destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.



Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 november 2022


 

Stockholm på gång att få ännu en toppbana

 
Haninge GK bygger om 18 av sina 27 hål, med ambitionen att erbjuda den bästa spelupplevelsen söder om Stockholm. Första nio är färdiga och vi har testat – se längre ner, där vi även ger oss på grannbanan HaningeStrand.

 


 

Borta bra men hemma billigast

 

Den svenska golfsäsongen är över i större delen av landet och med det har vår startsida gått in i vinterläge, med tips på destinationer lite längre bort. Med rejält fördyrade levnadskostnader här hemma är det nog många som tvekar om de överhuvudtaget har marginaler för att komma iväg i vinter, att den svenska kronan ännu en gång tappat rejält mot de flesta valutor hjälper inte.

 

Hög servicenivå i Belek. Längst upp: Erinvale utanför Kapstaden i Sydafrika.

 

Tittar vi på valutautvecklingen är det Turkiet och Sydafrika som gäller. I Turkiet lär du köpa en paketresa och där handlar det om att titta runt på nätet och jämföra. Utöver pris ska du kolla vilka banor som ingår i paketet (vi har testat alla i Belek).

 

Pinnacle Point i Sydafrika, vet du inte hur du tacklar redan svåra banor i full storm har vi tipset för dig.

 

Sydafrika kommer vi att försöka besöka senare i vinter, den här gången blir det östkusten där golfen är billigare än på sydkusten/Garden Route. För den som planerar att besöka sydkusten har vi sammanställt vad vi tycker är de 18 roligaste hålen. US-dollarn är dyr, men golfen är billig om du bokar via typ golf.com och det är aldrig några problem att hitta boende till vettiga priser. Vi har testat ett 100-tal banor i Florida.

 

I nordvästra Florida kan du hyra lägenhet rejält billigare utanför badsäsongen. Nedan: Vår Bobman har gått in i en klimatchock efter att gjort missen att spela på ankomstdagen i Thailand.

I Asien är det framförallt Thailand som svenska golfare söker sig till, men en del ger sig på Vietnam – vi har jämfört dem som golfdestination. Kuala Lumpur i Malaysia är också ett alternativ för den som kan klara sig utan sandstranden, en av världens billigaste städer för den som vill testa att bo på förstklassiga hotell. 

 

 

Long Stay är också en variant för den som vill ha mycket golf för pengarna och vi har hört att det är rejält tryck på destinationer i Algarve (där vi testat samtliga banor). Själva har vi precis kommit hem efter att ha testat de fem 18-hålarna på norra Mallorca (Alcanada på fotot nedan) – ge oss någon dag så lägger vi upp materialet med länk från startsidan. Priser och annat kommer i nästa nyhetsbrev.

 


 

Är klubbarna – och medlemmarna – rustade för säsongen 2023?


Nästa säsong kommer sannolikt att bli kämpig för våra golfklubbar. Driftkostnaderna har ökat rejält på grund av kraftigt stigande kostnader för el och drivmedel. Många kommer säkert också att ha högre räntekostnader på lånen. I vilken utsträckning de kan skicka kostnaderna vidare till sina medlemmar är en svår avvägning – risken är stor att många hoppar av i tider när hushållsutgifterna ökat och det även blivit rejält dyrare att ta bilen till banan. Vi kan bara hoppas att klubbandan är tillräckligt stark för att klubbarna med hjälp av sina medlemmar ska ta sig igenom det här, så att banorna finns där för oss även när världen blir mer normal igen.

 

Tuffa tider är bra tider för produktuveckling och här är våra funderingar kring hur sällskapsgolfen kan utvecklas.

 


 

Sydeuropa fiskar efter elflyktingar


Grekland och Spanien håller på att rulla ut en stor annonskampanj som adresserar det höga elpriset. Tanken är att locka pensionärer, även svenska, att flytta söderut i vinter.

Som vi ser det så är det billigare att komma hit än att slå på värmen hemma, säger Miguel Ángel Sotillos, chef för Spaniens branschorganisation för turistlägenheter.
Men vänta nu, Miguel, vi har tillbringat många vinterveckor i Sydeuropa och vet att det kan bli rejält rått inomhus när solen inte skiner och med tanke på att husen där är betydligt sämre isolerade har vi svårt att se att det blir några besparingar på uppvärmningen – såvida den inte ingår i hyran. Kolla upp det här innan du sätter iväg för att spara el. Är det däremot vintermörkret du vill slippa är det full fart mot flygplatsen som gäller.

