destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.



Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 maj 2024


 

19-26 april var vi på västkusten för att möta våren. Var våren höll hus har vi inte en susning om. Dagen innan avfärd från Stockholm varnade Trafikverket för att ge sig ut med sommardäck på vår tänkta färdväg, där det förväntades upp till tio cm snö (vad i helv..). I höjd med Norrköping (fotot ovan) funderade vi på att vända. Väl framme hade vi en vecka där kvicksilvret inte var värst kvickt att ta sig över nollan. Två dagar snöade det lätt, en dag haglade det (alltid trevligt med omväxling). Inte ens SVT:s nyhetsankare kunde hålla masken när de fick höra om vädret.

 

Sprinklerkaos på Falkenbergs 9-hålare, med tee-falken frusen om näbben.


Men det funkade ändå, för som golfare håller man sig varm genom traskandet och vevandet och solen hjälpte ofta till. Sedan hade vi sett till att parera väderleken med bra boende och bra mat. Som golfare kan du alltid vara en vinnare.

 

 

Att Florida är världens golfbanetätaste område är det nog många som gissat, men vilket är det näst tätaste? Algarve? Costa del Sol? Faktiskt sägs det vara nordvästra Skåne, i varje fall från nordvästskånskt håll. Helt klart ligger banorna tätt här och de är spelbara större delen av året.

 



Strax norr om Ängelholm har vi testat två boenden med olika stuk. Ett dubbelrum med frukost på Best Western Valhall Park gick för 1 356:- och greenfeen på Ängelholm GK kostar maj-september 600/650:- vardag/helg. Läs reportaget.

 



Ett dubbelrum på Margretetorps Gästgifvaregård med frukost hittade vi för 1 346:-. Greenfeen på Torekov (som firar 100 år i år) går för 650/750:- vardag/helg fram till 26 juni. Sedan blir det med 1 100:- alla dagar rejält dyrare fram till 18 augusti. Kan du hålla dig till efter kl 16 erbjuds rabatt, mitt i sommaren får du då också förhoppningsvis fint ljus. Läs reportaget.

 



Längst ute på Kullaberg, halvön som skjuter ut i havet nordväst om Helsingborg, ligger Mölle GK (600/700:- vardag/helg i maj, dyrare i sommar), belägen i ett naturreservat och alltid het kandidat när landets vackraste golfbanemiljö ska röstas fram. I direkt anslutning till banan checkade vi in på Kullagårdens Wärdshus (1 850:- för ett dubbelrum med frukost). Vi gav oss också på St:Arild, 795-845:- framöver men betydligt billigare vår och höst (545-595:-). Läs reportaget.

 



Vi har också varit i Halland. I Falkenberg checkade vi in på Falkenberg Strandbad (2 495:- för ett dubbelrum med frukost men för den som är lite alert och tittar runt finns det många bra erbjudanden). Golfen lirade vi på Falkenbergs GK, som har en 18-hålare (650/750:- vardag/helg framöver men 800:- 24 juni -18 aug) och en 9-hålare (250/300:- vardag/helg, upp 50:- 24 juni -18 aug). Läs reportaget.

 

 

Halmstad, numera marknadsförd som ”Golfhuvudstaden”, hålls av många som landets bästa golfdestination, med Halmstad Norra ute i Tylösand som flaggskeppet bland banor. Tyvärr gör hysterin att hålla sig ute vid kustlinjen att många missar banorna som ligger lite mer inåt landet, men inte längre bort än att du kan lämna resten av familjen på stranden när du är iväg och spelar golf. Holms (750:- alla tider, ska du lira en hel vecka har de ett mycket bra erbjudande) ligger bra till för den som kommer längs E6:an eller via Nissastigen (väg 26) från Jönköping. Läs reportaget längre ner.

 

 

Strax sydost om Halmstad hittar du Tönnersjö (459-659:- fram till 6 juni, sedan 625-695:- till sista augusti). Det här är Halmstads minst kända bana men absolut värd ett stopp – faktiskt en av de mest omväxlande och roligaste layouter vi lirat på länge. Också längre ner.


 

Summering senaste resan till Sydafrika

 

Med senaste resan visar vi nu vägen till 56 sydafrikanska banor (drygt en fjärdedel av landets 18-hålare), varav 43 i skrivande stund är rankade topp-100 i landet (13 i topp-20 och 7 i topp-10). Snittpriset för våra golfrundor den här resan blev 350:-. När det gäller boende snittade vi 630:-/natten för två personer, då växlande vi mellan hotell och lägenheter, alla mycket bra.  Vi har också uppdaterat vår introduktion till Sydafrika samt sydkusten och vår lista över de 18 bästa hålen där. 


Några av våra boenden den här resan. Längst upp: Mossel Bay.

