destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 april 2017


Nationals Old Course, avslutningshålet med klubbhuset i bakgrunden.

 

Läge för Belek nu när trängseln flyttat till Portugal och Spanien?

 

Man hör inte lika mycket om turkiska golfparadiset Belek numera och vi har fått en del frågor kring säkerhetsläget där. När fem personer mördades brutalt på två dagar i Stockholm där vi bor – och en bilbomb några dagar senare exploderade några 100 meter från vår lägenhet – kände vi att turkiska vischan inte kunde vara värre än att stanna hemma. Så vi åkte dit i slutet av mars och testade de fem banor vi tidigare inte varit på. I korthet är vi stärkta i att Belek är världens bästa golfdestination för de av oss som inte har obegränsade ekonomiska resurser, samtidigt som det nu är betydligt mindre trängsel och rena fyndpriserna för den som letar runt. En varning har vi, gällande Lykia Links. Läs vår rykande färska rapport längre ner. Längre ner hittar du också vår repriserade och alltid aktuella test av turkisk stjärtdusch, som tog en ända med förskräckelse.

 


 

Nu har vi testat alla 18-hålare i centrala Algarve

 

Sedan sist har vi gett oss på Pinheiros Altos och Quinta do Lago North och South (bilden ovan) – två var i toppkondition och en hade stora problem med fairways. Läs reportaget längre ner.

 


Korineum på Nordcypern.

 

Kombinera Belek och Nordcypern

 

Det är alltid kul att skruva ihop lite egna golfkombinationer (inte minst för att krydda golfresan med något extra) och med Internet, lågprisflygbolagen och lite nyfikenhet är det inga problem att få till det. Atlas Global som vi flög med till Belek flyger också till Nordcypern, från Istanbul (1,5 tim) och Antalya (1 tim). Det här gör att du kan kombinera resan till Belek med några dagar på mycket fina Korineum Golf & Beach Resort. Du flyger in till Ercan-flygplatsen i Nicosia (Lefkosa) och därifrån är det halvtimmen till Korineum

 


Med rejäla reprimander skulle våra greener vara i toppskick.

 

Korsika på g

 

Så fort vi har fått loss vår reporter, som råkat ut för ett "tekniskt missöde" efter att ha lagat sitt nedslagsmärke fel, kommer vi med ett reportage från Korsika där vi ska testa (och fota) Golf de Sperone och ytterligare en fin bana i närheten. Du hittar reportaget via vår förstasida om dryga veckan.

 


Högbo utanför Sandviken.

 

Så smärtfritt fixar vi 421 325:- i extra inkomster till din klubb i år

 

Golfintresset ökar igen efter att i många år gått åt fel håll. Fortfarande är dock många svenska klubbar ekonomiskt sårbara, eller saknar medel för att utveckla sina erbjudanden. Vår avdelning för Särskilt Avancerad Matematik har räknat fram hur vi tillsammans kan hjälpa våra klubbar till  stora extrainkomster, utan att det gör ont. Skicka gärna länken vidare till alla du känner med puls och golfklubbor.

 


Det finns uppenbarligen öl efter rundan, känns som en säker golfdestination.

 

Ny skalp att ta för trofégolfaren


Vissa banor spelar man för att de är bra, andra för att de är annorlunda – något att skryta om bland kompisarna som aldrig tar sig längre än till grannkommunen. Vi har själva spelat på en del banor av det äventyrligare slaget men när nu Bhutan på allvar öppnar upp för turism finns chansen för den ressugne att visa oss andra var golfskåpet ska stå. När vi hängde i Katmandu på 1980-talet var Tibet det stora äventyret medan ingen visste något om Bhutan. Landet fick sina första vägar på 1960-talet och television först 1999. På senare år har Bhutan blivit känt för att ha övergett BNP för BNL (Brutto National Lycka). Landets enda golfbana heter Royal Thimphu och kostar bara runt 70 SEK att lira. Dock måste du köpa till ett dagligt paket för 250 US-dollar som ger dig hotell, mat, guide och transporter.

 


Uteserveringen på Quinta do Lago, trevligt men dyrt: 16 euro för en steak sandwich och sex euro för en öl. Många tog en öl och satt sedan och tittade på varandra med fortfarande halvtorra strupar. Livsfarligt.