 


 

Åk till timpris


Haninge såväl som HaningeStrand erbjuder elektriska motorcyklar till timpris att hyra. Du laddar ner en app och låser upp hojen för 50:-, därefter är det 20:- per påbörjad timme. Vi tycker det är kul att man betalar per timme, men timpriset är för lågt för att uppmuntra golfare att hålla bra fart på banan. Höj timpriset till 2 000:- per påbörjad timme efter de fyra första så skulle vi få bra fart på banan – eller dålig stämning när framförvarande boll inte släpper igenom.  

 


 

Mer kyl än cool


I förra nyhetsbrevet redogjorde vi för fördelarna med att få tag i en banarbetarbil istället för vanlig golfbuggy. Nu vill vi varna för en fyrhjulig mc som börjat dyka upp på våra klubbar. Fördelen ska vara att de är välbalanserade, som en permobil (om du till äventyrs redan längtar efter en sådan). Nackdelarna är flera:
- Alldeles för många reglage som ska manövreras hitan och ditan för att åbäket överhuvudtaget ska röra sig ur fläcken.
- Klubborna hoppar nästan ur bagen så fort terrängen är lite ojämn (vilken den ofta är där vi spelar vår golf).
- Högljudd. När vi backade lät det som en långtradare var i farten och tutan var extremt högljudd (vi lyckades komma åt den fem gånger under rundan, två gånger i medspelares baksving).
- Ful, som att köra runt på ett rumphugget kylskåp.

 


 

På sista snabba cashraden


Dustin Johnson har tjänat en miljon kronor per slag sedan han gick med i den saudiska blodstouren (inspelade pengar samt en ”signing bonus” på 1,2 miljarder SEK).
- Jag ångrar verkligen mitt beslut att gå hit. Det har varit så fruktansvärt, skrockar Johnson på en pressträff medan kollegorna Graeme McDowell och Harold Varner brister ut i skratt.
På hemmaplan har vi en målvakt som sannolikt tjänat mer på en enda räddning än vad Johnson tjänat per slag, genom att den än idag ger honom välbetalda kändis-uppdrag. Skillnaden mellan de där golfarna och Ravelli är att den senare verkar betydligt ödmjukare inför att det finns andra värden i livet än den egna plånboken.

 

 

På sista konstiga raden

 
Om du tvivlar på att konstvärlden är galen rekommenderar vi The Lost Leonardo på SVT Play, där en målning i extremt dåligt skick köps för runt 1 000 US$, restaureras och sedan säljs för 450 miljoner US$. En som kommenterat galenskap av den här typen är den danske konstnären Jens Haaning. När han arvoderades av Kunstens museum i Aalborg för att ställa ut ett verk hängde han upp en tom ram med titeln ”Take the money and run” (fotot ovan), en satirisk kommentar av dagens sjuka konstmarknad där värdet mer än skönheten uppskattas. Tyvärr har museet inlett en rättsprocess, vi hade hellre sett att de kontrakterat Haaning på fast basis, kanske med ett ramavtal.

 

 

Är du ute efter konst till bra pris ska du spela välgörenhetsgolf i Indonesien. När vi gjorde detta på Batam avslutades dagen med en auktion till förmån för de som förlorat sina hem efter ett vulkanutbrott på Sumatra. Alla som köpte konstföremålen lämnade genast in dem igen, så att andra kunde köpa dem – ett kul sätt att samla in pengar samtidigt som det ger dig chansen att komma över objekten för en spottstyver när de andra väl gjort slut på sin kosing.

 

Sugen på fler dokumentärer om galenskaperna kring konst? "The price of everything"är mycket sevärd (du får googla fram den) och där används ett Oscar Wilde-citat för att summera problemet: "There is a lot of people that knows the price of everything, but the value of nothing."