Vi kommer absolut att återvända till Sydafrika, kanske redan nästa vinter. I så fall blir det sannolikt norröver, det finns flera extremt prisvärda banor i Joburg (skönt golfväder, som svensk sommar) vi vill testa och en handfull inåt landet från Durban som vi ännu inte hunnit med. Sedan har ju klassiska Durban CC byggts om för stora belopp sedan vi var där förra året, numera är den privat men det finns alltid vägar runt det där.



Skukuza, ”Världens vildaste golfbana”.

Vi vill också göra ett återbesök till Skukuza i Krugerparken, som inte erbjöd någon vidare golf när vi var där i slutet på 1990-talet men som nu lär ha blivit rejält upphottad.

 


 

Thailand vs Sydafrika


Vi hade tänkt göra en jämförelse mellan Thailand och Sydafrika som golfdestination, på samma sätt som vi gjorde mellan Vietnam och Thailand och där Thailand vann en klar seger (om du inte har planer på att dricka extremt mycket öl).

 


 
Snabbt blev det dock klart att Sydafrika – utöver Thailands caddies (vi gillar normalt inte att ha caddie men i Thailand får de oss oftast att må bra när vår bollträff får oss att må dåligt) och den billiga massagen på stränderna – var en solklar vinnare.

Klubbhusatmosfären, med bra och billig mat, är det absolut bästa med golfen i Sydafrika. Halfwayhusen/kiosken håller ofta hög kvalitet och det finns även rankinglistor för dessa. Nedan: motorväg söder om Durban.

Att alla pratar engelska i Sydafrika och att man därmed kommer lokalinvånarna betydligt närmare, inte minst på klubbhusterrasser och i restauranger, är en stor grej. Att golfen är oerhört mycket billigare, inte minst om du blir medlem i en lokal klubb, är en annan.



Det är också betydligt lättare att förflytta sig i Sydafrika, med bra vägar och sansad trafik där ingen ska behöva tveka att hyra bil. När det gäller mat och dryck upplever vi att det är ungefär samma priser på motsvarande typ av restaurangen, men att det är större variation i Sydafrika. Klimatet är också betydligt skönare, du slipper fukten som du har i Sydostasien. Och djurlivet är också häftigare, på och utanför banan.


Att många tvekar att åka till Sydafrika har nog framförallt att göra med att de upplever att landet kan vara osäkert och där är sydafrikanernas egen lite halvt paranoida inställning bidragande. En dam som drev ett B&B berättade att hon lärt sin hund att inte ta emot godis från högerhanden, för att minska risken att hunden blir drogad av någon som vill bryta sig in i huset när de inte är hemma.

 

Höger hand: misstänksam.


Vi har rest i landet regelbundet sedan början av 1990-talet, och även bott i Joburg en längre period, och har bara positiva erfarenheter. Vi har heller inte hört förstahandsuppgifter om någon golfturist som haft annat än positiva erfarenhet, men i vanlig ordning får man alltid höra om någon som känner någon som känner någon som råkat ut för både det ena och det andra. Sedan kan man ju vända på steken och fråga sig hur Sverige av idag ser ut, med portsprängningar och ”felskjutningar”. Vårt tips om du är sugen på Sydafrika men tvekar är att höra med dem som varit där. Är du ändå tveksam är ett alternativ att åka organiserat, men då blir det avsevärt dyrare. Använd vår hemsida och börja rota i var du skulle vilja resa så märker du att det är busenkelt att lägga upp en rutt med allt boende bokat innan du ens köpt flygbiljetten.

 


 

Lex Åberg


Det var fantastiskt att följa ”The Swedish filbunke” under Masters, killen verkar ju inte ha några som helst nerver. Vi är övertygade om att han snart kommer att stå där som världsetta, bara Scheffler kan tagga ner en aning. Mest av allt gillar vi dock att Åberg visar att man kan spela bra golf och ha kul samtidigt (inget ont om Tiger men hur kul ser han ut att ha under rundan?).

 


 

Inte så fett på LIV-touren


Vi har alla matats med hur mycket kosing Stenson och de andra fick för att gå över till LIV-touren, men kanske är det där bara en lögn. Vi hittade vad som verkar vara Stensons husvagn i Sydafrika och den imponerade inte.
 


 

Bra eller dåligt foto?


Vi får av och till tips av prenumeranter som vet mer än oss om fotografering och ett gällde fotot ovan. Avsändaren undrade om vi inte kunde fotat spelarna när de puttade istället för när de alla var på väg bort med ryggarna mot kameran. Jo det kunde vi förstås, men samtidigt har vårt foto högt signalvärde – här är en boll som håller farten. Eller så var vi bara för lata.

 


 

Invasion av golfflyktingar i sommar?


