destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Mycket trivsamt hotell och spel på 36-hålsanläggning 

 

Nyköping ligger strategiskt längs E4:an halvvägs mellan Linköping och Stockholm och bara 15 minuter från Skavsta flygplats. Det gör staden till ett perfekt golfpakets-stopp, oavsett om du är på väg med bil eller flyg, inte minst om du i det senare fallet brottas med besvärliga avgångs-/ankomsttider och behöver övernatta i närheten av flygplatsen. Golfen spelade vi på Nyköpings GK med 36 hål.

 

En tidig helg i maj checkade vi in på Clarion Collection Hotel Kompaniet, beläget mellan stadskärnan och Nyköpingåns mynning – du når båda inom några minuters promenad. ”Kompaniet” är Nordiska Kompaniet, som tillverkade lyxiga möbler här under sju decennier fram till 1970-talet. Vibbarna från den tiden är väl förvaltade och ger hotellet karaktär. 

 

Hotellet sett från Nyköpingsåns mynning. Till vänster se du Nyköpingshus. Längst upp: Nyköping GK:s Östra bana.

 

Lobby och servering smälter samman i en stor, ljus och öppen planlösning, vilket ger ett välkomnande intryck när du anländer. På den stora terrassen har du kvällssol och utsikt mot ån och fästningen – och mot en Lantmännen-silo som gjorts om till lyxlägenheter på ett oerhört smakfullt sätt. Att middagen och eftermiddagsfikat (bra klass på båda, precis som frukosten) ingår i rumspriset bidrar till att gästerna samlas här och det skapar en trevlig atmosfär. 

 

Vårt rum i kategorin "Superior Twin".

 

Bygdens store son, kanotisten Gert Fredriksson med sex OS-guld, står staty bara någon minut från hotellet på vägen ner mot hamnen, där de gamla magasinen numera fungerar som restauranger. Fortsätter du runt hörnet så kommer du till kanotstadion. Vill du ha en rejäl promenad ska du ge dig ut och gå längs vågbrytaren – den verkar aldrig ta slut.

 

 

Fästningen Nyköpingshus (gratis inträde) är mest känt för det våldsamma gästabudet 1317, när kung Birger bjöd in sina bröder Erik och Valdemar till gästabud för att sedan kasta dem i fängelsehålan där de enligt sägnen svalt ihjäl.

 

Tidig morgonpromenad vid Nyköpingsåns mynning och de gamla hamnmagasinen som gjorts om till restauranger. Ska du ge dig på projektet att gå längs kanotstadions hela vågbrytare rekommenderar vi matsäck och nödraketer.

 

När det gäller golfen erbjuder Nyköping fyra 18-hålare uppdelat på tre klubbar. Vi valde att satsa på Nyköpings GK med två 18-hålare uppdelade på Västra banan och – du gissad det – Östra banan. Klubben var igång redan 1951 och hemsidan är fullkomlig späckad med information om då- och nutid (historiken börjar 3 500 före Kristus). I samband med att man 1976 fick 18 hål döptes klubben om till Ärila, efter den närbelägna gården. När ytterligare 18 hål kom till 2005 gick man tillbaka till det gamla namnet. 

 

Västra banan, par 4 nerför. Nedan: Östra banan hål 14, ett långt par 5 med dubbla doglegs.

 

Vagn ingår i greenfeen och de står utplacerade på parkeringen, så att du kan lasta på bagen redan där. Proshopen är en av de största vi sett i Sverige, och med bra priser. Maten var under vårt besök mycket bra. Ute på banorna passerar du kioskerna flera gånger. De är obemannade och bästa sättet att betala är genom att swisha pengar med mobilen. 

 

 

Västra banan är den mest öppna och därmed den lättaste att rädda upp sneda slag på. Den börjar med ett par 3 där du står högt och en kulle är i spel framför green. Med flaggan kort krävs det rejäl bite på bollen för att komma nära. Sedan följer ett par fem där allt rinner höger. Det är först på hål 6 – ett riktigt bra risk/reward-hål som vi känner att banan böjar göra intryck på oss. Sedan fortsätter det med bra golfhål hela vägen. Hål 13, ett inte överdrivet långt korthål men med vatten framför, kan säkert ställa till det för många. Avslutningshålet är ett dogleg vänster där du får chans att skämma ut dig framför klubbhusserveringen. 

 

18:e green på Västra, med klubbhuset till vänster och uthyrningslägenheter under konstruktion till höger.

 

Östra banan var vår klara favorit. Av medlemmarna vi pratade med anses den något svårare. Utöver att vi upplevde att den har mer personlighet levererade den också mer av estetisk upplevelse, inte minst hål 12-16. På några ställen var det lite blint från tee och vi var tvungna att skicka fram något att titta. På hål 7 ska du hålla vänster på utslaget, allt rinner höger. Hål 12 är fint, men kräver en hyfsad carry från de flesta tees för att inte hamna i svårigheter. 13 håller vi som bästa hålet, ett par 4 där du står högt på inspelet och med vatten i spel. 16 är ett utmärkt risk/rewardhål och här ser vi att många matcher kan avgöras, genom rätt eller fel beslut. Avslutningshålet är ett par 3 en bit bort från klubbhuset, men kiosken finns här som samlingsplats. Du hittar fler foton från banorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.