destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.



Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 juni 2024


Nästa nyhetsbrev kommer i augusti. Trevlig golfsommar!


 

April var svinkall och många banor hade svårt att komma igång, så vi bestämde oss för att ta det lugnt i maj. En bit in i månaden kom rena högsommaren, men då hade vi svårt att med kort varsel komma loss från jobb och annat. Därför är det här nyhetsbrevet något magert, men vi revancherar oss till nästa nyhetsbrev – se längre ner

 



Vi firade Norges nationaldag 17 maj (vi är fortfarande osäkra på när den svenska är) på Häringe Slott strax söder om Stockholm, som figurerar i Lasse Åbergs klassiska film ”Den ofrivillige golfaren”. Golfen lirade vi på Botkyrka GK, en av Stockholms roligaste layouter – reportaget längre ner.

Under vår toppmeny ”svenska hotell & golf” har vi nu gjort en rockad: för att få ett genomgående slotts-tema har vi där parat Häringe Slott med Haninges nya Slottsbana och istället kombinerar vi nu Almåsa Havshotell med Botkyrka och Fors GK.


 

Golftips inför sommarsemestern 1


Först och främst vill vi slå ett slag för att kombinera golf med ett besök till vår fantastiskt vackra huvudstad (vi kan säga det med trovärdighet då vi är inflyttade). Många banor här sänker greenfeen under semestern och det är betydligt lugnare tempo i stan – ibland så lugnt att besökare kan stå till vänster i rulltrappan utan att bli översprungna.

 



Ta också båten till Åbo (där vi testat 6 banor), Helsingfors (9 banor) eller Estland (5 banor) och få den vackra skärgården på köpet. Det är magiskt att sitta högt upp på de stora båtarna och se ut över alla öar och skär, ofta är vyerna förstklassiga innan du ens lämnat kaj (ovan). Vi kan också rekommendera en tur till Åland och den mycket fina helt ombyggda Slottsbanan (nedan).

 


I juli flockas alla längst kusterna och då går det att hitta rabatterat boende i inlandet. Gillar du att bada är det dessutom varmare i sjöarna än i havet och du slipper maneterna.

 

 

Skånska inlandet har många banor och då kan du kombinera med ett snabbesök till Tyskland för att fylla på ölförrådet. Blivande världsettan Ludvig Åbergs hemmabana i Eslöv är riktigt kul och sedan har vi nya 12-hålare Naturligtvis (nedan) utanför Lund som imponerade stort.

 

 

För en bonnigare upplevelse kan du testa golfpaketet på Sundbyholms Slott, där "Bonde söker fru" spelas in. Vår utsände Bobman var het på gröten och började speeddejta redan i receptionen. Ytterligare ett 100-tal tips på golfutflykter i sommar hittar du under vår toppmeny "svenska hotell & golf".

 


 

Golftips inför sommarsemestern 2

 

Kanske lämnar du familjen på stranden och sticker ut ensam på någon bana i sommar – och upptäcker att det bara är fyrbollar framför. Risk för tuppjuck av allt väntande? Lugn, det finns motmedel. Spela två bollar och låt dem tävla mot varandra – spelar du greenfee är bonusen att du de facto får två rundor för priset av en. Går det riktigt långsamt kan du spela tre bollar. När kompisarna sedan skryter om att de gick en runda på 2,5 timmar kan du bräcka dem med tre rundor på 4,5 timmar. Ett annat sätt att hålla tuppjucket borta är att träna lite ute på banan, typ i bunkrarna. Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det...

 


 

Myggvarning närmaste månaden

 

Att vi gick från vinter i april till högsommar i maj illustrerades väl av vår lokala matbutik, som sålde vinterspolvätska jämte grillkolen. Det här har skapat perfekta förhållanden för myggen och vi har redan märkt av det på hemmabanan i Stockholm – tipset är att kanske undvika skogsbanor närmaste månaden, framförallt framåt kvällarna. Att vi själva åker till Dalarna för midsommar, där myggen är så stora att de har knätofsar, beror bara på dåligt omdöme.  