 

Räkna alla utgiftsposter när du planerar golfveckan

 

En viktig komponent i en golfvecka är att umgås över mat och dryck efter rundan; vi kan själva sitta kvar på uteserveringen längre än vad rundan tog. När vi var nere i Algarve under vintern och våren skiftade priserna för after golfen rejält, på de dyrare serveringarna betalade vi dubbelt så mycket för ölen som på de billigaste. Ska du vara på samma klubb en vecka tycker vi att du ska kolla om du hittar restaurangpriserna på klubbarnas hemsidor och väga in det när du bestämmer dig för destination.

 


Franska golfare är ett socialt släkte som kan ta god tid på sig ute på banan; många läser greenerna lika noggrant som om de vore en manual till hur man desarmerar en atombomb.

 

Ny säsong – dags att sluta skjuta med hagel


Nu börjar golfsäsongen på allvar i Sverige och snart är debatten om långsamt spel som vanligt i full gång. På typiskt svenskt manér vill ingen konfrontera de få golfare som faktiskt orsakar att det blir kö, trots att alla på klubben vet vilka de är. Istället skjuter man en hagelsvärm av allmänt hållna uppmaningar om att vi måste spela fortare, vilket bara skapar dålig stämning och avskräcker ofrälsta att börja lira. Nej, låt oss istället säga till de få som skapar köerna att det är helt ok att de tar sin tid men att de då måste släppa igenom. Det är inte mer komplicerat än när du kör bil: ha koll bakåt och är det någon som vill köra om håller du åt sidan. Vi ska också lägga till att svenska golfare inte alls är långsammare än andra nationaliteter, den som påstår det behöver komma utomlands lite oftare.

 



Egentligen fel bildformat för oss, men i västra Österrike envisas de med att bygga bergen på höjden.

 

Över 200 nya foton inlagda


Att ta egna foton för att kunna visa dig hur det verkligen såg ut under vårt besök är en stor del av vårt projekt. Nu har vi gått igenom foton som vi tidigare inte tyckt varit tillräckligt informativa och inte minst insett att vi kan skära ut delar ur dem och använda (det tog oss alltså tio år att komma på att man kan zooma in detaljer på en bild).


Slutskämtat om Ryan Air. Vill du ha kul när du flyger ska du satsa på Southwest Airlines i USA, som länge varit kända för att uppmuntra humor bland sin kabinpersonal och därmed få passagerarna att slappna av. Så här kul kan den där slentrianmässigt tråkiga säkerhetsgenomgången vara.

 

Slutgnällt på Ryan


För några år sedan försökte vi i möjligaste mån att undvika Ryan Air, för att det kändes som att de nästan skulle använda gummihandsken för att kolla att vi inte gömt undan några extra grams bagage någonstans. Idag har de blivit betydligt bättre. Numera får du din sittplats när du checkar in på Ryans hemsida, så du slipper springa gatlopp till planet för att få ett vettigt säte. På våra senaste flygningar med dem har de också haft en mer avslappnad attityd till handbagaget, både vad gäller storlek och antal. Det har inte heller varit några problem att flytta till nödutgångssäten om de varit lediga, något som var omöjligt tidigare. Säkerhetskontrollen på Skavsta känns också noggrannare än på Arlanda och det kan ha att göra med att det är ett flygbolag utan några krascher som ställer hårda villkor. När det gäller mat och dryck ombord är de inte heller dyrare än SAS och Norwegian. Däremot ligger de ofta betydligt lägre i pris på sina flygbiljetter och har ofta lite annorlunda destinationer. Flyger du med dem för första gången och har någon som ska möta upp ska du vara medveten om att du säkerligen landar betydligt före utsatt tid då de kör med väl tilltagna marginaler i tidtabellen för att få bra on-time-statistik. 

 



Olagligt från idag.