Sverige är ett fantastiskt golfland, men vårt läge strax innan Arktis har gjort att många sydeuropéer har tvekat. Den extrema värmen i Sydeuropa i somras har dock ändrat spelplanen och i kombination med vår generellt billiga greenfee och svaga valuta har ett window of opportunity öppnat sig för svenska klubbar. Vi är redan i startblocken för att hjälpa till och har tagit fram en svenskt lågmäld och stilfull affisch på spanska som visar hur sval och frisk en stor del av sommaren 2023 var här i Sverige.

 


 

På sista vindriktningsraden


Något vårväder fick vi inte på västkusten, men vi kunde som golfare i varje fall hålla oss varma utomhus. Värre var det för stackaren som stod och försökte få förbirusande att stanna upp och smaka på ost. Extra kallt blir det ju när det blåser ostliga vindar, som man skulle ha uttryckt det i Göteborg.

 

 

På sista insnöade raden

 

I början av april drabbades landet återigen av trafikkaos beroende på rikligt snöfall.
- Ger man sig ut med sommardäck i den här typen av väglag så är man själv en del av problemet, sa en minister och fick genast kritik av dem som hänvisade till att det inte är lag på vinterdäck efter 31 mars. Verkligheten rår inte på svensk lagstiftning.

 

 

På sista mäklarraden


Inbromsningen på bostadsmarknaden har varit ett hårt slag mot mäklarna, som i många fall nu bara har råd med backspegeltärningar i sammet istället för kashmir till sina Ferraris. När objekten blivit mer svårsålda tittar mäklarkontoren efter nya affärsmöjligheter och där har man i Stockholm börjat annonsera ut sina mäklare genom att sätta upp skyltar utanför deras bostäder. Vid snabb affär ingår även stolpen.

 




 

Holms – en bana som passar alla och med fint klubbhushäng

 

Holms GK ligger strax nordost om Halmstad, 20 minuters körning från stränderna i Tylösand/Frösakull/Haverdal – resten av familjen hinner knappt märka att du är borta några timmar. Banan öppnade för spel 1992 och är ritad av Peter Nordwall, som står bakom många fina svenska banor, inte minst Visby GK/Kronholmen, alltid med och ger Bro Hof en match om titeln som Sveriges bästa bana.

 

Sedan vi var här för många år sedan har det hänt en hel del, framförallt är klubbhuset och restaurangen numera mycket fräscha (missa inte dagens lunch, som kom med ett förstklassigt salladsbord och dagens soppa).

 



Banan är utspridd på ett rejält stycke mark och du lär inte störas av golfare på andra hål. Layouten är svagt kuperad och med normalkondis ska det inte vara några problem att gå. Lite av ett signum för banan är de stora greenerna, klubben har förvisso gjort några av dem mindre men du lär ges goda chanser att håla den där fyrputten.

 



Med fem tees kan du spela layouten från 4 838 upp till 6 167 meter. Första nio ligger norr om infartsvägen, sista nio söder om. Vatten är bara i spel på korthålet 15 (ovan), i övrigt är det de rejält stora bunkrarna som kan trilskas med din score. Samtidigt är dessa placerade så att du med ett mått av spelstrategi (läs: tänk till innan du slår) ska kunna undvika dem.

 



Klubben växlar veckovis med att starta bollarna på hål 1 eller 10 – det här är något som vi önskar att fler skulle göra, dels för att ge de som endast vill/kan spela nio hål mer variation, dels för att få ett jämnare slitage på banan.



Vi började på hål 1 (ovan), ett kort par 5 med tees utom synhåll från restaurangens uteservering, vilket alltid känns lugnande om man som oss värmer upp med kaffe. Hål 4 (nedan) är ett fint dogleg höger där du står högt i början och på slutet och med bunkrar placerade för att nafsa efter utslaget.



Rent visuellt var hål 8 (nedan) vår favorit på ut-9, ett kort par 4 där du står högt och tydligt ser alla hinder. Ska inte vara några problem om du inte gör något helt korkat, vilket vi golfare (inte minst manliga) ju ofta gör.



Du kommer tillbaka till klubbhuset och restaurangen efter hål 9. Med lite folk på banan en kylslagen vardag kunde vi bryta för lunch (vi slog ut klockan 10.00 efter att ha kört från Stockholm 04.15 och hade inte käkat någon frukost – helt normalt upplägg för golfare). Bak-9 börjar sedan med ett kort par 4, hanterligt även om du stelnat till under uppehållet. Hål 11 (nedan), ett kort par 4 dogleg höger, var vår favorit på den här slingan.

 



Avslutningshålet (nedan) går längs infartsvägen, tokdrar du bollarna vänster kan det vara läge att se till att det är bilfritt innan du slår ut. Undvik att hamna höger om fairway där det lutar ganska rejält.