 


 

The Open återvänder till banan där Stenson blev historisk


Den 152:a upplagan av The Open spelas 18-21 juli på Royal Troon. Det var här Henrik Stenson tog den första svenska herrmajorn i en fantastisk uppvisning där han och Mickelson gjorde upp i rena matchspelet och där Mickelson efteråt konstaterade att han aldrig spelat bättre och inte vunnit. Vi har försökt oss på att klå Stenson på banrekordet, men nära skjuter inga harar.


I klubbhuset på Troon hittar du Open-historik, med Stenson i övre högra hörnet. Längst upp: öppningshålet.

Banan är, såklart, svindyr att spela. Är det bara historiken du är ute efter tycker vi att du på sin höjd ska åka dit och titta. Satsa sedan på någon av de andra banorna på västkusten, eller på östkusten för den delen.

 


 

Home is where the beer is


Under en jobbresa i Slovakien skulle vårt sällskap äta 7-rätters på en lyxig restaurang. Några dagar innan hade vi gjort något liknande. ”Aptitretaren” då serverades i en pytteliten tandkrämstub och man skulle spruta ut geggan på en tandborste för att sedan käka den, geggan inte hela borsten (tror jag). Samtliga rätter presenterade under en liten ceremoni med halvt obegriplig slovengelska. Vinet byttes ut till varje rätt. Sprättigt värre alltså.

På vägen till lyxrestaurang nr 2 stannade vi till vid ett mindre hotell som en holländsk kompis till vår chaffis drev. Kompisen hade även ett mikrobryggeri, med holländsk specialöl. Jag och den där kompisen fann varandra direkt och när det var dags att åka vidare blev jag kvar. Hela kvällen satt vi och testade olika öl, med avbrott för att sno ihop något pyttipannigt att käka. När de andra hämtade mig hade deras kväll varit lika stel och oavslappnad som gången innan – de hade t.o.m. lyckats nyktra till mellan alla små rätter. Själv var jag lagom dragen och återigen påmind om att det stora i livet ofta är det lilla. Dessutom fick jag med mig ett glas (som jag än idag använder för min badkarsöl) medan resten av gänget inte ens fick med sig en tandborste.

 


 

Nästa nyhetsbrev


I juli kommer i vanlig ordning inget nyhetsbrev, vi är tillbaka 1 augusti. I sommar kommer vi att hålla oss på stranden, utan en tanke på golf. Det där är naturligtvis inte sant utan något som vi påstod bara för att kunna ha med fotot ovan. Istället kommer vi att göra en rejäl runda i Dalarna, vi lägger upp reportagen så fort vi är klara, med länk från startsidan. Priser och annat kommer i nyhetsbrevet.

 


 

På sista hälsosammare raden 1


Miguel Ángel Jiménez är vår förebild inom golfen, men vi har aldrig fått till det där med cigarren, för att vi tycker det är idiotiskt på alla sätt att röka. Men nu har vi hittat en lösning, i form av de där växterna av släktet Typha som växer vid vattendragen på många av våra golfbanor. Du behöver alltså inte ens besöka din lokala nikotinlangare utan greppar bara en när du tycker att din golf förtjänar några bloss. Muy bien!

Av hälsoskäl försökte vi också dra ner på sockerkonsumtionen och bestämde oss för att vi bara fick köpa sötsaker för panten vi fick för våra ölburkar. Ett potentiellt genialt drag som havererade när vi ökade vår ölkonsumtion för att få mer pant att köpa godis för.

 

 

På sista hälsosammare raden 2


För er som planerar att lira i Småland söder om Vättern framöver vill vi tipsa om att de flesta banor enligt omdömen lämnade via Google maps är bra, men att det kan vara läge att huka på Nässjö GK.

 




 

Häringe Slott med spel på roliga Botkyrka GK


Häringe Slott ligger halvtimmens körning rakt söderut från Stockholm, på vägen mot Nynäshamn. På Haninge kommuns hemsida står att läsa: ”Slottet och ägorna har haft många ägare sedan Viking Sote först gjorde anspråk på Häringehalvön kring år 1 000. Samtliga ägare har haft mer eller mindre storhetsvansinne, näst intill obegränsade resurser, enorma utgifter och en förkärlek för dekadens, skandaler, glamour och party”. Det där låter ju hur kul som helst, även om det inte längre är sant då Häringe idag drivs som hotell, restaurang och konferensanläggning.  