 

Nya regler om golfvagnar


Många inser nog inte att lagen ser likadant på rattfylleribrott oavsett om man kör bil på allmän väg eller golfbil på en golfbana. Från i år skärps också lagstiftningen när det gäller minsta mönsterdjup på däck och omfattar nu även golfbilar – och golfvagnar. Eftersom polisen kommer att ha svårt att kontrollera efterlevnaden har Svenska Golfförbundet signerat ett ”intentionsavtal” med lagstiftarna där anslutna klubbar ”i möjligaste mån” ska påpeka för sina medlemmar vad som gäller. Om en medlem efter ”upprepande påpekanden” inte byter ut slitna däck på sin golfvagn ska det finnas möjlighet att spärra honom/henne från att boka starttid i GIT. Mer om varför det här dyker upp precis nu hittar du här: https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/nya2017/idrott/golf/.


Av hänsyn till känsliga läsare har vi valt att illustrera den här texten med en helt annan toalettbild, från vår test av husbilsgolf där förloraren i matchspelet fick tömma bajslådan, listigt förklädd till dammsugare.

 

Pungslagen i Belek

 

Många toalettstolar i turkiska Belek är gjorda med en baktanke, i form av stjärtduschar. Det sitter en liten sprutgrej på insidan av toalettkärlets baksida och kranhandtaget sitter ner mot golvet bakom stolen. När du gjort nr 2 vrider du på handtaget. Vi upptäckte att man kunde få ganska bra fart på stjärtsprutet, så se till att du inte böjer dig framåt under själva proceduren och åker på ett ofrivilligt lavemang.

Vi vågade aldrig riktigt testa grunkan fullt ut första gången i Belek, men andra besöket hade vi repat mod. Med ändan på sittringen vred vår testpilot rejält på kranen och det lilla munstycket i porslinets bakkant skickade iväg en spikrak och intensiv stråle rakt fram.

Att man överhuvudtaget kan få ett blåmärke på pungen var en ny upptäckt för oss. När vår testpilot väl fick grepp om sin fröpåse och räddade den från tortyren sprutade vattnet rakt fram och ut i glappen mellan sittring och porslin. Eftersom han själv hoppade jämfota i badrummet hann det spruta ut en hel del vatten på golvet innan tillskyndande resurser fick grepp om kranen. 

 

När vi väl lärt oss att vi inte behövde ha strålen i högtrycksläge insåg vi att det här sättet att göra rent efter sittningen faktiskt är bra mycket mer hygieniskt än att bara använda torrt papper, oavsett om man väljer att blöta papper eller helt enkelt rota runt med hand & vatten (man ska ju ändå tvätta händerna senare).

 


Den danska flaggan, Dannebrogen, är världens äldsta nu officiella flagga. Om Schweiz flagga vet vi inget.

 

På sista raden: nu även Årets Dansk


Svenska skattebetalare (det är vi) kommer att få skjuta till miljardbelopp när den danska delen av Postnord ska skäras i och tusentals danska medarbetare ska skickas hem med mycket generösa avgångsvederlag, många har rätt till tre årslöner. Återigen figurerar Maud Olofsson i sammanhanget när det gäller dåliga statliga affärer. Den gamla centerledarens tveksamma affärskunskaper har tidigare gjort henne till Årets Holländare, när hon trots varningar från sina egna tjänstemän betalade 53 miljarder skattekronor (det är vi) för mycket för det holländska energibolaget Nuon. Från danskt håll meddelas nu att Maud kommer att utses till Årets Dansk. Eftersom danskarna är tacksamma för pengarna, men inte gärna vill förknippas med att ha flått svenska skattebetalare på miljardbelopp, har man använt den schweiziska flaggan i pressbilderna kring utmärkelsen. Maud Olofsson lär ha varit tveksam till om det verkligen var den danska flaggan och inte Röda Korsets. Efter att ha fått beskedet att det då hade hetat Vita Korset, lät Maud sig nöjas och fotograferingen kunde påbörjas.

 

 

På sista radens XC60 vs PUX857


Volvo, det kinesiska bilmärket, rullade nyligen ut nya modellen XC60 med tråkigt förutsägbara reklamfilmer. Nä, den bästa Volvo-säljrullen har gjorts av en snubbe i Malmö som ville bli av med sin gamla kombi med en hel del märklig utrustning. Missade du att se – och framförallt lyssna – på filmen så har du den här.