 



Kombinationen restaurang/bana borgar för att du får en fin dag på Holms. Layoutmässigt gillar vi de många relativt korta par 4 där vi kunde lägga fokus på riktning istället för att primärt behöva ta i så att vi nästan gör i byxan. Skicket var vår-bra rakt igenom och trots att greenerna hade hålpipats strax före vårt besök rullade det mycket fint och snabbt. Du hittar fler foton från banan här.

 




 

Tönnersjö – en riktig pärla som många missar

 
Tönnersjö Golf ligger 20 minuter sydost om Halmstad. Behöver du dumpa ressällskapet på en sandstrand har du Mellbystrand kvarten bort. Ett ännu bättre tips är Tönnersa, med några av landets finaste sanddyner och tillräckligt undangömt för att de stora massorna inte ska hitta hit.  

 



Klubben är privatägd och trots att de drog igång i en rejäl lågkonjunktur för golfen i början av 2 000-talet har de inte bara lyckats hålla igång verksamheten utan också utveckla den – det finns oftast en helt annan målmedvetenhet när en anläggning ägs och drivs som en affärsverksamhet än en förening och även om vi i många stycken hyllar den svenska golfmodellen behöver landet fler anläggningar i privat regi, inte minst för produktutvecklingen.

 



18-hålaren (det finns även en korthålare öppen för Pay & Play) är utspridd på ett rejält stort område och även här växlar man veckovis vilken slinga som inleder rundan. Med två tees kan du spela banan 4 676 eller 5 528 meter (par 72). Vill du komma maximalt förberedd finns flyovers med samtliga hål på hemsidan.

 



Layouten är ganska rejält kuperad och är du lagd åt det degigare hållet kan det vara läge att hyra bil. Själva ser vi den här typen av banor som en chans att få motion på köpet, istället för att stå och trängas på ett Stånk & Svettis. Banguide med bra speltips ingår i greenfeen.

 



Redan på hål 3 (fotona ovan) bär det uppåt, ett hyfsat långt par fem. Slår du långt med drivern ska du vara uppmärksam på att det finns en rejäl pöl på högersidan, som syns betydligt bättre från green.

 



På hål 4 (ovan) bär det neråt, ett hyfsat kort par 4. Samma varning för den där pölen gäller här, från gul/röd tee har du 230/175 meter tills det blir blött – håll vänster om du tänker slå längre än så. Sedan följer ett korthål med en green som ligger 20 meter högre än tees. Lägg på två klubbor extra, mer om du ska jaga sork på vägen upp.

Green på hål 6, där det började snöa lätt, samt restaurangen.

Hål 6 och nerför igen, sedan planar banan ut fram till du hålar ut på hål 9. Med lite folk på banan är vårt tips att även här bryta för lunch efter nio hål – stäm bara av med incheckningen. Själva hade vi inte tid den här gången, men vi har hört att restaurangen lockar även icke-golfare och annat suspekt folk.

 



På hål 10 (ovan) är det återigen ett korthål uppför, dock inte lika brant och med en rejäl pöl som skyddar greenen. Hål 12 (nedan) är ett fint par 4 som svänger svagt höger och där du har en bunker precis där du vill lägga utslaget på vänstersidan.

 



Korthålet 13 är riktigt läckert, spelmässigt såväl som visuellt. Lätt att förledas att ta för mycket klubba, lita på måtten. Spelar du två rundor ska du absolut variera tee.

 


Korthålet 13 från gul respektive röd tee samt bakifrån. Nedan: hål 14 fram- och bakifrån.

Sedan följer ett ganska långt par 5 med en rejäl vänstersväng. Utan löv på träden lockades vi att gena mer än vad som var lämpligt, samtidigt som vi insåg att många hål – så klart – blir ännu finare med grönskande inramning.

 



16 (nedan) är ett kort par 4 som premierar riktning före längd, vår favorittyp av hål med tilltagande åldersskröplighet. På inspelet har du tre vattendrag att plumsa i, två framför green och ett bakom.

 



Avslutningshålet (nedan) är återigen ett kort par 4, med vatten längs större delen av högersidan. Från tee ser du inte första delen av fairway, så se till att du har koll på eventuell framförvarande boll.

 



Sammanfattningsvis får Tönnersjö höga poäng på vår egenutvecklade F2P-skala (Fun to Play). Med risk för att ta i så att vi spricker är det faktiskt en av de roligaste layouterna vi spelat i Sverige, inte minst för variationen – vi kom flera gånger på oss själva med att hasta framåt för att se hur nästa hål såg ut. Killen som ritat banan är en relativt okänd regional talang, vi älskar när klubbar vågar lägga pengarna på banan istället för på välkända arkitekter. Skickmässigt höll fairways bra vår-standard och greenerna var redan mycket fina och lättrullade. Vi ska absolut återvända när banan har en mer grönskande inramning och då ska vi även klämma den där lunchen. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

testade banor:

1 060

foton på hemsidan:

20 186

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.