 


Gustav Vasa stationerade 1525 sin örlogsflotta här och ett träslott byggdes. Greve Gustav Horn ersatte under mitten av 1600-talet träslottet med det stenslott som står här idag och genom åren har slottet haft flera kända ägare. Tändsticksmiljonären Torsten Kreuger lät bygga landets första utomhuspool med olympiska mått. För övrig spännande historik kring slottet går det bra att dyka in här

 

Vinkällaren, för den som vågar sig dit.


Exteriört gör slottet inte mycket väsen av sig, men hemsidan illustrerar väl vad som väntar interiört, med sex salonger och fem matsalar prydda med vackra möbler, tavlor och antikviteter. Där kan du också göra en virtuell sightseeing  – rekommenderas.

 


Hundar är mycket välkomna, även i flera av övernattningsrummen. Eftersom det är fyrverkeriförbud på halvön där slottet ligger är hotellet populärt under nyår för dem som vill skydda sina pälsklingar från värsta smällarna.

 



Känner du igen dig i miljöerna här och var kan det bero på att Lasse Åberg använde slottet för att filma inomhusscenerna i vad som skulle vara det skottska slottet McDougall House i den klassiska filmen ”Den ofrivillige golfaren”. TV4:s helgunderhållning ”Förrädarna” spelades också in här. Stora delar av slottet är öppet för allmänheten alla dagar i veckan, många kommer hit för brunch och annat.

 



När det gäller själva inkvarteringen ligger rummen och sviterna i slottets flyglar. Vi hittade ett standard dubbelrum med frukost för 2 695:- men efter att ha tittat på vilka alternativ som fanns ville vi absolut uppgradera till ett deluxerum eller en svit, för att få mer karaktär och lite historik på köpet.

 


Vår juniorsvit låg i den västra flygeln, den lilla byggnaden på andra sidan vattnet.


Vi gillade verkligen deluxe-rummet ”Bertil Malmberg”, med skön bibliotekskänsla, men till slut satsade vi på juniorsviten "Brita Von Heidenstam" (3 695:- inklusive frukost). Här hade vi badkar jämte sängen men det fanns även dusch, om ni är två golfkompisar som reser ihop. Sängarna var mycket sköna och utanför fönstret var det extremt lantligt, med ängar och vatten i blickfånget. Väckarklockan var i form av fågelkvitter.

 


Matsalen, som vi valde bort för terrassen med utsikt mot poolen.


När det gäller middagen kan du köpa med den i ditt övernattningspaket, en trerätters kostade då 1 000:- för två personer. Matsalen är vacker, men med en oväntat somrig majkväll valde vi att få uppdukat på den trevliga terrassen med utsikt mot poolen.

 



Vi hade tre val för samtliga komponenter i vår trerätters. Till förrätt valde vi jordärtskocka med sjuryggs-/stenbitsrom respektive rökt rödbeta med bränd smetana och getost toppad med rostad mandel.

 



Våra huvudrätter blev lammrostbiff respektive eldost (en variant på halloumi), båda serverade med vårprimörer, svenska linser och västerbottenostcrème. Vi avslutade båda två med björnbärskompott med vaniljglass och syltade granskott.  

Delar av frukosten uppdukad, med det fina vädret åt vi även den på terassen.

Skulle du till äventyrs ha fått med dig någon i sällskapet som inte spelar golf, eller att ni har tid över, finns en hel del aktiviteter i och runt slottet. Själva hann vi med ett pass på en av Sveriges äldsta bowlingbanor, i original från 1930-talet och innan de kom på att det är lättare att styra klotet med tre fingrar i klotet istället för endast två. För den som vill ta det lugnare finns en bastu att hyra nere vid slottets brygga.