 




 

Belek – mest för pengarna


Med oron i andra delar av Turkiet och en president Erdoğan som ångvältar demokratin i landet är Belek inte lika hett som tidigare – vilket har gjort golfpaketen betydligt billigare. Vi har under en vecka gett oss i kast med de fem banor vi tidigare inte besökt och har nu testat alla banor i Belek (du hittar fler foton från banorna nedan där).

Det finns två skäl att tveka att åka till turkiska Belek: rädslan för terrorattacker och presidents Erdoğans ständiga utfall mot demokratin. Om vi börjar med det första ligger Belek långt bort från de uppmärksammade terrordåden och UD avråder inte från resor till Belek och bedömer tills vidare säkerheten som ”fortsatt förhållandevis god”. Dessutom tar turistbranschen det säkra före det osäkra här och säkerheten är mycket hög – inga obehöriga släpps in på hotellområdena eller på golfbanorna. Den största faran mot ditt liv i Belek kommer även fortsättningsvis vara att du äter ihjäl dig av de massiva bufféerna.

 

Cornelia, en Nick Faldo-design. Längs upp: kocken är ute och bjuder på turkiska hamburgare på Nobilis.


När det gäller Erdoğan har han utvecklats till något av Europas Donald Trump, med ständiga verbala attacker mot allt och alla och med Europa som gisslan via flyktingavtalet. Efter kuppförsöket i somras har han också låtit avskeda och fängsla ett stort antal människor, ofta med svepande anklagelser. Men, Turkiet är precis som USA djupt polariserat och hälften av turkarna vill inte spela enligt Erdoğans noter. Dessa människor – och för all del även den andra halvan – lever liv där det framförallt handlar om att få ihop vardagsekonomin. Du kommer inte att påverka Erdoğan, oavsett om du åker till Turkiet eller stannar hemma. Däremot kommer du att missa en fantastisk golfdestination som just nu är oerhört prisvärd.

 

Spröda minitacos med räkfyllning och vaktelägg som förrätt i Seafood-restaurangen på vårt all inclusive-hotell. Fönstren in till restaurangen dubblerade som akvarium och under sittningen bjöds på klassisk live-musik.


Vi bestämde oss för att åka till Belek i slutet av mars, för att på plats uppleva om det kändes säkert, om det blivit lättare att få vettiga starttider, om service, banor, hotell och mat fortfarande håller samma höga klass. Här är vår rykande färska rapport:

Jo, det kändes hur säkert som helst, det har blivit lättare att komma ut på banorna, servicen är fortfarande lika fantastisk och med lika ödmjuk personal, hotell, banor och mat håller lika hög klass. Anläggningarna har fortfarande sina trofasta kunder, även om det idag är betydligt fler nationaliteter representerade. Förr träffade man extremt många svenskar och britter medan vi denna gång lirade med tyskar, holländare, tjecker, schweizare och slovener – faktiskt slank det med någon turk ibland också. Inget ont om oss svenskar, men det är ju lite extra kul att lira med ett ungt par från Slovenien som berättar om hur golfen är på gång där. Vi träffade inte på många svenskar, däremot en hel del finnar och danskar.

 

Carya.

 

För den som sniffar runt på nätet går det numera också att hitta riktigt bra priser på paket med golf och boende, med eller utan flyg. Om vi hade nöjt oss med att lira samma bana under en vecka kunde vi i april/maj hitta paket med flyg (inklusive golfbagen), förstklassigt boende, all mat och dryck samt obegränsat med golf för 7000-8000 svenska kronor – extremt prisvärt!

 


Nobilis.


Men vi har ju ett självpåtaget uppdrag att testa olika banor och bestämde oss därför att i vanlig ordning fixa resan på egen hand. För en tur/retur Stockholm-Antalya med Atlas Global, med byte i Istanbul (trevlig flygplats med bra serviceutbud även i inrikesterminalen), gick det i slutet av mars att hitta biljetter för runt 1400:-. Flygresan Stockholm-Istanbul tog 3,5 timmar. Med Atlas fick vi ta med golfbagen utan kostnad och mat och dryck ingick. Hemsidan är lättnavigerad när det gäller att hitta de bästa priserna, har du bokat Ryan Air så känner du igen dig. Från Istanbul till Antalya är det en timmes flygresa. Flygplatsen där ligger på rätt sida gentemot Belek och transfern tar ca 30 minuter. Hyr du bil är det inte några större kostnader och via Auto Europe kan du vara helförsäkrad. Vägarna är bra åt Belek-hållet och det är inte så mycket trafik.

