senare ska du inte spela in förrän framförvarande boll ringer i klockan.
Uppifrån: Öppningshålet, hål 7, hål 8, hål 13 fram- och bakifrån.
Efter hål 10 korsar du vägen och hamnar i skogshålen. 12 och 13 är riktigt kul hål som kräver att du tänker till. 14 är återigen ett krokigt par 5. Står sedan matchen och väger kan allt avgöras på 16, ett dogleg där många nog försöker gena in över vattnet på andraslaget. Med dessa hål under bältet känns de två avslutande hålen lite tama, men de tar dig in till klubbhuset.
Idag var det dags för Västra. Första hålet är alltjämt ett kort par 3 där en kulle framför green kan ställa till det för sorkdödare, men redan på efterföljande hål får du chansen att visa vad du går för när det gäller slaglängd. Får du inte nog här är hål 5 ett ännu länge par-5. Hål 6 har rejält med vatten längs en stor del av vänstersidan och tvingar många mot bunkrarna till höger. Efterföljande korthål har nästan en ö-green, men man har hängt på lite landmassa för oss med vattenskräck – sympatiskt.
Uppifrån: öppningshålet, hål 2 fram- och bakifrån, hål 6 och 7.
Hål 10-15 gillade vi nog mest på Västra, för att det här var lite mer kuperat och varierat, påminner en del om skogshålen på Östra. Slå inte andraslaget på hål 10 innan framförvarande boll ringt i klockan. Mot slutet av rundan dyker det upp några snygga stenbroar att korsa. Avslutningshålet är ett dogleg vänster som spelas upp mot restaurangens uteservering. Du hittar vårt tidigare reportage från Nyköping här. Du hittar fler foton från banorna här, tagna vid samma tidpunkt på året men efter en mer normal vår.