 


Gällande golfen finns många alternativ. Vi valde att satsa på Botkyrka GK, halvtimmen bort i riktning Södertälje – kommer du söderifrån på E4:an behöver du inte ge dig in i trafiken runt Stockholm utan svänger av precis efter Södertälje, vid trafikplats Moraberg (avfart 144), och fortsätter sedan på väg 225 mot Nynäshamn. Du har klubben på vänster sida efter ca tio minuters körning (innan dess har du en annan golfbana på vänstersidan).

 


Restaurangen ligger numera så att den har bättre kontakt med banan.


Botkyrka (från 445/545:- vardag/helg) är en av Stockholms absolut roligaste layouter och den bana vi har spelat mest greenfee på genom åren. Många missar den för att ”Botkyrka” kanske inte ringer så bra i allas öron och som vi kommer ihåg det fanns det en gång en diskussion om att ändra namn till ”Malmbro Gård” (platsen där klubbhuset ligger). Väl på plats inser du att du är långt ute på landet, över en mil bort från närmaste miljonprojektsområde.

 

 
Det som gör rundan så kul är att layouten är omväxlande och kuperad. Flertalet hål har sina egna rum, så att du slipper störas av andra golfares dåliga dagsform på intilliggande hål. Numera finns fem tees och du kan spela banan från 4 570 upp till 6 235 meter. Öppningshålet (ovan) är ett kort på 5 som premierar hjärna mer än kraft.

 

 

Hål 4 (ovan) är ett av våra favorithål på banan, inte minst för att greenen har tre distinkta nivåer och hamnar du på fel blir putten svår. Många satsar för mycket på kraft och tvingas droppa vid vattnet på vänsterkanten, så tipset är att hålla igen lite och ta ett längre inspel. Problemet är att du står högt på tees och då är det oförsvarligt att inte chansa med drivern. När du sedan ska vidare är det en rejäl backe upp till korthålet 5 – spelar ni match kan det vara värt att förlora hål 4 så att du får mer tid att ta igen dig innan utslaget på 5.

 

 

Även på hål 6 (ovan) står du högt, men här är det mer marginaler om drivern inte presterar som du tänkt. Drar du bollen långt vänster kan det vara läge att ropa till. Hamnar du kort höger kan du ta fram bollhåven.

 

 

Hål 9 (ovan) är vårt favorithål, ett av Stockholms bästa korthål. Du står högt och känslan är att det är nästan lika långt ner som fram till green – spelas alltså nästan i kubikmeter. Blåser det är det lurigare än det ser ut, vi har själva slagit allt från pitch till järn-6 här. Branten ner är ganska brant, har du dålig knän kan det vara läge att lämna dem hemma – eller så tar du det lugnt.

 

 

Efter kiosken är det dags för hål 10 (ovan), som är mest känt för att du efter att ha hålat ut ska ta dig uppför banans brantaste backe. En tröst är den faktiskt inte är så mycket värre än backen efter hål 4, men nu har du sannolikt degat ihop lite efter korvarna.

 

 

På 13 (ovan) står du återigen högt, om du spelar från bakre tees. Det här är banans längsta hål, så använd inte hjärnan utan satsa allt på kraft. Skulle du dra iväg den vänster är det inte omöjligt att den rullar ut igen, men ta med en p-boll. Se upp med bunkrarna på andraslaget.

 


Avslutningshålet (ovan) är läckert. Precis som på hål 9 står du högt, men här är det ett par 4 med en rejält portion vatten där många som slår lite längre vill lägga utslaget. Innan vattnet finns det också bunkrar på båda sidorna fairway och hamnar du där blir det betydligt skakigare att ta sig över vattnet. Sedan vi var här sist har klubben flyttat samtliga tees åt vänster, så att du har bättre koll om du råkar dra bollen höger bort mot green på hål 9. Du får också ett rakare hål, vilket gör att du är inom synhåll från uteserveringen hela vägen från tee till green.

 


Skicket på banan var överraskande bra den 17 maj, greenerna var redan mycket fina och lättrullade, med endast lite snömögel här och var längs ytterkanterna. Har du fått med dig golfare utan grönt kort finns en trevlig Pay & Play, par 30, som dessutom är öppen året runt. Du hittar fler foton från stora banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

testade banor:

1 064

foton på hemsidan:

20 326

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.