 

I Belek behöver du inte missa viktiga samtal.


Den här gången checkade vi in på Regnum Carya Golf & Spa Resort, ett av de nyare hotellen i Belek (2014) och med i sortimentet hos några golfresearrangörer. G20-mötet hölls här 2015 och funkade stället för Obama, Merkel, Putin och de andra borde det rimligtvis funka för oss. Faktiskt bodde president Erdoğan på hotellet en natt under vår vecka här, i samband med att turkiska och finska fotbollslandslaget spelade VM-kval i Antalya – det gick inte att missa säkerhetspådraget. Det turkiska landslaget bodde på hotellet flera dagar inför landskampen. Du kan läsa mer om hotellet i vår uppdaterade Belek-artikel.

 


Regnum-hotellet sett från Carya-golfbanan.

När det gäller golfen erbjuds Regnums gäster spel på två egna banor. Mat och dryck i klubbhusen ingår. Carya med 18 hål ligger i direkt anslutning till hotellet, en gratis shuttle tar dig dit på fem minuter. Du kan också gå, vilket tar tio minuter genom området med gästvillor.

 

 

Carya hålls som en av Beleks bästa banor och är mycket välskött. Den skiljer sig en del från den typiska Belek-banan, inte minst genom att träden står extremt tätt inledningsvis och ger ett märkligt för att inte säga konstlat intryck. Bunkrarna är riktigt fina, visuellt såväl som att spela från dem, med mjölig vit sand. Uteserveringen ligger med strålande utsikt mot 18:e hålet. Här hade presidenterna Obama och Erdoğan ett privat möte under G20, en bild som spreds flitigt. 

 

Samma hål i dagsljus och i strålkastarljus.

 

Vi skulle kunna säga att Carya erbjuder 36 hål, för de har nämligen strålkastarbelysning på hela banan och lirar du här när mörkret har lagt sig erbjuds du en helt annan upplevelse. Har du aldrig spelat i mörker ska du göra det, det är faktiskt lättare att följa bollen då den i reflektionen av strålkastarljuset ser ut som en liten nödraket som sticker iväg. Det här är enda banan i Belek med strålkastarljus på hela banan och du hittar heller ingen i Europa där alla 18 hål är belysta. Om du bara lirar en runda här kan det vara läge att slå ut så att du spelar halva banan i dagsljus och andra halvan i strålkastarljus.

 

Caryas backtee på hål 16 under Europatour-tävlingen här i november förra året, på taket av en villa. Du får tyvärr inte lira härifrån men vi smet upp för att fota.


National med 27 hål (gratis shuttle, fem minuter) är Beleks äldsta bana och i samband med att Regnum köpte anläggningen 2015 byggdes korthålaren om så att man idag har 27 hål fullängd. Skicket var extremt bra under vårt besök, bäst av de fem banor vi spelade denna gång. Banan är uppdelad på Old Course/Irmak (ursprungliga 18) och Ada (nya 9), men man roterar vilka 18 som körs som dagens 18-hålare. På Old Course omges hålen av trädridåer som oftast i Belek, här är det dock något tajtare med utrymmet. Redan på andra hålet dyker det upp en ö-green, i övrigt är det sparsamt med vatten utan det är istället de förstklassiga bunkrarna som styr ditt spel. Layouten är småkuperad men det är inga problem att gå.

 

 

Klubbhuset är ett av de trevligaste i Belek, med första parkett mot 18:e hålet, så vårt tips är att köra 18+lunch+9. Vi gjorde så och när vi efter en ceasarsallad, äppelpaj och tre stora öl fortsatte spela på samma nivå insåg vi att vi har en del att jobba med när det gäller vårt nyktra spel. Den nya slingan är mer öppen men har också betydligt mer vatten i spel.

 

Terrassen på National.

 

Cornelia är en 27-hålare designad av Nick Faldo. De tre slingorna heter King, Queen och Prince och man skiftar vilka två som utgör dagens 18-hålare. Som mest går det att pressa ut drygt 6 400 meter. Slingorna är ganska lika även om det är mindre vatten i spel på Queens. Nästan alla hål är separerade från varandra av vegetation, vilket ger en fin ostörd upplevelse. Samtidigt var det inga problem att hitta snedskotten – förlorar du bollar är det sannolikt i vattenhindren. 