 




 

Haninge byggs om – vi har testat


Det pågår ett febrilt arbete tre mil söder om Stockholm. Haninge GK behövde renovera de ursprungliga 18 hålen och bestämde sig för att passa på att göra en rejäl uppgradering av layouten. Christian Lundin, som varit i farten med uppgraderingen av flera namnkunniga banor på sistone, inte minst Österåker ihop med Henrik Stenson, kallades in.

 

Öppningshålet på Gul, även längst upp.


Det är vad som gått under namnen Gul och Röd slinga som renoveras, dessa kommer i framtiden att utgöra en permanent 18-hålare (tidigare har man roterat vilka av de tre slingorna som skulle utgöra dagens 18-hålare). Vad banan kommer att heta är inte bestämt och klubben tar gärna emot förslag – här har du alltså chansen att skriva in dig i historien. Med tanke på att Årsta Slott ligger på klubbhusområdet lär ”Slottsbanan” ramla in som förslag – bättre kan du!

 

Hål 3 gul tee och greenen sedd från sidan.

Första nio, vad som tidigare var Gul slinga, öppnade på sensommaren i år. Dessa hål kommer att utgöra sista nio när 18-hålaren står klar. Vi testade hålen i början av oktober. Här hittar du en drönarflygning över de nya hålen som klubben lade upp i juli.

 



Har du spelat hålen tidigare kommer du att känna igen själva sträckningen, allt annat är nytt, inte minst bunkrarna som genom att de är upphöjda i bakkant tydligt syns när du ska planera din framfart. Tillsammans med nya stora tees ger de ett fint visuellt intryck.

 


Hål 2 vid inspel och på green.


Har du sorkdödare som ditt standardslag och är rädd om dina bollar är den glada nyheten att den stora pölen framför green på hål 2 ersatts med ett dike och en snygg stenmur – lika svårforcerat men du lär hitta din Pro V (the ball of choice for sorkkillergolfers).

 



Hål 5, par 4 dogleg höger från green bakåt och från sidan.


Banan ger ett mycket fint intryck, här och var fick vi lite känslan av Kristianstad East som vi testade förra året – det är samma entreprenör från Skottland som använts. Under vintern pågår arbetet med att även renovera Röd slinga och planen är att dessa hål ska vara klara för spel till midsommar nästa år. Vi ser verkligen fram mot det då Röd alltid varit vår favoritslinga på Haninge.

Kioskens utomhusservering, finns även platser inomhus.


Förr om åren kunde man käka lunch på Årsta Slott, som ligger smack i mitten av klubbhusområdet. Numera är det den upphottade kiosken som gäller, där du även kan få varm mat. Vi hoppas dock att klubben får till någon lösning med slottet, det förtjänar den nya banan när den väl står klar. Dessutom utgör slottet i princip hela klubbloggan.


På transportsträckan mellan hål 4 och 5 på Gul får du lite roligheter att glo på.


Vi testade även Blå slinga, som inte kommer att renoveras. Fram till Röd slinga står klar kommer Blå att ingå i 18-hålaren. Det här är den slinga på Haninge som ligger mest öppet, hade klubben inte använt färger för sina slingor kunde den hetat Äng, på samma sätt som Gul skulle funkat som Park och Röd som Skog.

 



Äng är – i vår bok – helt enkelt mindre intressant än skog och park, det blir lätt lite...endimensionellt. Samtidigt vet vi att bättre golfare uppskattar de strategiska elementen här. Hur som helst var även denna slingan i bra skick under vårt besök och kan du inte hålla dig till Röd slinga öppnar kommer den att funka för dig som del av 18-hålaren. Vi önskar bara att klubben så länge Blå ingår som del av 18-hålaren startar bollarna där istället för på Gul, annars är det ofrånkomlig att du upplever att du råkar ut för en nergradering efter kioskstoppet. Med start på Blå skulle du också få en bättre förståelse för hur mycket arbete som lagts ner på Gul. Samtidigt gissar vi att klubben gör som de gör för att medlemmar som bara vill testa de nya hålen ska slippa spela 18-hål.

 

Årsta Slott, som ligger i direkt anslutning till klubbhuset och banan.

Greenfeen går via Sweetspot och är dynamisk (tillgång och efterfrågan), räkna runt 600-700:- vardagar och någon hundring dyrare helg. Fram till midsommar 2023 (preliminärt) är det alltså nyrenoverade Gul samt Blå slinga som gäller. När väl Röd står klar och tillsammans med Gul utgör 18-hålaren lär greenfeen gå upp. Du hittar fler foton från båda slingorna här.