 

 

Alla hålen har namn. I vissa fall kändes dessa relevanta och vägledande (Aquarius, Corridor, Straight Home) i andra fall mer tveksamma (Jaws – kort par 3 uppför). I avsaknaden på birdies och eagles uppskattade vi djurlivet på banan. Det fanns små sköldpaddor överallt och att döma av deras aktiviteter var det parningssäsong (de såg lite frustrerade ut, som att ha hittat konservmat utan att ha en öppnare). På avslutningshålet på Prince, med vatten på båda sidorna av fairway, var det full rulle på grodorna.

 


 

Nobilis ingår i tyska Robinson, en kedja som är bekant för många svenskar som varit på Quinta Ria i Algarve. Klubben har mer eller mindre helt fokus på tyskar, så vi var rejält skeptiska. De andra klubbarna verkar också titta lite snett på den, en klubbchef sa att de drev golfanläggning som om det vore en tennisklubb – vi har inte en susning vad han menar med det.

 


Väl på plats föll vi lite av pladask, för här kände vi ganska snabbt att vi kunde bli medlemmar, för den lite småskaliga atmosfären kring den mycket trevliga klubbhusverandan. När sedan kocken stod och bjöd på turkiska hamburgare efter första nio var saken… biff.  Efter turkiska är tyska mest gångbart på anläggningen. Veteöl finns, såklart.

 

 

Layouten är trivsam och omväxlande. Alla hål har namn. Sug på ”Pine tree Nightmare”, “Highway to Hell”, ”Just Pray”, “Greenkeeper´s Revenge”, “Blue monster” och du inser att upphovsmannen måste ha ett extremt högt handikapp. Hål 10 heter ”Where is Moses?” – kan ha att göra med vatten, vi såg i varje fall inte honom.

 



Kaya ligger knappt tio minuters promenad från Regnum. Det här är en ganska typisk resortbana som de ser ut i Europa och USA, relativt kort (som längst 5 781 meter, par 71) och med ganska gott om utrymme för den som likt oss spelar lika mycket på bredden som längden. Med detta sagt finns det kvastliknande buskar här och var som kan sluka en och annan boll. Skickmässigt var den riktigt bra under vårt besök, men med konkurrensen i Belek ser vi ändå den som ett av de svagare korten. Klubbhusterrassen har strålande utsikt mot hål 9 och 18. Tittar du till vänster i slutet av hål 13 har du Antalya Pasha på andra sidan stängslet – banorna ligger extremt tätt här.

 



Lykia ligger lite avsides jämfört med de andra banorna, räkna 30 minuters körning från centrala Belek. Att man hamnade här har att göra med att ett strandnära läge hade varit för dyrt mer centralt. Det här gör att man inte får så mycket ”spill” från de andra banorna, men ett utbyte finns numera med Montgomerie och de två banorna på Antalya golfklubb (Pasha och Sultan).

 

Lykia med sina karaktäristiska bunkrar signerade Perry Dye.


Lykia är den bana som under flera år varit lite av Beleks affischnamn, i varje fall i Sverige. Så sent som förra året var den listad i Topp-100 Kontinentaleuropa av Golf World. Därför var det tråkigt att upptäcka att fairways och greener hade stora problem under vårt besök. Enligt vad vi hörde på plats beror det här på en miss med ”overseedingen” (fortfarande osäkra på svenska ordet, men vi chansar på ”gödsling”). När vi frågade på andra ställen var problemen mer av finansiell karaktär. Med ett hotell med över 500 rum gäller det att de får ordning på banan. Vill du ha en bana i toppkondition ska du avvakta med spel på Lykia ett tag, och håll oss gärna uppdaterade.

 



Banan beskrivs som links och framförallt sista nio ger sådana visuella vibbar, inte minst genom vattenkontakten. Hål 12 väcker med sin buckliga fairway och stora siktpinne minnen av Royal North Devon, Englands äldsta bana. Många av bunkrarnas bakkanter har stora lodräta slipers med gräs mellan, något som förstärker det råbarkade intrycket (banan är skapad av Pete Dyes son Perry och den familjen har ju lite av pippi på slipers på bredden och tvären).