 




 

HaningeStrand – omväxlande layout

 

HaningeStrand ligger nästgårds från Haninge och har numera slagit sig ihop med Husby (tidigare Österhaninge) tio minuter bort. Greenfeen går för 500/700:- vardag/helg (gäller båda banorna).

 

Öppningshålet från tee och bakifrån. Längst upp: korthålet 11. Nedan: hål 7 vid inspel och bakifrån.

Banan stod klar med 18 hål 1996 och layouten är en blandning av park och skog. Det finns fem tees och du kan bita av från 4 295 upp till 6 000 meter. Klubben tillämpar hektometersystemet, vilket innebär att tees har nummer istället för färger. Den stora fördelen med det här är att golfare i högre grad kanske ger sig på att spela banan från olika teepositioner och därmed upptäcker att det går att variera spelupplevelsen på en och samma bana.

 



Bunkrarna är tvärtorvade av brittisk modell, inte bara snyggt utan den relativt höga kanten i spelriktningen gör också att de funkar som bunkrar ska funka: fånga upp dåliga eller dåligt planerade slag – glöm att ta dig ur med en träfemma. Samtidigt är de inte alls så djupa som de kan vara på vindutsatta banor i Skottland – du kommer att ha nästippen ovanför kanten när du ska spela dig ur.

 

Tvärtorvade bunkrar på 18:e hålet.


Istället för 100- och 150-metersmarkeringar sätter klubben ut små skyltar på fairway som visar dessa avstånd till dagens flaggplacering. Vi har faktiskt bara sett det här på en annan bana i Sverige men ser gärna att fler tar efter – det borde innebära mindre fumlande med diverse avståndsmätningsgrunkor.

 



Restaurangen har en uteservering med utsikt mot utslaget på första hålet och inspelet på hål 9 – rätt placerad ser du även inspelen på 18. Med kortare dagar på höstkanten kan det vara svårt att tajma in lunchen, men vi var här en vardag i mitten av oktober och med lite trafik på banan bröt vi rundan halvvägs för lunch (stäm av med proshopen om det är ok och se sedan till att du inte ställer till det för andra när du ska vidare efter lunchen).

 


Hål 3 bakifrån. Nedan: korthålet 8 fram- och bakifrån.


Hål 2-8 på första nio tar dig i en cirkel på andra sidan Årsta Havsbadsvägen. Spelar du från bakersta tee ska du se upp för plåtskador på hål 2 – från den tee slår du över vägen. Hål 3 var vår favorit här, ett par 5 med flera alternativ från tee och inspel över vatten.

 

 

Från hål 7 till 8 är det en ganska rejäl promenad. Hål 9 (fotona nedan) är ett kort par 4 där längden på ditt utslag och precisionen i ditt inspel sommartid kommer att kunna bedömas av en fullpackad uteservering. Det här känns som det naturliga avslutningshålet på HaningeStrand. Vi gissar att klubben kör slingorna som de gör för att skogshålen 10-12 ska få chansen att tina upp tidiga morgnar på vår och höst, innan golfarna når dit.

 


In-slingan var vår klara favorit. Hål 11 (fotot längst upp) är ett korthål med en green omsluten av vatten på tre sidor och Blistafjärden som fond. Oavsett vilken tee du väljer gäller det att ha tungan rätt i mun – sorkdödare göra sig ej besvär.

 


Hål 15 från tee, mot green och bakifrån. Nedan: hål 17.


Hål 15 är också bra, ett par fem med högt belägna tees och vatten i spel på utslag såväl som inspel. Den stora gården du ser på andra sidan vägen när du puttar är Årsta säteri.

 

 

Hål 17 är precis som 11 ett korthål med en green till stora delar omgiven av vatten, men här är det ingen höjdskillnad. Samtidigt är vinden i spel mer här. Avslutningshålet (två fotona nedan) är rejält långt från de två bakre tees, 510/565 meter. Vatten är i spel på högersidan hela vägen fram.  Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

testade banor:

1 033

foton på hemsidan:

19 080

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.