 

 

Som sig bör på en links är spellinjen inte alltid uppenbar. Det finns ingen hjälp att få på tees så vill du scora ska du se till att få med en banguide. Vatten är bara i spel på två hål, utan det är bunkrarna som kommer att jävlas med dig. Ruff finns men du ska oftast slå rejält snett för att hamna där. Det finns gott om lock på banan med avståndet. Underskatta inte vinden utan välj rätt tee annars kommer du att få använda din trä-3 mer än du tänkt.

 

 




 

Nu har vi testat alla 18-hålare i centrala Algarve

 

Området mellan Vilamoura och flygplatsen väster om Faro är ett av Europas golftätaste områden och markpriserna har även drivit upp priset på golfen – och ölen och maten i klubbhusen. Med Pinheiros Altos och Quinta do Lago North och South (du hittar fler foton från banorna här) har vi nu testat alla 18-hålare i centrala Algarve – och alla utom två 18-hålare i Algarve.

När det gäller greenfeen kan du får ner priset något via nätet. På plats i april/maj kostar de två Quinta do Lago-banorna 155 euro och Pinheiros Altos 130 euro. Skickmässigt lämnade de två första inget att önska, medan Pinheiros under vårt besök hade stora problem med fairways. Här måste vi golfare vara bättre på att reklamera rundan efteråt – är skicket inte fullgott ska vi heller inte betala fullt pris, om de inte varnat oss innan. Huruvida du kan reklamera en runda för att du spelat dålig golf är osäkert.

 

Öppningshålet Quinta do Lago North. Ovan: Pinheiros Altos, hål 9 på Olives-slingan.

Quinta do Lago South och North delar klubbhus och uteserveringen har utsikt mot första tee på South. Ingen av banorna erbjuder några direkta vyer mot vackra landskap utan vad du får är två tekniska banor med hög kvalitet på alla spelytorna. Båda är relativt kuperade, men för dig med normalkondis är det inga problem att gå. Hyr du bil får du senaste modellen, men suveräna stoppade säten för åldersstigna beniga rövar och gps där du även ser avståndet till framförvarande bollar – kompisarna där kan alltså inte ljuga om hur långt de slog. Marshalls var ute hela tiden och kollade att spelet flöt på, det gillade vi.

 


Quinta do Lago South.


Genom att banorna är hyfsat lika varandra och priset är högt tycker vi att du ska nöja dig med att spela en av dem. Vilken du väljer är lite jämt skägg om du frågar oss. Om vi börjar med South har den stått värd för Portugal Open flera gånger även om det var länge sedan sist. Det gör att trycket är lite högre på den här banan då vi golfare är som vi är. Den anses också kräva lite mer precision.

 


North anses av många medlemmar hålla ännu högre kvalitet på spelytorna, dels för att den oftast har lite mindre trafik, dels för att den är nyare. Här kommer du inte tillbaka till klubbhuset efter nio, men den ambulerande kiosken dök upp ofta så du lär få flera tillfällen att proviantera. 

 


Pinheiros Altos ligger i direkt anslutning till Quinta do Lago – från hål 2 på North ser du klubbhuset och några hål. När du anländer till klubben möts du av ett mycket exklusivt klubbhus och förväntningarna på banan blir naturligtvis skyhöga. Tyvärr var samtliga fairways under vårt besök så dåliga att de hade vertikalskurit dem för att försöka komma till rätta med problemen. Kolla skicket innan du ger dig ut i närtid!

 

Avslutningshålet på Olives med klubbhuset.


Här finns 27 hål uppdelade på slingorna Olives, Pines och Corks och man roterar vilka som utgör dagens 18-hålare. Eftersom de två sista är väldigt lika varandra ska du satsa på spel när Olives är del av 18-hålaren. Denna slinga är betydligt öppnare och har mycket kul vatten i spel. 

 


Pines och Cork är det inte mycket vatten, men de är ändå svårare då det är gott om träd som kantar fairways. Slingorna går i varandra på några ställen så se till att du fortsätter på rätt ställe, inte minst när du ska till hål 5. 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.